“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk Prelims 2018 Day-124

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI Clerk Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk Prelims 2018 Day-124

maximum of 20 points

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Directions (Q. 1 – 5): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?

  1. 2, 4, 12, 48, 240, ?
  1. 820
  2. 960
  3. 1052
  4. 1440
  5. 1278
  1. 19, 22, 28, ? , 49, 64
  1. 37
  2. 33
  3. 35
  4. 39
  5. 41
  1. 64, 25, 216, 49, 512, ?
  1. 729
  2. 81
  3. 100
  4. 1331
  5. 144
  1. 139968, 23328, 3888, 648, ? , 18
  1. 158
  2. 178
  3. 108
  4. 148
  5. 138 
  1. 210, 156, 110, 72, ? , 20
  1. 56
  2. 42
  3. 38
  4. 64
  5. 36 

Directions (Q. 6 – 10): What value should come in the place of question mark (?) in the following questions?

  1. 1035÷[(3/4) of (71+65)-15 3/4]=?
  1. 12
  2. 26
  3. 24
  4. 18
  5. None of these
  1. 7 ¾ – 3 ½ + 4 ¼ – 3 3/8 = ?
  1. 5 ½
  2. 6 3/8
  3. 5 1/8
  4. 5 ¾
  5. None of these
  1. (1080 ÷ 15) + (925 ÷ 25) + (1944 ÷ 27) =?
  1. 156
  2. 143
  3. 215
  4. 181
  5. None of these
  1. (7 × 7)3 ÷ (49 × 7)3 × (2401)2 = 7?
  1. 7
  2. 5
  3. 6
  4. 8
  5. None of these
  1. 172 × (853 – 340) ÷ 19 = ? – 720
  1. 4576
  2. 6128
  3. 5364
  4. 3780
  5. None of these
  1. The average salary of A, B and C is Rs. 33000 per month and that of B, C and D is Rs. 28000 per month. If the salary of A is twice that of D, then find the total salary of B and C?
  1. Rs. 57000
  2. Rs. 69000
  3. Rs. 64000
  4. Rs. 53000
  5. None of these
  1. A boat covers a distance of 150 km downstream 5 hours while it takes 10 hours to cover the same distance upstream. What is the speed of the boat in km per hour?
  1. 22.5 km/hr
  2. 18.5 km/hr
  3. 20 km/hr
  4. 24 km/hr
  5. None of these
  1. In a school, there are 1500 students in which 30% are girls while the percentage of students who passed the final examination is 75% and among the passed students 40% are girls then find the boys students who did not pass the examination?
  1. 240
  2. 315
  3. 270
  4. 375
  5. None of these
  1. Prathyekshan invested 40 % more than Praveen. Praveen invested 25% less than Ram. If the total sum of their investment is Rs. 67200. How much amount did Ram invest?
  1. Rs. 28000
  2. Rs. 32000
  3. Rs. 24000
  4. Rs. 30000
  5. None of these
  1. Abirami got married 5 years ago. Today her age is 1(1/5) times of that at the time of her marriage. At present, her daughter’s age is one eighth of her age, after 2 years. What will be her daughter’s age after 3 years?
  1. 8 years
  2. 7 years
  3. 10 years
  4. 9 years
  5. None of these

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following table shows the total number of wood door manufactured and sold of different companies in different years.

  2015 2016 2017
  Manufactured sold Manufactured sold Manufactured sold
A 3500 2700 4200 3800 2800 2500
B 3300 3050 4600 4350 3200 3000
C 4100 3800 4900 4650 3500 3250
D 4500 4200 3700 3500 3900 3650
E 3800 3600 3500 3100 4300 4100
F 4300 4150 4800 4200 4500 4350

 

  1. Total number of wood door manufactured by the company A, C and E together in the year 2015 is approximately what percentage of total number of wood door manufactured by the company B, D and F together in the year 2016?
  1. 87 %
  2. 75 %
  3. 105 %
  4. 80 %
  5. 115 %
  1. Find the average number of wood door sold in the year 2017 of all the given companies together?
  1. 2840
  2. 3125
  3. 2560
  4. 3475
  5. None of these
  1. Find the difference between the total number of wood door sold by the company A, B and C together in the year 2015 to that of the total number of wood door sold by the company D, E and F together in the year 2016?
  1. 1850
  2. 1600
  3. 1250
  4. 1400
  5. None of these
  1. Find the ratio between the total number of wood door manufactured in the year 2016 to that of the year 2017 of all the given companies together?
  1. 156 : 185
  2. 257 : 222
  3. 312 : 271
  4. 448 : 419
  5. None of these
  1. Find the percentage of wood door sold by the company F in the year 2016?
  1. 78 %
  2. 93 %
  3. 87.5 %
  4. 73.5 %
  5. None of these

Answers:

1). Answer d

The pattern is, *2, *3, *4, *5, *6

The answer is, 1440

2). Answer a

The difference is, 3, 6, 9, 12, 15….

The answer is, 37

3). Answer b

The pattern is, 43, 52, 63, 72, 83, 92,..

The answer is, 81

4). Answer c

The pattern is, ÷ 6

The answer is, 108

5). Answer b

The pattern is, 152 – 15, 132 – 13, 112 – 11, 92 – 9, 72 -7, 52 – 5,..

The answer is, 42

Direction (6-10)

6). Answer a

1035 ÷ [(3/4)*136 – 63/4] = x

X = 1035 ÷ [102 – (63/4)]

X = 1035 ÷ [(408 – 63)/4]

X = 1035 ÷ (345/4)

X = 1035 *4/345

X = 12

7). Answer c

(7-3+4-3)(3/4-1/2+1/4-3/8) = x

5 (1/8) = x

X = 5 (1/8)

8). Answer d

X = (1080/15) + (925/25) + (1944/27)

X = 72 + 37 + 72

X = 181

9). Answer b

(7 × 7)3 ÷ (49 × 7)3 × (2401)2 = 7x

76 ÷ 79 × 78 = 7x

76 – 9 + 8 = 7x

75 = 7x

X = 5

10). Answer c

172*(513/19) = x – 720

4644 + 720 = x

X = 5364

11). Answer b

The average monthly salary of A, B, C = 33000

Total monthly salary of A, B and C = 33000*3 = 99000

The average monthly salary of B, C, D = 28000

Total monthly salary of B, C and D = 28000*3 = 84000

A – D = 99000 – 84000

A – D = 15000

A = 2D

2D – D = 15000

D = Rs. 15000

The monthly salary of A = 2*15000 = Rs. 30000

Total salary of B and C = 99000 – 30000 = Rs. 69000

12). Answer a

Speed of the downstream= 150/5 = 30 km/hr

Speed of the upstream= 150/10 = 15 km/hr

Speed of boat in still water = (1/2) [Speed of downstream + Speed of upstream]

= > ½ [30 + 15] = 45/2

= > 22.5 km/hr

13). Answer d

Number of students who passed the examination from the school

= 75*1500/100

= 1125

Number of boys in the school

= 1500*70/100

= 1050

Number of boys who passed the examination

= 1125*60/100

=675

Number of boys who did not pass the examination

= 1050 – 675

= 375

14). Answer c

The investment of Prathyekshan and Praveen = 140: 100 = 7: 5

The investment of Praveen and Ram = 75: 100 = 3: 4

The investment of Prathyekshan, Praveen and Ram

= > 21: 15: 20

56’s = 67200

1’s = 1200

Ram’s investment = 20’s = Rs. 24000

15). Answer b

Today her age = (6/5)* Age, at the time of her marriage

Today her age : Age, at the time of her marriage = 6 : 5

5 years ago, she got married.

1’s = 5

Present age of Abirami = 30 years

Daughter’s present age = (32/8) = 4 years

Daughter’s age after 3 years = 7 years

Direction (16-20)

16). Answer a

Total number of wood door manufactured by the company A, C and E together in the year 2015

= > 3500 + 4100 + 3800 = 11400

Total number of wood door manufactured by the company B, D and F together in the year 2016

= > 4600 + 3700 + 4800 = 13100

Required % = (11400/13100)*100 = 87 %

17). Answer d

The total number of wood door sold in the year 2017 of all the given companies together

= > 2500 + 3000 + 3250 + 3650 + 4100 + 4350 = 20850

Required average = 20850/6 = 3475

18). Answer c

The total number of wood door sold by the company A, B and C together in the year 2015

= > 2700 +3050 + 3800 = 9550

The total number of wood door sold by the company D, E and F together in the year 2016

= > 3500 + 3100 + 4200 = 10800

Required difference = 10800 – 9550 = 1250

19). Answer b

The total number of wood door manufactured in the year 2016 of all the given companies together

= > 4200 + 4600 + 4900 + 3700 + 3500 + 4800 = 25700

The total number of wood door manufactured in the year 2017 of all the given companies together

= > 2800 + 3200 + 3500 + 3900 + 4300 + 4500 = 22200

Required ratio = 25700: 22200 = 257: 222

20). Answer c

The percentage of wood door sold by the company F in the year 2016

= > (4200/4800)*100 = 87.5 %

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018