Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI Clerk Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.
Are You preparing for Bank exams 2019? Start your preparation with Free Mock test Series.
A, B and C started a business by investing Rs. 5200, Rs. 7500 and Rs. 8400 respectively. After 4 months, A invested Rs. 1300 more and C withdraw Rs. 1400. Find the total profit at the end of the year, if the difference between the share of B and C is Rs. 120?
The difference between the share of B and C = Rs. 120
(225’s – 224’s) = 120
1’s = 120
Total profit = 631’s = Rs. 75720
Question 12 of 20
12. Question
The average weight of 15 persons is increased by 1.4 kg when one of the person whose weight is 57 kg is replaced by 2 women. Find the average weight of 2 women?
Correct
Answer c
Increased weight = 15*1.4 = 21 kg
So 2 women’s weight = 57 kg + 21 kg = 78 kg
Average weight of 2 women = 78/2 = 39 kg
Incorrect
Answer c
Increased weight = 15*1.4 = 21 kg
So 2 women’s weight = 57 kg + 21 kg = 78 kg
Average weight of 2 women = 78/2 = 39 kg
Question 13 of 20
13. Question
A certain sum is divided among A, B and C in such a way that, A gets 120 more than two-fifth of the sum. B gets 190 less than one-fourth of the sum and C gets Rs. 420. What is the 65 % of the total sum?
Correct
Answer a
Total sum = X = A+B+C
A= (2/5)*X + 120
B = X/4 -190
C = 420
Total sum(X) = (2X/5) + 120 + (X/4) -190 + 420
X= (8X + 5X)/20 + 350
X – (13x/20) = 350
7x/20 = 350
X = 1000
65 % of the total sum
= > 1000*(65/100) = 650
Incorrect
Answer a
Total sum = X = A+B+C
A= (2/5)*X + 120
B = X/4 -190
C = 420
Total sum(X) = (2X/5) + 120 + (X/4) -190 + 420
X= (8X + 5X)/20 + 350
X – (13x/20) = 350
7x/20 = 350
X = 1000
65 % of the total sum
= > 1000*(65/100) = 650
Question 14 of 20
14. Question
The simple interest on certain sum for 6 years is 12/25 of the sum. Find the rate of interest?
Correct
Answer d
S.I = P*n*r/100
(12/25)*P = P*6*r/100
Rate of interest(r) = (12/25)*(100/6)
r = 8 %
Incorrect
Answer d
S.I = P*n*r/100
(12/25)*P = P*6*r/100
Rate of interest(r) = (12/25)*(100/6)
r = 8 %
Question 15 of 20
15. Question
Five years ago, the age of Karthika and Sanu was in the ratio of 3: 4. After seven years, the age of Karthika and Sanu will be in the ratio of 27: 32. What is the present age of Sanu?
Correct
Answer b
5 years ago, the ratio of age of Karthika and Sanu = 3: 4 (3x, 4x)
Present age of Karthika and Sanu = 3x + 5, 4x +5
After seven years, the ratio will be = 27: 32
According to the question,
= > (3x + 12)/(4x + 12) = 27/32
= > 96x + 384 = 108x + 324
= > 12x = 60
= > x = 5
Present age of Sanu = 4x + 5 = 25 years
Incorrect
Answer b
5 years ago, the ratio of age of Karthika and Sanu = 3: 4 (3x, 4x)
Present age of Karthika and Sanu = 3x + 5, 4x +5
After seven years, the ratio will be = 27: 32
According to the question,
= > (3x + 12)/(4x + 12) = 27/32
= > 96x + 384 = 108x + 324
= > 12x = 60
= > x = 5
Present age of Sanu = 4x + 5 = 25 years
Question 16 of 20
16. Question
Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:
Following table shows the different number of fruits in different shops in a certain month and the price per fruits also given.
Shop A
Shop B
Total quantity
(In Kg)
Price per Kg
(In Rs)
Total quantity (In Kg)
Price per Kg
(In Rs)
Mango
24
30
40
25
Grapes
36
25
32
30
Orange
42
30
54
25
Apple
50
80
26
70
Papaya
35
20
17
25
Note: Total cost = Total quantity × Price per kg
Find the ratio between the total cost of Mango in shop A to that of total cost of Orange in Shop B?
Correct
Directions (Q. 16 – 20)
Answer c
The total cost of Mango in shop A
= > 24*30 = 720
The total cost of Orange in Shop B
= > 54*25 = 1350
Required ratio = 720: 1350 = 24: 45 = 8: 15
Incorrect
Directions (Q. 16 – 20)
Answer c
The total cost of Mango in shop A
= > 24*30 = 720
The total cost of Orange in Shop B
= > 54*25 = 1350
Required ratio = 720: 1350 = 24: 45 = 8: 15
Question 17 of 20
17. Question
Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:
Following table shows the different number of fruits in different shops in a certain month and the price per fruits also given.
Shop A
Shop B
Total quantity
(In Kg)
Price per Kg
(In Rs)
Total quantity (In Kg)
Price per Kg
(In Rs)
Mango
24
30
40
25
Grapes
36
25
32
30
Orange
42
30
54
25
Apple
50
80
26
70
Papaya
35
20
17
25
Note: Total cost = Total quantity × Price per kg
The total quantity of Mango, Orange and Papaya in shop A is approximately what percentage of total quantity of Grapes, Apple and Papaya in shop B?
Correct
Answer a
The total quantity of Mango, Orange and Papaya in shop A
= > 24 + 42 + 35 = 101
The total quantity of Grapes, Apple and Papaya in shop B
= > 32 + 26 + 17 = 75
Required % = (101/75)*100 = 135 %
Incorrect
Answer a
The total quantity of Mango, Orange and Papaya in shop A
= > 24 + 42 + 35 = 101
The total quantity of Grapes, Apple and Papaya in shop B
= > 32 + 26 + 17 = 75
Required % = (101/75)*100 = 135 %
Question 18 of 20
18. Question
Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:
Following table shows the different number of fruits in different shops in a certain month and the price per fruits also given.
Shop A
Shop B
Total quantity
(In Kg)
Price per Kg
(In Rs)
Total quantity (In Kg)
Price per Kg
(In Rs)
Mango
24
30
40
25
Grapes
36
25
32
30
Orange
42
30
54
25
Apple
50
80
26
70
Papaya
35
20
17
25
Note: Total cost = Total quantity × Price per kg
Find the difference between the total cost of Orange and Apple in Shop A to that of total cost of Grapes and Papaya in shop B?
Correct
Answer d
The total cost of Orange and Apple in Shop A
= > (42*30) + (50*80)
= > 1260 + 4000 = 5260
The total cost of Grapes and Papaya in shop B
= > (32*30) + (17*25)
= > 960 + 425 = 1385
Required difference = 5260 – 1385 = 3875
Incorrect
Answer d
The total cost of Orange and Apple in Shop A
= > (42*30) + (50*80)
= > 1260 + 4000 = 5260
The total cost of Grapes and Papaya in shop B
= > (32*30) + (17*25)
= > 960 + 425 = 1385
Required difference = 5260 – 1385 = 3875
Question 19 of 20
19. Question
Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:
Following table shows the different number of fruits in different shops in a certain month and the price per fruits also given.
Shop A
Shop B
Total quantity
(In Kg)
Price per Kg
(In Rs)
Total quantity (In Kg)
Price per Kg
(In Rs)
Mango
24
30
40
25
Grapes
36
25
32
30
Orange
42
30
54
25
Apple
50
80
26
70
Papaya
35
20
17
25
Note: Total cost = Total quantity × Price per kg
Find the average cost of Mango, Orange and Apple in shop B?
Correct
Answer a
The total cost of Mango, Orange and Apple in shop B
= > (40*25) + (54*25) + (26*70)
= > 1000 + 1350 + 1820 = 4170
Required average = 4170/3 = 1390
Incorrect
Answer a
The total cost of Mango, Orange and Apple in shop B
= > (40*25) + (54*25) + (26*70)
= > 1000 + 1350 + 1820 = 4170
Required average = 4170/3 = 1390
Question 20 of 20
20. Question
Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:
Following table shows the different number of fruits in different shops in a certain month and the price per fruits also given.
Shop A
Shop B
Total quantity
(In Kg)
Price per Kg
(In Rs)
Total quantity (In Kg)
Price per Kg
(In Rs)
Mango
24
30
40
25
Grapes
36
25
32
30
Orange
42
30
54
25
Apple
50
80
26
70
Papaya
35
20
17
25
Note: Total cost = Total quantity × Price per kg
The price per kg of Papaya in Shop A is approximately what percentage of the price per kg of Orange in shop B?
A, B and C started a business by investing Rs. 5200, Rs. 7500 and Rs. 8400 respectively. After 4 months, A invested Rs. 1300 more and C withdraw Rs. 1400. Find the total profit at the end of the year, if the difference between the share of B and C is Rs. 120?
65560
70400
62350
75720
None of these
The average weight of 15 persons is increased by 1.4 kg when one of the person whose weight is 57 kg is replaced by 2 women. Find the average weight of 2 women?
42 Kg
40 Kg
39 Kg
46 Kg
None of these
A certain sum is divided among A, B and C in such a way that, A gets 120 more than two-fifth of the sum. B gets 190 less than one-fourth of the sum and C gets Rs. 420. What is the 65 % of the total sum?
650
500
400
525
None of these
The simple interest on certain sum for 6 years is 12/25 of the sum. Find the rate of interest?
12 %
10 %
6 %
8 %
None of these
Five years ago, the age of Karthika and Sanu was in the ratio of 3: 4. After seven years, the age of Karthika and Sanu will be in the ratio of 27: 32. What is the present age of Sanu?
30 years
25 years
32 years
28 years
None of these
Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:
Following table shows the different number of fruits in different shops in a certain month and the price per fruits also given.
Shop A
Shop B
Total quantity
(In Kg)
Price per Kg
(In Rs)
Total quantity (In Kg)
Price per Kg
(In Rs)
Mango
24
30
40
25
Grapes
36
25
32
30
Orange
42
30
54
25
Apple
50
80
26
70
Papaya
35
20
17
25
Note: Total cost = Total quantity × Price per kg
Find the ratio between the total cost of Mango in shop A to that of total cost of Orange in Shop B?
13: 9
12: 13
8: 15
3: 17
None of these
The total quantity of Mango, Orange and Papaya in shop A is approximately what percentage of total quantity of Grapes, Apple and Papaya in shop B?
135 %
120 %
100 %
90 %
145 %
Find the difference between the total cost of Orange and Apple in Shop A to that of total cost of Grapes and Papaya in shop B?
3350
3425
3500
3875
None of these
Find the average cost of Mango, Orange and Apple in shop B?
1390
1080
1240
1170
None of these
The price per kg of Papaya in Shop A is approximately what percentage of the price per kg of Orange in shop B?
70 %
55 %
80 %
95 %
None of these
Answers:
Directions (Q. 1 – 5):
1.Answer e
The pattern is, *0.5 + 0.5, *1 + 1, *1.5 + 1.5, *2 + 2, *2.5 + 2.5,..
The answer is, 450
2.Answer b
The pattern is, *1^{2} +1, *2^{2} +2, *3^{2} +3, *4^{2} +4,…
The answer is, 2644
3.Answer a
The pattern is, *1 + 2, *3 +4, *5 +6, *7 +8,..
The answer is, 23080
4.Answer d
The pattern is,
(117 -1)/1, (116-2)/2, (57-3)/3, (18-4)/4,..
The answer is, 3.5
5.Answer c
The pattern is, *1 + 2^{3}, *2 +3^{3}, *3 + 4^{3}, *4 + 5^{3},..