# “20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-122

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-122

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Directions (Q. 1 – 5): What approximate value should come in the place of question mark (?) in the following questions?

1. (4/7) of (8/17) of (31/65) of 325 =?
1. 50
2. 35
3. 60
4. 40
5. 25
1. (14.13)2 – (13.2)2 + (4325.17 + 79.55) ÷? = 225
1. 22
2. 34
3. 28
4. 42
5. 46
1. 52 % of 2599 + (6/11) of 20350 – 14 % of 2599 =?
1. 9560
2. 10780
3. 12090
4. 11230
5. 13450
1. 4502.98 ÷ 19.11 × 49.97 =? ÷ 25.089 × 50.01
1. 4810
2. 4160
3. 5375
4. 3850
5. 5925
1. 39.85 % of 1540 +43.899 % of 1050 = 20 % of?
1. 4870
2. 5390
3. 4120
4. 5860
5. 6130

Directions (Q. 6 – 10): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?

1. 56, 55, 102, 279, 1052,?
1. 3127
2. 4283
3. 3759
4. 4841
5. 5135
1. 72, 144, 576, 3456,? , 276480
1. 34560
2. 38954
3. 27648
4. 25172
5. 21566
1. 2400, 1295, 624, ? , 80, 15
1. 255
2. 376
3. 328
4. 214
5. 357
1. 72000, 14400, 1440, 96, ?
1. 12.4
2. 24.6
3. 8.2
4. 4.8
5. 16.4
1. 74, 75, 148, 447, ? , 8925
1. 2453
2. 1784
3. 2194
4. 1592
5. 2876
1. A sold an article for Rs. 1272 and earned a profit of 6 %. At what price should it have been sold so as to earn a profit of 14 %?
1. Rs. 1456
2. Rs. 1224
3. Rs. 1368
4. Rs. 1512
5. None of these
1. The difference between the two numbers is 540. 32 % of one number is equal to 48 % of another number. Find the two numbers.
1. 1620 and 1080
2. 1510 and 970
3. 1480 and 940
4. 1350 and 810
5. 1730 and 1190
1. At present, Priyanka is 8 years older than Renuka. The ratio of the present ages of Priyanka to Myna is 4: 5. At present Renuka is 16 years younger than Myna. What is Renuka’s present age?
1. 28 years
2. 24 years
3. 20 years
4. 32 years
5. None of these
1. C is 25% less efficient than A. A and B together can finish a piece of work in 3 days. B and C together can do it in 4 days. In how many days can A alone finish the same piece of work?
1. 30 days
2. 24 days
3. 28 days
4. 36 days
5. None of these
1. A bag contains 3 red marbles, 7 green marbles and 6 pink marbles. If three marbles are taken at random, than what is the probability that 2 marbles are green?
1. 13/45
2. 21/53
3. 27/80
4. 11/67
5. None of these

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following pie chart shows the total number of mobile phones sold by a shopkeeper in different months and the table shows the ratio of Lenovo and Acer mobile phones sold in the given months.

1. Total number of mobiles sold in the month of Jan and Feb together is approximately what percentage of the total number of Acer mobiles sold in the same months?
1. 303 %
2. 240 %
3. 190 %
4. 150 %
5. 280 %
1. Find the difference between the total number of Acer mobiles sold in the month of Mar to that of May?
1. 5180
2. 4620
3. 4230
4. 3360
5. None of these
1. Find the ratio between the total number of mobiles sold in the month of Jan and Mar together to that of Apr and May together?
1. 3 : 5
2. 5 : 9
3. 8 : 7
4. 11 : 15
5. None of these
1. Find the total number of Acer mobiles sold in the month of Jan, Feb and Apr together?
1. 13560
2. 12880
3. 14920
4. 15310
5. None of these
1. The total number of mobiles sold in the month of Feb is what percentage of the total number of mobiles sold in the months of May?
1. 75 %
2. 90 %
3. 100 %
4. 115 %
5. 125 %

(4/8) * (8/16) * (31/65) * 325 = x

X = 155/4 = 39

X = 40

(14)2 – (13)2 + (4325 + 80) ÷ x = 225

196 – 169 + (4405/x) = 225

(4405/x) = 225 – 27

(4405/x) = 198

X = 4405/198

X = (4400/200) = 22

(52/100)*2600 + (6/11)*20350 – (14/100)*2600 = x

X = 1352 + 11100 – 364

X = 12088 = 12090

(4503/19)*50 = (x/25)*50

237 = x/25

X = 237*25

X = 5925

40 % of 1540 + 44 % of 1050 = (20/100)*x

(40/100)*1540 + (44/100)*1050 = x/5

616 + 462 = (x/5)

1078*5 = x

X = 5390

Direction (6-10)

The pattern is, *1 – 13, *2 – 23, *3 – 33, *4 – 43, *5 – 53,..

The pattern is, *2, *4, *6, *8, *10

The pattern is, 74– 1, 64– 1, 54– 1, 44 – 1, 34 – 1, 24 – 1….

The pattern is, ÷ 5, ÷ 10, ÷ 15, ÷ 20,..

The pattern is, *1 + 1, *2 – 2, *3 + 3, *4 – 4, *5 + 5,..

Let us take CP of an article be Rs. X

SP = x* 106/100 = 1272

X= 1200

Required SP = 1200* 114/100 = 1368

Shortcut:

(100+ Profit %)/SP1 = (100 + Profit %)/SP2

(100+ 6)/1272 = (100 + 14)/SP2

(106/1272) = (114/SP2)

SP2 = 114*(1272/106) = Rs. 1368

Let the two numbers be x and y,

X – Y = 540

(32/100)X = (48/100)Y

(X/Y) = 3/2

X : y = 3 : 2

1’s = 540

The two numbers be,

= > 3’s = (540*3) = 1620

= > 2’s = (540*2) = 1080

Priyanka = Renuka + 8

The ratio of the present ages of Priyanka to Myna = 4: 5 (4x, 5x)

Renuka = Myna – 16

Renuka’s present age = 5x – 16

Priyanka = Renuka + 8

4x = 5x – 16 + 8

8 = 5x – 4x

X = 8

Present age of Renuka = 5x – 16 = 40 – 16 = 24 years

(A + B)’s one day work = (1/3)

(B + C)’s one day work = (1/4)

(A – C)’s one day work = (1/3) – (1/4) = (1/12)

C is 25% less efficient than A

Efficiency = > A: C = 100: 75 = 4: 3

Day ratio = > A: C = 3: 4

1’s = 12

A alone can finish the whole work in 36 days.

Direction (16-20)

Total number of mobiles sold in the month of Jan and Feb together

= > 56000*(22/100) + 56000*(25/100)

= > 12320 + 14000 = 26320

Total number of Acer mobiles sold in the month of Jan and Feb together

= > 56000*(22/100)*(1/4) + 56000*(25/100)*(2/5)

= > 3080 + 5600 = 8680

Required % = (26320/8680)*100 = 303 %

The total number of Acer mobiles sold in the month of Mar

= > 56000*(18/100)*(1/3) = 3360

The total number of Acer mobiles sold in the month of May

= > 56000*(20/100)*(3/5) = 6720

Required difference = 6720 – 3360 = 3360

The total number of Lenovo mobiles sold in the month of Jan and Mar together

= > 56000*[(22 + 18)/100]

The total number of mobiles sold in the month of Apr and May together

= > 56000*[(15 + 20)/100]

Required ratio = [(56000/100)*40]: [(56000/100)*35]

= > 40: 35 = 8: 7

The total number of Acer mobiles sold in the month of Jan, Feb and Apr together

= > 56000*(22/100)*(1/4) + 56000*(25/100)*(2/5) + 56000*(15/100)*(1/2)

= > 3080 + 5600 + 4200 = 12880