Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI Clerk Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.
Are You preparing for Bank exams 2019? Start your preparation with Free Mock test Series.
Directions (Q. 6 – 10): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?
812, 813, 821, 830, 894, 919, ?
Correct
Answer a
The pattern is, +1^{2}, +2^{3}, +3^{2}, +4^{3}, +5^{2}, +6^{3},..
The answer is, 1135
Incorrect
Answer a
The pattern is, +1^{2}, +2^{3}, +3^{2}, +4^{3}, +5^{2}, +6^{3},..
The answer is, 1135
Question 7 of 20
7. Question
Directions (Q. 6 – 10): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?
1132, 1144, 1164, 1194, 1236, 1292, ?
Correct
Answer d
The pattern is, +(3*4), +(4*5), +(5*6), +(6*7), +(7*8), +(8*9),…
The answer is, 1364
(Or)
The answer is, 1364
Incorrect
Answer d
The pattern is, +(3*4), +(4*5), +(5*6), +(6*7), +(7*8), +(8*9),…
The answer is, 1364
(Or)
The answer is, 1364
Question 8 of 20
8. Question
Directions (Q. 6 – 10): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?
82, 84, 166, 500, 1998,?
Correct
Answer c
The pattern is, *1 + 2, *2 – 2, *3 + 2, *4 – 2, *5 + 2,..
The answer is, 9992
Incorrect
Answer c
The pattern is, *1 + 2, *2 – 2, *3 + 2, *4 – 2, *5 + 2,..
The answer is, 9992
Question 9 of 20
9. Question
Directions (Q. 6 – 10): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?
152, 228, 342, 513, 769.5, ?
Correct
Answer e
The pattern is, *1.5
The answer is, 1154.25
Incorrect
Answer e
The pattern is, *1.5
The answer is, 1154.25
Question 10 of 20
10. Question
Directions (Q. 6 – 10): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?
178, 177, 346, 1011, 3980, ?
Correct
Answer b
The pattern is, *1 – 1^{3}, *2 – 2^{3}, *3 – 3^{3}, *4 – 4^{3}, *5 – 5^{3},..
The answer is, 19775
Incorrect
Answer b
The pattern is, *1 – 1^{3}, *2 – 2^{3}, *3 – 3^{3}, *4 – 4^{3}, *5 – 5^{3},..
The answer is, 19775
Question 11 of 20
11. Question
The population of a city is 480000. It increases by 8% in the first year and decreased by 9% in the second year. What will be the population of a city after two years?
Correct
Answer d
Population after 2 years = 480000 × (108/100) × (91/100) = 471744
Incorrect
Answer d
Population after 2 years = 480000 × (108/100) × (91/100) = 471744
Question 12 of 20
12. Question
If 35% of a number is equal to three – fourth of another number, then find the ratio of first number to the second number?
Correct
Answer a
(35/100)*x = (3/4)*y
(x/y) = (3/4)*(100/35) = (15/7)
x: y = 15 : 7
Incorrect
Answer a
(35/100)*x = (3/4)*y
(x/y) = (3/4)*(100/35) = (15/7)
x: y = 15 : 7
Question 13 of 20
13. Question
The sum of 6 consecutive numbers is 465. What is the 60 % of smallest number?
Correct
Answer c
X + x + 1 + x +2 + x + 3 + x + 4 + x + 5 = 465
6x + 15 = 465
6x = 450
X = (450/6) = 75
Required answer = 75*(60/100) = 45
Incorrect
Answer c
X + x + 1 + x +2 + x + 3 + x + 4 + x + 5 = 465
6x + 15 = 465
6x = 450
X = (450/6) = 75
Required answer = 75*(60/100) = 45
Question 14 of 20
14. Question
A train travelling at 40km/hr crosses another train of length equivalent to two-thirds of its own length travelling in opposite direction at 50km/hr in 18 seconds. Find the length of the second train?
Correct
Answer b
Relative speed of the trains = 40+50 = 90 km/hr
In m/s = 90*(5/18) = 25 m/s
Let the length of first train be x and second be 2x/3
(x + (2x/3))/25 =18
X + (2x/3) = 450
x= 450*3/5
x= 270 m
Length of second train = 2x/3 = (2*270)/3 = 180 m
Incorrect
Answer b
Relative speed of the trains = 40+50 = 90 km/hr
In m/s = 90*(5/18) = 25 m/s
Let the length of first train be x and second be 2x/3
(x + (2x/3))/25 =18
X + (2x/3) = 450
x= 450*3/5
x= 270 m
Length of second train = 2x/3 = (2*270)/3 = 180 m
Question 15 of 20
15. Question
The simple interest received on a certain sum is Rs. 35000 in five years at the rate of 10%. What would be the compound interest received on a same sum at a rate of 6% in 2 years?
Correct
Answer d
S.I = (P*n*r)/100
35000 = (P*5*10)/100
P = (35000*100)/50
P = Rs. 70000
Compound Interest:
70000*(6/100) = 4200
74200*(6/100) = 4452
C.I = 4200 + 4452 = Rs. 8652
Incorrect
Answer d
S.I = (P*n*r)/100
35000 = (P*5*10)/100
P = (35000*100)/50
P = Rs. 70000
Compound Interest:
70000*(6/100) = 4200
74200*(6/100) = 4452
C.I = 4200 + 4452 = Rs. 8652
Question 16 of 20
16. Question
Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:
Following table shows the total number of different company laptops sold in different years.
Total number of Acer laptops sold in the year 2012, 2014 and 2016 together is approximately what percentage of total number of HP laptops sold in the year 2013, 2015 and 2017 together?
Correct
Answer b
Total number of Acer laptops sold in the year 2012, 2014 and 2016 together
= > 470 + 350 + 410 = 1230
Total number of HP laptops sold in the year 2013, 2015 and 2017 together
= > 440 + 360 + 610 = 1410
Required % = (1230/1410)*100 = 87 %
Incorrect
Answer b
Total number of Acer laptops sold in the year 2012, 2014 and 2016 together
= > 470 + 350 + 410 = 1230
Total number of HP laptops sold in the year 2013, 2015 and 2017 together
= > 440 + 360 + 610 = 1410
Required % = (1230/1410)*100 = 87 %
Question 17 of 20
17. Question
Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:
Following table shows the total number of different company laptops sold in different years.
Find the average number of Toshiba laptops sold in all the given years together?
Correct
Answer d
The total number of Toshiba laptops sold in all the given years together
= > 450 + 580 + 560 + 280 + 530 + 540
= > 2940
Required average = (2940/6) = 490
Incorrect
Answer d
The total number of Toshiba laptops sold in all the given years together
= > 450 + 580 + 560 + 280 + 530 + 540
= > 2940
Required average = (2940/6) = 490
Question 18 of 20
18. Question
Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:
Following table shows the total number of different company laptops sold in different years.
Find the ratio between the total number of laptops sold in the year 2013 to that of the year 2015 of all the given laptops together?
Correct
Answer a
The total number of laptops sold in the year 2013 of all the given laptops together
= > 520 + 310 + 440 + 580 = 1850
The total number of laptops sold in the year 2015 of all the given laptops together
= > 580 + 470 + 360 + 280 = 1690
Required ratio = 1850: 1690 = 185: 169
Incorrect
Answer a
The total number of laptops sold in the year 2013 of all the given laptops together
= > 520 + 310 + 440 + 580 = 1850
The total number of laptops sold in the year 2015 of all the given laptops together
= > 580 + 470 + 360 + 280 = 1690
Required ratio = 1850: 1690 = 185: 169
Question 19 of 20
19. Question
Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:
Following table shows the total number of different company laptops sold in different years.
Find the difference between the total number of Dell laptops sold in the year 2012, 2014 and 2016 together to that of total number of Acer laptops sold in the year 2013, 2015 and 2017 together?
Correct
Answer c
The total number of Dell laptops sold in the year 2012, 2014 and 2016 together
= > 560 + 390 + 350 = 1300
The total number of Acer laptops sold in the year 2013, 2015 and 2017 together
= > 520 + 580 + 320 = 1420
Required difference = 1420 – 1300 = 120
Incorrect
Answer c
The total number of Dell laptops sold in the year 2012, 2014 and 2016 together
= > 560 + 390 + 350 = 1300
The total number of Acer laptops sold in the year 2013, 2015 and 2017 together
= > 520 + 580 + 320 = 1420
Required difference = 1420 – 1300 = 120
Question 20 of 20
20. Question
Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:
Following table shows the total number of different company laptops sold in different years.
In which year, the minimum number of laptops sold?
Correct
Answer b
In 2012 = > 470 + 560 + 320 + 450 = 1800
In 2013 = > 520 + 310 + 440 + 580 = 1850
In 2014 = > 350 + 390 + 480 + 560 = 1780
In 2015 = > 580 + 470 + 360 + 280 = 1690
In 2016 = > 410 + 350 + 290 + 530 = 1580
In 2017 = > 320 + 430 + 610 + 540 = 1900
In the year 2016, the minimum number of laptops sold.
Incorrect
Answer b
In 2012 = > 470 + 560 + 320 + 450 = 1800
In 2013 = > 520 + 310 + 440 + 580 = 1850
In 2014 = > 350 + 390 + 480 + 560 = 1780
In 2015 = > 580 + 470 + 360 + 280 = 1690
In 2016 = > 410 + 350 + 290 + 530 = 1580
In 2017 = > 320 + 430 + 610 + 540 = 1900
In the year 2016, the minimum number of laptops sold.
Directions (Q. 6 – 10): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?
812, 813, 821, 830, 894, 919, ?
1135
983
1057
1249
1078
1132, 1144, 1164, 1194, 1236, 1292, ?
1342
1324
1378
1364
None of these
82, 84, 166, 500, 1998,?
5468
6176
9992
8154
7246
152, 228, 342, 513, 769.5, ?
983.75
1046.25
1087.75
968.25
1154.25
178, 177, 346, 1011, 3980, ?
15628
19775
17423
13526
11894
The population of a city is 480000. It increases by 8% in the first year and decreased by 9% in the second year. What will be the population of a city after two years?
457826
461528
475682
471744
465250
If 35% of a number is equal to three – fourth of another number, then find the ratio of first number to the second number?
15 : 7
17 : 9
13 : 5
11 : 3
None of these
The sum of 6 consecutive numbers is 465. What is the 60 % of smallest number?
56
48
45
53
None of these
A train travelling at 40km/hr crosses another train of length equivalent to two-thirds of its own length travelling in opposite direction at 50km/hr in 18 seconds. Find the length of the second train?
150 m
180 m
225 m
175 m
None of these
The simple interest received on a certain sum is Rs. 35000 in five years at the rate of 10%. What would be the compound interest received on a same sum at a rate of 6% in 2 years?
Rs. 7924
Rs. 8236
Rs. 8418
Rs. 8652
None of these
Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:
Following table shows the total number of different company laptops sold in different years.
Acer
Dell
HP
Toshiba
2012
470
560
320
450
2013
520
310
440
580
2014
350
390
480
560
2015
580
470
360
280
2016
410
350
290
530
2017
320
430
610
540
Total number of Acer laptops sold in the year 2012, 2014 and 2016 together is approximately what percentage of total number of HP laptops sold in the year 2013, 2015 and 2017 together?
75 %
87 %
112 %
127 %
103 %
Find the average number of Toshiba laptops sold in all the given years together?
530
570
450
490
None of these
Find the ratio between the total number of laptops sold in the year 2013 to that of the year 2015 of all the given laptops together?
185 : 169
152 : 137
121 : 103
98 : 77
None of these
Find the difference between the total number of Dell laptops sold in the year 2012, 2014 and 2016 together to that of total number of Acer laptops sold in the year 2013, 2015 and 2017 together?
270
190
120
230
None of these
In which year, the minimum number of laptops sold?
2015
2016
2014
2012
2013
Answers:
Directions (Q. 1 – 5):
Answer b
[(54 × 45) ÷ 15 – 2730 ÷ 130] =3x
(54*45)/15 – (2730/130) = 3x
162 – 21 = 3x
X = (141/3) = 47
Answer d
5 ¾ – 4 1/8 + 7 ½ – 3 3/8 = x
X = (5 – 4 + 7 – 3) (3/4 – 1/8 + ½ – 3/8)
X = 5 (3/4-1/2+1/2)
X = 5 (3/4)
Answer c
X^{2} = 112^{2} – 58^{2} – 344
X^{2} = [(112 + 58) (112 – 58)] – 344
X^{2} = [170*54] – 344
X^{2} = 9180 – 344 = 8836
X = 94
Answer a
36 + 22 % of 150 = x – 112
36 + (22/100)*150 + 112 = x
X = 36 + 33 + 112 = 181
Answer d
(36*36*36*64*72*18)/(9*9*9*72*72) = 4^{x}
4*4*4^{3} = 4^{x}
4^{5} = 4^{x}
X = 5
Directions (Q. 6 – 10):
Answer a
The pattern is, +1^{2}, +2^{3}, +3^{2}, +4^{3}, +5^{2}, +6^{3},..
The answer is, 1135
Answer d
The pattern is, +(3*4), +(4*5), +(5*6), +(6*7), +(7*8), +(8*9),…
The answer is, 1364
(Or)
The answer is, 1364
Answer c
The pattern is, *1 + 2, *2 – 2, *3 + 2, *4 – 2, *5 + 2,..
The answer is, 9992
Answer e
The pattern is, *1.5
The answer is, 1154.25
Answer b
The pattern is, *1 – 1^{3}, *2 – 2^{3}, *3 – 3^{3}, *4 – 4^{3}, *5 – 5^{3},..
The answer is, 19775
Answer d
Population after 2 years = 480000 × (108/100) × (91/100) = 471744
Answer a
(35/100)*x = (3/4)*y
(x/y) = (3/4)*(100/35) = (15/7)
x: y = 15 : 7
Answer c
X + x + 1 + x +2 + x + 3 + x + 4 + x + 5 = 465
6x + 15 = 465
6x = 450
X = (450/6) = 75
Required answer = 75*(60/100) = 45
Answer b
Relative speed of the trains = 40+50 = 90 km/hr
In m/s = 90*(5/18) = 25 m/s
Let the length of first train be x and second be 2x/3
(x + (2x/3))/25 =18
X + (2x/3) = 450
x= 450*3/5
x= 270 m
Length of second train = 2x/3 = (2*270)/3 = 180 m
Answer d
S.I = (P*n*r)/100
35000 = (P*5*10)/100
P = (35000*100)/50
P = Rs. 70000
Compound Interest:
70000*(6/100) = 4200
74200*(6/100) = 4452
C.I = 4200 + 4452 = Rs. 8652
Directions (Q. 16 – 20)
Answer b
Total number of Acer laptops sold in the year 2012, 2014 and 2016 together
= > 470 + 350 + 410 = 1230
Total number of HP laptops sold in the year 2013, 2015 and 2017 together
= > 440 + 360 + 610 = 1410
Required % = (1230/1410)*100 = 87 %
Answer d
The total number of Toshiba laptops sold in all the given years together
= > 450 + 580 + 560 + 280 + 530 + 540
= > 2940
Required average = (2940/6) = 490
Answer a
The total number of laptops sold in the year 2013 of all the given laptops together
= > 520 + 310 + 440 + 580 = 1850
The total number of laptops sold in the year 2015 of all the given laptops together
= > 580 + 470 + 360 + 280 = 1690
Required ratio = 1850: 1690 = 185: 169
Answer c
The total number of Dell laptops sold in the year 2012, 2014 and 2016 together
= > 560 + 390 + 350 = 1300
The total number of Acer laptops sold in the year 2013, 2015 and 2017 together
= > 520 + 580 + 320 = 1420
Required difference = 1420 – 1300 = 120
Answer b
In 2012 = > 470 + 560 + 320 + 450 = 1800
In 2013 = > 520 + 310 + 440 + 580 = 1850
In 2014 = > 350 + 390 + 480 + 560 = 1780
In 2015 = > 580 + 470 + 360 + 280 = 1690
In 2016 = > 410 + 350 + 290 + 530 = 1580
In 2017 = > 320 + 430 + 610 + 540 = 1900
In the year 2016, the minimum number of laptops sold.