# “20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk Prelims 2018 Day-112

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI Clerk Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

## “20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk Prelims 2018 Day-112

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Directions (Q. 1 – 5) what value should come in the place of question mark (?) in the following number series?

1. 152, 160, 224, 736,?
1. 3978
2. 4156
3. 3624
4. 4832
5. 2980
1. 52, 60, 147, 505,?
1. 1890
2. 2145
3. 1652
4. 1437
5. 2380
1. 9504, 4752, 3168, 2376, ? , 1584
1. 1900. 8
2. 2134
3. 1852. 4
4. 2578
5. 1745.6
1. 45, 86, 267, 1052, 5285,?
1. 25658
2. 28536
3. 31674
4. 33582
5. 35618
1. 2134, 194, 1358, 271.6, 814.8, ?
1. 552. 6
2. 645. 2
3. 516. 4
4. 478. 8
5. 407. 4

Directions (Q. 6 – 10) what value should come in the place of question mark (?) in the following questions?

1. (3 1/3) ÷ (6 1/4) × (1122/850) = (2/3) of (4/15) of (285/475) of (?)

a) 6.6

b) 5.5

c) 4.4

d) 3.3

e) 8.8

1. (1012 + 484 + 306 + 286) ÷ (21 + 35 – ? + 26) = 72
1. 78
2. 64
3. 53
4. 42
5. None of these
1. (4/7) of ? – (5/7) of (91/40) of 3656 = 26 % of 1850
1. 17852. 6
2. 11238. 5
3. 15724. 8
4. 13421. 7
5. None of these
1. 68 % of 27350 + 84 % of 1250 – (4/7) of 1134 =?
1. 23000
2. 14000
3. 27000
4. 19000
5. None of these
1. 2585 ÷ 11 + 15594 ÷ 23 + 1404 ÷ 9 = (?) % of 500
1. 324.6
2. 213.8
3. 178.4
4. 456.2
5. None of these
1. A can finish a work in 12 days. B can finish the same work in 8 days and C in 15 days. A and B start the work but they leave after 4 days. How many days C will take to finish the remaining work?
1. 4 7/8 days
2. 2 1/2 days
3. 3 5/6 days
4. 5 ¾ days
5. None of these
1. The simple interest on certain sum of money for 3 years at 6 % per annum is Rs. 5040. Find the principle amount?
1. 34000
2. 28000
3. 36000
4. 24000
5. None of these
1. Anitha purchased a computer for Rs. 35000 and sold it at a loss of 8%, with that money she purchased another computer and sold it at the profit of 9%. Find the overall profit/loss?
1. 114
2. 98
3. 156
4. 76
5. None of these
1. The amount obtained on Rs. 32000 at an interest 4% per annum compounded annually for certain period of time is Rs. 35995.648. Then find the time in years?
1. 3 years
2. 5 years
3. 2 years
4. 4 years
5. None of these
1. If the numerator of a fraction is increased by 80% and the denominator of the fraction is increased by 120%, the resultant fraction becomes 5/11. Then what is the original fraction?
1. 6/7
2. 2/11
3. 3/14
4. 5/9
5. None of these

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following table shows the total number of students enrolled for different computer courses and the percentage of total number of students enrolled for given courses from different colleges.

 Courses Total students enrolled % of students enrolled for given courses from different colleges P Q R S Java 1450 24 % 22 % 26 % 28 % PHP 2950 30 % 16 % 22 % 32 % .NET 5260 20 % 25 % 30 % 25 % Oracle 3500 23 % 27 % 29 % 21 % Pascal 4200 18 % 27 % 32 % 23 %

1. Total number of students enrolled for the courses of .NET and Pascal from the college P and S together is approximately what percentage of total number of students enrolled for the courses of Java and Oracle from the college Q and R together?
1. 154 %
2. 163 %
3. 142 %
4. 128 %
5. 115 %
1. Find the difference between the total number of students enrolled for the course .PHP and Pascal from the college P and Q together to that of total number of students enrolled for the course Oracle and .NET from the college R and S together?
1. 2178
2. 3292
3. 1548
4. 1396
5. None of these
1. Find the ratio between the total number of students enrolled for all the given courses from college R to that of college S?
1. 2360 : 2155
2. 3952 : 3787
3. 4963 : 4366
4. 3145 : 2782
5. None of these
1. Find the total number of students enrolled for all the given courses from college P?
1. 4172
2. 3846
3. 2945
4. 3257
5. None of these
1. Total number of students enrolled for the course Java and Pascal is approximately what percentage less than the total number of students enrolled for the course PHP and Oracle?
1. 21 % more
2. 12 % less
3. 35 % more
4. 24 % less
5. 45 % less

Directions (Q. 1 – 5)

The pattern is, +81, +82, +83, +84

The pattern is, *1 + 23, *2 + 33, *3 + 43, *4 + 53,..

The pattern is, *1/2, *2/3, *3/4, *4/5, *5/6,..

The pattern is, *2 -22, *3 +32, *4 – 42, *5 + 52, *6 – 62,..

The pattern is, ÷ 11, *7, ÷ 5, *3, ÷ 2….(Prime no’s)

Directions (Q. 6 – 10)

(10/3)*(4/25)*(1122/850) = (2/3)*(4/15)*(285/475)*x

10/3*4/25*1122/850*3/2*15/4*475/285 = x

6.6 = x

(1012 + 484 + 306 + 286) ÷ (21 + 35 – ? + 26) = 72

2088/(82 – x) = 72

2088/72 = 82 – x

29 = 82 – x

X = 82 – 29 = 53

(4/7)*x – (5/7) * (91/40) * 3656 = (26/100)*1850

(4x/7) – 5941 = 481

(4x/7) = 481 + 5941

(4x/7) = 6422

X = 6422*(7/4) = 11238.5

(68/100)*27350 + (84/100)*1250 – (4/7)*1134 = x

18598 + 1050 – 648 = x

19000 = x

(2585/11) + (15594/23) + (1404/9) = (x/100)*500

235 + 678 + 156 = 5x

1069= 5x

1069/5 = x

X = 213.8

A’s one day work = (1/12)

B’s one day work = (1/8)

C’s one day work = (1/15)

(A + B)’s one day work = (1/12) + (1/8) = 5/24

(A + B)’s 4 day work = (5/24)*4 = 5/6

Remaining work = 1/6

C can finish the remaining work in,

= > (1/6)*15 = 2 1/2 days

S.I = PNR/100

5040 = P*3*6/100

P = (5040*100)/18

P = Rs. 28000

1. P1 = 35000, Loss = 8 %

S.P1 = 35000 * (92/100) = 32200

With that money she purchased another computer and sold it at the profit of 9%,

C.P2 = 32200

S.P2 = 32200*(109/100) = 35098

The overall profit = 35098 – 35000 = Rs. 98

Amount = P (1 + r/100)n

35995.648 = 32000(1 + (4/100))n

35995.648/32000 = (104/100)n

35995648/32000000 = (26/25)n

8998912/8000000 = (25/26)n

(208/200)3 = (25/26)n

(26/25)3 = (25/26)n

n = 3 years

The original fraction be (x/y)

[X*(180/100)]/[Y*(220/100)] = 5/11

9x/11y = 5/11

x/y = 5/9

Directions (Q. 16 – 20)

Total number of students enrolled for the courses of .NET and Pascal from the college P and S together

= > 5260*(45/100) + 4200*(41/100)

= > 2367 + 1722 = 4089

Total number of students enrolled for the courses of Java and Oracle from the college Q and R together

= > 1450*(48/100) + 3500*(56/100)

= > 696 + 1960 = 2656

Required % = (4089/2656)*100 = 153.95 % = 154 %

Total number of students enrolled for the course PHP and Pascal from the college P and Q together

= > 2950*(46/100) + 4200*(45/100)

= > 1357 + 1890 = 3247

Total number of students enrolled for the course Oracle and .NET from the college R and S together

= > 3500*(50/100) + 5260*(55/100)

= > 1750 + 2893 = 4643

Required difference = 4643 – 3247 = 1396

The total number of students enrolled for all the given courses from College R

= > 1450*(26/100) + 2950*(22/100) + 5260*(30/100) + 3500*(29/100) + 4200*(32/100)

= > 377 + 649 + 1578 + 1015 + 1344

= > 4963

The total number of students enrolled for all the given courses from College S

= > 1450*(28/100) + 2950*(32/100) + 5260*(25/100) + 3500*(21/100) + 4200*(23/100)

= > 406 + 944 + 1315 + 735 + 966

= > 4366

Required ratio = 4963: 4366

The total number of students enrolled for all the given courses from the

College P

= > 1450*(24/100) + 2950*(30/100) + 5260*(20/100) + 3500*(23/100) + 4200*(18/100)

= > 348 + 885 + 1052 + 805 + 756

= > 3846

Total number of students enrolled for the course Java and Pascal

= > 1450 + 4200 = 5650

Total number of students enrolled for the course PHP and Oracle

= > 2950 + 3500 = 6450

Required % = [(6450 – 5650)/6450]*100 = 12.40 % = 12 % less

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM General Awareness “20-20” 1.00 PM English Language “20-20” 2.00 PM Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM