“20-20” Quantitative Aptitude | Crack IBPS RRB Assistant Prelims 2018 Day-147

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. Here we have started New Series of Practice Materials specially for IBPS RRB Assistant Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack IBPS RRB Assistant Prelims 2018 Day-147

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Directions (Q. 1 – 5): What value should come in the place of question mark (?) in the following questions?

1) (60 % of 85000) ÷ ? = (80 % of 1700) × 2

  1. 12.50
  2. 25.25
  3. 18.75
  4. 45.25
  5. None of these 

2) (6/17) of 10540 + (4/15) of 7170 =? × 4

  1. 1408
  2. 1892
  3. 2156
  4. 2490
  5. None of these 

3) √15876 ÷ 6 × 122 + 57 =? + 15995 ÷ 35

  1. 3156
  2. 3870
  3. 2252
  4. 2624
  5. None of these 

4) (7/45) of (63/175) of 500 – 350 +48 % of 900 =?

  1. 180
  2. 110
  3. 230
  4. 270
  5. None of these 

5) 42 % of 480 + (4/7) of 7560 – 36 % of 720 =?

  1. 3638.6
  2. 5424.2
  3. 4262.4
  4. 5076.8
  5. None of these

Directions (Q. 6 – 10): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?

6) 118, 236, 944, 5664, ? , 453120

  1. 45312
  2. 27890
  3. 36456
  4. 32784
  5. 54420

7) 4095, 2398, 1291, 618, 247, ? , 3

  1. 123
  2. 155
  3. 91
  4. 70
  5. 172 

8) 1172, 1177, 1202, 1327, ?

  1. 1564
  2. 1952
  3. 2348
  4. 2896
  5. None of these 

9) 14, 15, 57, 518, ?

  1. 1789
  2. 3561
  3. 5675
  4. 6787
  5. 8281 

10) 1174, 1292, 1413, 1539, 1672, 1816, ?

  1. 1924
  2. 2156
  3. 2378
  4. 1973
  5. 2895

11) The perimeter of a rectangular field is thrice the perimeter of a square field. If one of the sides of the square field is 10 m and breadth of the rectangular field is 20 m, then find the area of the rectangular field?

  1. 800 Sq. m
  2. 1250 Sq. m
  3. 1340 Sq. m
  4. 1520 Sq. m
  5. None of these

12) Aravind, Prakash and Ravi started a business by investing Rs. 50000, Rs. 65000 and Rs. 40000 respectively. After 5 months, Aravind invested 20% of initial investment more and after 4 months, Prakash withdraw 26 % of initial investment. Find the share of Ravi, if the total profit at the end of the year is Rs. 187930?

  1. Rs. 60000
  2. Rs. 64000
  3. Rs. 48000
  4. Rs. 56000
  5. None of these 

13) A and B together can complete a work in 24 days, while A is 150%  efficient of B, then find in how many days the work will be complete if they work on alternative days starting with A?

  1. 40 days
  2. 48 days
  3. 44 days
  4. 36 days
  5. None of these 

14) Difference between Simple interest and Compound interest on a certain sum at the rate of 12% per annum for two years is Rs. 432. Find the compound interest on that sum at the rate of 5% per annum after 2 years?

  1. Rs. 3328
  2. Rs. 3157
  3. Rs. 3276
  4. Rs. 3075
  5. None of these 

15) Train A crosses a pole in 40 seconds and Train B crosses the same pole in one minute. The length of Train A is half the length of Train B. What is the ratio of the speed of Train A to that of Train B?

  1. 3 : 4
  2. 5 : 6
  3. 2 : 3
  4. 7 : 8
  5. None of these

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following pie chart1 shows the percentage distribution of total number of employees in 6 different departments in a certain city and pie chart2 shows the percentage distribution of total number of male employees among them.

16) Total number of female employees working in Production department is what percentage of total number of male employees working in Accounts department?

  1. 128 %
  2. 112 %
  3. 157.5 %
  4. 140.5 %
  5. 134 % 

17) Find the ratio between the total number of male employees working in Agriculture and HR department together to that of total number of female employees working in the same department?

  1. 5 : 6
  2. 4 : 5
  3. 7 : 8
  4. 3 : 4
  5. None of these

18) Find the average number of female employees working in Production, Marketing and Accounts department together?

  1. 488
  2. 524
  3. 576
  4. 552
  5. None of these 

19) Find the difference between the total number of male employees working in IT and Accounts department together to that of total number of male employees working production and Marketing department together?

  1. 130
  2. 120
  3. 150
  4. 160
  5. None of these 

20) Total number of employees working in Agriculture and Marketing department together is approximately what percentage more/less than total number of employees working in Production and HR department together?

  1. 24 %
  2. 32 %
  3. 16 %
  4. 20 %
  5. 38 % 

Answers:

1). Answer: c)

[(60/100)*85000] ÷ x = (80/100)*1700 *2

51000 ÷ x = 2720

X = 51000/2720 = 18.75

2). Answer: a)

(6/17)*10540 + (4/15)*7170 = 4x

3720 + 1912 = 4x

5632 = 4x

X = 5632/4 = 1408

3). Answer: d)

(126/6)*144 + 57 = x + (15995/35)

3024 + 57 = x + 457

3024 + 57 – 457 = x

X = 2624

4). Answer: b)

(7/45)*(63/175)*500 – 350 + (48/100)*900 = x

X = 28 – 350 + 432

X = 110

5). Answer: c)

(42/100)*480 + (4/7)*7560 – (36/100)*720 = x

X = 201.6 + 4320 – 259.2

X = 4262.4

Direction (6-10)

6). Answer: a)

The pattern is, *2, *4, *6, *8, *10

The answer is, 45312

7). Answer: d)

The pattern is, 84 – 1, 74– 3, 64– 5, 54– 7, 44 – 9, 34 – 11, 24 – 13,..

The answer is, 70

8). Answer: b)

The pattern is, +51, +52, +53, +54,..

The answer is, 1952

9). Answer: e)

The pattern is, *12 +1, *22 -3, *32 +5, *42 -7,..

The answer is, 8281

10). Answer: d)

The difference of difference is, 3, 5, 7, 11, 13,.. (Prime no’s)

The answer is, 1973

11). Answer: a)

Perimeter of square field = 10*4 = 40m

Perimeter of the rectangular field = 3*40 = 120 m

Let the length of the rectangular field be x,

120 = 2*(x + 20)

120 – 40 = 2x

X = 80/2 = 40 m

Area of the rectangular field = 40*20 = 800 Sq. m

12). Answer: c)

The share of Aravind, Prakash and Ravi

= > [50000*5 + 50000*(120/100)*7]: [65000*9 + 65000*(74/100)*3]: [40000*12]

= > 670000: 729300: 480000

= > 6700: 7293: 4800

18793’s = 187930

1’s = 10

The share of Ravi = Rs. 48000

13). Answer: b)

Efficiency of A and B = 150: 100 = 3: 2

The ratio of time taken by A and B = 2: 3 (2x, 3x)

(1/2x) + (1/3x) = 1/24

5x/(2x*3x) = 1/24

X = 20

The time taken by A and B = 2x, 3x = 40 and 60 days

Total units = 120 (LCM of 40, 60)

A’s one day work = 3 units

B’s one day work = 2 units

Work done in 2 days = 3 + 2 = 5 units

Work done in 24 days = 5*24 = 120 units

Work will be completed in 48 days

14). Answer: d)

The difference between CI and SI for two years is,

Diff = P*(r/100)2

=> 432 = P*(12/100)2

=> 432 = P*(3/25)2

=> 432 = P*(9/625)

=> P = Rs. 30000

Compound Interest:

30000*(5/100) = 1500

31500*(5/100) = 1575

C.I = 1500 + 1575 = Rs. 3075

15). Answer: a)

The length of Train A = (1/2)* the length of Train B

The length of Train A : The length of Train B = 1 : 2 (x, 2x)

Speed of Train A = x/40

Speed of Train B = 2x/60 = x/30

Required ratio = (x/40): (x/30) = 3: 4

Direction (16-20)

16). Answer: c)

Total number of female employees working in Production department

= > [7200*(24/100) – 4000*(18/100)]

= > 1728 – 720 = 1008

Total number of male employees working in Accounts department

= > 4000*(16/100) = 640

Required % = (1008/640)*100 = 157.5 %

17). Answer: a)

The total number of male employees working in Agriculture and HR department together

= > 4000*(27/100) = 1080

The total number of female employees working in Agriculture and HR department together

= > [7200*(15/100) – 4000*(13/100)] + [7200*(18/100) – 4000*(14/100)]

= > [1080 – 520] + [1296 – 560]

= > 560 + 736 = 1296

Required ratio = 1080: 1296 = 5: 6

18). Answer: d)

The total number of female employees working in Production, Marketing and Accounts department together

= > [7200*(24/100) – 4000*(18/100)] + [7200*(17/100) – 4000*(20/100)] + [7200*(12/100) – 4000*(16/100)]

= > [1728 – 720] + [1224 – 800] + [864 – 640]

= > 1008 + 424 + 224 = 1656

Required average = 1656/3 = 552

19). Answer: b)

The total number of male employees working in IT and Accounts department together

= > 4000*(35/100)

The total number of male employees working production and Marketing department together

= > 4000*(38/100)

Required difference = 4000*(38 – 35)/100 = 4000*(3/100) = 120

20). Answer: a)

Required % = {[(24 + 18) – (15 + 17)]/42}*100 = 24 %

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests