“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-140

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-140

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Directions (Q. 1 – 5): What value should come in the place of question mark (?) in the following questions?

  1. ? % of 2500 = 42 % of 4650 + 887
  1. 134.8
  2. 142.5
  3. 189.4
  4. 113.6
  5. None of these
  1. (4/15) of 8550 + (3/19) of 7182 =? × 3
  1. 1138
  2. 1275
  3. 1354
  4. 925
  5. 1476
  1. √5625 ÷ 5 × 152 + 57 =? + 16005 ÷ 11
  1. 2565
  2. 2391
  3. 1977
  4. 2153
  5. None of these
  1. (11/25) of (125/77) of 490 =?2 + 125
  1. 27
  2. 15
  3. 32
  4. 45
  5. None of these
  1. 25 % of 5200 + 242 ÷ 8 × 3 + 192 =?
  1. 1877
  2. 2153
  3. 2045
  4. 1668
  5. None of these

 

Directions (Q. 6 – 10): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?

  1. 1072, 1116, 1152, 1179 , 1196, ?
  1. 1284
  2. 1259
  3. 1263
  4. 1208
  5. 1202
  1. 124, 1455, ? , 1069, 944, 971
  1. 841
  2. 775
  3. 726
  4. 812
  5. 878
  1. 1252, 626, 939, 2347.5, ?
  1. 8216.25
  2. 6578.5
  3. 7254.5
  4. 7782.25
  5. 8045.75
  1. 12, 14, 31, 97, 393, ?
  1. 856
  2. 912
  3. 724
  4. 1971
  5. 1567
  1. 356, 176, 86, 41, ? , 7.25
  1. 24.25
  2. 18.5
  3. 21.75
  4. 26.25
  5. 12.5
  1. A sum of money is divided among A, B and C in the ratio of 3: 5: 6. If C gives Rs. 20 to B and B gives to A half of what has now, then A has Rs. 20 less than C. The sum of money divided among them is?
  1. Rs.2200
  2. Rs.1800
  3. Rs.1400
  4. Rs.2500
  5. None of these
  1. Two metro trains each 150 m long are moving in opposite directions. They cross each other in 10 seconds. If one is moving twice as fast the other, the speed of the faster metro train is?
  1. 64 km/hr
  2. 72 km/hr
  3. 56 km/hr
  4. 66 km/hr
  5. None of these
  1. P, Q and R started a business by investing Rs. 15000, Rs. 20000 and Rs. 30000 respectively. After 6 months, P invested Rs. 10000 more. And after 3 months, R withdraws 30 % of initial investment. Find the share of R, if the total profit at the end of the year is Rs. 94850?
  1. RS.42350
  2. Rs.40300
  3. Rs.36500
  4. Rs.38850
  5. None of these
  1. A shopkeeper allowed 25% discount on an item on the marked price and he suffered a loss of 10%. What would the profit percentage if he allows only 10% discount?
  1. 8 %
  2. 12 %
  3. 14 %
  4. 17 %
  5. None of these
  1. Difference between Simple interest and Compound interest on a certain sum at the rate of 12 % per annum for two years is Rs. 648. Find the simple interest on that sum at the rate of 15% per annum for 5 years?
  1. Rs.29640
  2. Rs.27820
  3. Rs.33750
  4. Rs.31560
  5. None of these

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following table shows the total production of 2 different items (Item1 and Item2) in 5 different companies and the ratio of production of Item1 and Item2 and the percentage of sold items and the ratio of sold item1 and item2 in the year 2017.

  Total production

(In lakhs)

(Production)

I1 : I2

Sold % (Sold)

I1 : I2

A 42 3 : 4 68 % 1 : 2
B 55 6 : 5 75 % 3 : 2
C 64 7 : 9 85 % 2 : 3
D 36 5 : 4 82 % 4 : 3
E 48 7 : 5 76 % 7 : 5

 

  1. Find the average number of items sold by the companies A, B and D together?
  1. 33.11 lakhs
  2. 36.48 lakhs
  3. 30.24 lakhs
  4. 28.56 lakhs
  5. None of these
  1. Find the ratio of total production of Item2 of companies B and D together to that of total production of Item1 of companies A and E together?
  1. 35 : 39
  2. 24 : 35
  3. 41 : 46
  4. 52 : 57
  5. None of these
  1. Total sold item1 of Company A is what percentage of total sold item2 of company C?
  1. 18.29 %
  2. 29.16 %
  3. 26.25 %
  4. 15.5 %
  5. None of these
  1. Find the difference between the total sold item1 of company B and D together to that of total sold item2 of company C and E together?
  1. 516200
  2. 489400
  3. 503700
  4. 622000
  5. None of these
  1. Told sold items of Company A and B together is approximately what percentage more/less than the total sold items of Company C and D together?
  1. 17 % less
  2. 25 % more
  3. 25 % less
  4. 17 % more
  5. 10 % more

Answers:

Directions (Q. 1 – 5):

1.Answer d

 (x/100)*2500 = (42/100)*4650 + 887

25x = 1953 + 887

25x = 2840

X = (2840/25) = 113.6

2.Answer a

(4/15)*8550 + (3/19)*7182 = 3x

2280 + 1134 = 3x

3414 = 3x

X = 3414/3 = 1138

3.Answer c

 (75*15*15)/5 + 57 = x + (16005/11)

3375 + 57 – 1455 = x

X = 1977

4.Answer b

 (11/25)*(125/77)*490 = x2 + 125

350 – 125 = x2

X2 = 225

X = 15

5.Answer a

 (25/100)*5200 + (24*24*3)/8 + 361 = x

1300 + 216 + 361 = x

X = 1877

Directions (Q. 6 – 10):

6.Answer e

The difference of difference is, 8, 9, 10, 11,..

The answer is, 1202

7.Answer c

The pattern is, + 113, – 93, + 73, – 53, + 33,..

The answer is, 726

8.Answer a

The pattern is, *1/2, *3/2, *5/2, *7/2,..

The answer is, 8216.25

9.Answer d

The pattern is, *1 + 2, *2 + 3, *3 + 4, *4 + 5, *5 + 6,…

The answer is, 1971

10.Answer b

The pattern is, – 4 ÷ 2

The answer is, 18.5

11.Answer c

The ratio of amount of A, B and C = 3: 5: 6 (3x, 5x, 6x)

C gives Rs. 20 to B. So,

C = 6x – 20, B = 5x + 20

B gives to A half of what has now. So,

A = 3x + (5x + 20)/2

According to the question,

3x + (5x + 20)/2 = 6x – 20 – 20

6x + 5x + 20 = 12x – 80

12x – 11x = 20 + 80

X = 100

Total amount = 14x = Rs. 1400

12.Answer b

D = 150 + 150 = 300 m, t = 10 sec

Speed of slow train = s, faster = 2s

Total speed = 2s + s = 3s

So, 3s = 300/10 = 30 m/s

S = 30/3 = 10 m/s

2S = 20 m/s or 72 km/hr

14.Answer d

The share of P, Q and R,

= > [15000*6 + 25000*6]: [20000*12]: [30000*9 + 30000*(70/100)*3]

= > 240000: 240000: 333000

= > 80: 80: 111

271’s = 94850

1’s = 350

The share of R = 111’s = Rs. 38850

15.Answer a

Let the marked price be x,

Selling price= x*75/100= 3x/4

Cost price= 3x/4 *100/90 = 5x/6

When 10% discount is allowed,

Selling price = x*90/100= 9x/10

Profit = (9x/10) – (5x/6)

= > (54x -50x)/60

= > 4x/60 = x/15

Profit percentage = [(x/15) / (5x/6)]*100 = (x/15) * (6/5x) * 100 = 8 %

15.Answer c

The difference between CI and SI for two years is,

Diff = P*(r/100)2

=> 648 = P*(12/100)2

=> 648 = P*(3/25)2

=> 648 = P*(9/625)

=> P = Rs. 45000

SI = (P*n*r)/100 = (45000*5*15)/100 = Rs. 33750

Directions (Q. 16 – 20)

16.Answer a

The total number of items sold by the companies A, B and D together

= > 42*(68/100) + 55*(75/100) + 36*(82/100)

= > 28.56 + 41.25 + 29.52

= > 99.33 lakhs

Required average = 99.33/3 = 33.11 lakhs

17.Answer c

Total production of Item2 of companies B and D together

= > 55*(5/11) + 36*(4/9)

= > 25 + 16 = 41 lakhs

Total production of Item1 of companies A and E together

= > 42*(3/7) + 48*(7/12)

= > 18 + 28 = 46 lakhs

Required ratio = 41: 46

18.Answer b

Total sold item1 of Company A

= > 42*(68/100) *1/3

Total sold item2 of company C

= > 64*(85/100)*3/5

Required % = {[42*(68/100)*1/3]/[ 64*(85/100)*3/5}*100 = 29.16 %’

19.Answer d

The total sold item1 of company B and D together

= > 55*(75/100)*(3/5) + 36*(82/100)*(4/7)

= > 24.75 + 16.87 = 41.62 lakhs

The total sold item2 of company C and E together

= > 64*(85/100)*(3/5) + 48*(76/100)*(5/12)

= > 32.64 + 15.2 = 47.84 lakhs

Required difference = 47.84 – 41.62 = 6.22 lakhs = 622000

20.Answer a

Told sold items of Company A and B together

= > 42*(68/100) + 55*(75/100)

= > 28.56 + 41.25 = 69.81 lakhs

Total sold items of Company C and D together

= > 64*(85/100) + 36*(82/100)

= > 54.40 + 29.52 = 83.92 lakhs

Required % = [(83.92 – 69.81)/83.92]*100 = 17 % less

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM


Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests