Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. Here we have started New Series of Practice Materials specially for NIACL Assistant Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.
Are You preparing for Bank exams 2019? Start your preparation with Free Mock test Series.
Directions (6 – 10): What value should come in the place of question mark (?) in the following questions?
12 11/16 + 34/16 – (23/12) = ? – 7 7/8
Correct
Answer: a)
(203/16) + (34/16) – (23/12) + (63/8) = x
[(609 + 102 – 92 + 378)/48] = x
X = 997/48 = 20 37/48
Incorrect
Answer: a)
(203/16) + (34/16) – (23/12) + (63/8) = x
[(609 + 102 – 92 + 378)/48] = x
X = 997/48 = 20 37/48
Question 10 of 20
10. Question
Directions (6 – 10): What value should come in the place of question mark (?) in the following questions?
963 × 63 – √4225 + (274625)^{1/3 }+ 35 = ?
Correct
Answer: d)
963 × 63 – √4225 + ∛274625 + 35 = x
X = 60669 – 65 + 65 + 35
X = 60704
Incorrect
Answer: d)
963 × 63 – √4225 + ∛274625 + 35 = x
X = 60669 – 65 + 65 + 35
X = 60704
Question 11 of 20
11. Question
Directions (11 – 15): Each question contains Quantity I and Quantity II. Read the contents clearly and answer your questions accordingly.
Quantity I: The area of rectangular garden is 1715 Sq m. The length of the rectangular garden is 40 % more than the breadth. Find the perimeter of the garden?
Quantity II: The area of a square park is 1936 Sq m. Find the perimeter of the park?
Correct
Answer: c)
Quantity I:
The area of rectangular garden= 1715 Sq m
Length = (140/100)*breadth
l/b = 7/5 = > l : b = 7 : 5
7x*5x = 1715
35x^{2} = 1715
X^{2} = (1715/35) = 49
X = 7
Length = 49 m, Breadth = 35 m
Perimeter of the garden = 2*(l + b) = 2*(49 + 35) =2*84 = 168 m
Quantity II:
The area of a square park = 1936 Sq m
Area (a^{2}) = 1936
Side (a) = 44
Perimeter of the park = 4a = 4*44 = 176 m
Quantity II > Quantity I
Incorrect
Answer: c)
Quantity I:
The area of rectangular garden= 1715 Sq m
Length = (140/100)*breadth
l/b = 7/5 = > l : b = 7 : 5
7x*5x = 1715
35x^{2} = 1715
X^{2} = (1715/35) = 49
X = 7
Length = 49 m, Breadth = 35 m
Perimeter of the garden = 2*(l + b) = 2*(49 + 35) =2*84 = 168 m
Quantity II:
The area of a square park = 1936 Sq m
Area (a^{2}) = 1936
Side (a) = 44
Perimeter of the park = 4a = 4*44 = 176 m
Quantity II > Quantity I
Question 12 of 20
12. Question
Directions (11 – 15): Each question contains Quantity I and Quantity II. Read the contents clearly and answer your questions accordingly.
Quantity I: Find the simple interest on Rs. 32000 for 2 years at 7 % per annum?
Quantity II: Find the compound interest on Rs. 32000 for 2 years at 6 % per annum?
Correct
Answer: a)
Quantity I:
S.I = P*n*r/100
S.I = (32000*2*7)/100 = Rs. 4480
Quantity II:
C.I:
32000*(6/100) = 1920
33920*(6/100) = 2035.20
C.I = 1920 + 2035.20 = Rs. 3955.20
Quantity I > Quantity II
Incorrect
Answer: a)
Quantity I:
S.I = P*n*r/100
S.I = (32000*2*7)/100 = Rs. 4480
Quantity II:
C.I:
32000*(6/100) = 1920
33920*(6/100) = 2035.20
C.I = 1920 + 2035.20 = Rs. 3955.20
Quantity I > Quantity II
Question 13 of 20
13. Question
Directions (11 – 15): Each question contains Quantity I and Quantity II. Read the contents clearly and answer your questions accordingly.
Quantity I: The shopkeeper sold an article at 15 % discount on marked price and he gains 25 %. If the marked price of the article is Rs. 600, then the cost price is?
Quantity II: The shopkeeper marks the price of the book Rs. 400 and his profit % is 20 %. Find the cost price of the book, if he allows a discount 10 %?
Correct
Answer: a)
Quantity I:
Selling price of the article = 600*(85/100) = Rs. 510
Cost price of the article
= > CP*(125/100) = 510
= > CP = 510*(100/125)
= > CP = Rs. 408
Quantity II:
Selling price of the book = 400*(90/100) = Rs. 360
Cost price of the book = 360*(100/120) = Rs. 300
Quantity I > Quantity II
Incorrect
Answer: a)
Quantity I:
Selling price of the article = 600*(85/100) = Rs. 510
Cost price of the article
= > CP*(125/100) = 510
= > CP = 510*(100/125)
= > CP = Rs. 408
Quantity II:
Selling price of the book = 400*(90/100) = Rs. 360
Cost price of the book = 360*(100/120) = Rs. 300
Quantity I > Quantity II
Question 14 of 20
14. Question
Directions (11 – 15): Each question contains Quantity I and Quantity II. Read the contents clearly and answer your questions accordingly.
Quantity I: If (x^{1/8 }/ 16)^{2} = 81 / x^{15/4}, then find the value of x?
Quantity II: If y^{1/3} × y^{2/3 }× 144 = 16 × y^{2}, then find the value of y?
Correct
Answer: a)
Quantity I:
(x^{1/8} / 16)^{2} = (81 / x^{15/4})
(x^{1/4 }/ 256) = (81 / x^{15/4 })
(x^{1/4}) × (x^{15/4}) = 256 × 81
X^{4} = (256 × 81)
x = ∜(256 × 81) = 4 * 3 = 12
Quantity II:
y^{1/3 }× y^{2/3 }× 1444 = 16y^{2}
y × 1444 = 16y^{2}
1444 = 16y
Y = 144 / 16 = 9
x > y
Quantity I > Quantity II
Incorrect
Answer: a)
Quantity I:
(x^{1/8} / 16)^{2} = (81 / x^{15/4})
(x^{1/4 }/ 256) = (81 / x^{15/4 })
(x^{1/4}) × (x^{15/4}) = 256 × 81
X^{4} = (256 × 81)
x = ∜(256 × 81) = 4 * 3 = 12
Quantity II:
y^{1/3 }× y^{2/3 }× 1444 = 16y^{2}
y × 1444 = 16y^{2}
1444 = 16y
Y = 144 / 16 = 9
x > y
Quantity I > Quantity II
Question 15 of 20
15. Question
Directions (11 – 15): Each question contains Quantity I and Quantity II. Read the contents clearly and answer your questions accordingly.
Quantity I: 4 years ago, the average age of A, B, C and D was 42 years. With E joining them now, the average age of all the 5 is 43 years. The age of E is?
Quantity II: The average age of 10 persons increased by 2 years, When 2 of them whose ages are 20 and 22 years, are replaced by 2 girls. The average age of the girls is?
Correct
Answer: e)
Quantity I:
4 years ago, Total age of four members (A+B+C+D) =42*4=168
Present age of 4 members=168+16=184
E joining with them, total members are five.
Total age = 43*5=215
The age of E = 215 – 184 =31 years
Quantity II:
The average age of 10 persons increased by 2 years,
=> Increased age = 10*2 =20 years
When 2 of them whose ages are 20 and 22 years, are replaced by 2 girls
=> 20 + 22 = 42 years
Girls age = 42 + 20 = 62 years
The average age of the girls
=> 62/2 = 31 years
Quantity I = Quantity II
Incorrect
Answer: e)
Quantity I:
4 years ago, Total age of four members (A+B+C+D) =42*4=168
Present age of 4 members=168+16=184
E joining with them, total members are five.
Total age = 43*5=215
The age of E = 215 – 184 =31 years
Quantity II:
The average age of 10 persons increased by 2 years,
=> Increased age = 10*2 =20 years
When 2 of them whose ages are 20 and 22 years, are replaced by 2 girls
=> 20 + 22 = 42 years
Girls age = 42 + 20 = 62 years
The average age of the girls
=> 62/2 = 31 years
Quantity I = Quantity II
Question 16 of 20
16. Question
Directions (16 – 20): Study the following information carefully and answer the given questions:
Following table shows the total number of candidates (In lakhs) enrolled for the NEET examination from 6 different cities and also shows the ratio of passed and failed candidates among them.
Find the total number of pass percentage in Chennai?
Correct
Answer: a)
Total candidates enrolled = 145000
Total number of passing candidates = 145000*(2/5) = 58000
Required % = (58000/145000)*100 = 40 %
(Or)
The ratio of passed to that of failed candidates = 2 : 3 (2x, 3x)
Required % = (2x/5x)*100 = 40 %
Incorrect
Answer: a)
Total candidates enrolled = 145000
Total number of passing candidates = 145000*(2/5) = 58000
Required % = (58000/145000)*100 = 40 %
(Or)
The ratio of passed to that of failed candidates = 2 : 3 (2x, 3x)
Required % = (2x/5x)*100 = 40 %
Question 17 of 20
17. Question
Directions (16 – 20): Study the following information carefully and answer the given questions:
Following table shows the total number of candidates (In lakhs) enrolled for the NEET examination from 6 different cities and also shows the ratio of passed and failed candidates among them.
Find the total number of failed candidates in Bangalore, Delhi and Jaipur together?
Correct
Answer: d)
The total number of failed candidates in Bangalore, Delhi and Jaipur together
= > 180000*(5/9) + 165000*(7/11) + 225000*(3/5)
= > 100000 + 105000 + 135000 = 340000
Incorrect
Answer: d)
The total number of failed candidates in Bangalore, Delhi and Jaipur together
= > 180000*(5/9) + 165000*(7/11) + 225000*(3/5)
= > 100000 + 105000 + 135000 = 340000
Question 18 of 20
18. Question
Directions (16 – 20): Study the following information carefully and answer the given questions:
Following table shows the total number of candidates (In lakhs) enrolled for the NEET examination from 6 different cities and also shows the ratio of passed and failed candidates among them.
Find the difference between the total number of passed candidates from Mumbai and Thiruvananthapuram together to that of total number of candidates enrolled from Chennai?
Correct
Answer: b)
The total number of passed candidates from Mumbai and Thiruvananthapuram together
= > 240000 *(5/12) + 260000*(4/13)
= > 100000 + 80000 = 180000
The total number of candidates enrolled from Chennai = 145000
Required difference = 180000 – 145000 = 35000
Incorrect
Answer: b)
The total number of passed candidates from Mumbai and Thiruvananthapuram together
= > 240000 *(5/12) + 260000*(4/13)
= > 100000 + 80000 = 180000
The total number of candidates enrolled from Chennai = 145000
Required difference = 180000 – 145000 = 35000
Question 19 of 20
19. Question
Directions (16 – 20): Study the following information carefully and answer the given questions:
Following table shows the total number of candidates (In lakhs) enrolled for the NEET examination from 6 different cities and also shows the ratio of passed and failed candidates among them.
If the ratio of male to that of female candidates enrolled for the examination from Chennai is 3 : 2, then find the ratio between the total number of male candidates enrolled for the examination from Chennai to that of total number of candidates enrolled for the examination from Bangalore?
Correct
Answer: a)
The ratio of male to that of female candidates enrolled for the examination from Chennai = 3 : 2 (3x, 2x)
The total number of male candidates enrolled for the examination from Chennai
= > 145000*(3/5) = 87000
The total number of candidates enrolled for the examination from Bangalore
= > 180000
Required ratio = 87000 : 180000 = 29 : 60
Incorrect
Answer: a)
The ratio of male to that of female candidates enrolled for the examination from Chennai = 3 : 2 (3x, 2x)
The total number of male candidates enrolled for the examination from Chennai
= > 145000*(3/5) = 87000
The total number of candidates enrolled for the examination from Bangalore
= > 180000
Required ratio = 87000 : 180000 = 29 : 60
Question 20 of 20
20. Question
Directions (16 – 20): Study the following information carefully and answer the given questions:
Following table shows the total number of candidates (In lakhs) enrolled for the NEET examination from 6 different cities and also shows the ratio of passed and failed candidates among them.
Total number of candidates enrolled for the examination from Delhi and Mumbai together is approximately what percentage of total number of candidates enrolled for the examination from Thiruvananthapuram and Jaipur together?
Correct
Answer: c)
Total number of candidates enrolled for the examination from Delhi and Mumbai together
= > 1.65 + 2.4 = 4.05 lakhs = 405000
Total number of candidates enrolled for the examination from Thiruvananthapuram and Jaipur together
= > 2.6 + 2.25 = 4.85 lakhs = 485000
Required % = (405000/485000)*100 = 83.5 % = 85 %
Incorrect
Answer: c)
Total number of candidates enrolled for the examination from Delhi and Mumbai together
= > 1.65 + 2.4 = 4.05 lakhs = 405000
Total number of candidates enrolled for the examination from Thiruvananthapuram and Jaipur together
= > 2.6 + 2.25 = 4.85 lakhs = 485000
Required % = (405000/485000)*100 = 83.5 % = 85 %
Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions
Directions (11 – 15): Each question contains Quantity I and Quantity II. Read the contents clearly and answer your questions accordingly.
11) Quantity I: The area of rectangular garden is 1715 Sq m. The length of the rectangular garden is 40 % more than the breadth. Find the perimeter of the garden?
Quantity II: The area of a square park is 1936 Sq m. Find the perimeter of the park?
a) Quantity I > Quantity II
b) Quantity I ≥ Quantity II
c) Quantity II > Quantity I
d) Quantity II ≥ Quantity I
e) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
12) Quantity I: Find the simple interest on Rs. 32000 for 2 years at 7 % per annum?
Quantity II: Find the compound interest on Rs. 32000 for 2 years at 6 % per annum?
a) Quantity I > Quantity II
b) Quantity I ≥ Quantity II
c) Quantity II > Quantity I
d) Quantity II ≥ Quantity I
e) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
13) Quantity I: The shopkeeper sold an article at 15 % discount on marked price and he gains 25 %. If the marked price of the article is Rs. 600, then the cost price is?
Quantity II: The shopkeeper marks the price of the book Rs. 400 and his profit % is 20 %. Find the cost price of the book, if he allows a discount 10 %?
a) Quantity I > Quantity II
b) Quantity I ≥ Quantity II
c) Quantity II > Quantity I
d) Quantity II ≥ Quantity I
e) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
14) Quantity I: If (x^{1/8 }/ 16)^{2} = 81 / x^{15/4}, then find the value of x?
Quantity II: If y^{1/3} × y^{2/3 }× 144 = 16 × y^{2}, then find the value of y?
a) Quantity I > Quantity II
b) Quantity I ≥ Quantity II
c) Quantity II > Quantity I
d) Quantity II ≥ Quantity I
e) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
15) Quantity I: 4 years ago, the average age of A, B, C and D was 42 years. With E joining them now, the average age of all the 5 is 43 years. The age of E is?
Quantity II: The average age of 10 persons increased by 2 years, When 2 of them whose ages are 20 and 22 years, are replaced by 2 girls. The average age of the girls is?
a) Quantity I > Quantity II
b) Quantity I ≥ Quantity II
c) Quantity II > Quantity I
d) Quantity II ≥ Quantity I
e) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
Directions (16 – 20): Study the following information carefully and answer the given questions:
Following table shows the total number of candidates (In lakhs) enrolled for the NEET examination from 6 different cities and also shows the ratio of passed and failed candidates among them.
City
Total candidates enrolled
Pass : Fail
Chennai
1.45
2 : 3
Bangalore
1.8
4 : 5
Delhi
1.65
4 : 7
Mumbai
2.4
5 : 7
Thiruvananthapuram
2.6
4 : 9
Jaipur
2.25
2 : 3
16) Find the total number of pass percentage in Chennai?
a) 40 %
b) 25 %
c) 50 %
d) 35 %
e) None of these
17) Find the total number of failed candidates in Bangalore, Delhi and Jaipur together?
a) 284000
b) 256000
c) 320000
d) 340000
e) None of these
18) Find the difference between the total number of passed candidates from Mumbai and Thiruvananthapuram together to that of total number of candidates enrolled from Chennai?
a) 48000
b) 35000
c) 52000
d) 26000
e) None of these
19) If the ratio of male to that of female candidates enrolled for the examination from Chennai is 3 : 2, then find the ratio between the total number of male candidates enrolled for the examination from Chennai to that of total number of candidates enrolled for the examination from Bangalore?
a) 29 : 60
b) 35 : 72
c) 44 : 91
d) 57 : 113
e) None of these
20) Total number of candidates enrolled for the examination from Delhi and Mumbai together is approximately what percentage of total number of candidates enrolled for the examination from Thiruvananthapuram and Jaipur together?
a) 70 %
b) 50 %
c) 85 %
d) 100 %
e) 115 %
Answers:
Direction (1-5):
1) Answer: c)
The pattern is, +(1*3), +(2*6), +(3*9), +(4*12), +(5*15),…
The answer is, 923
2) Answer: a)
The pattern is, – 4 ÷ 2
The answer is, 204.25
3) Answer: d)
The pattern is, *1 + 2, *2 + 3, *3 + 4, *4 + 5, *5 + 6,..
The answer is, 2913
4) Answer: b)
The difference of difference is, *4
The answer is, 1230
5) Answer: e)
The difference of difference is, 7^{2}, 6^{2}, 5^{2},..