Aptitude Questions (Simplification) – IBPS Clerk Mains

Aptitude (Simplification) - IBPS Clerk
Aptitude Questions (Simplification) – IBPS Clerk Mains:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (1-10): What will come in place of question mark (?) in the following questions?


1).4/5 of 1875+69% of 2300= ?-1867
a)   1220
b)   3954
c)   4904
d)   4954
e)   1920

2).∛2744×18+? ×20.5=1892
a)   90
b)   70
c)   80.5
d)   78
e)   80

3).4.544+54.466+8.66-13.28=?
a)   50.39
b)   67.67
c)   54.39
d)   54.93
e)   45.39

4).3/7 of (427/51)÷68 of (602/1156)=?
a)   61
b)   61/602
c)   602/61
d)   34/61
e)   None of these

5).18% of 265+36% of 360= (?)²-18.7
a)   12
b)   13.8
c)   14
d)   12
e)   None of these

6).3(2/7) +4(1/14) +8(3/7) =9(5/14) +?
a)   4(1/14)
b)   6(2/7)
c)   6(3/7)
d)   6(5/7)
e)   5(3/7)

7).(23×57×?) / (19)3=69
a)   19
b)   361
c)   324
d)   461
e)   180

8).(79)²- (32)² =?
a)   5017
b)   5171
c)   5127
d)   5217
e)   5317

9).32% 0f 6375-19% of 5700= (31)²-?
a)   4
b)   105
c)   204
d)   108
e)   None of these

10).(1973-1483)/ ?=2.5
a)   176
b)   196
c)   186
d)   195
e)   194

Answers:
1). d) 2).e ) 3).c ) 4).b ) 5). c) 6). c) 7).b ) 8). d) 9). a) 10). b)

Solution:

1).?-1867=(4/5)×1875+ (69×2300/100)=1500+1587=3087
Or, ? =3087+1867=4954
Answer: d)

2).?×20.5=1892-∛2744×18=1892-14×18=1892-252=1640
∴ ?=(1640/20.5)=80
Answer: e)

3).? =4.544+54.466+8.66-13.28=67.67-13.28=54.39
Answer: c)

4).? =(3/7)×(427/51)÷68×(602/1156)
=(61/17)÷68×(602/1156)=(61/17)×(17/602)=(61/602)
Answer: b)

5).(?)² -18.7=18×2.65+36×3.60=47.7+129.6=177.3
Or, (?)²=177.3+18.7=196
∴ ?=√196=14
Answer: c)

6).? = (3+4+8-9) + (2/7+1/14+3/7-5/14)
=6+ (4+1+6-5/14) =6(6/14) =6(3/7)
Answer: c)

7).? =(69×19×19×19)/ (57×23) =361
Answer: b)

8).? = (79)²-(32)²
= (79+32) (79-32) =111×47=5217
Answer: d)

9).(31)²-? = (32×6375/100) – (19×5700/100) =2040-1083=957
Or, ? =961-957=4
Answer: a)

10).(1973-1483)/ ? =2.5 or, ? =(490/2.5)=196
Answer: b)

For More Aptitude QuestionsClick Here

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019: