“20-20” Quantitative Aptitude | Crack Dena bank 2018 Day-104

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. Dena bank 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for Dena bank 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack Dena Bank 2018 Day-104

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Directions (Q. 1 – 5): The following questions are accompanied by three statements I, II and III. You have to determine which statement is/are sufficient to answer the questions.

  1. Pipes A and B were started together to fill a tank. After how many hours pipe B should be closed so that the cistern gets filled in 7 hours?
  1. Pipe A alone can fill the tank in 10 hours.
  2. The efficiency of pipe A is 100% more than the efficiency of pipe B.
  3. Pipe B can fill 2/5 of the tank in 8 hours.
  1. If either I and II or I or III is sufficient
  2. If III and either I or II are sufficient
  3. If I and either II or III are sufficient
  4. If any two of I, II and III are sufficient.
  5. None of these
  1. A person invested certain sum of money in scheme which offers simple interest at the rate of 5%. What is the amount of interest earned in 5 years with same rate of interest?
  1. The same amount of money gives Rs 300 as interest in 2 years.
  2. If the difference between the S.I and CI earned at the end of 2 years on the same sum and the same rate of interest is Rs 200.
  3. He invested Rs 2000 more in other scheme which offers interest at the rate 10%.
  1. If only I or only II is sufficient
  2. If III and either I or II are sufficient
  3. If I and either II or III are sufficient
  4. If any two of I, II and III are sufficient.
  5. If all statements together are necessary
  1. What was the price of the house A in 2008?
  1. The ratio of price of A to B in 2008 was 7:8.
  2. The price of house B in 2009 was 650000 and it has increased by 30% from 2008.
  3. The ratio of price of houses A and B in 2009 was 6:7
  1. If I and II is sufficient
  2. If III and either I or II are sufficient
  3. If I and either II or III are sufficient
  4. If any two of I, II and III are sufficient.
  5. If all statements together are necessary
  1. How many students in a college did not secure first class grade in final examination?
  1. 80% of the total students passed the examination and this students were classified as first, second and third class.
  2. The ratio of failed students to first class grade students is 4:5
  3. The total number students in the college were 600.
  1. If either I or II is sufficient
  2. If III and either I or II are sufficient
  3. If I and either II or III are sufficient
  4. If any two of I, II and III are sufficient.
  5. If all statements together are necessary
  1. What is speed of the boat in still water?
  1. The boat takes 6 hours to travel 48 km downstream
  2. The boat takes 2 hours more to travel same distance upstream.
  3. The ratio speed downstream to upstream is 4:3
  1. If  I and II or I and III is sufficient
  2. If III and either I or II are sufficient
  3. If III and either I or II are sufficient
  4. If any two of I, II and III are sufficient.
  5. If all statements together are necessary

 

Directions (Q. 6 – 10) Read the following information carefully and answer the following questions:

There are number of officers and clerks in four different cities, i.e Bangalore, Delhi, Mumbai and Kolkata. In Bangalore the total number of employees is 7000 and the total number of officers is 2/7 times of the total number of employees. The ratio of male clerks to female clerks in Bangalore is 7:3. The number of male officers in Bangalore is 4/5 times of that of female clerks. The number of male officers in Delhi is 5/3 times of the number of female clerks in Bangalore. The number of female clerks in Delhi is 2/3 times the number of male clerks in that city. The number of male clerks in Delhi is 8/9 times of the number of female clerks in Mumbai. The total number of male employees in Mumbai is 11700, and the number of male officers in Mumbai is 4/13 times of the total number of male employees in that city. The number of female officers in Kolkata is equal to the number of female clerks in that city, which is equal to the number of female officers in Mumbai. The sum of male officers and male clerks in Kolkata is 9000, which is in the ratio of 1:2. The ratio of male to female officers Delhi is 5:4. The ratio of the number of male officers in Delhi to the number of female officers in Kolkata is 5:9. The number of female clerks in Mumbai is 20% more than the number of female officers in Mumbai.

  1. What is the total number of male officers in all cities?
  1. 10500
  2. 10300
  3. 10700
  4. 10600
  5. 10400
  1. The total number of employees in Mumbai is what percent more than the total number of female clerks in all four cities together?
  1. 30 %
  2. 25 %
  3. 57 %
  4. 12 %
  5. 48 %
  1. What is the ratio of the number of female officers in all four cities to the number of female clerks in all cities together?
  1. 72:73
  2. 59:73
  3. 73:65
  4. 73:72
  5. 72:185
  1. What is difference between the total number of employees in Mumbai and the total number of employees in Delhi?
  1. 9500
  2. 9700
  3. 9450
  4. 9100
  5. 9300
  1. What is the average number of employees in Bangalore and Kolkata?
  1. 12900
  2. 12600
  3. 12800
  4. 12400
  5. 12500

 

  1. 24 men can complete the work in 12 days. After 6 days of the work, 6 men left the job. In how many days will take to complete the remaining work?
  1. 12 days
  2. 14 days
  3. 10 days
  4. 8 days
  5. None of these
  1. A bag contains 50p, 25p and 10p coins in the ratio of 6: 4: 3, amounting to Rs. 258. Find the number of coins of each type respectively.
  1. 360, 240, 180
  2. 320, 260, 140
  3. 340, 220, 160
  4. 300, 280, 200
  5. None of these
  1. If the radius and heights of two cylinders are in the ratio of 5: 6 and 2: 5 respectively, then find the ratio of volume of two cylinders?
  1. 6 : 17
  2. 8 : 15
  3. 5 : 18
  4. 7 : 19
  5. None of these
  1. 7 years ago, the ratio of age of P and Q is 4: 5. The present age of P is equal to the age of Q, 7 years ago. Find the sum of age of P and Q, 5 years hence?
  1. 76 years
  2. 87 years
  3. 82 years
  4. 74 years
  5. None of these
  1. A, B and C started a business by investing Rs. 7500, Rs. 8200 and Rs. 9400 respectively. After 7 months, C withdraw the full amount and A and B invested Rs. 500 and Rs. 800 more respectively. Find the share of C, if the total profit at the end of the year is Rs. 36498?
  1. Rs. 7644
  2. Rs. 8236
  3. Rs. 9212
  4. Rs. 8678
  5. None of these

 

Directions (Q. 16 – 20): In each of these questions two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer as,

  1. if x > y
  2. if x ≥ y
  3. if x < y
  4. if x ≤ y
  5. if x = y or no relation can be established between x and y

16. I. 4x2 – 21x + 27 =0

II. 8y2 -14y -15 =0

  1. I. 63x2 -150x -57 =0

II. 3y2– 8y +4 =0

18. I. 3x2 – 19x + 28 = 0

II. (256)1/4 y + (216)1/3 = 0

  1. I. 4/√x + 8/√x = √x

II. y2 = 75/2/ √y

  1. I. 6x2 -49x +99 =0

II. 5y2 +17y+ 14=0

Answers:

1. Answer (d)

From statement I and II:

Time taken by A alone = 10 hours

Time taken by B alone = 20 hours (100% more efficient)

Total units of work= 20 units

A’s one hour work= 2 units

B’ one hour work= 1 units

Work done by pipe A alone in 7 hours= 14 units

Remaining units has to be done with B= 6/1= 6 hours

After 6 hours pipe B should be closed.

From Statement I and III:

Time taken by pipe B alone

= 2/5 in 8 hours

= 1 in 8*5/2= 20 hours

So, we can find the answer by using statement I and III.

From II and III:

We can also find out the answer by II and III because efficiency comparison between pipe A and B is given in statement II.

2. Answer (a)

From statement I:

Principal= 100*300/5*2=Rs 3000

Interest earned in four years

= 3000*5*5/100

= Rs 750

Statement II:

200 = P(R/100)2

200 = P (5/100)2

200 * 100*100 /25 = P

P =80000

Statement III:

No information is given about the sum invested in other scheme.

3. Answer (a)

From statement I and II:

Price of house B in 2008= 650000*100/130= Rs 500000

Price of house A in 2008= 500000*7/8= Rs 437500

4. Answer (e)

From statement I, II and III:

Number of failed students= 600*20/100= 120

Number of students who secured first class= 120*5/4= 150 students

So, number of students who did secure first class grade= 600-120-150= 330 students

5. Answer (a)

From I and II:

Speed downstream= 48/6= 8 km/hr

Speed upstream= 48/8= 6 km/hr

Speed of the boat in still water

= > (1/2)*[Speed of downstream + speed of upstream]

= > (1/2)*(8 + 6) = 14/2 = 7 km/hr

From statement I and III:

