Aptitude Questions (Simplifications) for Upcoming AAO/SO Exams

Aptitude Questions (Simplification) for Upcoming AAO/SO Exams
Aptitude Questions (Simplification) for Upcoming AAO/SO Exams Set-18:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming AAO/SO Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


1). [(192)2 ÷ 64 × 24] ÷ 48 = √?
a)    83000
b)    82944
c)    82954
d)    82950
e)    None of these

2). 555.55 + 55.55 + 15 + 0.55 + 0.05 = ?
a)    626.65
b)    626.50
c)    625.70
d)    626.70
e)    None of these

3). (21% of 1326) – (17% of 932) = ?
a)    120.02
b)    206.05
c)    240.04
d)    120.20
e)    None of these

4). √(182.25) = ?
a)    11.25
b)    12.5
c)    13.5
d)    14.5
e)    None of these

5). √(1331)1/3 – (343)1/3 = ?
a)    2
b)    5
c)    4
d)    3
e)    None of these

6). 264 × ? × 6 = 28512
a)    18
b)    13
c)    16
d)    17
e)    20

7). If x = 4, y = 5 then [(x × x × x × x) / (y × y × y × y)] = ?
a)    16.8
b)    14.6
c)    15.4
d)    12.8
e)    10.2

8). (18% of 1024) + (26% of ?) = 486.96
a)    1164
b)    1248
c)    1324
d)    1150
e)    1162

9). 24 × {(3 / 5)2 (4 / 8)2 (5 / 6)2} = ?
a)    1
b)    1.5
c)    2
d)    2.5
e)    3

10). 1 (2 / 3) + 2 (4 / 5) + 3 (1 / 15) = 7 (? / 15)
a)    2
b)    4
c)    6
d)    8
e)    10

Answer:
1)  b)     2)  d)   3)  a)  4) c)   5) a)   6)  a)   7) d)    8) a)   9) b)   10)  d)

Solutions:

1. After solving this we find value = 288
:. √(?) = √(288)2 = √(82944)
Answer: b)

2. Answer: d)

3. ? = (21% of 1326) – (17% of 932)
= [(21 × 1326) / 100] – [(17 × 932) / 100]
= 278.46 – 158.44
= 120.02
Alternate Method:
? = (21% of 1326) – (17% of 932)
= 21% of 17 × 78 – 17% of 932
= 17% of (21 × 78 – 932)
= 175 of (1638 – 932)
= 17% of 706
= 120.02
Answer: a)

4. ? = √(182.25) = √(18225 / 100) = (135 / 10) = 13.5
Answer: c)

5. ? = √(1331)1/3 – (343)1/3
√[{(11)3}1/3 – {(7)3}1/3]
= √(11 – 7) = √4 = 2
Answer: a)

6. ? = (28512 / (264 × 6)) = 18
Answer: a)

7. ? = [(x × x × x × x) / (y × y × y × y)] = [x4 / (4 × 5)] = [(4)2 / (4 × 5)] = (256 / 20) = 12.8
Answer: d)

8. [1024 × (18 / 100)] + [? × (26 / 100)] = 486.96
=> [(18432 + 26 × ?) / 100] = 486.96
=> 26 × ? = 48696 – 18432 = 30264
:. ? = (30264 / 26) = 1164
Answer: a)

9. ? = 24 × [(9 / 25) × (16 / 64) × (25 / 36)] = 24 × (1 / 16) = 1.5
Answer: b)

10. ? = (5 / 3) + (14 / 5) + (46 / 15) = [(25 + 42 + 46) / 15] = (113 / 15) = 7 (8 / 15)

Answer: d)


 For More Aptitude Practice Questions- Click Here
Online Mock Tests 2019: