Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. Here we have started New Series of Practice Materials specially for IBPS RRB PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this **“20-20” Quantitative Aptitude Questions.**

**Are You preparing for Bank exams 2019? Start your preparation with Free Mock test Series.**

One Time Offer @ Rs.345 Yearly Platinum Pack with 1 Year Validity

- Free IBPS Clerk Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free LIC Assistant Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free IBPS SO Mock Test 2019 – Take Test Now

**“20-20” Aptitude Questions | Crack IBPS RRB PO Prelims 2018 Day-150**

**Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions**

**Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi**

**Directions (1 – 5): In the following questions, two equations I and II are given. You have to solve both the equations and g****ive answer as,**

- If x > y
- If x ≥ y
- If x < y
- If x ≤ y
- If x = y or the relation cannot be established

** ****1) I. **4x – 3y = -16

II. 5x – 6y = -11

** ****2) I. **6x^{2} + 30x + 36 = 0

II. 4y^{2} + 20y + 24 = 0

**3) I. **15x^{2} + 78x + 72 = 0

II. y^{2} + 3y – 418 = 0

**4) I. **x^{3} × 19 = x^{2} × 361

II. y^{1/3} × 17 = 357 ÷ y^{2/3}

**5) I. **4x^{2} – 3 = √2x

II. 5y^{2} = √5y + 2

**Directions (Q. 6 – 10): What approximate value should come in the place of question mark (?) in the following questions?**

**6) ****(2/5) of (84/25) of 2579 = 28 % of 1349 + (4/5) of (?)**

a) 4200

b) 3500

c) 3900

d) 4700

e) 3000** **

**7) (27.79) ^{2} **

**÷ 14 × 7.21 + 35**

^{2}= 4 ×? – 42 % of 4116a) 920

b) 780

c) 735

d) 960

e) 835

**8) 8385 ÷ (26 % of 2149) = 38.21 × 9 6/7 of (? ÷ 191) **

a) 8

b) 10

c) 12

d) 15

e) 5

**9) 12583 ÷ 11 + (5/7) of 12146 + 39 % of 5699 =? ^{2} – 279**

a) 101

b) 109

c) 99

d) 111

e) 91** **

**10) (45729.89 ÷ 17.23) + (3/5) of 11564 + (26.12) ^{2} = 30 % of ?**

a) 50120

b) 34350

c) 48780

d) 46250

e) 42340

**11) A, B and C total wages for the whole work is Rs. 9000. A and B did 7/15 of the total work, while B and C did 11/15 of the whole work. What is the wage of least efficient person?**

a) Rs. 2600

b) Rs. 1800

c) Rs. 2400

d) Rs. 3200

e) None of these

**12) The average salary of A, B and C is Rs. 21000 per month and that of B, C and D is Rs. 23000 per month. If the total salary of A and D is Rs. 50000, then the average salary of B and C is?**

a) Rs. 22500

b) Rs. 34000

c) Rs. 20500

d) Rs. 28000

e) None of these

**13) What is the approximate difference between the compound interest on Rs. 48000 for 2 years at 6 % per annum compounded yearly and half yearly?**

a) Rs. 90

b) Rs. 96

c) Rs. 88

d) Rs. 92

e) None of these

**14) Arun, Rithvic and Karuna started a business by investing Rs. 24000, Rs. 36000 and Rs. 42000 respectively. After 5 months, A invested 20 % of initial investment more. And after 3 months, Rithvic withdraw Rs. 6000. Find the total profit at the end of the year, if the share of Karuna is Rs. 47250?**

a) Rs. 115650

b) Rs. 108240

c) Rs. 96520

d) Rs. 126740

e) None of these

**15) The present age of Janvi and her husband is 5: 6. The present age Janvi’s daughter is (1/7) of Janvi’s present age. Janvi’s daughter is 3 years younger than her son. Find the sum of the present age of Janvi and her husband, if the age of Janvi’s son, after 7 years is 15 years?**

a) 71 years

b) 74 years

c) 77 years

d) 79 years

e) None of these

**Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:**

**Following table shows the total number of employees in 5 departments in a certain company and the % of males and the ratio of married females and unmarried females among them.**

Department |
Total employees |
% of males |
Married females : Unmarried females |

P |
1250 | 52 % | 5 : 1 |

Q |
800 | 68 % | 5 : 3 |

R |
650 | 72 % | 1 : 1 |

S |
1000 | 56 % | 3 : 5 |

T |
950 | 44 % | 3 : 1 |

** ****16) Total number of female employees working in department P and S together is approximately what percentage of total number of male employees working in department Q and T together?**

a) 110 %

b) 85 %

c) 100 %

d) 125 %

e) 70 %

**17) Find the difference between the total number of unmarried females in department R to that of S?**

a) 156

b) 132

c) 148

d) 184

e) None of these

**18) Find the average number of male employees working in department P, R and T together?**

a) 748

b) 512

c) 624

d) 706

e) None of these

**19) Find the ratio between the total number of married females working in department Q and S together to that of total number of employees working in P?**

a) 13: 50

b) 27: 43

c) 15: 34

d) 25: 56

e) None of these

**20) If the ratio of married and unmarried males in department Q is 3: 1, then find the difference between the married and unmarried males in department Q?**

a) 324

b) 356

c) 272

d) 228

e) None of these

**Answers:**

**Direction (1-5)**

**1) Answer: c)**

4x – 3y = -16 —> (1)

5x – 6y = -11 —> (2)

By substituting (1) and (2), we get,

X = -7, y = -4

X < y

**2) Answer: e)**

I. 6x^{2} + 30x + 36 = 0

Divide by 6,

X^{2}+5x+6=0

X^{2}+2x+3x+6=0

x(x+2)+3 (x+2) =0

(x+2) (x+3) =0

X = -3, -2

II. 4y^{2} + 20y + 24 = 0

Divide by 4,

Y^{2}+5y+6=0

y^{2}+2y+3y+6=0

y(y+2)+3 (y+2) =0

(y+2) (y+3) =0

Y = -2, -3

Can’t be determined

**3) Answer: e)**

I. 15x^{2} + 78x + 72 = 0

Divide by 3,

5x^{2}+26x+24 =0

5x^{2}+20x+6x+24=0

5x(x+4) +6 (x+4) =0

(5x+6) (x+4) =0

x = -6/5, -4 = -1.2, -4

II. y^{2} + 3y – 418 = 0

(y + 22) (y – 19) = 0

y = -22, 19

Can’t be determined

**4) Answer: c)**

I. x^{3} × 19 = x^{2} × 361

X^{3} ÷ x^{2 }= 361/19

x = 19

II. y^{1/3} × 17 = 357 ÷ y^{2/3}

Y^{1/3} × y^{2/3} = 357/17

Y^{3/3} = 21

y = 21

x < y

**5) Answer: e)**

I. 4x^{2} – √2x – 3 = 0

4x^{2} – 3√2x + 2√2x – 3 = 0

√2x (2√2x – 3) + 1(2√2x – 3) = 0

(√2x + 1) (2√2x – 3) = 0

x = -1/√2, 3/(2√2) = -0.707, 1.06

II. 5y^{2} – √5y – 2 = 0

5y^{2} – 2√5y + √5y – 2 = 0

√5y (√5y – 2) + 1(√5y – 2) = 0

(√5y + 1) (√5y – 2) = 0

y = -1/√5, 2/√5 = -0.448, 0.89

Can’t be determined

**Direction (6-10)**

**6) Answer: c)**

(2/5) of (85/25) of 2580 = (28/100)*1350 + (4/5)*x

3502 – 378 = (4x/5)

3124*(5/4) = x

X = 3905 = 3900

**7) Answer: e)**

(28*28*7)/14 + 35^{2} = 4x – (42/100)*4100

392 + 1225 = 4x – 1722

392 + 1225 + 1722 = 4x

X = 3339/4

X = 835

**8) Answer: a)**

8385 ÷ [(26/100)*2150] = 38*10*(x/191)

8385/559 = 2x

15/2 = x

X = 7.5 = 8

**9) Answer: d)**

(12584/11) + (5/7)*12145 + (39/100)*5700 = x^{2} – 279

1144 + 8675 + 2223 + 279 = x^{2}

12321 = x^{2}

X = 111

**10) Answer: b)**

(45730/17) + (3/5)*11565 + 26^{2} = (30/100)*x

2690 + 6939 + 676 = 3x/10

10305 = 3x/10

X = 10305*(10/3) = 34350

**11) Answer: b) **

(A+B)’s work = 7/15

(B+C)’s work = 11/15

Now, (A+B+B+C) – (A+B+C) = B

B = (7/15) + (11/15) – 1

= > (18/15) – 1

= > 1/5

B = 1/5

A = 7/15 – 1/5 = 4/15

C = 11/15 – 1/5 = 8/15

The ratio of efficiency of A, B and C = (4/15): (1/5): (8/15) = 4: 3: 8

B’s share = (3/15)*9000 = Rs. 1800

**12) Answer: c) **

Total salary of A+B+C = 21000*3 = 63000 –à (1)

Total salary of B+C+D = 23000*3 = 69000 –à (2)

On subtracting (1) and (2), we get,

D – A = 6000 –à (3)

D + A = 50000 —-à (4)

Using the equation (3) and (4), we get,

D = 28000, A = 22000

Average salary of B and C = (63000 – 22000)/2 = Rs. 20500

**13) Answer: d) **

Compounded yearly,

= > 48000*(106/100)*(106/100) = 53932.80

C.I = 53932.80 – 48000 = 5932.80

Compounded half yearly,

=> 48000*(103/100)*(103/100)*(103/100)*(103/100) = 54024.423

C.I = 54024.423 – 48000 = 6024.423

The difference = 6024.423 – 5932.80 = Rs. 91.623 = Rs. 92

**14) Answer: a)**

The share of Arun, Rithvic and Karuna

= > [24000*5 + 24000*(120/100)*7]: [36000*8 + 30000*4]: [42000*12]

= > 321600: 408000: 504000

= > 67: 85: 105

105’s = 47250

1’s = 450

Total profit = 257’s = Rs. 115650

**15) Answer: c) **

The present age of Janvi and her husband = 5: 6 (5x, 6x)

The present age Janvi’s daughter = (1/7)* Janvi’s present age

Janvi’s daughter = Janvi’s son – 3

Janvi’s son after 7 years = 15 years

Janvi’s son’s present age = 8 years

Janvi’s daughter = 8 – 3 = 5 years

Janvi’s present age = 5*7 = 35 years

5’s = 35

1’s = 7

Present age of Janvi’s husband = 6x = 42 years

Required sum = 35 + 42 = 77 years

**Direction (16-20)**

**16) Answer: a)**

Total number of female employees working in department P and S together

= > 1250*(48/100) + 1000*(44/100)

= > 600 + 440 = 1040

Total number of male employees working in department Q and T together

= > 800*(68/100) + 950*(44/100)

= > 544 + 418 = 962

Required % = (1040/962)*100 = 108 % = 110 %

**17) Answer: d)**

The total number of unmarried females in department R

= > 650*(28/100)*(1/2)

= > 91

The total number of unmarried females in department S

= > 1000*(44/100)*(5/8)

= > 275

Required difference = 275 – 91 = 184

**18) Answer: b)**

The total number of male employees working in department P, R and T together

= > 1250*(52/100) + 650*(72/100) + 950*(44/100)

= > 650 + 468 + 418 = 1536

Required average = 1536/3 = 512

**19) Answer: a)**

The total number of married females working in department Q and S together

= > 800*(32/100)*(5/8) + 1000*(44/100)*(3/8)

= > 160 + 165 = 325

The total number of employees working in P = 1250

Required ratio = 325: 1250 = 13: 50

**20) Answer: c)**

The ratio of married and unmarried males in department Q = 3 : 1

Total number of male employees in department Q = 800*(68/100) = 544

Required answer = 544*(2/4) = 272

**Daily Practice Test Schedule | Good Luck**

Topic |
Daily Publishing Time |

Daily News Papers & Editorials |
8.00 AM |

Current Affairs Quiz |
9.00 AM |

Quantitative Aptitude “20-20” |
11.00 AM |

Vocabulary (Based on The Hindu) |
12.00 PM |

General Awareness “20-20” |
1.00 PM |

English Language “20-20” |
2.00 PM |

Reasoning Puzzles & Seating |
4.00 PM |

Daily Current Affairs Updates |
5.00 PM |

Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) |
6.00 PM |

Reasoning Ability “20-20” |
7.00 PM |

English Language (New Pattern Questions) |
8.00 PM |