“20-20” Quantitative Aptitude | Crack IBPS PO Prelims 2018 Day-183
Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. Here we have started New Series of Practice Materials specially for Crack IBPS PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.
Are You preparing for Bank exams 2019? Start your preparation with Free Mock test Series.
X – (19*19*1425)/475 + 3375 = (52/100)*6600 + (56784/13)
X – 1083 + 3375 = 3432 + 4368
X = 3432 + 4368 + 1083 – 3375
X = 5508
Incorrect
Answer: a)
X – (19*19*1425)/475 + 3375 = (52/100)*6600 + (56784/13)
X – 1083 + 3375 = 3432 + 4368
X = 3432 + 4368 + 1083 – 3375
X = 5508
Question 11 of 20
11. Question
A man sold the articles for Rs. 9200 and incurred a loss. Had he sold the article for Rs. 11600, his gain would have been equal to three times of the amount of loss that he incurred. At what price should he sell the article to gain 25 %?
Correct
Answer: c)
Loss = C.P – 9200
Profit = 11600 – CP
Profit = 3*Loss
11600 – C.P = 3*[C.P – 9200]
11600 – C.P = 3C.P – 27600
4C.P = 39200
C.P = 9800
Selling price = 9800*(125/100) = Rs. 12250
Incorrect
Answer: c)
Loss = C.P – 9200
Profit = 11600 – CP
Profit = 3*Loss
11600 – C.P = 3*[C.P – 9200]
11600 – C.P = 3C.P – 27600
4C.P = 39200
C.P = 9800
Selling price = 9800*(125/100) = Rs. 12250
Question 12 of 20
12. Question
Moni will receive Rs. 108 more as interest after 1 year at 12 % rate of interest when the interest is being calculated half yearly than it is being calculated yearly. Find the sum invested by Moni?
Correct
Answer: a)
Let the sum of money invested by Moni be x,
CI in one year compounded annually,
= > x*{(1 + 12/100)^{1} – 1)}
= > x*{28/25 -1)}
= > 3x/25
Interest is being calculated half yearly
= > x*{(1 + 6/100)^{2} – 1)}
= > x*{(106/100)^{2} – 1}
= > x*{(53/50)^{2} – 1}
= > x*{(2809 – 2500)/2500}
= > 309x/2500
According to the question,
= >309x/2500 – 3x/25 = 108
= > (309x – 300x)/2500 = 108
= > 9x/2500 = 108
= > x = Rs. 30000
Incorrect
Answer: a)
Let the sum of money invested by Moni be x,
CI in one year compounded annually,
= > x*{(1 + 12/100)^{1} – 1)}
= > x*{28/25 -1)}
= > 3x/25
Interest is being calculated half yearly
= > x*{(1 + 6/100)^{2} – 1)}
= > x*{(106/100)^{2} – 1}
= > x*{(53/50)^{2} – 1}
= > x*{(2809 – 2500)/2500}
= > 309x/2500
According to the question,
= >309x/2500 – 3x/25 = 108
= > (309x – 300x)/2500 = 108
= > 9x/2500 = 108
= > x = Rs. 30000
Question 13 of 20
13. Question
A boat runs at 25 km/hr along the stream and 10 km/hr against the stream. Find the ratio of the speed of the boat in still water to that of the speed of the stream?
Correct
Answer: d)
Speed of along the stream = 25 km/hr
Speed of against the stream = 10 km/hr
The speed of boat in still water = (25+10)/2
The speed of stream = (25-10)/2
Required ratio = (35/2) : (15/2) = 7 : 3
Incorrect
Answer: d)
Speed of along the stream = 25 km/hr
Speed of against the stream = 10 km/hr
The speed of boat in still water = (25+10)/2
The speed of stream = (25-10)/2
Required ratio = (35/2) : (15/2) = 7 : 3
Question 14 of 20
14. Question
Mani and Naveen invest in a business in the ratio of 5 : 4. If 15 % of the total profit goes to charity and Mani’s share is Rs. 3570, then find the total profit?
Correct
Answer: b)
Mani’s share = Rs. 3570
Naveen’s share = 3570*(4/5) = Rs. 2856
85 % of the total profit = [3570 + 2856]
Total profit = (6426/85)*100 = Rs. 7560
Incorrect
Answer: b)
Mani’s share = Rs. 3570
Naveen’s share = 3570*(4/5) = Rs. 2856
85 % of the total profit = [3570 + 2856]
Total profit = (6426/85)*100 = Rs. 7560
Question 15 of 20
15. Question
15 men can complete the work in 8 days. After 3 days of the work, 3 men left the job. In how many days will all of them together complete the remaining work?
Correct
Answer: d)
Total work = 15*8 = 120 work
3 days work = 15*3 = 45 work
Remaining work = 120 – 45 = 75 work
Required days = 75/12 = 6 ¼ days
Incorrect
Answer: d)
Total work = 15*8 = 120 work
3 days work = 15*3 = 45 work
Remaining work = 120 – 45 = 75 work
Required days = 75/12 = 6 ¼ days
Question 16 of 20
16. Question
Number of items produced by company A, C and E together in 2014 is approximately what percentage of the number of items produced by company B, C and D together in 2015?
Correct
Answer: b)
Number of items produced by company A, C and E together in 2014
= > 1750 + 1500 + 750 = 4000
Number of items produced by company B, C and D together in 2015
Find the average number of items produced by company A and B together in all the given years together?
Correct
Answer: a)
The total number of items produced by company A
= > 1750 + 2250 + 1250 = 5250
The total number of items produced by company B
= > 2000 + 3000 + 1500 = 6500
The average number of items produced by company A and B together in all the given years together
= > (5250 + 6500)/2
= > 11750/2 = 5875
Incorrect
Answer: a)
The total number of items produced by company A
= > 1750 + 2250 + 1250 = 5250
The total number of items produced by company B
= > 2000 + 3000 + 1500 = 6500
The average number of items produced by company A and B together in all the given years together
= > (5250 + 6500)/2
= > 11750/2 = 5875
Question 18 of 20
18. Question
Number of items sold by all the given companies in 2014 is approximately what percentage more than the number of items sold by company C in all the years together?
Correct
Answer: c)
Number of items sold by all the companies in 2014
= > 1750 + 2000 + 1500 + 1250 + 750 = 7250
Number of items sold by company C in all the years together
Find the difference between the total number of items sold by all the companies together in 2015 to that in 2016?
Correct
Answer: a)
Total number of items sold by all the companies in 2015
= > 2250 + 3000 + 500 + 1750 + 2500 = 10000
Total number of items sold by all the companies in 2016
= > 1250 + 1500 + 2250 + 2000 + 1000 = 8000
Required difference = 10000 – 8000 = 2000
Incorrect
Answer: a)
Total number of items sold by all the companies in 2015
= > 2250 + 3000 + 500 + 1750 + 2500 = 10000
Total number of items sold by all the companies in 2016
= > 1250 + 1500 + 2250 + 2000 + 1000 = 8000
Required difference = 10000 – 8000 = 2000
Question 20 of 20
20. Question
Find the respective ratio between the total number of items sold by the company B and E in 2014 to that of the total number of items sold by A and D in 2016?
Correct
Answer: d)
Total number of items sold by companies B, E in 2014 = 2000 + 750 = 2750
Total number of items sold by companies A and D in 2016 = 1250 + 2000 = 3250
Required ratio = 2750 : 3250 = 11 : 13
Incorrect
Answer: d)
Total number of items sold by companies B, E in 2014 = 2000 + 750 = 2750
Total number of items sold by companies A and D in 2016 = 1250 + 2000 = 3250
Required ratio = 2750 : 3250 = 11 : 13
Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions
11) A man sold the articles for Rs. 9200 and incurred a loss. Had he sold the article for Rs. 11600, his gain would have been equal to three times of the amount of loss that he incurred. At what price should he sell the article to gain 25 %?
a) Rs. 15460
b) Rs. 13380
c) 12250
d) Rs. 14120
e) None of these
12) Moni will receive Rs. 108 more as interest after 1 year at 12 % rate of interest when the interest is being calculated half yearly than it is being calculated yearly. Find the sum invested by Moni?
a) Rs. 30000
b) Rs. 32000
c) Rs. 28000
d) Rs. 35000
e) None of these
13) A boat runs at 25 km/hr along the stream and 10 km/hr against the stream. Find the ratio of the speed of the boat in still water to that of the speed of the stream?
a) 2 : 5
b) 8 : 7
c) 5 : 2
d) 7 : 3
e) None of these
14) Mani and Naveen invest in a business in the ratio of 5 : 4. If 15 % of the total profit goes to charity and Mani’s share is Rs. 3570, then find the total profit?
a) Rs. 7980
b) Rs. 7560
c) Rs. 8540
d) Rs. 7850
e) Rs. 8120
15) 15 men can complete the work in 8 days. After 3 days of the work, 3 men left the job. In how many days will all of them together complete the remaining work?
a) 5 days
b) 7 ½ days
c) 8 days
d) 6 ¼ days
e) 9 days
Directions (16 – 20): Study the following information carefully and answer the given questions:
The following bar graph shows the total number of items produced by five different companies in three different years.
16) Number of items produced by company A, C and E together in 2014 is approximately what percentage of the number of items produced by company B, C and D together in 2015?
a) 70 %
b) 80 %
c) 55 %
d) 90 %
e) 65 %
17) Find the average number of items produced by company A and B together in all the given years together?
a) 5875
b) 5500
c) 6050
d) 6325
e) None of these
18) Number of items sold by all the given companies in 2014 is approximately what percentage more than the number of items sold by company C in all the years together?
a) 40 %
b) 80 %
c) 70 %
d) 50 %
e) 60 %
19) Find the difference between the total number of items sold by all the companies together in 2015 to that in 2016?
a) 2000
b) 5000
c) 3000
d) 4000
e) None of these
20) Find the respective ratio between the total number of items sold by the company B and E in 2014 to that of the total number of items sold by A and D in 2016?
a) 12 : 19
b) 13 : 11
c) 19 : 12
d) 11 : 13
e) None of these
Answers :
Direction (1-5) :
1). Answer: c)
The correct series is,
172, 199, 263, 388, 604, 947, 1459
The pattern is, +3^{3}, +4^{3}, +5^{3}, +6^{3}, +7^{3}, +8^{3},..
The wrong term is, 200
2). Answer: a)
The correct series is,
9, 16, 45, 176, 875, 5244
The pattern is, *2 – 2, *3 – 3, *4 – 4, *5 – 5, *6 – 6,..
The wrong term is, 175
3). Answer: d)
The correct series is,
34, 32, 62, 184, 734, 3668
The pattern is, *1 – 2, *2 – 2, *3 – 2, *4 – 2, *5 – 2,..
The wrong term is, 732
4). Answer: b)
The correct series is,
567, 581, 607, 649, 711, 797
14 26 42 62 86
12 16 20 24
The difference of difference is, 12, 16, 20, 24,…
The wrong term is, 579
5). Answer: e)
The correct series is,
91, 92, 187, 566, 2271, 11364
The pattern is, *1 + 1, *2 + 3, *3 + 5, *4 + 7, *5 + 9,..
The wrong term is, 565
Direction (6-10) :
6). Answer: c)
(57/3) + 156 = 729 + (12/100)*900 – 5x
19 + 156 = 729 + 108 – 5x
5x = 729 + 108 – 19 -156
5x = 662
X = 132.4
7). Answer: a)
7 ¼ + 5 3/7 – 3 ½ – 4 2/7 + 5 ¾ = x
X = (7 + 5 – 3 – 4 + 5) (1/4 + 3/7 – ½ – 2/7 + ¾)
X = 10 [(14 + 24 – 28 -16 + 42)/56]
X = 10 (36/56) = 10 (9/14)
8). Answer: d)
174 – (x/38) + (3/7)*581 – 52 = 29
174 + 249 – 52 – 29 = (x/38)
342 = (x/38)
x = 38*342 = 12996
9). Answer: b)
7560 ÷ [(36/100)*1750] = 98 *(47/7)*(x/14)
7560/630 = 47x
12 = 47x
X = 12/47
10). Answer: a)
X – (19*19*1425)/475 + 3375 = (52/100)*6600 + (56784/13)
X – 1083 + 3375 = 3432 + 4368
X = 3432 + 4368 + 1083 – 3375
X = 5508
11). Answer: c)
Loss = C.P – 9200
Profit = 11600 – CP
Profit = 3*Loss
11600 – C.P = 3*[C.P – 9200]
11600 – C.P = 3C.P – 27600
4C.P = 39200
C.P = 9800
Selling price = 9800*(125/100) = Rs. 12250
12). Answer: a)
Let the sum of money invested by Moni be x,
CI in one year compounded annually,
= > x*{(1 + 12/100)^{1} – 1)}
= > x*{28/25 -1)}
= > 3x/25
Interest is being calculated half yearly
= > x*{(1 + 6/100)^{2} – 1)}
= > x*{(106/100)^{2} – 1}
= > x*{(53/50)^{2} – 1}
= > x*{(2809 – 2500)/2500}
= > 309x/2500
According to the question,
= >309x/2500 – 3x/25 = 108
= > (309x – 300x)/2500 = 108
= > 9x/2500 = 108
= > x = Rs. 30000
13). Answer: d)
Speed of along the stream = 25 km/hr
Speed of against the stream = 10 km/hr
The speed of boat in still water = (25+10)/2
The speed of stream = (25-10)/2
Required ratio = (35/2) : (15/2) = 7 : 3
14). Answer: b)
Mani’s share = Rs. 3570
Naveen’s share = 3570*(4/5) = Rs. 2856
85 % of the total profit = [3570 + 2856]
Total profit = (6426/85)*100 = Rs. 7560
15). Answer: d)
Total work = 15*8 = 120 work
3 days work = 15*3 = 45 work
Remaining work = 120 – 45 = 75 work
Required days = 75/12 = 6 ¼ days
Direction (16-20) :
16). Answer: b)
Number of items produced by company A, C and E together in 2014
= > 1750 + 1500 + 750 = 4000
Number of items produced by company B, C and D together in 2015