“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-136

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-136

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Directions (Q. 1 – 5): What value should come in the place of question mark (?) in the following questions?

  1. ? % of 10370 = 35 % of 4140 + 625
  1. 35
  2. 75
  3. 50
  4. 20
  5. None of these
  1. 20 % of ? – 2380 ÷ 17 = 68
  1. 1520
  2. 1680
  3. 1040
  4. 1450
  5. None of these
  1. √8281 ÷ 7 = ? – 3450 ÷ 23
  1. 163
  2. 175
  3. 142
  4. 121
  5. None of these
  1. (5/54) of (63/125) of 450 = 35 – ?
  1. 21
  2. 28
  3. 35
  4. 14
  5. None of these
  1. 52 % of 450 + (5/9) of 7560 =?
  1. 5126
  2. 4434
  3. 4892
  4. 5578
  5. None of these

 

Directions (Q. 6 – 10): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?

  1. 21, 82, 406, 2430, ?
  1. 17002
  2. 25638
  3. 22564
  4. 15436
  5. 17250
  1. 57, 28, 29, 42, 86, 212.5,?
  1. 815.75
  2. 750.25
  3. 640.5
  4. 700.25
  5. 525
  1. 14, 17, 74, 675, ?
  1. 8125
  2. 10812
  3. 9568
  4. 12453
  5. 14250
  1. 78, 39, 39, 78, 312, ? , 39936
  1. 1254
  2. 1578
  3. 2962
  4. 2690
  5. 2496
  1. 26, 14, 22, 71, 348, ?
  1. 2748
  2. 2537
  3. 3263
  4. 2909
  5. 3125
  1. Difference between CI and SI on a certain amount at 10% per annum for three years is Rs. 930. Find the sum?
  1. 24000
  2. 32000
  3. 30000
  4. 28000
  5. None of these
  1. The average age of 10 players of a cricket team is 30 years. If the age of a captain is added, then the average raised by one year. Find the age of the captain?
  1. 38 years
  2. 41 years
  3. 43 years
  4. 45 years
  5. None of these
  1. A circle having a radius of 14 cm and a square having a side of 15 cm. Find the sum of the area of circle and square?
  1. 658 Sq cm
  2. 925 Sq cm
  3. 841 Sq cm
  4. 726 Sq cm
  5. None of these
  1. A started a business by investing Rs. 25000. After 8 months, B invested Rs. 35000 but A left. If the annual profit of A is Rs. 30000, then find the total profit?
  1. 51000
  2. 46000
  3. 42000
  4. 53000
  5. None of these
  1. A bus covers the first 27 Km in 25 mins and the remaining 75 Km in one hour. Find the average speed of the bus?
  1. 64 km/hr
  2. 58 km/hr
  3. 76 km/hr
  4. 72 km/hr
  5. None of these

 

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:

 Following table shows the total population in 5 different cities and the percentage of population below poverty line and the ratio of male and female in the total population.

City Total population

(In lakhs)

% of below poverty line Male : Female
A 75 36 % 3 : 2
B 40 42 % 5 : 3
C 30 44 % 2 : 3
D 60 26 % 1 : 1
E 55 30 % 5 : 6

 

  1. Find the difference between the population of above poverty line of City B to that of city D?
  1. 8 lakhs
  2. 2 lakhs
  3. 4 lakhs
  4. 6 lakhs
  5. None of these
  1. Total population of city A and E together is what percentage more than the total population of city B and D together?
  1. 40 %
  2. 55 %
  3. 30 %
  4. 60 %
  5. None of these
  1. Find the ratio between the total male population in city B and C together to that of total female population in city A and C together?
  1. 37 : 48
  2. 42 : 53
  3. 29 : 35
  4. 41 : 49
  5. None of these
  1. Find the average number of female population in city A, B and E together?
  1. 40
  2. 30
  3. 15
  4. 25
  5. None of these
  1. Find the sum of the total population of below poverty line in city D and E together?
  1. 1 lakhs
  2. 8 lakhs
  3. 5 lakhs
  4. 3 lakhs
  5. None of these

 

Answers:

Directions (Q. 1 – 5):

1.Answer d

 (x/100)* 10370 = (35/100)*4140 + 625

(x/100)* 10370= 1449 + 625

(x/100)* 10370= 2074

X = 2074*(100/10370)

X = 20

2.Answer c

 (20/100)*x – (2380/17) = 68

(x/5) – 140 = 68

(x/5) = 208

X = 208*5 = 1040

3.Answer a

 (91/7) = x – (3450/23)

13 = x – 150

X = 13 + 150

X = 163

4.Answer d

 (5/54)*(63/125)*450 = 35 – x

21 = 35 – x

X = 35 – 21 = 14

5.Answer b

 (52/100)*450 + (5/9)*7560 = x

234 + 4200 = x

X = 4434

Directions (Q. 6 – 10):

6.Answer a

The pattern is, *4 – 2, *5 – 4, *6 – 6, *7 – 8,..

The answer is, 17002

7.Answer c

The pattern is, *0.5 – 0.5, *1 + 1, *1.5 -1.5, *2 + 2, *2.5 – 2.5, *3 + 3,..

The answer is, 640.5

8.Answer b

The pattern is, *12 + 3, *22 + 6, *32 + 9, *42 + 12,..

The answer is, 10812

9.Answer e

The pattern is, *1/2, *1, *2, *4, *8, *16,…

The answer is, 2496

10.Answer d

The pattern is, *0.5 + 13, *1 + 23, *2 + 33, *4 +43, *8 + 53,..

The answer is, 2909

11.Answer c

Difference between CI and SI for three years is,

Diff = P (r/100)2 x (300 + r)/100

=> 930 = P (10/100)2 x (310/100)

= > 930 = P (1/100) x (31/10)

=> P = 930*(1000)/31 = Rs. 30000

12.Answer b

Total age of 10 players = 30*10 = 300

Total age of 10 players and the captain = 31*11 = 341

The age of the captain = 341 – 300 = 41 years

Shortcut:

N       average

10      30

11      31

The age of the captain = 10 + 31 = 41 years

13.Answer c

Radius of a circle(r) = 14 cm

Area of a circle = πr2 = (22/7)*14*14 = 616 Sq cm

Side of a square = 15 cm

Area of a square = a2 = 152 = 225 Sq cm

Required sum = 616 + 225 = 841 Sq cm

14.Answer a

The share of A and B

= > [25000*8]: [35000*4]

= > 10: 7

10’s = 30000

1’s = 3000

Total profit = 17’s = Rs. 51000

15.Answer d

Average speed = Total distance ÷ Total time

Total time = (25/60) + 1 = (17/12) hours

Total distance = 27 + 75 = 102 km

Average speed = 102/(17/12)

= > 72 km/hr

Directions (Q. 16 – 20)

16.Answer b

The population of above poverty line of City B

= > 40*(58/100) = 23.2 lakhs

The population of above poverty line of City D

= > 60*(74/100) = 44.4 lakhs

Required difference = 44.4 – 23.2 = 21.2 lakhs

17.Answer c

Total population of city A and E together

= > 75 + 55 = 130 lakhs

Total population of city B and D together

= > 40 + 60 = 100 lakhs

Required % = [(130 – 100)/100]*100 = 30 %

18.Answer a

The total male population in city B and C together

= > 40*(5/8) + 30*(2/5)

= > 25 + 12 = 37 lakhs

The total female population in city A and C together

= > 75*(2/5) + 30*(3/5)

= > 30 + 18 = 48 lakhs

Required ratio = 37: 48

19.Answer d

The total number of female population in city A, B and E together

= > 75*(2/5) + 40*(3/8) + 55*(6/11)

= > 30 + 15 + 30 = 75

Required average = 75/3 = 25

20.Answer a

The sum of the total population of below poverty line in city D and E together

= > 60*(26/100) + 55*(30/100)

= > 15.6 + 16.5 = 32.1 lakhs

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM


Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests