Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. Here we have started New Series of Practice Materials specially for IBPS RRB Assistant Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this **“20-20” Quantitative Aptitude Questions.**

**Are You preparing for Bank exams 2019? Start your preparation with Free Mock test Series.**

One Time Offer @ Rs.345 Yearly Platinum Pack with 1 Year Validity

- Free IBPS Clerk Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free LIC Assistant Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free IBPS SO Mock Test 2019 – Take Test Now

**“20-20” Aptitude Questions | Crack IBPS RRB Assistant Prelims 2018 Day-165**

**Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions**

**Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi**

**Directions (Q. 1 – 5): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?**

**1) 45, 23, 36, 92.5, 327.25, ?**

a) 856.75

b) 912.5

c) 1477.125

d) 1136.25

e) 1278.75

**2) 26, 51, 151, 601, 3001, ?**

a) 18001

b) 15757

c) 13235

d) 20153

e) 8956

**3) 1524, 764, 384, 194, 99, ?**

a) 78

b) 66

c) 58.25

d) 72.5

e) 51.5

**4) 1123, 1339, 1388, 1900, 1981, ?**

a) 2351

b) 2981

c) 2753

d) 3156

e) 3372** **

**5) 4, 20, 60, 300, 900, 4500, ?**

a) 8500

b) 7000

c) 10500

d) 13500

e) 15200** **

**Directions (Q. 6 – 10): What value should come in the place of question mark (?) in the following questions?**

**6) ****(5/7) of (14/9) of 25785 – ? + 56 % of 2500 = 78**

a) 15678

b) 13456

c) 29972

d) 23590

e) None of these** **

**7) ****∛****2146689 – √5776 ÷ ? + (1/6) of 7548 – 485 = 66**

a) 18

b) 23

c) 30

d) 11

e) None of these** **

**8) [(1560 ÷ 4 ÷ 13) + (18 × 12) ^{1/3}] = (?)^{2}**

a) 10

b) 6

c) 15

d) 21

e) 25** **

**9) 84 % of 6790 + 78 ^{2} ÷ 6 × 3 + 53^{2} = 4 × ?**

a) 2888.65

b) 3125.45

c) 2654.5

d) 2351.25

e) None of these** **

**10) ? = (3654 + 1452) ÷ 37 + 56 ^{2} + (2/9) of 12546 – 24**

a) 7254

b) 8156

c) 6038

d) 6572

e) None of these** **

**11) The ratio of A and B’s salary is 5:7. If B’s salary is increased by 35%, then his salary becomes 28350. What is the salary of A?**

a) 15000

b) 18000

c) 21000

d) 28000

e) None of these** **

**12) The average score of 45 students of a class is 78. If the last five students are removed, the average drops by 5 marks. If the five least marks are consecutive increasing integers, then find the least score.**

a) 128

b) 116

c) 134

d) 104

e) None of these

**13) A and B can separately complete a piece of work in 24 days and 27 days respectively. After how many days should B leave so that the work gets completed in 16 days, if both start working simultaneously?**

a) 12 days

b) 6 days

c) 4 days

d) 9 days

e) None of these** **

**14) A and B entered into a partnership and invested an amount of 15000 and 20000 respectively. After 3 months, A withdraws 2/3 of the capital and at the same time B invested 5000 more. And after 3 months, C entered into a partnership with an investment of 30000. Find the share of B, if the total profit at the end of the year is Rs. 55500?**

a) Rs. 32000

b) Rs. 28500

c) Rs. 27500

d) Rs. 36000

e) None of these** **

**15) The radius of the circle is equal to two-third of the side of the square. The area of the square is 441 sq cm. Find the perimeter of a circle?**

a) 66 cm

b) 77 cm

c) 88 cm

d) 121 cm

e) None of these** **

**Directions (Q. 16 – 20): Study the following information carefully and answer the given questions.**

**16) Expenditures of companies P and Q together in 2008 is approximately what percent of the expenditures of companies T and U in 2009?**

a) 105 %

b) 90 %

c) 120 %

d) 130 %

e) 75 %

**17) Find the difference between the expenditures of all the companies in 2009 to that in 2010?**

a) Rs. 7000

b) Rs. 7500

c) Rs. 8500

d) Rs. 8000

e) None of these

**18) Find the ratio between the sum of expenditures of companies P, Q and R in 2009 and that of companies S, T and U in 2010?**

a) 35 : 31

b) 45 : 41

c) 31 : 35

d) 41 : 45

e) None of these

**19) Expenditures of companies S and T together in 2008 is what percentage less than the expenditures of companies R and S together in 2010?**

a) 10.5%

b) 11.5%

c) 12.5%

d) 14.14%

e) None of these

**20) If the profit percentage of company R in 2009 is 25% and that of company T in 2010 is 18%, then find the sum of their incomes?**

a) Rs. 67940

b) Rs. 69850

c) Rs. 69950

d) Rs. 67950

e) None of these

**Answers:**

**Direction (1-5)**

**1) Answer: c)**

The pattern is, *0.5 + 0.5, *1.5 + 1.5, *2.5 + 2.5, *3.5 + 3.5, *4.5 + 4.5,..

The answer is, 1477.125

**2) Answer: a)**

The pattern is, *2 – 1, *3 – 2, *4 – 3, *5 – 4, *6 – 5,..

The answer is, 18001

**3) Answer: e)**

The pattern is, ÷ 2 + 2

The answer is, 51.5

**4) Answer: b)**

The pattern is, +6^{3}, +7^{2}, +8^{3}, +9^{2}, +10^{3},..

The answer is, 2981

**5) Answer: d)**

The pattern is, *5,*3(alternatively)

The answer is, 13500

**Direction (6-10)**

**6) Answer: c)**

(5/7)*(14/9)*25785 – x + (56/100)*2500 = 78

28650 – x + 1400 = 78

X = 28650 + 1400 – 78

X = 29972

**7) Answer: d)**

∛2146689 – √5776 ÷ x + (1/6)*7548 – 485 = 66

129 – (76/x) + 1258 – 485 = 66

129 + 1258 – 485 – 66 = (76/x)

836 = (76/x)

X = (836/76) = 11

**8) Answer: b)**

^{1/3}] = x

^{2}

(1560/4)/13 + (216)^{1/3} = x^{2}

30 + 6 = x^{2}

36 = x^{2}

X = 6

**9) Answer: a)**

(84/100)*6790 + (78*78*3)/6 + 53^{2} = 4x

5703.6 + 3042 + 2809 = 4x

11554.6 = 4x

11554.6/4 = x

X = 2888.65

**10) Answer: c)**

X = (3654 + 1452)/37 + 56^{2} + (2/9)*12546 – 24

X = (5106/37) + 3136 + 2788 – 24

X = 138 + 3136 + 2788 – 24

X = 6038

**11) Answer: a)**

The ratio of A and B’s salary is 5:7(5x, 7x)

According to the question,

7x*(135/100) = 28350

X= 28350*(100/(135*7))

X= 3000

A’s salary = 5x = 15000

**12) Answer: b)**

The average score of 45 students = 78

Total score of 45 students = 45*78 = 3510

If the last five students are removed, the average drops by 5 marks.

So,

The average score of 40 students = 73

Total score of 40 students = 40*73 = 2920

X+ (x+1) + (x+2) + (x+3) + (x+4) = 590

5x + 10 = 590

5x = 580

X = 116

Least score = 116

**13) Answer: d)**

According to the question,

(16/24) + (x/27) =1

(2/3) + (x/27) =1

(X/27) =1 – (2/3)

(x/27) =1/3

X= 9 days

**14) Answer: b)**

The ratio of Profit of A, B and C,

= > [15000*3 + 15000*(1/3)*9] : [20000*3 + 25000*9] : [30000*6]

= > 90000 : 285000 : 180000

= > 6:19:12

Total Profit = Rs. 55500

B’s share = (55500/37)*19 = Rs. 28500

**15) Answer: c)**

Radius = (2/3)*side

Area of square = a^{2} = 441

Side (a) = 21 cm

Radius = (2/3)*21 = 14 cm

Perimeter of the circle = 2πr

= > 2*(22/7)*14

= > 88 cm

**Direction (16-20)**

**16) Answer: c)**

Expenditures of P and Q together in 2008 = 42500 + 35000 = Rs. 77500

Expenditures of T and U together in 2009 = 30000 + 35000 = Rs. 65000

Required percentage = (77500/65000)*100 = 119.23 % = 120 %

**17) Answer: b)**

Expenditures of all the companies in 2009

= > 45000 + 37500 + 30000 + 32500 + 30000 + 35000

= > Rs. 210000

Expenditures of all the companies in 2010

= > 40000 + 25000 + 35000 + 45000 + 27500 + 30000

= > Rs. 202500

Required difference = 210000 – 202500 = Rs. 7500

**18) Answer: b)**

Sum of expenditures of companies P, Q and R in 2009

= > 45000 + 37500 + 30000 = Rs. 112500

Sum of expenditures of companies S, T and U in 2010

= > 45000 + 27500 + 30000 = Rs. 102500

Required ratio = 112500 : 102500 = 45 : 41

**19) Answer: c)**

Expenditures of companies S and T together in 2008

= > 27500 + 42500 = Rs. 70000

Expenditures of companies R and S together in 2010

= > 35000 + 45000 = Rs. 80000

Required percentage = [(80000 – 70000)/80000]*100 = 12.5%

**20) Answer: c)**

Income of company R in 2009 = 30000*(125/100) = Rs. 37500

Income of company T in 2010 = 27500*(118/100) = Rs. 32450

Required sum = 37500 + 32450 = Rs. 69950

**Daily Practice Test Schedule | Good Luck**

Topic |
Daily Publishing Time |

Daily News Papers & Editorials |
8.00 AM |

Current Affairs Quiz |
9.00 AM |

Quantitative Aptitude “20-20” |
11.00 AM |

Vocabulary (Based on The Hindu) |
12.00 PM |

General Awareness “20-20” |
1.00 PM |

English Language “20-20” |
2.00 PM |

Reasoning Puzzles & Seating |
4.00 PM |

Daily Current Affairs Updates |
5.00 PM |

Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) |
6.00 PM |

Reasoning Ability “20-20” |
7.00 PM |

English Language (New Pattern Questions) |
8.00 PM |