“20-20” Quantitative Aptitude | Crack IBPS RRB Assistant Prelims 2018 Day-145

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. Here we have started New Series of Practice Materials specially for IBPS RRB Assistant Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack IBPS RRB Assistant Prelims 2018 Day-145

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Directions (1 – 5): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?

1) 24, 26, 56, 186, 536, ?

  1. 856
  2. 1274
  3. 920
  4. 1052
  5. 1145 

2) 990, 90, 630, 126, 378, ?

  1. 215
  2. 233
  3. 257
  4. 189
  5. 171 

3) 28, 30, 63, 193, 777, ?

  1. 2178
  2. 2567
  3. 3891
  4. 3315
  5. 2926 

4) 17, 20, 46, 147, 600, ?

  1. 3015
  2. 2478
  3. 2157
  4. 2893
  5. 3152 

5) 288, 156, 88, 52, 32, ?

  1. 36
  2. 32
  3. 24
  4. 28
  5. 20

Directions (6 – 10): What value should come in the place of question mark (?) in the following questions?

6) 15 % of ? – 2366 ÷ 13 – 1275 ÷ 3 = 68

  1. 3600
  2. 2700
  3. 4500
  4. 4800
  5. 4200 

7) [(50.6 × 78) ÷ 46 – 2880 ÷ 120] = 4 ×?

  1. 15.45
  2. 12.75
  3. 13.25
  4. 14.35
  5. None of these 

8) 54 % of 450 + (5/12) of 7560 – 22 % of 750 =?

  1. 2456
  2. 2780
  3. 3052
  4. 3228
  5. None of these 

9) 8 ¼ % of 17200 + 11 1/3 % of 21600 =?

  1. 3559
  2. 3867
  3. 3723
  4. 3695
  5. None of these 

10) ? = (4789 + 557) ÷ 33 + 242 + (4/7) of 924

  1. 1345
  2. 1078
  3. 1266
  4. 1152
  5. None of these 

11) The angles of quadrilateral are in the ratio of 3: 4: 5: 6. The highest angle of quadrilateral is 2 times of the smallest angle of parallelogram. Find the adjacent angles of parallelogram? (In degree)

  1. 100
  2. 90
  3. 110
  4. 120
  5. None of these 

12) A, B and C’s profit ratio will be 4: 5: 3 and the period of investment in the ratio of 3: 2: 1. Find the investment ratio?

  1. 8: 15: 18
  2. 5: 9: 13
  3. 6: 10: 15
  4. 11: 19: 25
  5. None of these 

13) Two trains A and B of same length running in same direction with a speed of 54 km/hr and 72 km/hr respectively can cross each other in how many seconds if train A crosses a standing man in 15 seconds?

  1. 75 secs
  2. 90 secs
  3. 60 secs
  4. 80 secs
  5. None of these 

14) A tank can be filled by three pipes A, B and C in 12 hours. All the pipes were opened for 3 hours and then pipe C was closed. A and B filled the remaining tank in 15 hours. Find the time taken by pipe C alone to completely fill the tank?

  1. 25 hrs
  2. 21 hrs
  3. 28 hrs
  4. 30 hrs
  5. None of these 

15) A customer sold an article at 24% discount on the marked price, yet he got 15% profit on the cost price. If the cost price of the article is Rs. 152, then selling price is what percent of marked price?

  1. 84%
  2. 70%
  3. 76%
  4. 80%
  5. None of these

Directions (16 – 20): Study the following information carefully and answer the given questions.

Following line graph shows the total number of cookies and brownies sold in different days in a week.

16) Total number of cookies sold on Sunday is average of all the cookies sold in all the given days together. Half of the cookies sold on Sunday is butter cookies. Find the total number of butter cookies sold on Sunday?

  1. 37
  2. 74
  3. 45
  4. 66
  5. None of these

17) Total number of brownies sold on Monday, Wednesday and Friday together is approximately what percentage of total number of cookies sold on Tuesday, Thursday and Saturday together?

  1. 60%
  2. 90%
  3. 50%
  4. 80%
  5. 100%

18) Find the average number of brownies sold on all the given days together?

  1. 70
  2. 65
  3. 68
  4. 72
  5. None of these 

19) Find the ratio between the total number of cookies sold on Monday, Wednesday and Friday together to that of total number of brownies sold on Thursday, Friday and Saturday together?

  1. 42: 43
  2. 35: 38
  3. 27: 31
  4. 51: 55
  5. None of these

20) Find the difference between the total number of cookies sold on all the given days together to that of total number of brownies sold on all the given days together?

  1. 65
  2. 40
  3. 54
  4. 72
  5. None of these

Answers:

1). Answer: b)

The pattern is, +(13 +1), +(33 +3), +(53 +5), +(73 +7), +(93 +9),..

The answer is, 1274

2). Answer: d)

The pattern is, ÷ 11, *7, ÷ 5, *3, ÷ 2,..(Prime no’s)

The answer is, 189

3). Answer: c)

The pattern is, *1 + 2, *2 + 3, *3 + 4, *4 + 5, *5 + 6,..

The answer is, 3891

4). Answer: a)

The pattern is, *1 + 3, *2 + 6, *3 + 9, *4 + 12, *5 + 15,..

The answer is, 3015

5). Answer: e)

The pattern is, ÷ 2 + 12, ÷ 2 +10, ÷ 2 + 8, ÷ 2 + 6, ÷ 2 + 4,..

The answer is, 20

Direction (6-10)

6). Answer: c)

(15/100)*x – (2366/13) – (1275/3) = 68

(3x/20) = 68 + 182 + 425

(3x/20) = 675

X = 675*(20/3) = 4500

7). Answer: a)

(50.6*78)/46 – (2880/120) = 4x

85.8 – 24 = 4x

61.8 = 4x

X = 61.8/4 = 15.45

8). Answer: d)

(54/100)*450 + (5/12)*7560 – (22/100)*750 = x

X = 243 + 3150 – 165

X = 3228

9). Answer: b)

(33/400)*17200 + (34/300)*21600 = x

X = 1419 + 2448

X = 3867

10). Answer: c)

X = (5346/33) + 576 + (4/7)*924

X = 162 + 576 + 528

X = 1266

11). Answer: d)

Total angles of quadrilateral = 3600

18’s = 3600

1’s = 200

Highest angle of quadrilateral = 6’s = 1200

Smallest angle of parallelogram = 1200/2 = 600

Sum of the adjacent angles of parallelogram = 1800

Adjacent angle of parallelogram = 1800 – 600 = 1200

12). Answer: a)

Investment * Period = Ratio of profit

A, B and C’s profit ratio = 4: 5: 3

Period = 3: 2: 1

Investment ratio = Ratio of profit / Period

= > (4/3): (5/2): (3/1)

= > 8: 15: 18

13). Answer: b)

Speed of train A in m/s = 54*5/18 = 15 m/s

Length of train A= 15 *15 = 225 m

Speed of train B in m/s = 72*5/18= 20 m/s

Time required to cross each other

T = D/S

T = (225 + 225)/(20 – 15)

T = 450/5

T = 90 seconds

14). Answer: d)

(A + B + C)’s one hour work = (1/12)

(A + B + C)’s 3 hour work = (3/12) = 1/4

Remaining = 3/4

(3/4)*(A + B)’s whole work = 15

(A + B)’s whole work = 15*(4/3) = 20 hours

C’s one hour work = (1/12) – (1/20) = (20 – 12)/(20*12)

= > (1/30)

C alone can complete the tank in 30 hours.

15). Answer: c)

MP*(76/100) = 152*(115/100)

MP = 152*(115/100)*(100/76)

MP = Rs. 230

SP = 152*(115/100) = 174.80

Required % = (174.80/230)*100 = 76 %

(Or)

SP = MP * (100-Discount %)/100

SP/MP*100 = 100 -24 = 76%

Direction (16-20)

16). Answer: a)

Total number of cookies sold on Sunday

= > (85 + 90 + 75 + 64 + 50 + 80)/6

= > 444/6

= > 74

Total number of butter cookies sold on Sunday

= > 74*(1/2) = 37

17). Answer: d)

Total number of brownies sold on Monday, Wednesday and Friday together

= > 70 + 40 + 75 = 185

Total number of cookies sold on Tuesday, Thursday and Saturday together

= > 90 + 64 + 80 = 234

Required % = (185/234)*100 = 79 % = 80 %

18). Answer: b)

The average number of brownies sold on all the given days together

= > (70 + 65 + 40 + 55 + 75 + 85)/6

= > 390/6

= > 65

19). Answer: a)

The total number of cookies sold on Monday, Wednesday and Friday together

= > 85 + 75 + 50 = 210

The total number of brownies sold on Thursday, Friday and Saturday together

= > 55 + 75 + 85 = 215

Required ratio = 210: 215 = 42: 43

20). Answer: c)

The total number of cookies sold on all the given days together

= > (85 + 90 + 75 + 64 + 50 + 80)

= > 444

The total number of brownies sold on all the given days together

= > (70 + 65 + 40 + 55 + 75 + 85)

= > 390

Required difference = 444 – 390 = 54

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests