“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-128

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-128

maximum of 20 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Directions (Q. 1 – 5): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?

  1. 9036, 4518, 1506, 376.5, ?
  1. 88.5
  2. 83.5
  3. 71.3
  4. 91.7
  5. 75.3
  1. 7392, 3704, 1860, 938, ? , 246.5
  1. 561
  2. 623
  3. 477
  4. 685
  5. 709
  1. 2156, 2240, 2388, 2585, 2818, ?
  1. 3076
  2. 3258
  3. 3462
  4. 3144
  5. 3370
  1. 11, 23, 95, 575, ?
  1. 2136
  2. 3568
  3. 2695
  4. 4607
  5. 3943
  1. 12, 20, 69, 260, 1325, ?
  1. 7568
  2. 7914
  3. 7534
  4. 7872
  5. 7890

Directions (Q. 6 – 10): What approximate value should come in the place of question mark (?) in the following questions?

  1. 1186 + 524 = 52 % of 1299 + (5/7) of (?)
  1. 1450
  2. 1950
  3. 2120
  4. 2870
  5. 2540
  1. 1254 = ? + 312 – (216 ÷ 3 × 14.10)
  1. 2130
  2. 2560
  3. 2890
  4. 1950
  5. 3480
  1. 19.85 × 6.15 + (39.01)2 ÷ 12.91 =?
  1. 160
  2. 240
  3. 180
  4. 290
  5. 310
  1. 625.92 – 210.21 ÷ (13.78 % of 101) =?
  1. 550
  2. 420
  3. 490
  4. 640
  5. 610
  1. 2157 =? – (4/9) of (45/14) of 2939
  1. 5480
  2. 5940
  3. 6360
  4. 6750
  5. 4870
  1. If the difference between the simple interest and compound interest on certain sum for 3 years at 5 % is 228.75, then find the sum?
  1. 36000
  2. 30000
  3. 38000
  4. 26000
  5. None of these
  1. City A has a population of 136000 which is decreasing at a rate of 2400 per year. City B has a population of 84000 which is increasing at the rate 1600 per year. In how many years, will the population of two cities become equal?
  1. 13 years
  2. 8 years
  3. 5 years
  4. 10 years
  5. None of these
  1. Incomes of Raji and Moni are in the ratio 5: 6 and their expenditures are in the ratio 10: 13. If Raji saves Rs.5000 and Moni saves Rs. 4000, then find the expenditure of Raji?
  1. 16000
  2. 18000
  3. 24000
  4. 20000
  5. None of these
  1. The present age of Ravi’s father is four times Ravi’s present age. Five years back, Ravi’s father was seven times as old as Ravi was at that time. What is the present age of Ravi’s father?
  1. 32 years
  2. 34 years
  3. 40 years
  4. 42 years
  5. None of these
  1. A train whose speed is 30 m/s crosses a bridge in 15 seconds. Another train which is 70 m shorter than the first train crosses the same bridge at the speed of 54 km/hr. Find the time taken by the second train to cross the bridge?
  1. 25 1/3 sec
  2. 20 4/5 sec
  3. 23 5/6 sec
  4. 28 7/9 sec
  5. None of these

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following table shows the total number of car spare parts (In lakhs) manufactured by five different companies in a certain year and total number of rejected and sold items are given.

  Total car spare parts (In lakhs) Rejected Sold

 

P 12.5 32500 876600
Q 10.6 21200 779100
R 8.4 33600 524160
S 6.8 6800 552024
T 7.2 14400 592704

 

  1. Total number of Rejected car spare parts of company P, R and T together is approximately what percentage of total number of Rejected car spare parts of company Q, S and T together?
  1. 150 %
  2. 170 %
  3. 190 %
  4. 210 %
  5. 230 %
  1. Find the ratio of total number of unsold spare parts in company Q to that of company R? (Exclude rejected items)
  1. 312 : 409
  2. 265 : 288
  3. 124 : 133
  4. 156 : 141
  5. None of these
  1. Find the difference between the total number of sold spare parts in Company P and R together to that Company Q and T together?
  1. 25420
  2. 25564
  3. 29128
  4. 28956
  5. None of these
  1. How much percentage of sold car spare parts in Company Q?
  1. 5 %
  2. 81 %
  3. 84 %
  4. 5 %
  5. None of these
  1. Find the average of total car spare parts manufactured by all the given companies together?
  1. 8.6 lakhs
  2. 7.7 lakhs
  3. 9.1 lakhs
  4. 7.3 lakhs
  5. None of these

Answers:

Directions (Q. 1 – 5):

1.Answer e

The pattern is, ÷ 2, ÷ 3, ÷ 4, ÷ 5,..

The answer is, 75.3

2.Answer c

The pattern is, ÷ 2 + 8

The answer is, 477

3.Answer a

2156,          2240,             2388,             2585,          2818,             3076

          84               148             197             233             258

                   64               49               36               25

                   (82)             (72)             (62)             (52)

The difference of difference is, 82, 72, 62, 52,..

The answer is, 3076

4.Answer d

The pattern is, *2 +1, *4 +3, *6 +5, *8 + 7,..

The answer is, 4607

5.Answer b

The pattern is, *2 -22, *3 +32, *4 – 42, *5 + 52, *6 – 62,..

The answer is, 7914

Directions (Q. 6 – 10):

6.Answer a

1186 + 524 = (52/100)* 1300 + (5/7)*x

1710 = 676 + (5/7)*x

1034 = (5/7)*x

X = (1034*7)/5 = 1447.6

X = 1448 = 1450

7.Answer d

1254 = x + 312 – [(216/3)*14]

1254 – 312 + 1008 = x

X = 1950

8.Answer b

 (20*6) + (39*39)/13 = x

X = 120 + 117

X = 237 = 240

9.Answer e

626 – 210 ÷ [(14/100)*100] = x

X = 626 – (210/14)

X = 626 – 15

X = 611 = 610

10.Answer c

2157 = x – (4/9) * (45/14) * 2939

2157 = x – 4200

X = 2157 + 4200

X = 6357 = 6360

11.Answer b

The difference between the simple interest and compound interest for 3 years is,

Diff = [sum*r2 * (r + 300)]/(100)3

228.75 = [Sum*25*305]/(100*100*100)

Sum = (228.75*100*100*100)/(25*105)

Sum = Rs. 30000

12.Answer a

Let the population of cities A and B become equal after x years,

136000 – 2400x = 84000 + 1600x

4000x = 52000

x= 52000/4000

x = 13 years

13.Answer d

The ratio of income of Raji and Moni = 5: 6

According to the question,

(5x – 5000)/(6x – 4000) = 10/13

=> 65x – 65000 = 60x – 40000

= > 5x = 25000

=> x = 5000

Income of Raji = 5x = 5 * 5000 = Rs. 25000

Expenditure of Raji = 25000 – 5000 = Rs. 20000

14.Answer c

The ratio of present age of Ravi’s father and Ravi = 4: 1 (4x, x)

5 years ago, the ratio of Ravi’s father and Ravi = 7: 1

According to the question,

(4x – 5)/(x – 5) = (7/1)

4x – 5 = 7x – 35

3x = 30

x= 10

Ravi’s Father’s present age = 4*10= 40 years

15.Answer a

Distance covered by the first train= 30*15= 450m

Distance covered by the second train = 450-70 = 380m

Time taken by the second train to cross the bridge

= > 380/(54*5/18) = 380/(3*5) = 380/15 = 25 1/3 seconds

Directions (Q. 16 – 20)

16.Answer c

Total number of Rejected car spare parts of company P, R and T together

= > 32500 + 33600 + 14400 = 80500

Total number of Rejected car spare parts of company Q, S and T together

= > 21200 + 6800 + 14400 = 42400

Required % = (80500/42400)*100 = 190 %

17.Answer b

Total number of unsold car spare parts in company Q

= > 1060000 – (21200 + 779100) = 259700

Total number of unsold car spare parts in company R

= > 840000 – (33600 + 524160) = 282240

Required ratio = 259700: 282240 = 265: 288

18.Answer d

The total number of sold car spare parts in Company P and R together

= > 876600 + 524160 = 1400760

The total number of sold car spare parts in Company Q and T together

= > 779100 + 592704 = 1371804

Required difference = 1400760 – 1371804 = 28956

19.Answer a

Required % = (779100/1060000)*100 = 73.5 %

20.Answer c

The total of total car spare parts manufactured by all the given companies together

= > 12.5 + 10.6 + 8.4 + 6.8 + 7.2 = 45.5 lakhs

Required average = (45.5/5) = 9.1 lakhs

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM


Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

 

/ 5. Reviews