Aptitude Questions (Simplification) for IBPS Clerk Mains

Aptitude Questions (Simplification) for IBPS Clerk Mains
Aptitude Questions (Simplification) for IBPS Clerk Mains:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-10): What will come in place of the question mark (?) in the following equations?

1). 2567 ÷ 17 × 3 = ? + 180
a)    51
b)    271
c)    273
d)    73
e)    None of these

2). 7.5% of 140 + 2.5% of 80 =?
a)    125
b)    18.5
c)    145
d)    14.5
e)    None of these

3). (3/5) of (4/7) of (7/12) of 1375 =?
a)    185
b)    175
c)    285
d)    275
e)    None of these

4). 32.05 × 15 + ? = 500
a)    19.75
b)    19.25
c)    20.75
d)    20.25
e)    None of these

5). 107.5 × 52.5 × 22.5 =10?
a)    10
b)    12.5
c)    9.5
d)    11.5
e)    None of these

6). 1(8/9) + 3(2/7) – 2(1/7) + 11(1/6) =?
a)    7(12/223)
b)    14(25/223)
c)    14(25/126)
d)    7 (11/126)
e)    None of these

7). 56% of 958 + 67% of 1008 =?% of 2000?
a)    60.592
b)    47.622
c)    42.86
d)    91.455
e)    None of these

8). 72.3 × 494.7 × 633.4 × 815.85 =63?
a)    16.25
b)    15.1
c)    13.4
d)    18.9
e)    None of these

9). (?)2 + (164)2 = (307)2 – 272
a)    151
b)    189
c)    211
d)    259
e)    None of these

10). √(915849) + √(795664) = (?)2
a)    1849
b)    79
c)    33
d)    37
e)    None of these
Answers:                         
1). c) 2). e) 3). d) 4). b) 5). a) 6). c) 7). a) 8). b) 9). d) 10). e)

Solutions:

1. 2567 ÷ 17 × 3 = ? +180
Or, 151 × 3 = ? + 180 or, 453 = ? + 180
:. ? = 453 – 180 = 273
Answer: c)

2. ? = 7.5% of 140 + 2.5% of 80
= [(75 × 140) / (10 × 100)] + [(25 × 80) / (10 × 100) = 10.5 + 2 = 12.5
Answer: e)

3. Answer: d)

4. Answer: b)

5. 107.5 × 52.5 × 22.5 = 107.5 × 102.5 = 1010
Hence, the question mark (?) should be replaced by 10.
Answer: a)

6. ? = 1(8/9) + 3(2/7) – 2(1/7) + 11(1/6)
= (1 + 3 +11 – 2) + [(8/9) + (2/7) + (1/6) – (1/7)]
= 13 + [(8/9) + (1/7) + (1/6)] = 14(25/126)
Answer: c)

7. 56% 958 + 67% of 1008
= 536.48 + 675.36 = 1211.84
Now, 1211.84 = ?% of 2000
:. ? = 60.592
Answer: a)

8. 72.3 × 494.7 × 633.4 × 815.85
= 72.3 × 74.7 × 74.7 × 633.4 × 95.85 × 95.85
= 7(2.3+4.7+4.7)  × 9(5.85+5.85) × 633.4
= 6311.7 × 633.4 = 6315.1
Hence, ? =15.1
Answer: b)

9. (?)2 + (164)2 = (307)2 – 272
:. (?)2 = (307)2 – 272 – (164)2
= 94249 – 272 -26896 = 67081
Hence, ?= √(67081) = 259
Answer: d)

10. √(915849) + √(795664) = 957 + 892 = 1849
Now, (?)2 = 1849
:. ? = 43
Answer: e)

For More Aptitude Practice Questions- Click Here

Share your Score out of 10 in comment box

Online Mock Tests 2019: