“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-114

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-114

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Directions (Q. 1 – 5) what approximate value should come in the place of question mark (?) in the following questions?

  1. 26 % of 397 + 48 % of 703 – 25 % of 451 =?
  1. 370
  2. 250
  3. 330
  4. 410
  5. 290
  1. (8/36) ÷ (216/63) × 756 – 341.67 + 67 % of 599 =?
  1. 110
  2. 170
  3. 230
  4. 250
  5. 190
  1. 41 % of 697 + 69 % of 804 – 35 % of 751 =?
  1. 520
  2. 580
  3. 630
  4. 670
  5. 440
  1. (7/29) ÷ (392/72) × 812 – 571.67 + 78 % of 799 =?
  1. 77
  2. 66
  3. 55
  4. 88
  5. 44
  1. 119 % of 1799 + (3/7) of 6889 = (?) + 218.81
  1. 5160
  2. 4350
  3. 5740
  4. 6320
  5. 4890

Directions (Q. 6 – 10) what value should come in the place of question mark (?) in the following number series?

  1. 53, 26, 27, 39, 80, 197.5,?
  1. 413
  2. 527
  3. 595.5
  4. 489.75
  5. 607.25
  1. 7, 15, 63, 383, 3071,?
  1. 9845
  2. 30719
  3. 24567
  4. 16783
  5. 28951
  1. 84, 43, 51, 129, 580,?
  1. 4765
  2. 2896
  3. 3178
  4. 4284
  5. 3573
  1. 2156, 2152, 2142, 2114, 2032,?
  1. 1842
  2. 1624
  3. 1856
  4. 1788
  5. 1912
  1. 11, 13, 55, 195, 1011,?
  1. 5239
  2. 3875
  3. 4653
  4. 2371
  5. 6017

  1. Rahul borrowed a certain sum of money at simple interest for 3 years at 12 % per annum and he pays Rs. 5400 as interest. Find the corresponding compound interest?
  1. Rs. 5991.76
  2. Rs. 5785.24
  3. Rs. 6073.92
  4. Rs. 6257.45
  5. None of these
  1. The sum of 4 consecutive numbers is 458. What is the 75 % of highest number?
  1. 87
  2. 96
  3. 92
  4. 85
  5. 81
  1. A train crosses a pole in 8 seconds and the same train crosses a bridge of length 275 m in 18 sec. Find the length of the train?
  1. 150 m
  2. 175 m
  3. 125 m
  4. 220 m
  5. 250 m
  1. The average score of 52 students of a class is 70. If the first five rank students marks are removed, the average drops by 5 marks. If the first five rank student’s marks are consecutive increasing integers, then find the First mark?
  1. 121
  2. 119
  3. 108
  4. 127
  5. None of these         
  1. Three pipes A, B and C can fill a tank in 12 hours. After working at it together for 3 hours, C is closed and A and B can fill the remaining part in 12 hours. How much time taken by C to fill the tank alone?
  1. 36 hours
  2. 32 hours
  3. 48 hours
  4. 44 hours
  5. None of these

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions.

Following line graph shows the runs scored by three different teams in 5 different cricket matches.

  1. The total runs scored by India and Indonesia in Match 1 and 3 together is approximately what percentage less than the total runs scored by Australia in all the given matches together?
  1. 24 %
  2. 32 %
  3. 16 %
  4. 5 %
  5. 46 %
  1. Find the difference between the total runs scored by India to that of Australia in all the given matches together?
  1. 28 runs
  2. 20 runs
  3. 36 runs
  4. 44 runs
  5. None of these
  1. Find the ratio between the total runs scored by Australia in Match 1, Match 3 and Match 5 together to that of total runs scored by Indonesia in Match 2, Match 4 and Match 5 together?
  1. 171 : 175
  2. 142 : 123
  3. 124 : 117
  4. 136 : 105
  5. None of these
  1. What is the least score of the three teams for all the given matches together?
  1. 1365
  2. 1650
  3. 1790
  4. 1425
  5. None of these
  1. Total runs scored by India in Match 2 and Match 4 together is approximately what percentage of total runs scored by Australia in Match 1 and Match 5 together?
  1. 83 %
  2. 77 %
  3. 92 %
  4. 105 %
  5. 118 %

Answers:

Direction (1-5)

1). Answer c

(26/100)*400 + (48/100)*700 – (25/100)*450 = x

104 + 336 – 112.5 = x

X = 327.5 = 330

2). Answer a

(8/36)*(63/216)*756 – 342 + (67/100)*600 = x

X = 49 – 342 + 402

X = 109 = 110

3). Answer b

40 % of 700 + 70 % of 800 – 35 % of 750 = x

X = (40/100)*700 + (70/100)*800 – (35/100)*750

X = 280 + 560 – 262.5

X = 577.5 = 580

4). Answer d

(7/29)*(72/392)*812 – 572 + 78 % of 800 = x

36 – 572 + (78/100)*800 = x

X = 36 – 572 + 624

X = 88

5). Answer e

120 % of 1800 + (3/7)*6888 = x + 219

(120/100)*1800 + (3/7)*6888 = x + 219

2160 + 2952 – 219 = x

X = 4893= 4890

Direction (6-10)

6). Answer c

The pattern is, *0.5 – 0.5, *1 + 1, *1.5 -1.5, *2 + 2, *2.5 – 2.5, *3 + 3….

The answer is, 595.5

7). Answer b

The pattern is, *2 + 1, *4 + 3, * 6 + 5, *8 + 7, *10 + 9…

The answer is, 30719

8). Answer a

The pattern is, *0.5 + 13, *1 + 23, *2 + 33, *4 +43, *8 + 53

The answer is, 4765

9). Answer d

The pattern is, – (31 +1), -(32 +1), -(33 +1), -(34 +1), -(35 +1)…

The answer is, 1788

10). Answer e

The pattern is, *2 – 32, *3 + 42, *4 – 52, *5 + 62, *6 – 72

The answer is, 6017

 

11). Answer c

S.I = PNR/100

5400 = (P*3*12)/100

P = (5400*100)/36

P = 15000

Corresponding C.I:

15000*(12/100) = 1800

16800*(12/100) = 2016

18816 *(12/100) = 2257.92

C.I = 1800 + 2016 + 2257.92 = Rs. 6073.92

12). Answer a

X + x + 1 + x +2 + x + 3 = 458

4x + 6 = 458

4x = 452

X = (452/4) = 113

Highest number = 113 + 3 = 116

75 % of highest number = (75/100)*116 = 87

13). Answer d

Let the train length be x,

Here, the speed of the train is equal. So,

(x/8) = (x + 275)/18

(x/4) = (x + 275)/9

9x = 4x + 1100

5x = 1100

X = 220 m

14). Answer b

The average score of 52 students = 70

Total score of 45 students = 52*70 = 3640

If the first five rank students marks are removed, the average drops by 5 marks.

So,

The average score of 47 students = 65

Total score of 40 students = 47*65 = 3055

X+ (x+1) + (x+2) + (x+3) + (x+4) = 585

5x + 10 = 585

5x = 575

X = 115

First mark = 115+4 = 119

15). Answer c

Three pipes A, B and C can fill a tank in 12 hours.

A, B and C’s 1 hour work=1/12

A, B and C’s 3 hour work= 3/12 = 1/4

Remaining work= 1- 1/4 = 3/4

The remaining part will be filled by A and B in 6 hours. Then,

= > (3/4) *(A+B) = 12

= > (A+B)’s whole work= 16 hr

(A+B)’s 1 hour work= 1/16

A, B and C’s 1 hour work=1/12

C’s 1 hour work= (A+B+C) – (A+B)

= > (1/12) – (1/16)

= > 1/48

C can fill the tank in 48 hours.

Direction (16-20)

16). Answer c

The total runs scored by India and Indonesia in Match 1 and 3 together

= > 360 + 325 + 310 + 225 = 1220 runs

The total runs scored by Australia in all the given matches together

= > 290 + 270 + 275 + 345 + 265 = 1445 runs

Required % = [(1445 – 1220)/1445]*100 = 15.57 % = 16 %

17). Answer b

The total runs scored by India in all the given matches together

= > 360 + 220 + 310 + 315 + 245 = 1450 runs

The total runs scored by Australia in all the given matches together

= > 290 + 270 + 275 + 345 + 290 = 1470 runs

Required difference =1470 – 1450 = 20 runs

18). Answer a

The total runs scored by Australia in Match 1, Match 3 and Match 5 together

= > 290 + 275 + 290 = 855 runs

The total runs scored by Indonesia in Match 2, Match 4 and Match 5 together

= > 240 + 370 + 265 = 875 runs

Required ratio = 855: 875 = 171: 175

19). Answer d

The total runs scored by India in all the given matches together

= > 360 + 220 + 310 + 315 + 245 = 1450 runs

The total runs scored by Australia in all the given matches together

= > 290 + 270 + 275 + 345 + 290 = 1470 runs

The total runs scored by Indonesia in all the given matches together

= > 325 + 240 + 225 + 370 + 265 = 1425

20). Answer c

Total runs scored by India in Match 2 and Match 4 together

= > 220 + 315 = 535

Total runs scored by Australia in Match 1 and Match 5 together

= > 290 + 290 = 580

Required % = (535/580)*100 = 92.24 % = 92 %

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM


Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests