Aptitude Questions (Simplification) for Upcoming AAO/SO Exams

Aptitude Questions (Simplification) for Upcoming AAO/SO Exams
Aptitude Questions (Simplification) for Upcoming AAO/SO Exams Set-39:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming AAO/SO Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
Directions (Q. 1-10): What will come in place of the question mark (?) in the following questions?

1).(12 / 17) of 25% of 1020 = 120 + ?
a)   60
b)   40
c)   80
d)   120
e)   None of these

2).4321 – 9241 + 5642 + 3220 = ? + 1203
a)   2649
b)   2769
c)   2639
d)   2749
e)   None of these

3).52 × 26 ÷ √169 – 32 = ? – 42
a)   65
b)   57
c)   55
d)   67
e)   None of these

4).√(54 × 5 + 150 + 21) = (?)2
a)   21
b)   √21
c)   4412
d)   441
e)   -441

5).72 × 492 = 72 × 343
a)   4
b)   3
c)   6
d)   2
e)   None of these

6).36% of 420 – 56% off 350 = ? – 94
a)   48.2
b)   49.2
c)   -138.8
d)   -158.8
e)   None of these

7).(2/3) of 1(2/5) of 75% of 540 = ?
a)   378
b)   756
c)   252
d)   332
e)   None of these

8).(√9)3 × (√81)5 ÷ (27)2 = (3)(?)
a)   5
b)   4
c)   7
d)   6
e)   None of these

9).36 × 15 – 56 × 784 ÷ 112 = ?
a)   138
b)   238
c)   158
d)   258
e)   None of these

10).28.314 – 31.427 + 113.928 = ?
a)   81.711
b)   80.701
c)   71.711
d)   81.701
e)   None of these

Answer:
1) a)  2) e)  3) b)  4) b)  5) b)  6) b)  7) a)  8) c)  9) e)  10) d)

Solutions:

1.(12/17) × (25/100) × 1020 = 120 + ?
=> 180 = 120 + ?
=> ? = 180 – 120 = 60
Answer: a)

2.3942 = ? + 1203
=> ? = 3942 – 1203 = 2739
Answer: e)

3.[(25 × 26)/13] – 9
= ? – 16
=> 41 = ? – 16
=> ? = 41 + 16 = 57
Answer: b)

4.√(270 + 150 + 21) = ?2
=> √441 = ?2 => ?2= 21
=> ? = √21
Answer: b)

5.72 × (72) = 7? × 73
=> [(72 × 74) / 73] = 7? => 73 => 7? => ? = 3
Answer: b)

6.[(420 × 36) / 100] – [(350 × 56) / 100]
= ? – 94
=> 151.2 – 196 = ? – 94
=> ? = 151.2 + 94 – 196 = 49.2
Answer: b)

7.? = 540 × (75/100) × (7/5) × (2/3) = 378
Answer: a)

8.(√32)3 × (√34)5 ÷ (32)2= 3?
=> 33 × 32×5 ÷ 36= 3?
=> 33 + 10 -6 = 3?
=> 37 = 3?
=> ? = 7
Answer: c)

9.? = 36 × 15 – [(56×784)/112]
= 540 – 392 = 148
Answer: e)

10.28.314 – 31.427 + 113.928
= ? + 29.114
=> 110.815 = ? + 29.114
=> ? = 110.815 – 29.114
= 81.701
Answer: d)

For More Aptitude Practice Questions- Click Here 

/ 5. Reviews