Aptitude Questions (Simplification) for IBPS Clerk Mains

Aptitude Questions (Simplification) for IBPS Clerk Mains
Aptitude Questions (Simplification) for IBPS Clerk Mains:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-10): What should come in place of question mark in the following questions?


1). 69% of 545 ÷ 2 = ?
a)    178.082
b)    188.025
c)    198.075
d)    178.825
e)    168.025

2). (9/6) of 642 + 97% of 846 + (5/7) ÷ (9/63) = ?
a)    1782.26
b)    1728.62
c)    1788.62
d)    1786.26
e)    18226.62

3). (17)– (18.2)2 + (15)2 =?
a)    192.72
b)    162.76
c)    162.66
d)    182.76
e)    126.96

4). 110% of 4400 + 510% of 9600 = ?
a)    43800
b)    53800
c)    43800
d)    52800
e)    59800

5). 3√(357911) = ?
a)    71
b)    91
c)    31
d)    81
e)    61

6). 23 × 24 × 25 × 2.6 = 65% of?
a)    55240
b)    56200
c)    55200
d)    58200
e)    57240

7). √√(1336336) = ?
a)    34
b)    44
c)    56
d)    36
e)    54

8). (8)3 ÷ (64)-1 = (8)?
a)    1
b)    5
c)    4
d)    2
e)    6

9). (9.6)2 + (8.7)2 + ? = 169.81
a)    2.6
b)    2.296
c)    1.96
d)    2.46
e)    4.2

10). 345% of 90 + 270% of 150 = ?
a)    710.5
b)    605.5
c)    815.5
d)    715.5
e)    610.0
Answers:                         
1). b) 2). c) 3). d) 4). b) 5). a) 6). c) 7). a) 8). b) 9). c) 10). d)

Solutions:

1. ? = [(69 × 545) / (100 × 2)] = 188.025
Answer: b)

2. ? = (9/6) × 642 + [(97 × 846) / 100] + (5/7) ÷ (9/63)
= 963 + 820.62 + 5 = 1788.62
Answer: c)

3. ? = 289 – 331.24 + 225 = 182.76
Answer: d)

4. ? = (110 / 100) × 4400 + (510 / 100) × 9600 = 4840 + 48960 = 53800
Answer: b)

5. ? = 3√(357911) = 3√(71 × 71 × 71) = 71
Answer: a)

6. [(? × 65) / 100] = 23 × 24 × 25 × 2.6
:. ? = [(35880 × 100) / 65] = 55200
Answer: c)

7. ? = √(1336336)1/2 =  √(1156) =   (1156) ½ = 34
Answer: a)

8. 8? = (8) ÷ (64)-1 = (8)3 + 2 = 85
:. ? = 5
Answer: b)

9. (9.6)2 + (8.7)2 + ? = 169.81
Or, 92.16 + 75.69 + ? = 169.81
Or, ? = 169.81 – 167.85 = 1.96
Answer: c)

10. ? = 345% of 90 + 270% of 150
= [(345 × 90) / 100] + (270 / 100) × 150
= 310.5 + 405 = 715.5
Answer: d)

For More Aptitude Practice Questions- Click Here
Online Mock Tests 2019: