“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-131

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-131

maximum of 20 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Directions (Q. 1 – 5): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?

  1. 1325, 1392, 1461, 1538, 1647, ?
  1. 1884
  2. 1756
  3. 1798
  4. 1842
  5. 1810
  1. 3750, 1880, 945, 477.5, ?
  1. 316.5
  2. 279.25
  3. 332.75
  4. 243.75
  5. 258.5
  1. 987, 990, 1002, 1029, 1077, ?
  1. 1178
  2. 1196
  3. 1152
  4. 1224
  5. 1250
  1. 624, 310, 153, 74.5, ?
  1. 56.25
  2. 48.75
  3. 60.5
  4. 30.75
  5. 35.25
  1. 1456, 2417, 1328, 2553, 1184, ?
  1. 2678
  2. 2705
  3. 2734
  4. 2653
  5. 2619

Directions (Q. 6 – 10): What approximate value should come in the place of question mark (?) in the following number series?

  1. ? × 5 = (3457.81 + 766.78) ÷ 25
  1. 40
  2. 34
  3. 52
  4. 58
  5. 66
  1. 242 ÷ 8 × 3 + 292 = ? × 7
  1. 142
  2. 165
  3. 133
  4. 151
  5. 127
  1. (3/8) of (24/15) of 661 =? + 122
  1. 252
  2. 216
  3. 224
  4. 198
  5. 170
  1. 125 × 721 ÷ 12 % of 1499 =? + 124
  1. 324
  2. 358
  3. 376
  4. 312
  5. 290
  1. 21 × 134.89 ÷ 9.21 +? – 4899 = 113
  1. 5567
  2. 5916
  3. 5023
  4. 4872
  5. 4458
  1. Priya bought a pen and paid 20% less than its original price. She sold it at 30% profit on the price she paid. What percentage of profit did she earn?
  1. 30 %
  2. 12 %
  3. 24 %
  4. 20 %
  5. None of these
  1. The total annual income of Rohit is Rs. 240000. He spends 20% of his monthly income in his son’s education, 30% of the remaining in his household expense and rest is saved find his savings in a year?
  1. 148600
  2. 156800
  3. 134400
  4. 178200
  5. None of these
  1. A, B and C started the business by investing in the ratio of 3: 7: 9. 20% of the profit goes to charity; the remaining will be shared by three of them. The share of B is 35000. Find the total profit?
  1. Rs. 104800
  2. Rs. 145600
  3. Rs. 95600
  4. Rs. 118750
  5. None of these
  1. Three pipes P, Q and R can fill a tank in 8 hours. After working at it together for 3 hours, R is closed and P and Q can fill the remaining part in 6 hours. Find the number of hours taken by R alone to fill the tank?
  1. 36 hours
  2. 48 hours
  3. 42 hours
  4. 30 hours
  5. None of these
  1. Ragu sold a book at a loss of 13 %. If he had sold that book for Rs. 84 more, he would have gained 15 %. Find the selling price of the book to get a profit of 20 %?
  1. 360
  2. 420
  3. 480
  4. 500
  5. None of these

 

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following table shows the total number of people went for a gym in a certain city in different months and the ratio of male and female among them.

  Total number of people Men : Women
January 450 5 : 4
February 540 2 : 1
March 620 3 : 1
April 390 7 : 6
May 480 7 : 5

 

  1. Total number of people went for a gym in the month of January and March together is approximately what percentage of total number of people went for a gym in the month of February and April together?
  1. 130 %
  2. 115 %
  3. 85 %
  4. 105 %
  5. 142 %
  1. Find the difference between the total number of men went for a gym in the month of January to that of total number of women went for a gym in the month of May?
  1. 50
  2. 70
  3. 80
  4. 100
  5. 120
  1. Find the total number of women went for a gym in the month of March, April and May together?
  1. 427
  2. 489
  3. 513
  4. 535
  5. None of these
  1. Find the ratio between the total number of women went for a gym in the month of January to that of total number of people went for a gym in the month of March?
  1. 15 : 29
  2. 12 : 23
  3. 24 : 39
  4. 10 : 31
  5. None of these
  1. Total number of people went for a gym in the month of March is what percentage more than total number of women went for a gym in the month of May?
  1. 210 %
  2. 185 %
  3. 160 %
  4. 230 %
  5. None of these

 

Answers:

Directions (Q. 1 – 5):

1.Answer a

The difference of difference is, *4

The answer is, 1884

2.Answer d

The pattern is, ÷ 2 + 5

The answer is, 243.75

3.Answer c

The pattern is, +(1*3), +(2*6), +(3*9), +(4*12), +(5*15),…

The answer is, 1152

4.Answer e

The pattern is, – 4 ÷ 2

The answer is, 35.25

5.Answer b

The pattern is, +312, -332, +352, -372, + 392,..

The answer is, 2705

Directions (Q. 6 – 10):

6.Answer b

5x = (3458 + 767) ÷ 25

5x = 4225/25

5x = 169

X = 169/5 = 33.8

X = 34

7.Answer d

 (24*24*3)/8 + 841 = 7x

216 + 841 = 7x

1057 = 7x

X = 1057/7 = 151

8.Answer a

 (3/8) * (24/15) * 661 = ? + 144

396 = x + 144

X = 396 – 144

X = 252

9.Answer c

125 * 720 ÷ [(12/100)*1500] = x + 124

125 * 720/180 = x + 124

500 – 124 = x

X = 376

10.Answer b

21 * (135/9) + x – 4900 = 1331

315 + x – 4900 = 1331

X = 1331 + 4900 – 315

X = 5916

11.Answer a

Let the original price be Rs. 100

Cost price = 100*(80/100) = Rs. 80

Selling price = 80*(130/100) = Rs. 104

Profit earned= 104 – 80 = Rs. 24

Profit % = (24/80)*100 = 30 %

12.Answer c

Salary per month = 240000/12 = 20000

Money spent for child’s education = 20/100*20000 = 4000

Household expenses = 16000*30/100= 4800

Savings per month = 11200

Savings in a year = 11200 *12 = Rs. 134400

13.Answer d

Investment ratio = 3: 7: 9

B’s share = 35000

7’s = 35000

1’s = 5000

19’s = 5000*19 = 95000

80 % of total profit = 95000

(80/100)*total profit = 95000

Total profit = 95000*(100/80) = Rs. 118750

14.Answer b

 (P + Q + R)’s one hour work = (1/8)

(P + Q + R)’s 3 hour work = (3/8)

Remaining work = 1-(3/8) = (5/8)

(5/8)*(P + Q)’s whole work = 6

(P + Q)’s whole work = 48/5 days

R’s one hour work = (1/8) – (5/48) = 1/48 hours

R alone can fill the tank in 48 hours.

15.Answer a

Let the cost price be Rs. X,

X*(87/100) + 84 = x*(115/100)

(115x/100) – (87x/100) = 84

28x/100 = 84

X = 84*100/28

X = 300

Cost price = Rs. 300

Selling price = 300*(120/100) = Rs. 360.

Directions (Q. 16 – 20)

16.Answer b

Total number of people went for a gym in the month of January and March together

= > 450 + 620 = 1070

Total number of people went for a gym in the month of February and April together

= > 540 + 390 = 930

Required % = (1070/930)*100 = 115 %

17.Answer a

The total number of men went for a gym in the month of January

= > 450*(5/9) = 250

The total number of women went for a gym in the month of May

= > 480*(5/12) = 200

Required difference = 250 – 200 = 50

18.Answer d

The total number of women went for a gym in the month of March, April and May together

= > 620*(1/4) + 390*(6/13) + 480*(5/12)

= > 155 + 180 + 200 = 535

19.Answer d

The total number of women went for a gym in the month of January

= > 450*(4/9) = 200

The total number of people went for a gym in the month of March

= > 620

Required ratio = 200: 620 = 10: 31

20.Answer a

Total number of people went for a gym in the month of March = 620

Total number of women went for a gym in the month of May

= > 480*(5/12) = 200

Required % = [(620 – 200)/200]*100 = 210 %

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM


Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

 

Online Mock Tests 2019: