“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk Prelims 2018 Day-126

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI Clerk Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk Prelims 2018 Day-126

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Directions (Q. 1 – 5): What value should come in the place of question mark (?) in the following questions?

  1. (35 % of 75000) ÷? = (125 % of 300) × 2
  1. 60
  2. 45
  3. 35
  4. 20
  5. None of these
  1. (37 × 9 + 17 × 6 – 23) ÷ [(8)2 + √324 + 21] =?
  1. 4
  2. 8
  3. 7
  4. 5
  5. None of these
  1. (4809 + 9616 + 14425) ÷ 5 + 6 = (?)2
  1. 84
  2. 52
  3. 118
  4. 76
  5. None of these
  1. (4/15) of 393 + (7/12) of 468 = ? × 4
  1. 107.25
  2. 94.45
  3. 82.65
  4. 78.35
  5. None of these
  1. 2 ¼ + 5 1/6 – 4 1/8 = ? + 1 1/12
  1. 3 5/9
  2. 5 6/7
  3. 4 ¾
  4. 2 5/24
  5. None of these

 

Directions (Q. 6 – 10): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?

  1. 87, 43, 44, 64.5, 131, 325, ?
  1. 653
  2. 727
  3. 526
  4. 842
  5. 978
  1. 64, 33, 41, 109, 500, ?
  1. 4125
  2. 1073
  3. 2587
  4. 3689
  5. 5121
  1. 2115, 2111, 2101, 2073, 1991, ?
  1. 1895
  2. 1813
  3. 1747
  4. 1791
  5. 1689
  1. 11, 13, 55, 195, 1011, ?
  1. 4235
  2. 6017
  3. 5593
  4. 3671
  5. 5129
  1. 3402, 1377, 540, 207, 78, ?
  1. 57
  2. 35
  3. 41
  4. 29
  5. 53
  1. A box contains 7 red balls, 5 black balls, 4 orange balls. If three balls are drawn out random, then the probability of getting a balls of different colours
  1. 5/8
  2. 3/7
  3. ¼
  4. 4/5
  5. None of these
  1. P, Q and R started a business by investing Rs. 12000, Rs. 18000 and Rs. 25000 respectively. After one year, P invested the same amount as before and Q withdraws 1/3rd of the amount. Find the share of R, if the total profit at the end of two years is Rs. 87000?
  1. Rs.37500
  2. Rs.28500
  3. Rs.32750
  4. Rs.25250
  5. None of these
  1. If the numerator of the fraction is increased by 15 % and the denominator is decreased by 16 %, then the resultant fraction is 23/35. Find the original fraction?
  1. 8/11
  2. 13/24
  3. 25/57
  4. 12/25
  5. None of these
  1. In what ratio water be mixed with milk to earn a profit of 30 % by selling the mixture at cost price?
  1. 5 : 2
  2. 10 : 3
  3. 7 : 4
  4. 6 : 5
  5. None of these
  1. A boat covers 48 km in 6 hours along the stream and the same distance in 8 hours against the stream. Find the speed of stream and speed of boat in still water?
  1. 10 km/hr, 3 km/hr
  2. 8 km/hr, 4 km/hr
  3. 7 km/hr, 1 km/hr
  4. 12 km/hr, 5 km/hr
  5. None of these

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following table shows the total number of Air conditioner (AC) sold in 5 different shops in a certain month and the price per AC also given.

  Total number of AC sold Price per AC

(In Rs.)

A 60 35000
B 52 28000
C 48 25000
D 45 40000
E 65 30000

 

Note: Total Revenue = Total number of AC sold * Price per AC

  1. Total number of AC’s sold in the shop of D is what percentage of total number of AC’s sold in the shop of A and E together?
  1. 44 %
  2. 36 %
  3. 57 %
  4. 68 %
  5. None of these
  1. Find the average price per AC of all the given shops together?
  1. 35700
  2. 39200
  3. 28300
  4. 31600
  5. None of these
  1. Find the ratio between the total revenue of shop B and C together?
  1. 91 : 75
  2. 85 : 73
  3. 77 : 52
  4. 115 : 91
  5. None of these
  1. Find the difference between the total revenue of shop D and shop E?
  1. 190000
  2. 210000
  3. 150000
  4. 230000
  5. None of these
  1. The price per AC in shop C is what percentage of the price per AC in shop D?
  1. 74 %
  2. 5 %
  3. 86 %
  4. 5 %
  5. None of these

 

Answers:

Directions (Q. 1 – 5):

1.Answer c

 [(35/100)*75000] ÷ x = [(125/100)*300] × 2

26250/x = 375*2

26250/x = 750

X = 26250/750

X = 35

2.Answer a

 (333 + 102 – 23) ÷ (64 + 18 + 21) = x

X = 412/103 = 4

3.Answer d

 (28850/5) + 6 = x2

5770 + 6 = x2

5776 = x2

X = 76

4.Answer b

 (4/15)*393 + (7/12)*468 = 4x

104.8 + 273 = 4x

377.8/4 = x

X = 94.45

5.Answer d

2 ¼ + 5 1/6 – 4 1/8 – 1 1/12 = x

X = (2 + 5 – 4 – 1) (1/4 + 1/6 – 1/8 – 1/12)

X = 2 [(6 + 4 – 3 – 2)/24]

X = 2 (5/24)

Directions (Q. 6 – 10):

6.Answer e

The pattern is, *0.5 – 0.5, *1 + 1, *1.5 -1.5, *2 + 2, *2.5 – 2.5, *3 + 3,..

The answer is, 978

7.Answer a

The pattern is, *0.5 + 13, *1 + 23, *2 + 33, *4 +43, *8 + 53,..

The answer is, 4125

8.Answer c

The pattern is, – (31 +1), -(32 +1), -(33 +1), -(34 +1), -(35 +1),..

The answer is, 1747

9.Answer b

The pattern is, *2 – 32, *3 + 42, *4 – 52, *5 + 62, *6 – 72,..

The answer is, 6017

10.Answer d

The pattern is, ÷ 3 + 35, ÷ 3 + 34, ÷ 3 +33, ÷ 3 +32, ÷ 3 +31

The answer is, 29

11.Answer c

Total probability n(S) = 16C3

Required probability n(E)= 7C1 and 5C1 and 4C1

P(E) = n(E)/n(S)

P(E) = (7C1 and 5C1 and 4C1) / 16C3

P(E) = ¼

12.Answer a

The share of P, Q and R

= > [12000*1 + 24000*1]: [18000*1 + 18000*(2/3)*1]: [25000*2]

= > 36000: 30000: 50000

= > 18: 15: 25

58’s = 87000

1’s = 1500

The share of R = 25*1500 = Rs. 37500

13.Answer d

Let the original fraction be x/y,

[X*(115/100)]/[y*(84/100)] = 23/35

x/y = (23/35)*(84/115)

x/y = (12/25)

14.Answer b

Let the cost price be Rs. 1

Selling price of mixture = Rs. 1

Cost price of mixture = 1*(100/130) = 10/13

= > – (10/13) : – (3/13)

= > 10 : 3

15.Answer c

Speed of downstream = 48/6 = 8 km/hr

Speed of upstream = 48/8 = 6 km/hr

Speed of boat = (1/2) (Speed of downstream + Speed of upstream)

= > (1/2) (8 + 6) = 14/2 = 7 km/hr

Speed of stream = (1/2) (Speed of downstream – Speed of upstream)

= > (1/2) (8 – 6) = 2/2 = 1 km/hr

Directions (Q. 16 – 20)

16.Answer b

Total number of AC’s sold in the shop of D = 45

Total number of AC’s sold in the shop of A and E together

= > 60 + 65 = 125

Required % = (45/125)*100 = 36 %

17.Answer d

The total price per AC of all the given shops together

= > 35000 + 28000 + 25000 + 40000 + 30000

= > 158000

Required average= 158000/5 = 31600

18.Answer a

Required ratio = [52 * 28000]: [48*25000]

= > 91: 75

19.Answer c

The total revenue of shop D

= > 45*40000 = Rs. 1800000

The total revenue of shop E

= > 65*30000 = Rs. 1950000

Required difference = 1950000 – 1800000 = 150000

20.Answer b

Required % = (25000/40000)*100

= > 62.5 %

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests