Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. Here we have started New Series of Practice Materials specially for IBPS RRB Assistant Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this **“20-20” Quantitative Aptitude Questions.**

**Are You preparing for Bank exams 2019? Start your preparation with Free Mock test Series.**

One Time Offer @ Rs.345 Yearly Platinum Pack with 1 Year Validity

- Free IBPS Clerk Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free LIC Assistant Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free IBPS SO Mock Test 2019 – Take Test Now

**“20-20” Aptitude Questions | Crack IBPS RRB Assistant Prelims 2018 Day-173**

**Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions**

**Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi**

**Directions (1 – 5): In the following questions, two equations I and II are given. You have to solve both the equations and g****ive Answer as,**

a) If x > y

b) If x ≥ y

c) If x < y

d) If x ≤ y

e) If x = y or the relation cannot be established

**1)** I. 36x^{2} +87x +25 =0

II. 14y^{2} +55y +21 =0

**2)** I. 6x^{2} -7x -20 =0

II. 2y^{2} +2y -40 =0

**3) I.** x^{2} + 22x + 72 = 0

II. y^{2} + 30y + 81 = 0

**4) I. **16x^{2} – 20x – 24 = 0

II. 12y^{2} + 42y + 36 = 0

**5) I. **5x^{2} + 63x + 172 = 0

II. 4y^{2} + 50y + 156 = 0

**Directions (6 – 10): What approximate value should come in the place of question mark (?) in the following questions?**

**6) 14.7 % of 738 – ? % of 319 = 89.78**

a) 15

b) 22

c) 30

d) 7

e) 35

**7) ****? % of 397 – 18.2 % of 2697 – (2/7) of (2/3) of 85 = 23**

a) 130

b) 100

c) 150

d) 175

e) 215

** ****8) ****(728.79) ^{2 }÷ (80.76)^{3/2 }× 243.12 = (2.96)^{4} × 3^{?}**

a) 13

b) 15

c) 11

d) 9

e) 7

** ****9) (****27.67) ^{2 }– (5/3) × 26 ÷ 9 + (12.12)^{3 }= ? + (9.13)^{2}**

a) 1850

b) 2160

c) 2430

d) 2780

e) 3130

** ****10) ****35.58 × 2015 ÷ ****4 ÷ √3135 = 24 × ?**

a) 25

b) 15

c) 40

d) 50

e) 65

**11) ****The length of a rectangle is 6 m more than the side of the square and the breadth of the rectangle is 3 m less than the side of the square. If the area of the square is 676 sq m. Find the area of the rectangle?**

a) 680 Sq m

b) 564 Sq m

c) 656 Sq m

d) 736 Sq m

e) None of these

**12) At present, Priya is 7 years older than Revathi. The ratio of the present ages of Priya to that of Mini is 3: 4. At present Revathi is 15 years younger than Mini. What is Revathi’s present age?**

a) 23 years

b) 20 years

c) 25 years

d) 17 years

e) None of these

**13) A trader sells an article at a loss of 8%, but when he increases the selling price of the article by Rs. 164, he earns a profit of 2.25% on the cost price. If he sells the same article for Rs. 1760, then find his profit percentage?**

a) 12

b) 10

c) 13

d) 15

e) None of these

**14) A, B and C started a business by investing in the ratio of 4: 5: 6 respectively. After 4 months, A invested Rs. 5000 more and C withdraw Rs. 7500. Find the initial investment of B, if the ratio of share of A, B and C is 26: 30: 33?**

a) Rs. 75000

b) Rs. 62500

c) Rs. 60000

d) Rs. 50000

e) None of these

**15) A sum of money doubles itself in 4 years at simple interest. In how many years will the amount be 8 times itself?**

a) 24 years

b) 30 years

c) 28 years

d) 22 years

e) None of these

** **

**Directions (16 – 20): Study the following information carefully and answer the given questions:**

Following table shows the total number of population in different villages and the percentage of female among them and the ratio of literate to illiterate population among them.

Village |
Population |
% of female |
Literate : illiterate |

A |
65000 | 45 % | 7 : 6 |

B |
75000 | 52 % | 3 : 1 |

C |
90000 | 46 % | 13 : 5 |

D |
50000 | 55 % | 19 : 6 |

E |
45000 | 40 % | 3 : 2 |

F |
35000 | 45 % | 5 : 2 |

** **

**16) If out of the males of village C, 58 % are literate, then find the literate female population in village C?**

a) 42524

b) 38966

c) 34508

d) 36812

e) None of these

**17) Find the average female population of all the given villages except village C?**

a) 25900

b) 23500

c) 28700

d) 24600

e) None of these

** ****18) Total literate population in village A is approximately what percentage of total population in village E?**

a) 60 %

b) 70 %

c) 80 %

d) 95 %

e) 105 %

** ****19) Find the ratio between the total number of male population in village C and F together to that of total number of female population in village A and E together?**

a) 1521: 917

b) 1357: 945

c) 924: 755

d) 857: 623

e) None of these

** ****20) Total population in village C is what percentage more than the total population in village B?**

a) 20 %

b) 35 %

c) 10 %

d) 45 %

e) None of these

**Answers:**

**Direction (1-5):**

**1) Answer: e)**

I. 36x^{2} +87x +25 =0

36x^{2} +12x +75x +25 =0

12x (3x+1)+25 (3x+1) =0

(12x+25) (3x+1) =0

X = -25/12, -1/3

II. 14y^{2} +55y +21 =0

14y^{2} +49y+6y +21 =0

7y(2y+7) +3(2y+7)=0

(7y+3) (2y+7) =0

Y= -3/7, -7/2

Can’t be determined

**2) Answer: e)**

I. 6x^{2} -7x -20 =0

6x^{2} +8x-15x -20 =0

2x(3x+4)-5 (3x+4) =0

(2x-5) (3x+4) =0

X = 5/2, -4/3

II. 2y^{2} +2y -40 =0

2y^{2} -8y +10y-40 =0

2y(y-4)+10 (y-4) =0

(2y+10)(y-4) =0

Y = -5, 4

Can’t be determined

**3)**

**Answer: a)**

I. 16x^{2} – 20x – 24 = 0

16x^{2} – 32x + 12x – 24 = 0

16x(x – 2) + 12 (x – 2) = 0

(16x + 12) (x – 2) =0

X = -12/16, 2 = -0.75, 2

II. 12y^{2} + 42y + 36 = 0

12y^{2} + 24y + 18y + 36 = 0

12y(y + 2) + 18 (y + 2) = 0

(12y + 18) (y + 2) = 0

Y = -18/12, -2 = -1.5, -2

X>Y

**4) Answer: e)**

I. 16x^{2} – 20x – 24 = 0

16x^{2} + 32x – 12x – 24 = 0

16x(x + 2) – 12 (x + 2) = 0

(16x – 12) (x + 2) =0

X = 12/16, -2 = 0.75, -2

II. 12y^{2} + 42y + 36 = 0

12y^{2} + 24y + 18y + 36 = 0

12y(y + 2) + 18 (y + 2) = 0

(12y + 18) (y + 2) = 0

Y = -18/12, -2 = -1.5, -2

Can’t be determined

**5) Answer: e)**

I. 5x^{2} + 63x + 172 = 0

5x^{2} + 20x + 43x + 172 = 0

5x (x + 4) + 43 (x + 4) = 0

(5x + 43)(x + 4) = 0

X = -43/5, -4 = – 8.6, – 4

II. 4y^{2} + 50y + 156 = 0

4y^{2} + 24y + 26y + 156 = 0

4y(y + 6) + 26 (y + 6) = 0

(4y + 26) (y+ 6) = 0

Y = -26/4, -6 = – 6.5, -6

Can’t be determined

**Direction (6-10):**

**6) Answer: d)**

(15/100)*740 – (x/100)*320 = 90

111 – (16x/5) = 90

111 – 90 = (16x/5)

21 = (16x/5)

X = 21*(5/16) = 7

**7) Answer: a)**

(x/100)*400 – (18/100)*2700 – (2/7)*(2/3)*84 =23

4x – 486 – 16 = 23

4x = 23 + 486 + 16

4x = 525

X = 525/4 = 131.25 = 130

**8) Answer: e)**

(729)^{2} ÷ (81)^{3/2 }× 243 = (3)^{4} × 3^{x}

(9^{3})^{2} ÷ (9^{2})^{3/2 }× 3^{5} = (3)^{4} × 3^{x}

3^{12} ÷ 3^{6} × 3^{5} = 3^{4} × 3^{x}

3^{12 – 6 + 5 – 4} = 3^{x}

3^{7} = 3^{x}

X = 7

**9) Answer: c)**

(28)^{2 }– (5/3) × 27 ÷ 9 + (12)^{3 }= ? + (9)^{2}

784 – 5 + 1728 – 81 = x

X = 2426 = 2430

**10) Answer: b)**

36 × 2016 ÷ 4 ÷ √3136 = 24x

36*(2016/4) ÷ 56 = 24x

24x = 36*(2016/4)*(1/56)

24x = 324

X = 324/24 = 13.5 = 15

**11) Answer: d)**

Area of square = 676 Sq m

Side of the square = 26 m

Length of the rectangle = 26 + 6 = 32 m

Breadth of the rectangle= 26 – 3 = 23 m

Area of the rectangle = 32*23 = 736 Sq m

**12) Answer: d)**

Let the present age of Revathi be x years,

Then, Priya’s age= (x+7) years

Revathi is 15 years younger than Mini

Mini’s age= (x+15) years

So, (x+7)/(x+15) = ¾

x= 17

Revathi’s present age = 17 years

**13) Answer: b)**

Let the cost price be x,

According to question

(102.25x – 92x)/100 = 164

10.25x = 164*100

Cost Price of the article = (164/10.25)*100 = Rs. 1600

Profit = 1760 – 1600= Rs. 160

Profit % = (160/1600)*100 = 10 %

**14) Answer: d)**

The share of A, B and C

= > [4x*4 + (4x + 5000)*8] : [5x*12] : [6x*4 + (6x – 7500)*8] = 26 : 30 : 33

= > [16x + 32x + 40000] : [60x] : [24x + 48x – 60000] = 26 : 30 : 33

= > [48x + 40000] : 60x : [72x – 60000] = 26 : 30 : 33

According to the question,

60x/(72x – 60000) = (30/33)

66x = 72x – 60000

6x = 60000

X = 10000

Initial investment of B = 5x = Rs. 50000

**15) Answer: c)**

Total amount = P + S.I

2P – P = S.I

S.I = P

P*4*r/100 = P

R = 25 %

The amount 8 times itself in,

8P – P = S.I

7P = S.I

P*25*n/100 = 7P

n = 7*4 = 28 years

**Shortcut:**

Required answer = (n – 1)*t [Here n – number of times, t – number of years]

= > [8 – 1)*4

= > 28 years

**Direction (16-20):**

**16) Answer: d)**

Total male population in village C

= > 90000*(54/100) = 48600

Male literate population in village C

= > 48600*(58/100) = 28188

Total literate population in village C

= > 90000*(13/18) = 65000

Female literate population in village C = 65000 – 28188 = 36812

**17) Answer: a)**

The total female population of all the given villages except village C

= > 65000*(45/100) + 75000*(52/100) + 50000*(55/100) + 45000*(40/100) + 35000*(45/100)

= > 29250 + 39000 + 27500 + 18000 + 15750 = 129500

Required average = 129500/5 = 25900

**18) Answer: c)**

Total literate population in village A

= > 65000*(7/13) = 35000

Total population in village E = 45000

Required % = (35000/45000)*100 = 77.77 % = 80 %

**19) Answer: b)**

The total number of male population in village C and F together

= > 90000*(54/100) + 35000*(55/100)

= > 48600 + 19250 = 67850

The total number of female population in village A and E together

= > 65000*(45/100) + 45000*(40/100)

= > 29250 + 18000 = 47250

Required ratio = 67850: 47250 = 1357: 945

**20) Answer: a)**

Required % = [(90000 – 75000)/75000]*100 = 20 %

**Daily Practice Test Schedule | Good Luck**

Topic |
Daily Publishing Time |

Daily News Papers & Editorials |
8.00 AM |

Current Affairs Quiz |
9.00 AM |

Quantitative Aptitude “20-20” |
11.00 AM |

Vocabulary (Based on The Hindu) |
12.00 PM |

General Awareness “20-20” |
1.00 PM |

English Language “20-20” |
2.00 PM |

Reasoning Puzzles & Seating |
4.00 PM |

Daily Current Affairs Updates |
5.00 PM |

Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) |
6.00 PM |

Reasoning Ability “20-20” |
7.00 PM |

English Language (New Pattern Questions) |
8.00 PM |