“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-108

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-108

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Directions (Q. 1 – 5): What value should come in place of question mark (?) in the following number series?

  1. 12, 71, 424, 2541,?
  1. 12356
  2. 15242
  3. 13878
  4. 14724
  5. 16568
  1. 474, 915, 386, 1011, ? , 1123
  1. 314
  2. 336
  3. 278
  4. 282
  5. 250
  1. 7, 22, 134, 1209, ? , 217685
  1. 15784
  2. 18556
  3. 14512
  4. 16788
  5. 17454

 

  1. 11, 14, 23, 50, 131, ?
  1. 374
  2. 285
  3. 358
  4. 313
  5. 347

 

  1. 172, 180, 191, 207, 230, 264, ?
  1. 345
  2. 329
  3. 356
  4. 378
  5. 311

Directions (Q. 6 – 10): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. 18 % of 296 + 35 % of 290 – 15 % of 385 =?
  1. 140
  2. 170
  3. 100
  4. 220
  5. 250
  1. √4090 × 12163 + 49 = (?)2
  1. 39
  2. 44
  3. 48
  4. 35
  5. 33

 

  1. (9/42) ÷ (108/63) × 656 + 239.67 – 52 % of 289 =?
  1. 190
  2. 170
  3. 150
  4. 110
  5. 220
  1. [16 2/3 × 45/39] ÷ [3 15/26 – 3 4/13] = ?
  1. 110
  2. 150
  3. 50
  4. 70
  5. 170
  1. 348 ÷ 29 × 10 + 126 =? + 220
  1. 38
  2. 46
  3. 52
  4. 12
  5. 26
  1. The circumference of the circle is 132 cm and the side of the square is two-third of the radius of the circle. Find the perimeter of the square?
  1. 64 cm
  2. 72 cm
  3. 56 cm
  4. 48 cm
  5. None of these
  1. A can complete one-third of the work in 8 days and B can complete the two-fifth of the same work in 14 days. Then in how many days A and B together complete the work?
  1. 14 14/59 days
  2. 12 12/17 days
  3. 13 16/45 days
  4. 15 21/43 days
  5. None of these

 

  1. Mahesh marked an article for Rs. 15000. Had he offered a discount of 10% on the marked price, he would have earned a profit of 8%. What is the cost price?
  1. Rs. 14300
  2. Rs. 13700
  3. Rs. 15800
  4. Rs. 12500
  5. None of these

 

  1. An amount triples itself at simple interest in 12 years. Find the rate of interest?
  1. 12 %
  2. 16 2/3 %
  3. 14 ¾ %
  4. 13 1/3 %
  5. 15 ½ %
  1. Three years ago, Raju was 6 years younger than Sathish and their average age now is 25 years, then find the ratio between their ages five years hence?
  1. 11 : 13
  2. 15 : 19
  3. 9 : 11
  4. 5 : 8
  5. None of these

 

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following pie chart-1 shows the total number of sales of Vivo and Lenova mobiles in 5 different shops in the year 2016 and pie chart-2 shows the total sales of Vivo mobiles in 5 different shops in the year 2016.

 

  1. Total sales of Vivo and Lenova mobiles in the shops B, D and E together is approximately what percentage of total sales of Vivo mobiles in the shops of A, C and E together?
  1. 187 %
  2. 172 %
  3. 195 %
  4. 163 %
  5. 140 %

 

  1. Find the difference between the total sales of Vivo mobiles in the shops of B and D together to that of total sales of Lenova mobiles in the shops of A and C together?
  1. 2856
  2. 2132
  3. 1478
  4. 1634
  5. None of these

 

  1. Find the ratio between the total sales of Vivo and Lenova mobiles in the shops of A and C together to that of total sales of Lenova mobiles in the shops of B, D and E together?
  1. 117 : 143
  2. 132 : 157
  3. 156 : 193
  4. 125 : 231
  5. None of these
  1. Find the central angle for Vivo and Lenova mobiles in the shops of B and D together?
  1. 152.60
  2. 162.80
  3. 147.30
  4. 176.40
  5. None of these

 

  1. Total sales of Vivo mobiles in the shop D and E together is approximately what percentage more/less than the total sales of Vivo mobiles in the shop A and C together?
  1. 35 %
  2. 47 %
  3. 28 %
  4. 52 %
  5. 67 %

 

Answers:

  1. Answer b

The pattern is, *6 – 1, *6 -2, *6 -3, *6 -4,..

The answer is, 15242

2. Answer d

The pattern is, +212, -232, +252, -272, + 292,..

The answer is, 282

  1. Answer c

The pattern is, *3 + 1, *6 + 2, *9 +3, *12 + 4, *15 + 5,..

The answer is, 14512

  1. Answer a

The pattern is, +31, +32, +33, +34, +35,..

The answer is, 374

  1. Answer e

The difference of difference is, 3, 5, 7, 11, 13,.. (Prime no)

 

The answer is, 311

 

Directions (Q. 6 – 10): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. Answer c

(18/100)* 296 + (35/100)*290 – (15/100)*395 = x

X = 18*3 + 35*3 – 15*4

X = 54 + 105 – 60

X = 99 = 100 

  1. Answer a

√4096 × ∛12167 + 49 = x2

64 × 23 + 49 = x2

1472 + 49 = x2

1521 = x2

X = 39

  1. Answer b

(9/42)*(63/108)*656 + 240 – (52/100)*290 = x

82 + 240 – (52*3) = x

X = 82 + 240 – 156

X = 166 = 170

  1. Answer d
[(50/3) * (45/39)] ÷ [(93/26) – (43/13)] = x

X = [(50/3) * (45/39)] ÷ [(93 – 86)/26]

X = [(50/3) * (45/39)] ÷ (7/26)

X = 50/3 * 45/39*26/7

X = 70

  1. Answer e

(348/29)*10 + 126 = x + 220

120 + 126 – 220 = x

X = 26

  1. Answer c

The circumference of the circle = 132 cm

2πr = 132

2*(22/7)*r = 132

R = 132*(7/44) = 21

The side of the square = (2/3)*radius of the circle

Side (a) = (2/3)*21 = 14 cm

Perimeter of square = 4a = 4*14 = 56 cm

  1. Answer a

A can complete 1/3rd of the work = 8 days

A can complete the whole work in = 8*3 = 24 days

B can complete 2/5th of the work = 14 days

B can complete the whole work in =14*(5/2) = 35 days

(A + B)’s one day work = (1/24) + (1/35) = 59/840

A and B together can complete the work in, 840/59 = 14 14/59 days

  1. Answer d

MP *(90/100) = CP * (108/100)

15000*(90/100) = CP*(108/100)

CP = 15000*(90/100)*(100/108)

CP = Rs. 12500

  1. Answer b

Let the principle be x,

Amount = 3x

S.I = 3x – x = 2x

S.I = PNR/100

2X = [x*12*R]/100

R = 50/3 = 16 2/3 %

  1. Answer c

Let the age of Raju 3 years ago be x years

Sathish = x+6 years

Raju’s present age= x+3

Sathish’s present age= x+6+3= x+9

Total ages of Raju and Sathish now= 25*2= 50

So,

x+3+x+9=50

2x= 50-12

x= 38/2= 19 years

Age of Raju after 5 years= 19+3+5= 27

Age of Sathish after 5 years= 19+9+5= 33

Required ratio = 27: 33 = 9: 11

 

Directions (Q. 16 – 20) 

16. Answer c

Total sales of Vivo and Lenova mobiles in the shops B, D and E together

= > (28 + 21 + 24)*(10400/100)

= > 73*104 = 7592

Total sales of Vivo mobiles in the shops of A, C and E together

= > (15 + 21 + 24)*(6500/100)

= > 60*65 = 3900

Required % = (7592/3900)*100 = 194.667 % = 195 %

  1. Answer b

The total sales of Vivo mobiles in the shops of B and D together

= > (18 + 22)*(6500/100)

= > 40*65 = 2600

The total sales of Lenova mobiles in the shops of A and C together

= > [(12/100)*10400 – (15/100)*6500] + [(15/100)*10400 – (21/100)*6500]

= > [1248 – 975] + [1560 – 1365]

= > 273 + 195 = 468

Required difference = 2600 – 468 = 2132

  1. Answer a

The total sales of Vivo and Lenova mobiles in the shops of A and C together

= > [(12 + 15)/100]*10400

= > 2808

The total sales of Lenova mobiles in the shops of B, D and E together

= > [(28/100)*10400 – (18/100)*6500] + [(21/100)*10400 – (22/100)*6500] + [(24/100)*10400 – (24/100)*6500]

= > [2912 – 1170] + [2184 – 1430] + [2496 – 1560]

= > 1742 + 754 + 936

= > 3432

Required ratio = 2808: 3432 = 117: 143

  1. Answer d

The central angle for Vivo and Lenova mobiles in the shops of B and D together

= > [(28 + 21)/100]*360

= > (49/100)*360

= > 176.40

  1. Answer c

Total sales of Vivo mobiles in the shop D and E together

= > (22 + 24)*(6500/100)

= > (46/100)*6500

Total sales of Vivo mobiles in the shop A and C together

= > (15 + 21)*(6500/100)

= > (36/100)*6500

Required % = ({[(46/100)*6500] – [(36/100)*6500]}/[ (36/100)*6500])*100

= > [(46 – 36)/36]*100 = 27.77 % = 28 %

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM


Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

 

 

 

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests