“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-139

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-139

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Directions (Q. 1 – 5): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?

  1. 14, 18, 45, 151, 629, ?
  1. 2567
  2. 2289
  3. 2872
  4. 3181
  5. 3356
  1. 36, 51, 70, 105, 204, ?
  1. 559
  2. 628
  3. 673
  4. 512
  5. 595
  1. 18, 71, 281, 1119, ?
  1. 3278
  2. 3891
  3. 4056
  4. 4129
  5. 4469
  1. 34, 59, 252, 1385, 9870, ?
  1. 35625
  2. 48965
  3. 89055
  4. 59615
  5. 66895
  1. 1148, 2490, 3500, 4238, 4758, ?
  1. 5326
  2. 5108
  3. 5274
  4. 5572
  5. 5250

 

Directions (Q. 6 – 10): What approximate value should come in the place of question mark (?) in the following questions?

  1. 16 % of 799 – (4/7) of (?) = 15
  1. 250
  2. 175
  3. 150
  4. 325
  5. 200
  1. (15/8) * (160/259) × 517 =? – 33
  1. 630
  2. 520
  3. 430
  4. 360
  5. 550
  1. (7/11) of 20349 – 18 % of 1399 =?
  1. 12300
  2. 11500
  3. 10900
  4. 12700
  5. 13600
  1. ? + 125.2 – (258 ÷ 3 × 14) = 18
  1. 900
  2. 1100
  3. 1300
  4. 700
  5. 1500
  1. (26.01)2 ÷ 12.91 =? – 17 % of 2499
  1. 360
  2. 400
  3. 480
  4. 520
  5. 550
  1. P, Q and R started business by investing in the ratio of 6: 4: 5. After 4 months, P invested 25 % more than the initial investment and R withdraw one- fourth of the initial investment. Find the total profit at the end of the year, if the share of Q is Rs. 24000?
  1. Rs.91600
  2. Rs.97200
  3. Rs.99800
  4. Rs.91000
  5. None of these
  1. Find the difference between the compound interest on Rs. 32000 for 2 years at 5 % per annum compounded annually and compounded half yearly (approx)?
  1. Rs.49
  2. Rs.53
  3. Rs.42
  4. Rs.57
  5. Rs.61
  1. The present age of A is 2 times the age of B, 6 years ago. C is 8 years elder than B and 7 years younger than A. Find the present age of B?
  1. 27 years
  2. 32 years
  3. 25 years
  4. 30 years
  5. None of these
  1. P, Q and R can complete a work in 9 days, 12 days and 15 days respectively. All together start the work and after 3 days P left the job. Then find the number of days taken to complete the remaining work?
  1. 2 7/11 days
  2. 1 4/9 days
  3. 2 3/7 days
  4. 1 5/6 days
  5. None of these
  1. Find the area of equilateral triangle, if the side of the equilateral triangle is 8 m?
  1. 20 √3 Sq m
  2. 24 √3 Sq m
  3. 36 √3 Sq m
  4. 16 √3 Sq m
  5. None of these

 

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following bar graph shows the total quantity of sale of wheat (In Quintal) of 6 different shops and the table shows the price per kg of wheat.

 

Note: 1 Quintal = 100 kg

Total amount earned = Total Quantity of Wheat sold * Price per kg

  1. Total Quantity of Wheat sold by the shop A and C together is approximately what percentage of total quantity of Wheat sold by the shop B and D together?
  1. 50 %
  2. 85 %
  3. 115 %
  4. 70 %
  5. 100 %
  1. Find the ratio between the total amount earned by shop B to that of shop E?
  1. 17 : 12
  2. 23 : 28
  3. 11 : 15
  4. 8 : 3
  5. None of these
  1. Find the total amount earned by shop D, E and F together?
  1. 20800
  2. 22600
  3. 25300
  4. 27500
  5. None of these
  1. The total amount earned by shop B is approximately what percentage the total amount earned by shop C?
  1. 170 %
  2. 216 %
  3. 160 %
  4. 195 %
  5. 230 %
  1. Find the difference between the total quantity of wheat sold by the shop A, B and E together to that of the shop C, D and F together?
  1. 10 quintal
  2. 15 quintal
  3. 17 quintal
  4. 8 quintal
  5. None of these

 

Answers:

Directions (Q. 1 – 5):

1.Answer d

The pattern is, *1 + 22, *2+32, *3+ 42, *4 + 52, *5 + 62,..

The answer is, 3181

2.Answer a

The difference of difference is, 41, 42, 43, 44,..

The answer is, 559

3.Answer e

The pattern is, *4 -1, *4 -3, *4 -5, *4 – 7,..

The answer is, 4469

4.Answer c

The pattern is, *1 + 25, *3 + 75, *5 + 125, *7 + 175, *9 + 225,..

The answer is, 89055

5.Answer b

The pattern is, + (113 + 11), + (103+ 10), + (93 + 9), + (83 + 8), + (73 + 7),..

The answer is, 5108

Directions (Q. 6 – 10):

6.Answer e

 (16/100)*800 – (4/7)*x = 15

128 -15 = (4x/7)

113 = (4x/7)

(113*7)/4 = x

X = 196 = 200

7.Answer a

 (15/8)*(160/260) × 520 = x – 27

600 + 27 = x

X = 627 = 630

8.Answer d

 (7/11)*20350 – (18/100)*1400 = x

12950 – 252 = x

X = 12698 = 12700

9.Answer b

X + 125 – (258*14)/3 = 18

X + 125 – 1204 = 18

X = 18 – 125 + 1204

X = 1097 = 1100

10.Answer c

 (26)2 ÷ 13 = x – (17/100)*2500

(26*26)/13 = x – 425

52 + 425 = x

X = 477 = 480

11.Answer d

The share of P, Q and R,

= > [6x*4 + 6x*(125/100)*8]: [4x*12]: [5x*4 + 5x*(3/4)*8]

= > 84: 48: 50

48’s= 24000

1’s = 500

Total profit = 182’s = Rs. 91000

12.Answer c

If the interest compounded annually,

32000*(5/100) = 1600

33600*(5/100) = 1680

C.I = 1600 + 1680 = 3280

If the interest compounded half yearly,

32000*(5/200) = 800

32800*(5/200) = 820

33620*(5/200) = 840.5

34460.5*(5/200) = 861.5125

C.I = 800 + 820 + 840.5 + 861.5125 = Rs. 3322.0125

Required difference = 3322 – 3280 = Rs. 42

13.Answer a

The ratio of present age of A and B’s age 6 years ago = 2: 1

The present age of A and B = 2x, x + 6

C = B + 8

C = A – 7

B + 8 = A – 7

X + 6 + 8 = 2x – 7

X + 14 = 2x – 7

X = 21

Present age of B = x + 6 = 27 years

14.Answer b

 (P + Q + R)’s one day work = (1/9) + (1/12) + (1/15)

= > (20 + 15 + 12)/180

= > 47/180

(P + Q + R)’s 3 day work = (47/180)*3 = 47/60

Remaining work = 1-(47/60) = 13/60

(Q + R)’s one day work = (1/12) + (1/15) = (15 + 12)/(12*15) = 9/60

Q and R can complete the work in 60/9 days

The remaining work will be completed by Q and R in,

= > (13/60)*(60/9) = 13/9 = 1 4/9 days

15.Answer d

Area of equilateral triangle = (√3/4)*a2

= > (√3/4)*8*8

= > 16√3 Sq m

Directions (Q. 16 – 20)

16.Answer d

Total Quantity of Wheat sold by the shop A and C together

= > 5.5 + 3 = 8.5 quintal

Total quantity of Wheat sold by the shop B and D together

= > 8 + 4 = 12 quintal

Required % = (8.5/12)*100 = 70 %

17.Answer a

The total amount earned by shop B

= > (800*17) = 13600

The total amount earned by shop E

= > (600*16) = 9600

Required ratio = 13600: 9600 = 17: 12

18.Answer c

The total amount earned by shop D, E and F together

= > [(400*19) + (600*16) + (450*18)]

= > [7600 + 9600 + 8100]

= > 25300

19.Answer b

The total amount earned by shop B

= > 800*17 = 13600

The total amount earned by shop C

= > 300*21 = 6300

Required % = (13600/6300)*100 = 216 %

20.Answer d

The total quantity of wheat sold by the shop A, B and E together

= > 5.5 + 8 + 6 = 19.5 quintal

The total quantity of wheat sold by the shop C, D and F together

= > 3 + 4 + 4.5 = 11.5 quintal

Required difference = 19.5 – 11.5 = 8 quintal

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM


Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests