“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI PO 2018 Day-138

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI PO 2018 Day-138

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Directions (Q. 1 – 5): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?

  1. 113, 115, 233, 703, ? , 14091
  1. 2123
  2. 3459
  3. 3891
  4. 2817
  5. 4195
  1. 793, 820, 851, 902, 1053, ?
  1. 1704
  2. 1928
  3. 1646
  4. 1350
  5. 2193
  1. 936, 468, 156, 39, ?
  1. 12
  2. 7.8
  3. 14.6
  4. 19.2
  5. 11 
  1. 15840, 1584, 198, 33, ? , 4.125
  1. 13.75
  2. 15
  3. 8.25
  4. 10.5
  5. 11.75
  1. 45, 48, 102, 315, 1272, ?
  1. 5124
  2. 4578
  3. 3356
  4. 2890
  5. 6375 

Directions (Q. 6 – 10): What value should come in the place of question mark (?) in the following questions?

  1. 27 3/5 % of 25500 =? + 13365 ÷ 11
  1. 5078
  2. 4592
  3. 3845
  4. 5823
  5. None of these 
  1. 482 ÷ 16 × 3 + 192 = 13× ?
  1. 61
  2. 67
  3. 53
  4. 59
  5. None of these
  1. 562 + (6/13) of 1690 = ? – 124
  1. 3275
  2. 3560
  3. 4040
  4. 5125
  5. None of these 
  1. (27600 ÷ 24) + (5100 ÷ 15)= ? – 42 % of 1250
  1. 1925
  2. 2015
  3. 1775
  4. 2390
  5. None of these
  1. 19683 -√2025 × ? ÷ (15)= – (3/7) of 224
  1. 41
  2. 55
  3. 64
  4. 72
  5. None of these
  1. In what ratio water be mixed with milk to earn a profit of 40 % by selling the mixture at cost price?
  1. 7 : 4
  2. 5 : 2
  3. 6 : 5
  4. 2 : 7
  5. None of these
  1. A, B and C started a business by investing Rs. 45000, Rs. 32000 and Rs. 28000 respectively. After 5 months, A withdraw Rs. 15000 and B invested Rs. 8000 more. And after 3 months, C invested 25 % of initial investment more. Find the total profit at the end of the year, if the share of B is Rs. 44000?
  1. Rs. 154600
  2. Rs. 144200
  3. Rs. 123900
  4. Rs. 175800
  5. None of these
  1. A tank can be filled by three pipes A, B and C in 10 hours. All the pipes were opened for 2 hours and then pipe C was closed. A and B filled the remaining tank in 12 hours. Find the time taken by pipe C alone to completely fill the tank?
  1. 30 hours
  2. 28 hours
  3. 24 hours
  4. 32 hours
  5. None of these
  1. A man sold an article for Rs. 5000 and incurred a loss. Had he sold the article for Rs. 6800, his gain would have been equal to half of the amount of loss that he incurred. At what price should he sell the article to have 20% profit?
  1. Rs. 6580
  2. Rs. 6130
  3. Rs. 7890
  4. Rs. 7440
  5. None of these
  1. A boat can travel 15 km downstream in 18 min. The ratio of the speed of the boat in still water to the speed of the stream is 4 : 1. How much time will the boat take to cover 10 km upstream?
  1. 24 min
  2. 16 min
  3. 20 min
  4. 28 min
  5. None of these

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following table shows the total number of employees working in three different companies during five years.

  Company A Company B Company C
Total M : W Total M : W Total M : W
2013 2500 3 : 2 3600 4 : 5 4200 3 : 4
2014 3200 5 : 3 2700 2 : 1 3500 2 : 3
2015 5700 9 : 10 4500 5 : 4 5600 5 : 2
2016 4400 5 : 6 4800 1 : 2 2800 4 : 3
2017 3900 7 : 6 5100 9 : 8 4400 5 : 6

 Note: M –Men, W –Women 

  1. Total number of women employees in the year 2013, 2015 and 2017 of company A together is approximately what percentage of total number of men employees in the year 2014, 2016 and 2017 together of same company?
  1. 95 %
  2. 108 %
  3. 120 %
  4. 75 %
  5. 132 % 
  1. Find the difference between the total number of men employees of Company B to that of total number of women employees of company C for all the given years together?
  1. 420
  2. 630
  3. 500
  4. 680
  5. None of these
  1. Find the ratio between the total number of women employees of company B in the year 2013, 2015 and 2017 together to that of total number of men employees of company C in the year 2014, 2015 and 2016 together?
  1. 18 : 23
  2. 32: 35
  3. 37 : 41
  4. 15 : 19
  5. None of these
  1. Find the average number of women employees of company A in all the given years together?
  1. 2160
  2. 2890
  3. 3250
  4. 1880
  5. None of these 
  1. Total employees of Company A is approximately what percentage less than the total employees of company C for all the given years together?
  1. 10 % more
  2. 4 % more
  3. 4 % less
  4. 10 % less
  5. 15 % less

Answers:

1). Answer d

The pattern is, *1 + 2, *2 + 3, *3 + 4, *4 + 5, *5 + 6,..

The answer is, 2817

2). Answer a

The difference of difference is, *5

The answer is, 1704

3). Answer b

The pattern is, ÷ 2, ÷ 3, ÷ 4, ÷ 5,..

The answer is, 7.8

4). Answer c

The pattern is, ÷ 10, ÷ 8, ÷ 6, ÷ 4, ÷ 2

The answer is, 8.25

5). Answer e

The pattern is, *1 + 3, *2 + 6, *3 + 9, *4 + 12, *5 + 15,..

The answer is, 6375

Direction (6-10)

6). Answer d

(138/500)*25500 = x + (13365/11)

7038 = x + 1215

7038 – 1215 = x

X = 5823

7). Answer a

(48*48*3)/16 + 361 = 13x

432 + 361 = 13x

793/13 = x

X = 61

8). Answer c

3136 + (6/13)*1690 = x – 124

3136 + 780 + 124 = x

X = 4040

9). Answer b

(27600/24) + (5100/15) = x – (42/100)*1250

1150 + 340 = x – 525

1150 + 340 + 525 = x

2015 = x

10). Answer a

27 – 45x/(15) =-(3/7)*224

27 – (3x) = – 96

27 + 96 = (3x)

123 = 3x

X = 123/3 = 41

11). Answer b

Let the cost price of milk= Rs.1 /lit

cost price of water = Rs. 1/lit

Selling price of mixture = Rs. 1/lit

Cost price of mixture = 1*100/140 = 5/7

= > – (5/7) : – (2/7)

= >5 : 2

12). Answer c

The share of A, B and C,

= > [45000*5 + 30000*7] : [32000*5 + 40000*7] : [28000*8 + 28000*(125/100)*4]

= >435000 : 440000 : 364000

= >435 : 440 : 364

440’s = 44000

1’s = 100

Total profit = 1239’s = Rs. 123900

13). Answer a

(A + B + C)’s one hour work = (1/10)

(A + B + C)’s two hour work = (2/10) = 1/5

Remaining = 4/5

(4/5)*(A + B)’s whole work = 12

(A + B)’s whole work = 12*(5/4) = 15 hours

C’s one hour work = (1/10) – (1/15) = (15 – 10)/(15*10)

= > (1/30)

C alone can complete the tank in 30 hours.

14). Answer d

Loss = C.P – 5000

Profit = 6800 – CP

Profit = (1/2)*Loss

6800 – C.P = (1/2) [C.P – 5000]

13600 – 2C.P = C.P – 5000

3C.P = 13600 + 5000

3C.P = 18600

C.P = Rs. 6200

Selling price = 6200*(120/100) = Rs. 7440

15). Answer c

Speed of downstream = 15*(60/18) = 50 km/hr

The ratio of the speed of the boat in still water to the speed of the stream

= >4 : 1 (4x, x)

5x = 50

X = 10

Speed of upstream = 4x – x = 3x = 30 km/hr

Distance = 10 km

Time = D/S = 10/30 = 1/3 hr = (1/3)*60 = 20 min

Direction (16-20)

16). Answer a

Total number of women employees in the year 2013, 2015 and 2017 of company A together

= > 2500*(2/5) + 5700*(10/19) + 3900*(6/13)

= > 1000 + 3000 + 1800 = 5800

Total number of men employees in the year 2014, 2016 and 2017 of company A together

= > 3200*(5/8) + 4400*(5/11) + 3900*(7/13)

= > 2000 + 2000 + 2100 = 6100

Required % = (5800/6100)*100 = 95.08 % = 95 %

17). Answer c

The total number of men employees of Company B for all the given years together

= > 3600*(4/9) + 2700*(2/3) + 4500*(5/9) + 4800*(1/3) + 5100*(9/17)

= > 1600 + 1800 + 2500 + 1600 + 2700 = 10200

The total number of women employees of Company C for all the given years together

= >4200*(4/7) + 3500*(3/5) + 5600*(2/7) + 2800*(3/7) + 4400*(6/11)

= > 2400 + 2100 + 1600 + 1200 + 2400 = 9700

Required difference = 10200 – 9700 = 500

18). Answer b

The total number of women employees of company B in the year 2013, 2015 and 2017 together

= > 3600*(5/9) + 4500*(4/9) + 5100*(8/17)

= > 2000 + 2000 + 2400 = 6400

The total number of men employees of company C in the year 2014, 2015 and 2016 together

= > 3500*(2/5) + 5600*(5/7) + 2800*(4/7)

= > 1400 + 4000 + 1600 = 7000

Required ratio = 6400 : 7000 = 32 : 35

19). Answer d

The total number of women employees of company A in all the given years together

= > 2500*(2/5) + 3200*(3/8) + 5700*(10/19) + 4400*(6/11) + 3900*(6/13)

= > 1000 + 1200 + 3000 + 2400 + 1800 = 9400

Required average = 9400/5 = 1880

20). Answer c

Total employees of Company A for all the given years together

= >2500 + 3200 + 5700 + 4400 + 3900 = 19700

Total employees of Company C for all the given years together

= >4200 + 3500 + 5600 + 2800 + 4400 = 20500

Required % = [(20500 -19700)/20500]*100 = 3.9 % = 4 % less

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM


Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests