“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk Prelims 2018 Day-123

 

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI Clerk Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk Prelims 2018 Day-123

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Directions (Q. 1 – 5): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?

  1. 7, 25, 49, 109, ? , 1957
  1. 456
  2. 518
  3. 613
  4. 385
  5. 407 
  1. 1584, 792, 528, 396, ? , 264
  1. 316.8
  2. 324
  3. 352.6
  4. 298
  5. 282.4 
  1. 21, 103, 511, 2549,?
  1. 8753
  2. 7159
  3. 9235
  4. 11451
  5. 12737
  1. 43, 21, 22, 31.5, 65, ? , 483
  1. 96
  2. 160
  3. 114
  4. 180
  5. 120
  1. 43, 45, 93, 283,?
  1. 652
  2. 758
  3. 1137
  4. 1256
  5. 1274

Directions (Q. 6 – 10): What value should come in the place of question mark (?) in the following questions?

  1. √((27 ÷ 5 ×?) ÷ 15) = 5.4 ÷ 6 +0.3
  1. 12
  2. 4
  3. 9
  4. 15
  5. None of these
  1. 28 ×2 × (45-18) + (168 ÷ 4)÷ 2 – 102 =?
  1. 1587
  2. 1892
  3. 2156
  4. 1433
  5. None of these
  1. √4761 ÷ 3 + 778688 =? × 5
  1. 23
  2. 35
  3. 42
  4. 49
  5. None of these
  1. (7/11) of 13794 + 372 =? + 172
  1. 8172
  2. 7568
  3. 9975
  4. 9157
  5. 8513
  1. [(36 × 75) ÷ 15 – 2520 ÷ 120] = 3 ×?
  1. 72
  2. 53
  3. 66
  4. 48
  5. None of these
  1. A vessel contains 60 liters of pure milk. From this 15 liters of milk is replaced with water. The process is repeated one more time. Find the quantity of milk in the final solution.
  1. 42 litres
  2. 28.25 litres
  3. 33.75 litres
  4. 51.5 litres
  5. None of these
  1. The ratio between cost price of three articles A, B and C is 4 : 5 : 6 while the profit percentage earned in these articles is in the ratio of 3 : 4 : 5 and profit earned on article C is Rs. 600. If the cost price of article A is Rs. 2000, find the selling price of article A?
  1. Rs. 2240
  2. Rs. 2560
  3. Rs. 3150
  4. Rs. 3930
  5. None of these
  1. 150 m long train crosses  another 225 m long train which is in opposite direction in 18 sec. If the speed of first train is 40 km/hr, then find the speed of the second train (in km/hr)?
  1. 56 km/hr
  2. 35 km/hr
  3. 42 km/hr
  4. 64 km/hr
  5. None of these
  1. What is the difference between the compound interest on Rs. 35000 for one year at 4 % per annum compounded yearly and half yearly?
  1. Rs. 28
  2. Rs. 22
  3. Rs. 16
  4. Rs. 14
  5. None of these
  1. The marked price of Sofa is Rs. 1500 more than the cost price. When the discount of 250 is allowed, the profit of 20 % is earned. At what price should Sofa be sold to earn the profit of 30 %?
  1. Rs. 8125
  2. Rs. 7340
  3. Rs. 8845
  4. Rs. 7920
  5. None of these

 Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following table shows the total number of appeared and passed students in a final examination in various schools in different years.

  2015 2016 2017
  Appeared Passed Appeared Passed Appeared Passed
P 1250 1180 1300 1180 1650 1530
Q 1400 1240 1200 1050 1500 1340
R 1650 1510 1550 1470 1800 1700
S 1800 1660 1600 1520 1950 1860
T 1050 930 1750 1640 1400 1330

 

  1. Total number of students appeared for an examination from school P, R and T together in the year 2015 is approximately what percentage of total number of students appeared for an examination from School Q, R and S together in the year 2017?
  1. 67 %
  2. 51 %
  3. 75 %
  4. 88 %
  5. 93 %
  1. Find the total number of students passed in the examination from all the given schools in the year 2016?
  1. 6860
  2. 7120
  3. 6380
  4. 7540
  5. None of these
  1. Find the ratio between the total number of passed students in the year 2015 in School Q, S and T together to that of the total number of passed students in the year 2017 in School P, R and S together?
  1. 114 : 315
  2. 218 : 437
  3. 415 : 681
  4. 383 : 509
  5. None of these
  1. Find the difference between the total number of passed students in the year 2015 to 2016 of all the given schools together?
  1. 470
  2. 340
  3. 520
  4. 680
  5. None of these
  1. Find the Pass percentage in School S in the year 2016?
  1. 85 %
  2. 70 %
  3. 95 %
  4. 75 %
  5. None of these

Answers: 

1). Answer d

The answer is, 385

2). Answer a

The pattern is, *1/2, *2/3, *3/4, *4/5, *5/6,..

The answer is, 316.8

3). Answer e

The pattern is, *5 – 2, *5 – 4, *5 – 6, *5 -8,..

The answer is, 12737

4) Answer b

The pattern is, *0.5 – 0.5, *1 + 1, *1.5 -1.5, *2 + 2, *2.5 – 2.5, *3 + 3,..

The answer is, 160

5) Answer c

The pattern is, ×1 +2, ×2 + 3, ×3 +4, ×4+5

The answer is, 1137

Direction (6-10)

6). Answer b

√((27 /5 )×(x/15)) =0.9+0.3

(3/5) √ x = 1.2

√ x = 6/3 =2

X= 4

7). Answer d

28 × 2 × (45-18) + (168 ÷ 4) ÷ 2 – 102 = x

28 × 2 × 27 + 21 -100 = x

1512 + 21 – 100 = x

X = 1433

8). Answer a

√4761 ÷ 3 + ∛778688 =5x

(69/3) + 92 = 5x

23 + 92 = 5x

115/5 = x

X= 23

9). Answer c

(7/11)*13794 + 1369 – 172 = x

X = 8778 + 1369 – 172

X = 9975

10). Answer b

[(36 × 75) ÷ 15 – 2520 ÷ 120]  = 3x

(36*75/15) – (2520/120) = 3x

180 – 21 = 3x

159/3 = x

X = 53

11). Answer c

According to the formula,

Quantity of milk left= 60(1- 15/60)2)

= 60* 3/4 * 3/4

= 33.75 litres

12). Answer a

Cost price of article C = 2000*(6/4) = Rs. 3000

Profit percentage earned on article C= (600*100)/3000 = 20%

Percentage profit earned in article A= 20*3/5= 12%

Profit earned in article A= 2000*(12/100) = Rs. 240

Selling price of article A= 2000 + 240 = Rs. 2240

13). Answer b

Relative speed = (40 + x) km/hr = (45 + x)*(5/18) m/s

T = D/S

18 = (150 + 225)/[(40 + x)*(5/18)]

18 = (375*18)/[(40 + x)*5]

40 + x = 75

X = 35 km/hr

14). Answer d

Compounded yearly,

= > 35000*(104/100) = 36400

C.I = 36400 – 35000 = 1400

Compounded half yearly,

=> 35000*(102/100)*(102/100) = 36414

C.I = 36414 – 35000 = 1414

The difference = 1414 – 1400 = Rs. 14

15). Answer a

Let the C.P be x,

M.P = 1500 + C.P = 1500 + x

S. P = (1500 + x) – 250 = 1250 + x

S.P = (120/100)x =(6/5)x

1250 + x = (6/5)x

6250 + 5x = 6x

C.P(X) = 6250

To earn a profit of 30 %,

S. P = (130/100)*6250 = Rs. 8125

Direction (16-20)

16). Answer c

Total number of students appeared for an examination from school P, R and T together in the year 2015

= > 1250 + 1650 + 1050 = 3950

Total number of students appeared for an examination from School Q, R and S together in the year 2017

= > 1500 + 1800 + 1950 = 5250

Required % = (3950/5250)*100 = 75 %

17). Answer a

The total number of students passed in the examination from all the given schools in the year 2016

= > 1180 + 1050 + 1470 + 1520 + 1640 = 6860

18). Answer d

The total number of passed students in the year 2015 in School Q, S and T together

= > 1240 + 1660 + 930 = 3830

The total number of passed students in the year 2017 in School P, R and S together

= > 1530 + 1700 + 1860 = 5090

Required ratio = 3830: 5090 = 383: 509

19). Answer b

The total number of passed students in the year 2015 of all the given schools together

= > 1180 + 1240 + 1510 + 1660 + 930 = 6520

The total number of passed students in the year 2016 of all the given schools together

= > 1180 + 1050 + 1470 + 1520 + 1640 = 6860

Required difference = 6860 – 6520 = 340

20). Answer c

The Pass percentage in School S in the year 2016

= > (1520/1600)*100 = 95 %

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests