“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-125

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-125

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Directions (Q. 1 – 5): What approximate value should come in the place of question mark (?) in the following questions?

  1. 21 × 320.19 ÷ 8.21 +? – 3499 = 12
  1. 3156
  2. 2824
  3. 2672
  4. 3530
  5. 1955
  1. 16 × 1259 ÷ 28 % of 1499 =?
  1. 48
  2. 56
  3. 34
  4. 40
  5. 52
  1. 32 % of 1899 – (1/9) of (?) = 54
  1. 3568
  2. 4172
  3. 3036
  4. 4986
  5. 4428
  1. (3/7) of (49/27) of 4139 =? + 13.81
  1. 2852
  2. 3024
  3. 2478
  4. 3580
  5. 3206
  1. 63 % of 1301 + (4/15) of 3674 =?
  1. 1500
  2. 1800
  3. 2000
  4. 2200
  5. 1250

Directions (Q. 6 – 10): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?

  1. 8, 10, 18, 44, 124, ?
  1. 258
  2. 324
  3. 366
  4. 282
  5. 380
  1. 4, 4, 21, 68, ? , 2154
  1. 365
  2. 226
  3. 312
  4. 287
  5. 389
  1. 71, 90, 128, 185, 261, ?
  1. 324
  2. 356
  3. 382
  4. 418
  5. 450
  1. 23, 24, 32, 41, ? , 130, 346
  1. 86
  2. 72
  3. 94
  4. 117
  5. 105
  1. 69, 35, 36, 55.5, 113, ?
  1. 316
  2. 242
  3. 257
  4. 285
  5. 324
  1. A basket contains 5 Violet, 6 Black, 3 Pink and 4 Green balls. If three balls picked up random, what is the probability that two balls are green and one is violet?
  1. 7/125
  2. 9/117
  3. 5/136
  4. 15/73
  5. None of these
  1. P, Q and R started a business by investing Rs. 15000, Rs. 22000 and Rs. 27000 respectively. After 5 months, Q invested Rs. 3000 more and R withdraw Rs. 2000. Find the share of P, if the share of R at the end of the year is Rs. 15500?
  1. Rs. 9000
  2. Rs. 8250
  3. Rs. 9150
  4. Rs. 8700
  5. None of these
  1. The price of a Fridge is marked at Rs. 30000. If successive discount of 25%, 10 % and 8 % be allowed, then at what price does a customer buy it?
  1. Rs. 15780
  2. Rs. 18630
  3. Rs. 17320
  4. Rs. 16540
  5. None of these
  1. 4 years ago, the ages of Aravind and Hema are in the ratio of 8 : 7. Five years ago, Aravind’s age is equal to Hema’s age after 1 year. Then find the present age Aravind?
  1. 40 years
  2. 44 years
  3. 46 years
  4. 52 years
  5. None of these
  1. The average age of 35 students in a class is 18 years. If the age of the teacher is included then the average increases by 1 then find the age of the teacher’s son, whose age is (1/3) of teacher’s age?
  1. 21 years
  2. 19 years
  3. 18 years
  4. 20 years
  5. None of these

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following table shows the total number of people went for a different famous place in a certain week and the ratio of male and female also given.

  Total people Male : Female
Taj Mahal 5200 1 : 3
Qutub Minar 2600 5 : 8
Golden temple 3200 5 : 3
Mahapalipuram 4500 2 : 1
Red Fort 3600 5 : 4

 

  1. Total number of people visited Taj Mahal and Golden Temple together is approximately what percentage of total number of people visited Qutub Minar and Red Fort together?
  1. 120 %
  2. 135 %
  3. 127 %
  4. 102 %
  5. 94 %
  1. Find the ratio between the total number of male visited Mahapalipuram to that of total number of female visited Golden temple?
  1. 5 : 2
  2. 3 : 1
  3. 7 : 5
  4. 9 : 7
  5. None of these
  1. Find the difference between the total number of male visited Qutub Minar and Red Fort together to that of female visited the same places?
  1. 270
  2. 300
  3. 200
  4. 350
  5. 420
  1. Find the average number of female visited Taj Mahal and Red Fort together?
  1. 2100
  2. 2200
  3. 1870
  4. 2750
  5. None of these
  1. Total number of people visited Mahapalipuram is what percentage of total number of people visited Red Fort?
  1. 114 %
  2. 125 %
  3. 136 %
  4. 148 %
  5. 103 %

Answers:

Directions (Q. 1 – 5):

  1. Answer c

21*(320/8) + x – 3500 = 12

840 + x – 3500 = 12

X = 12 – 840 + 3500

X = 2672

  1. Answer a

16*1260 ÷ [(28/100)*1500] = x

X = 16*1260 ÷ 420

X = (16*1260)/420 = 48

  1. Answer d

(32/100)*1900 – (1/9)*x = 54

608 – (x/9) = 54

608 – 54 = (x/9)

554*9 = x

X = 4986

  1. Answer e

(3/7)*(49/27)*4140 = x + 14

3220 – 14 = x

X = 3206

  1. Answer b

(63/100)*1300 + (4/15)*3675 = x

X = 819 + 980

X = 1799 = 1800

Directions (Q. 6 – 10):

  1. Answer c

The difference of difference of difference is, *3

The answer is, 366

  1. Answer a

The pattern is, *2 -22, *3 +32, *4 – 42, *5 + 52, *6 – 62,..

The answer is, 365

  1. Answer b

The pattern is, +(1*19), +(2*19),  +(3*19), +(4*19), +(5*19),..

The answer is, 356

  1. Answer e

The pattern is, +12, +23, +32, +43, +52, +63,..

The answer is, 105

  1. Answer d

The pattern is, *0.5 + 0.5, *1 +1, *1.5 +1.5, *2 +2, *2.5 +2.5….

The answer is, 285

  1. Answer c

Total Balls = 18

Required Probability = (4C2 and 5C1) / 18C3

= > 5/136

  1. Answer a

The share of P, Q and R

= > [15000*12]: [22000*5 + 25000*7]: [27000*5 + 25000*7]

= > 180000: 285000: 310000

= > 36: 57: 62

62’s = 15500

1’s = 250

The share of P = 36’s = 36*250 = Rs. 9000

  1. Answer b

Marked price of Fridge = Rs. 30000

Successive discount of 25 %, 10 % and 8 % are allowed, so

Required answer = 30000*(75/100)*(90/100)*(92/100) = Rs. 18630

  1. Answer d

4 years ago, the ratio of ages of Aravind and Hema = 8 : 7 (8x, 7x)

Present ages of Aravind and Hema = 8x + 4, 7x + 4

According to the question,

8x + 4 – 5 = 7x + 4 + 1

8x – 1 = 7x + 5

X = 6

Present age of Aravind = 8x + 4 = 52 years

  1. Answer c

Total age of 35 students = 35*18 = 630

Total age of 35 students and teacher = 36*19 = 684

Age of teacher = 684 – 630 = 54

Age of teacher’s son = (1/3)*54 = 18 years

Shortcut:

N       Average

35      18

36      19

If both n and Average increased by 1, then the age of the teacher is,

Age of teacher = (35 + 19) or (36 + 18) = 54

Age of teacher’s son = (1/3)*54 = 18 years

Directions (Q. 16 – 20)

  1. Answer b

Total number of people visited Taj Mahal and Golden Temple together

= > 5200 + 3200 = 8400

Total number of people visited Qutub Minar and Red Fort together

= > 2600 + 3600 = 6200

Required % = (8400/6200)*100 = 135 %

  1. Answer a

The total number of male visited Mahapalipuram

= > 4500*(2/3) = 3000

The total number of female visited Golden temple

= > 3200*(3/8) = 1200

Required ratio = 3000: 1200 = 5: 2

  1. Answer c

The total number of male visited Qutub Minar and Red Fort together

= > 2600*(5/13) + 3600*(5/9)

= > 1000 + 2000 = 3000

The total number of female visited Qutub Minar and Red Fort together

= > 2600*(8/13) + 3600*(4/9)

= > 1600 + 1600 = 3200

Required difference = 3200 – 3000 = 200

  1. Answer d

The total number of female visited Taj Mahal and Red Fort together

= > 5200*(3/4) + 3600*(4/9)

= > 3900+ 1600 = 5500

Required average = 5500/2 = 2750

  1. Answer b

Required % = (4500/3600)*100 = 125 %

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM


Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests