Aptitude Questions (Simplification) for IBPS Clerk Mains

Aptitude Questions (Simplification) for IBPS Clerk Mains
Aptitude Questions (Simplification) for IBPS Clerk Mains:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-10): What should come in the place of question mark (?) in the following questions?

1). 2 (1/6) + [3(3/4) – 1(1/4)] = ?
a)    4 (5/12)
b)    4 (3/12)
c)    4 (7/12)
d)    5 (3/12)
e)    None of these

2). 36251 + 43261 = ? + 52310
a)    27202
b)    28102
c)    29302
d)    26602
e)    None of these

3). 7 (3/6) of 534 + 262 = 61800 – ?
a)    56533
b)    57533
c)    58533
d)    37355
e)    None of these

4). 72% of 486 – 64% of 261 = ?
a)    184.66
b)    183.66
c)    188.88
d)    182.88
e)    186.24

5). ? ÷ 62 × 12 = 264
a)    1364
b)    1284
c)    1348
d)    1388
e)    None of these

6). (53)² + (21)² = (?)² + 157
a)    56.628
b)    55.614
c)    53.264
d)    58.814
e)    None of these

7). 65 % of 862 + ?= 969
a)    406.7
b)    408.7
c)    404.4
d)    405.8
e)    412.4

8). √(6084) = ?
a)    72
b)    82
c)    78
d)    88
e)    64

9). 18.88 + 88.81 + 881.828 = ?
a)    981.518
b)    989.518
c)    969.518
d)    935.518
e)    None of these

10). [(78 – 32)2 / 23] + (2/5) of (16020/120) = ?
a)    316.9
b)    317.9
c)    318.9
d)    315.9
e)    None of these
Answers:
1). e) 2). a) 3). b) 4). d) 5). a) 6). b) 7). b) 8). c) 9). b) 10). b)
Explanations:

1). 2(1/6) + 2(1/2) = 4 + [(1+3)/6] = 4 + (2/3) = 4(2/3)
Answer: e)

2). Answer: a)

3). (45/6) of 534 + 262 = 61800 – ?
45 × 89 + 262 = 61800 – ?
∴ 61800 – 4267 = 57533
Answer: b)

4). ? = [((72×486)/100) – ((64×261)/100)]
= 349.92 – 167.04 = 182.88
Answer: d)

5). ? = (264/12) × 62 = 1364
Answer: a)

6). (?)² = (53)² + (21)² – 157
= 2809 + 441 – 157 = 3093
(?) = √(3093) = 55.614
Answer: b)

7). ? = 969 – [(862×65)/100] = 969 – 560.3 = 408.7
Answer: b)

8). √(6084= 78
Answer: c)

9). Answer: b)

10). ? = [(46)2/8] + [(2×16020)/(5×120)]
= (2116/8) + (801/15) = 264.5 + 53.4 = 317.9
Answer: b)

 For More Aptitude Questions – Click Here 
Online Mock Tests 2019: