“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk Prelims 2018 Day-103

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI Clerk Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-103

maximum of 20 points
Table is loading

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Directions (Q. 1 – 5) Study the following series carefully and answer the questions according to the given series.

  1. 72, 74, 151, 457, 1833

81, a, b, c, d. Find the value of d?

  1. 1911
  2. 2134
  3. 2049
  4. 1896
  5. 2178
  1. 13, 12, 22, 63, 248, 1235

5, a, b, c, d, e. Find the value of d?

  1. 56
  2. 48
  3. 42
  4. 54
  5. 40
  1. 27, 29, 61, 187, 753

13, a, b, c, d. Find the value of d?

  1. 524
  2. 382
  3. 453
  4. 417
  5. 508
  1. 1584, 792, 528, 396, 316.8, 264

4752, a, b, c, d. Find the value of c?

  1. 1059
  2. 956
  3. 874
  4. 1243
  5. 1188
  1. 17, 8, 9, 12, 26, 62.5

35, a, b, c, d. Find the value of b?

  1. 19
  2. 18
  3. 17
  4. 15
  5. 16

 

Directions (Q. 6 – 10): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. (14)4.8 × (1/2744) ÷ (196)-1.8 = (√14)?
  1. 12.5
  2. 10.8
  3. 11.3
  4. 9.7
  5. 8.1
  1. 5280 ÷ 15 + 152 × 13 – (23)2 =?
  1. 1657
  2. 1542
  3. 1863
  4. 1799
  5. 1926
  1. 19683 – 29791 % of 310 + 474552 % of 350 =?
  1. 203.9
  2. 245.6
  3. 178.5
  4. 193.7
  5. 286.4
  1. 4 ¾ + 5 6/7 – 3 ½ + 7 2/7 =? – 4 ¼
  1. 16 5/16
  2. 18 2/17
  3. 18 9/14
  4. 14 4/15
  5. None of these
  1. 215 × 54 – 32 × 71 + 19 × 94 =? – 27
  1. 10526
  2. 12354
  3. 11151
  4. 14787
  5. None of these

 

  1. The average of 11 numbers is 40. The average of first five numbers is 45 and that of last five numbers is 38. Then find the sixth number?
  1. 28
  2. 25
  3. 23
  4. 31
  5. 33
  1. The circumference of two circles is 132 metres and 176 metres respectively. What is the difference between the area of the larger circle and the smaller circle?
  1. 1078 Sq m
  2. 1152 Sq m
  3. 986 Sq m
  4. 854 Sq m
  5. None of these
  1. Rajesh bought 23kg of rice at 30 rupees per kg and 32 kg of rice at 35 rupees per kg. Now he sold the entire lot at 42 rupees per kg. Find the amount of loss/profit made by Rajesh.
  1. Rs. 320
  2. Rs. 410
  3. Rs. 350
  4. Rs. 500
  5. None of these
  1. Ragu borrowed a certain amount at the rate of 6 % per annum and pays a simple interest of Rs.8730 at the end of 3 years. What amount of compound interest would he pay on the same amount at the same rate of interest at the end of 2 years?
  1. Rs. 4132.2
  2. Rs. 5567.8
  3. Rs. 5994.6
  4. Rs. 4876.4
  5. None of these
  1. Avinash purchased a scooty for Rs.67000. He sold it at a loss of 10 per cent. With this money he again purchased another bike and sold it at a profit of 12 per cent. What is his overall profit?
  1. Rs. 536
  2. Rs. 548
  3. Rs. 892
  4. Rs. 784
  5. None of these

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following bar graph shows the number of tourists(in thousands) visited six different places in India in the year 2016 and the table shows the percentage of male, female and children’s among them.

City % of male % of female % of children
A 35 % 45 % 20 %
B 38 % 36 % 26 %
C 42 % 34 % 24 %
D 46 % 29 % 25 %
E 32 % 38 % 30 %
F 33 % 42 % 25 %
  1. Find the total number of male tourists visited all the given cities together?
  1. 242850
  2. 256730
  3. 198640
  4. 295460
  5. None of these
  1. Total number of females and children’s who are all visited the city A and D together is approximately what percentage more/less than the total number of males and children’s who are all visited the city B and E together?
  1. 24 % less
  2. 31 % more
  3. 13 % more
  4. 19 % less
  5. 26 % less
  1. Find the difference between the total number of males who are all visited the city B, C and F together to that of total number of females who are all visited the city A, D and E together?
  1. 19870
  2. 21740
  3. 28350
  4. 27560
  5. None of these
  1. Find the ratio between the total number of males to that of children’s who are all visited all the given cities together?
  1. 4112 : 2895
  2. 4857 : 3181
  3. 3562 : 2893
  4. 5126 : 3895
  5. None of these
  1. Total number of peoples who visited the city A, B and E together is approximately what percentage of the total number of peoples who visited the city C, D and F together?
  1. 110 %
  2. 121 %
  3. 95 %
  4. 88 %
  5. 134 %

Answers:

1.

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

Directions (Q. 6 – 10):

6. Answer b

(√14)9.6 × (√14)-6 ÷ (√14)-7.2 = (√14)?

(√14)9.6 – 6 + 7.2 = (√14)x

(√14)10.8 = (√14)x

X = 10.8

7. Answer d

(5280/15) + (152*13) – 232 = x

X = 352 + 1976 – 529

X = 1799

8. Answer a

27 – 31 % of 310 + 78 % of 350 = x

X = 27 – (31/100)*310 + (78/100)*350

X = 27 – 96.1 + 273

X = 203.9

9. Answer c

(4 + 5 – 3 + 7 + 4)(3/4 + 6/7 – ½ + 2/7 + ¼) = x

X = 17 + [(21 + 24 – 14 + 8 + 7)/28]

X = 17 + (46/28)

X = 18 (18/28) = 18 (9/14)

10. Answer c

215 × 54 – 32 × 71 + 19 × 94 = x – 27

11610 – 2272 + 1786 + 27 = x

X = 11151

 

11. Answer b

Total value of 11 numbers = 40*11 = 440

Total of first five numbers = 45*5 = 225

Total of last five numbers = 38*5 = 190

Sixth number = 440 – (225 + 190) = 25

12. Answer a

Circumference of circle1 = 132

2πr1 = 132

2*(22/7)*r1 = 132

r1 = 132*(7/44)

r1 = 21

Circumference of circle2 = 176

2πr2 = 176

2*(22/7)*r2 = 176

r2 = 176*(7/44)

r2 = 28

Required answer = πr22 – πr12 = π*(r22 – r12)

= > (22/7)*(282 – 212)

= > (22/7)*(28+21) (28 – 21)

= > (22/7)*(49)*(7)

= > 1078 Sq m.

13. Answer d

Total cost price = 23*30 + 32*35 = 690 + 1120 = 1810

Total selling price = 55*42 = 2310

Profit = 2310 – 1810 = Rs. 500

14. Answer c

S.I = PNR/100

8730 = (P*6*3)/100

P = (8730*100)/18 = 48500

C.I:

48500*(6/100) = 2910

51410*(6/100) = 3084.6

C.I = 2910 + 3084.6 = Rs. 5994.6

15. Answer a

First selling price = 67000 * 90 / 100 = Rs. 60300

Second selling price = 60300* 112/100 = Rs. 67536

Profit = 67536 – 67000 = Rs. 536

Directions (Q. 16 – 20)

16. Answer a

City Total male Total female Total children
A 38500 49500 22000
B 49400 46800 33800
C 63000 51000 36000
D 36800 23200 20000
E 30400 36100 28500
F 24750 31500 18750

 

The total number of male tourists visited all the given cities together

= > 38500 + 49400 + 63000 + 36800 + 30400 + 24750

= > 242850

17. Answer d

Total number of females and children’s who are all visited the city A and D together

= > 49500 + 22000 + 23200 + 20000

= > 114700

Total number of males and children’s who are all visited the city B and E together

= > 49400 + 33800 + 30400 + 28500

= > 142100

Required % = [(142100 – 114700)/142100]*100

= > 19.28 % = 19 % less

18. Answer c

The total number of males who are all visited the city B, C and F together

= > 49400 +63000 + 24750 = 137150

The total number of females who are all visited the city A, D and E together

= > 49500 + 23200 + 36100 = 108800

Required difference = 137150 – 108800 = 28350

19. Answer b

The total number of males who are all visited all the given cities together

= > 38500 + 49400 + 63000 + 36800 + 30400 + 24750

= > 242850

The total number of children’s who are all visited all the given cities together

= > 22000 + 33800 + 36000 + 20000 + 28500 + 18750

= > 159050

Required ratio = 242850: 159050 = 4857: 3181

20. Answer a

Total number of peoples who visited the city A, B and E together

= > 110000 + 130000 + 95000

= > 335000

Total number of peoples who visited the city C, D and F together

= > 150000 + 80000 + 75000

= > 305000

Required % = (335000/305000)*100 = 109.83 % = 110 %

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

bank exam mock test