Aptitude Questions (Simplification) for IBPS Clerk Mains

Aptitude Questions (Simplification) for IBPS Clerk Mains
Aptitude Questions (Simplification) for IBPS Clerk Mains:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
Directions ( Q. 1–10) : What should come in place of the question mark(?) in the following equations?

1).15 : 66 : : 185 : ?
a)   824
b)   644
c)   604
d)   814
e)   None of these

2).6412÷ 415 = 64?
a)   9
b)   3
c)   12
d)   7
e)   None of these

3).(14% of 80) + (? % of 90) = 31.9
a)   16
b)   23
c)   18
d)   26
e)   None of these

4).√97344 = ?
a)   302
b)   322
c)   292
d)   342
e)   None of these

5).3(6 / 7) – 6(1 / 4) + 5(1 / 3) = ?
a)   1(65 / 84)
b)   8(1 / 84)
c)   2(79 / 84)
d)   5(47 / 84)
e)   None of these

6).1(3 / 4) + 1(5 / 8) – 2(4 / 5) + (1 / 2) = ?
a)   2(7 / 40)
b)   1(7 / 40)
c)   2(3 / 40)
d)   1(3 / 40)
e)   None of these

7).14 × 18.6 ÷ 12 + 19.3 = ?
a)   41
b)   33.5
c)   291.9
d)   8.32
e)   None of these

8).84.2× 642.1× 78.4× 563.5 = 56?
a)   18.2
b)   9.8
c)   11.9
d)   12.6
e)   None of these

9).42+ 32 = √?
a)   25
b)   5
c)   125
d)   425
e)   None of these

10).53% of 120 + 25% of 862 = ? % of 500
a)   42.50
b)   55.82
c)   63.68
d)   38.89
e)   None of these

Answers:                         
1).d ) 2).d ) 3). b) 4). e) 5).c)  6). d) 7). a) 8).c ) 9). e) 10). b)

Solution:

1).Here, (15 / 66) = (185 / ?)
Hence, ? = (66 × 185) / 15 = 814
Answer: d)

2).Answer: d)

3).(14% of 80) + (? % of 90) = 31.9
Or, 11.2 + ? % of 90 = 31.9
Or, ?% of 90 = 20.7
∴ ? = (20.7 × 100) / 90 = 23
Answer: b)

4).312
Answer: e)

5).3(6 / 7) – 6(1 / 4) + 5(1 / 3)
= (3 – 6 + 5) + [(6 / 7) – (1 / 4) + (1 / 3)]
=2 + [(72 – 21 + 28) / 84] = 2 + (79 / 84) = 2 (79 / 84)
Answer: c)

6).1(3 / 4) + 1(5 / 8) – 2(4 / 5) + (1 / 2)
= (1 + 1 – 2) + [(3 / 4) + (5 / 8) – (4 / 5) + (1 / 2) ]
= (30 + 25 + 20 – 32) / 40 = 43 / 40 = 1(3 / 40)
Answer: d)

7).Answer: a)

8).84.2× 642.1× 78.4× 563.5 
= 84.2× (82)2.1× 78.4× 563.5 
= 84.2× 84.2 × 78.4 × 563.5 
= (88.4× 78.4) × 563.5 
= 568.4 × 563.5   = 56(8.4 +3.5) = 5611.9 
Answer: c)

9).? = 525
Answer: e)

10).53% of 120 + 25% of 862 = ? % of 500
= 63.6 + 215.5 = 279.1
Now x% of 500 = 279.1
x = (279.1 × 100) / 500 = 55.82%
Answer: b)

For More Aptitude Practice Questions- Click Here

/ 5. Reviews