Speed downstream= 48/6= 8 km/hr

The ratio speed downstream to upstream = 4:3

Speed of upstream = (8/4)*3 = 6 km/hr

Speed of the boat in still water

= > (1/2)*[Speed of downstream + speed of upstream]

= > (1/2)*(8 + 6) = 14/2 = 7 km/hr

 

Direction: (6-10)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Answer (b)

Required total= 1200+2500+3600+3000= 10300

7. Answer (e)

Required percentage= (21600-14600)*100/14600= 47.9% = 48% more

8. Answer (b)

Required ratio = 8+20+45+45/15+32+54+45 = 118/146 = 59:73

9. Answer (d)

Required difference= 21600-12500= 9100

10. Answer (e)

Required average= (7000+18000)/2= 12500

 

11. Answer (d)

Total work= 24*12 = 288 work

6 days work= 24*6 = 144 work

Remaining work= 288 – 144 = 144 work

Required days = 144/18 = 8 days

12. Answer (a)

The ratio of the 50p, 25p, 10p coins be 6x, 4x and 3x

6x*(50/100) + 4x*(25/100) + 3x*(10/100) = 258

6x/2 + 4x/4 + 3x/10 = 258

(60x + 20x + 6x) /20 = 258

x = 60

Hence the numbers of coins are,

50p = 6 × 60 = 360

25p = 4 × 60 = 240

10p = 3 × 60 = 180

The answer is, (360, 240, 180)

13. Answer (c)

Volume of cylinder = πr2h

The ratio of volume of two cylinders

= > [(22/7)*(5x)2 *(2y)] : [(22/7)*(6x)2 * (5y)]

= > 5: 18

14. Answer (b)

7 years ago, the ratio of age of P and Q = 4 : 5(4x, 5x)

The present age of P = The age of Q, 7 years ago

4x + 7 = 5x

5x – 4x = 7

X = 7

The present age of P and Q = 4x + 7, 5x + 7 = 35, 42

Required sum = 35 + 42 + 10 = 87 years

15. Answer (c)

The share of A, B and C

= > [7500*7 + 8000*5]: [8200*7 + 9000*5]: [9400*7]

= > 92500: 102400: 65800

= > 925: 1024: 658

Total profit = Rs. 36498

2607’s = 36498

1’s = (36498/2607) = 14

The share of C = 658*14 = Rs. 9212

 

Directions (Q. 16 – 20):

16. Answer (e)

I. 4x2 – 21x + 27 =0

4x2 – 12x – 9x + 27 =0

4x(x-3) -9 (x-3) =0

(4x-9) (x-3) =0

X=9/4 , 3 = 2.25, 3

II. 8y2 -14y -15 =0

8y2 -20y +6y -15 =0

4y(2y-5) +3(2y-5) = 0

(4y+3) (2y-5) =0

Y= -3/4, 5/2 = -0.75, 2.5

Can’t be determined

17. Answer (e)

I. 63x2 -150x -57 =0

63x2 +21x -171x-57 =0

21x(3x+1)-57(3x+1)=0

(21x-57)(3x+1) =0

X=57/21, -1/3 = 2.71, -0.33

II. 3y2– 8y +4 =0

3y2– 6y-2y +4 =0

3y(y-2)-2 (y-2)=0

(3y-2) (y-2) =0

Y=2/3, 2 = 0.66, 2

Can’t be determined

18. Answer (a)

I. 3x2 – 19x + 28 = 0

3x2 – 12x – 7x + 28 = 0

3x (x – 4) – 7 (x – 4) = 0

(x – 4) (3x – 7) = 0

x = 4, 7/3

II. (256)1/4 y = – (216)1/3

(44)1/4 y = – (63)1/3 ; 4y = -6

Y = -(6/4) = -1.5

x>y

19. Answer (a)

I. 4/√x + 8/√x = √x

12/√x = √x

12= x

II. y2 = 75/2/ √y

Y2 × y1/2 = 75/2

Y2+(1/2) = 75/2

Y5/2 = 75/2

Y=7

x>y

20. Answer (a)

I. 6x2 -49x +99 =0

6x2 -27x-22x +99 =0

3x(2x-9)-11(2x-9) =0

(3x-11)(2x-9) =0

X= 11/3, 9/2

II. 5y2 +17y+ 14=0

5y2 +10y+7y+ 14=0

5y(y+2)+7 (y+2) =0

(5y+7)(y+2) =0

Y= -7/5, -2

X>y

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM


Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests