Aptitude Questions (Simplification) – IBPS Clerk Mains

Aptitude Questions (Arithmetic)
Aptitude Questions (Simplification) – IBPS Clerk Mains:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now


Directions (1-10): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?

1).188.88+8.88+288.8+888.8-40.888=?
a)   1372.477
b)   1378.469
c)   1349.455
d)   1334.472
e)   1346.465

2).145×34/17+98=?
a)   356
b)   378
c)   388
d)   376
e)   382

3).78(2/3)+39(11/19)+143(5/6)+33(1/3)=?
a)   290(30/112)
b)   292(35/117)
c)   285(37/116)
d)   297(47/114)
e)   295(47/114)

4).(970/17)×(289/15)×(18/1.5)=1649×?
a)   4
b)   5
c)   6
d)   2
e)   8

5).91% of 877 +23% of 472 =?
a)   911.38
b)   910.54
c)   915.68
d)   906.63
e)   904.71

6).√6084 +  √7744 – √ 2025 = (?)2
a)   13
b)   14
c)   11
d)   9
e)   10

7).76×34+55×29-23×11=?
a)   3825
b)   3925
c)   3926
d)   3826
e)   3928

8).?×36+38 = (11)2+(13)2
a)   11
b)   7
c)   9
d)   6
e)   8

9).√16641 + √14641 = ?
a)   250
b)   252
c)   248
d)   246
e)   245

10).(112)2-(120)2+(24)2=? – 2860
a)   1240
b)   1340
c)   1380
d)   1840
e)   1580
Answers:
1). d)  2). c) 3). e) 4). e) 5). d) 6). c) 7). c) 8). b) 9). a) 10). e)

Solutions:
1). ?=188.88+8.88+288.8+888.8-40.888=1334.472
Answer: d)

2). ?=145×34/17+98
=145×2+98=290+98=388
Answer: c)

3). ?= 78(2/3)+39(11/19)+143(5/6)+33(1/3)
= (78+39+143+33)+[(2/3)+(11/9)+(5/6)+(1/3)]
= 293 + [(76+66+95+38)/114]
= 293 +(275/114)=(293+2)+(47/114)=295(47/114)
Answer: e)

4). ?×1649=(970/17)×(289/15)×(18/1.5)=13192
:.? = (13192/1649)=8
Answer: e)

5). ?=91% of 877 +23% of 472
=[877×(91/100)] + [472×(23/100)]=798.07 + 108.56
= 906.63
Answer: d)

6). (?)2=√6084 +  √7744 – √ 2025
=78 + 88 – 45= 121 = (11)2
:. ? = 11
Answer: c)

7). ?=76×34+55×29-23×11
=2584+1595- 253 =3926
Answer: c)

8). ?×36+38 = (11)2+(13)2
Or, ?×36+38=121 + 169 = 290
Or, ? × 36 = 290 – 38
:. ? = (252 / 36) = 7
Answer: b)

9). ?= √16641 + √14641
=129+121=250
Answer: a)

10). ? – 2860= (112)2-(120)2+(24)2
=12544 – 14400 + 576
Or,? = 13120 + 2860 – 14400
= 15980 – 14400 = 1580
Answer: e)

  For More Aptitude Questions – Click Here

/ 5. Reviews