Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. **SBI Clerk Prelims 2018** Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this **“20-20” Quantitative Aptitude Questions.**

**Are You preparing for Bank exams 2019? Start your preparation with Free Mock test Series.**

One Time Offer @ Rs.345 Yearly Platinum Pack with 1 Year Validity

- Free IBPS Clerk Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free LIC Assistant Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free IBPS SO Mock Test 2019 – Take Test Now

**“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk Prelims 2018 Day-106**

**Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi**

**Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions**

**Directions (Q. 1 – 5): What value should come in place of question mark (?) in the following number series?**

**127, 169, 199, 219,?**

- 249
- 253
- 277
- 231
- 285

**1320, 132, 2184, 182, 3360,?**

- 240
- 290
- 320
- 350
- 410

**7, 21, 147, 1911, ?**

- 35687
- 33425
- 40131
- 28564
- 42782

**557, 565, 582, 627, 737, ?**

- 852
- 817
- 789
- 944
- 973

**7, 25, 105, 531, 3193, ?**

- 19756
- 22359
- 17845
- 24578
- 16982

** **

**Directions (Q. 6 – 10): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?**

**2160 ÷ 16 + 3318 ÷ 21 + 3234 ÷ 7 = (?) % of 800**

- 94.375
- 85.625
- 78.125
- 56.175
- 62.525

**72 % of 11350 + 48 % of 750 – (4/9) of 927 =?**

- 7560
- 6830
- 8120
- 5690
- 9470

**6 ¾ – 7 5/8 + 9 ½ – 3 1/8=? – 1 ¾**

- 8 ¾
- 7 ¼
- 9 ½
- 5 3/8
- 6 5/8

**√9216****÷ 6 × 16**^{2}+ 152 =? + 15876 ÷ 14

- 2856
- 3892
- 2568
- 3114
- 3560

**(4/5) of 11325 + 56 % of 1750 = (?)**^{2}+ 436

- 116
- 72
- 98
- 84
- 102

**A, B and C started a business by investing Rs. 75000, Rs. 65000 and Rs. 55000 respectively. After 4 months, A invested 8000 more and C withdraw 6000. If the total profit at the end of the year is Rs. 21204, then find the share of B?**

- Rs. 8560
- Rs. 7020
- Rs. 6780
- Rs. 5640
- None of these

**What is the difference between compound interest on Rs. 56000 for 1 year at 6 % per annum compounded yearly and half yearly?**

- Rs. 50.40
- Rs. 45.60
- Rs. 62.80
- Rs. 58.20
- None of these

**A boat can travel 16 km downstream in 32 minutes. If the speed of the current is 1/4 of the speed of the boat in still water, what distance can the boat travel in 20 minutes?**

- 12 km
- 16 km
- 18 km
- 8 km
- 10 km

**150 m long train crosses another 180 m long train in 9 sec. If the speed of first train is 50 km/hr, then find the speed of the second train (in km/hr)? (Crosses opposite to each other)**

- 65 km/hr
- 73 km/hr
- 82 km/hr
- 49 km/hr
- None of these

**The average age of 6 members in a family 3 years ago was 40 years. At present, the daughter of the family got married and daughter- in- law came into the family so their average age now decreased by 1 year then find the difference the ages of daughter and daughter-in-law?**

- 24 years
- 26 years
- 28 years
- 20 years
- None of these

**Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:**

**The following bar graph shows the total number of students enrolled for membership in different years from 2011 to 2016 in two libraries A and B.**

** **

**Total number of students enrolled for the membership in library A in the years 2012, 2014 and 2016 together is approximately what percentage of total number of students enrolled for the membership in library B in the years 2011, 2013 and 2015 together?**

- 116 %
- 92 %
- 84 %
- 108 %
- 124 %

**Find the total number of students enrolled for the membership in library B in all the given years together?**

- 2570
- 3120
- 3680
- 2950
- 2130

**Find the difference between the total number of students enrolled for the membership in library A to that of library B in all the given years together?**

- 125
- 90
- 110
- 75
- 145

**If the total number of students enrolled for the membership from both libraries A and B together in the year 2017 is 25 % more than the previous year, then find the total number of students enrolled for the membership from both libraries A and B in the year 2017?**

- 1340
- 1225
- 1560
- 1485
- None of these

**Find the ratio between the total number of students enrolled for the membership in library A in the year 2011, 2014 and 2016 together to that of total number of students enrolled for the membership in library B in the year 2012, 2013 and 2015 together?**

- 9 : 14
- 10 : 11
- 8 : 15
- 7 : 9
- None of these

**Answers:**

**1). Answer d**

The pattern is, +(7^{2} – 7), +(6^{2} – 6), +(5^{2} – 5), +(4^{2} – 4),..

The answer is, 231

(Or)

The answer is, 231

**2). Answer a**

The pattern is, 11^{3} – 11, 12^{2} – 12, 13^{3} – 13, 14^{2} – 14, 15^{3} – 15, 16^{2} – 16,..

The answer is, 240

**3). Answer c**

The pattern is, *(1^{2} +2), *(2^{2} +3), *(3^{2} +4), *(4^{2} +5), *(5^{2} +6),..

The answer is, 40131

**4). Answer e**

The difference of difference is, 2^{3} +1, 3^{3} +1, 4^{3} +1, 5^{3} +1,..

The answer is, 973

**5). Answer b**

The pattern is, *3 +4, *4 +5, *5 +6, *6 +7, *7 +8,..

The answer is, 22359

**Directions (Q. 6 – 10): **

**6). Answer a**

2160 ÷ 16 + 3318 ÷ 21 + 3234 ÷ 7 = (x) % of 800

(2160/16) + (3318/21) + (3234/7) = (x/100)*800

135 + 158 + 462 = 8x

755 = 8x

X = (755/8) = 94.375

**7). Answer c**

(72/100)*11350 + (48/100)*750 – (4/9)*927 = x

8172 + 360 – 412 = x

X = 8120

**8). Answer b**

6 ¾ – 7 5/8 + 9 ½ – 3 1/8 + 1 ¾ = x

(6 – 7 + 9 -3 +1) (3/4 – 5/8 + ½ – 1/8 + ¾) = x

6 [(6 – 5 + 4 – 1 + 6)/8] = x

X = 6 (10/8) = 6 (5/4) = 7 (1/4)

**9). Answer d**

4096 + 152 = x + 1134

X = 4096 + 152 – 1134

X = 3114

**10). Answer c**

(4/5)*11325 + (56/100)*1750 = x^{2} + 436

9060 + 980 – 436 = x^{2}

10040 – 436 = x^{2}

9604 = x^{2}

X = 98

**11). Answer b**

The share of A, B and C

= > [75000*4 + 83000*8]: [65000*12]: [55000*4 + 49000*8]

= > 964000: 780000: 612000

= > 241: 195: 153

Total profit = Rs. 21204

589’s = 21204

1’s = 36

The share of B = 195*36 = Rs. 7020

**12). Answer a**

C.I annually:

56000*(6/100) = 3360

C.I half yearly:

56000*(3/100) = 1680

57680*(3/100) = 1730.4

C.I = 1680 + 1730.4 = 3410.4

Required difference = 3410.4 – 3360 = Rs. 50.40

**13). Answer d**

Let the speed of the boat in still water be x km/hr

Speed of the current= x/4

Downstream speed = x + x/4= 5x/4

Downstream speed in km/hr = 16*60/28= 30 km/hr

So,

5x/4= 30

x = 24 km/hr

Distance in 20 minutes= 24*20/60= 8 km

**14). Answer c**

Relative speed = (50 + x) km/hr = (50 + x)*(5/18) m/s

T = D/S

9 = (150+180) / [(50 + x)*(5/18)]

132 = 50 + x

X = 132 – 50

X = 82 km/hr

**15). Answer a**

Total ages of 6 family members 3 years ago

= 6*40= 240 years

Total ages of the family at present including daughter

= 240+18= 258

Total ages of the family including daughter- in-law

= 39*6

= 234 years

So,

Required difference= 258-234= 24 years.

**Directions (Q. 16 – 20) **

**16). Answer d**

Total number of students enrolled for the membership in library A in the years 2012, 2014 and 2016 together

= > 420 + 280 + 370 = 1070

Total number of students enrolled for the membership in library B in the years 2011, 2013 and 2015 together

= > 280 + 450 + 260 = 990

Required % = (1070/990)*100 = 108.08 % = 108 %

**17). Answer a**

The total number of students enrolled for the membership in library B in all the given years together

= > 280 + 390 + 450 + 580 + 260 + 610

= > 2570

**18). Answer c**

The total number of students enrolled for the membership in library A

= > 350 + 420 + 560 + 280 + 480 + 370

= > 2460

The total number of students enrolled for the membership in library B

= > 280 + 390 + 450 + 580 + 260 + 610

= > 2570

Required difference = 2570 – 2460 = 110

**19). Answer b**

The total number of students enrolled for the membership from both libraries A and B together in the year 2017

= > (370 + 610)*(125/100)

= > 1225

**20). Answer b**

The total number of students enrolled for the membership in library A in the year 2011, 2014 and 2016 together

= > 350 + 280 + 370 = 1000

The total number of students enrolled for the membership in library B in the year 2012, 2013 and 2015 together

= > 390 + 450 + 260 = 1100

Required ratio = 1000: 1100 = 10: 11

**Daily Practice Test Schedule | Good Luck**

Topic |
Daily Publishing Time |

Daily News Papers & Editorials |
8.00 AM |

Current Affairs Quiz |
9.00 AM |

Quantitative Aptitude “20-20” |
11.00 AM |

Vocabulary (Based on The Hindu) |
12.00 PM |

General Awareness “20-20” |
1.00 PM |

English Language “20-20” |
2.00 PM |

Reasoning Puzzles & Seating |
4.00 PM |

Daily Current Affairs Updates |
5.00 PM |

Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) |
6.00 PM |

Reasoning Ability “20-20” |
7.00 PM |

English Language (New Pattern Questions) |
8.00 PM |