“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-71

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk / IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-71

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

  1. Two metro trains each 250 m long are moving in opposite directions. They cross each other in 20 seconds. If one is moving twice as fast the other, the speed of the faster metro train is?
  1. 45 km/hr
  2. 52 km/hr
  3. 60 km/hr
  4. 65 km/hr
  5. None of these
  1. Raman scored 456 marks in an exam and Sita got 54 percent marks in the same exam which is 24 marks less than Raman. If the minimum passing marks in the exam is 34 percent, then how much more marks did Raman score than the minimum passing marks?
  1. 152
  2. 168
  3. 176
  4. 184
  5. None of these

 

  1. A box contains 5 red balls, 3 black balls, 4 orange balls. If three balls are drawn out random, then the probability of getting a balls of different colours?
  1. 5/7
  2. 3/11
  3. 1/8
  4. 4/9
  5. None of these
  1. The length and the breadth of rectangular plot are in the ratio of 7: 5. If the cost of fencing the plot @ 25 per meter is Rs. 7200, what is the area of the plot?
  1. 5040 Sq m
  2. 4290 Sq m
  3. 3590 Sq m
  4. 4750 Sq m
  5. None of these
  1. Five years ago, the age of Karthika and Sanu was in the ratio of 3: 5. After six years, the age of Karthika and Sanu will be in the ratio of 13: 18. What is the present age of Sanu?
  1. 25 years
  2. 22 years
  3. 30 years
  4. 34 years
  5. None of these

 

Directions (Q. 6 – 10): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. ? % of √(16.01) × 24.91 + 220. 01 = 223. 89
  1. 9
  2. 7
  3. 4
  4. 12
  5. 15
  1. 2309 ÷ 14 + 24. 87 × 11.01 = ? + (8.97)2
  1. 360
  2. 240
  3. 190
  4. 420
  5. 280
  1. 64.01 % of 799.65 + 402.87 + (17.87)2 = ?
  1. 1380
  2. 1240
  3. 1460
  4. 1520
  5. 1170
  1. √(18.88 × 7 + 15.01 × 3 + 21.97 × 2) = ?
  1. 20
  2. 17
  3. 23
  4. 15
  5. 14
  1. 5500 ÷ 305 × (18.95)2 + 6785.01 = ?
  1. 12154
  2. 11875
  3. 13316
  4. 14112
  5. 10548

Directions (Q. 11 – 15): What value should come in place of question mark (?) in the following number series?

  1. 52, 24, 10, ?
  1. 8
  2. 4
  3. 6
  4. 5
  5. 3
  1. 15, 90, 96, 576, 582, ?
  1. 3492
  2. 1256
  3. 2578
  4. 1984
  5. 3112
  1. 16, 28, 66, 206, ?
  1. 650
  2. 570
  3. 710
  4. 830
  5. 620
  1. 86, 101, 118, 138, 163, 195, ?
  1. 254
  2. 238
  3. 296
  4. 312
  5. 356
  1. 792, 396, 264, 198, ?
  1. 2
  2. 8
  3. 4
  4. 6

e. 8

 

 

Directions (Q. 16 – 20) Following table shows the total no of viewers of different channels and the ratio of male to female among them.

City Star Plus News 18 Star Vijay Zee Tv
  Total M : F Total M : F Total M : F Total M : F
P 2574 7 : 4 4563 4 : 5 2496 3 : 5 3296 3 : 5
Q 3520 5 : 6 2800 7 : 9 3328 8 : 5 1386 5 : 2
R 1264 3 : 5 1512 3 : 1 2350 1 : 4 2545 4 : 1
S 3562 8 : 5 2750 4 : 1 1935 2 : 7 3684 5 : 7
T 1092 6 : 1 2847 8 : 5 3124 4 : 7 1540 6 : 5
U 3210 7 : 8 3670 3 : 7 1323 3 : 4 3354 4 : 9

 

  1. What is the total no of male viewers of News 18 channel in all cities together?
  1. 8620
  2. 7350
  3. 9440
  4. 6570
  5. None of these 
  1. Total no of female viewers of City Q in all the channels together is approximately what percentage of total no of male viewers of City U in all the channels together?
  1. 123 %
  2. 112 %
  3. 132 %
  4. 96 %
  5. None of these 
  1. Find the ratio between the total no of male viewers of City S in News 18 and Zee tv together to that of total no of female viewers of City T in Star plus and Star Vijay together?
  1. 2896 : 2501
  2. 3735 : 2144
  3. 3546 : 1785
  4. 2754 : 1657
  5. None of these
  1. Find the difference between total no of male viewers to that of female viewers in News 18 for all the cities?
  1. 645
  2. 832
  3. 576
  4. 738
  5. None of these
  1. Total no of female viewers of City P and U of Zee tv is approximately what percentage more/less than the total no of viewers in S and U of Star Vijay?
  1. 34 % more
  2. 28 % less
  3. 28 % more
  4. 34 % less
  5. None of these

 

Answers:

  1. Answer c

D = 250 + 250 = 500 m, t = 20 sec

Speed of slow train = s, faster = 2s

Total speed = 2s + s = 3s

So, 3s = 500/20 = 25 m/s.

S = 25/3

2S = (25/3)*2 = 50/3 m/s or 60 km/hr

  1. Answer d

Raman’s score = 456

Sita got 54 percent marks in the same exam which is 24 marks less than Raman.

= > 54 % of total marks = 456 – 24

= > (54/100)*Total marks = 432

= > Total marks = 432*(100/54) = 800

Passing mark = (34/100)*800 = 272

Raman scored 184 marks more than the passing marks.

  1. Answer b

Total probability n(S) = 12C3 = (12*11*10)/(1*2*3)

Required probability n(E)= 5C1 and 3C1 and 4C1

P(E) = n(E)/n(S)

P(E) = 5C1 and 3C1 and 4C1 / 12C3

P(E) = (5*3*4)/[ (12*11*10)/(1*2*3)]

P(E) =  3/11

  1. Answer a

Perimeter of rectangle = 7200/25 = 288

Length : Breadth = 7 : 5(7x, 5x)

2(7x + 5x) = 288

12x = 288/2

12x = 144

X = 12

Length = 7*12 = 84, Breadth = 5*12 = 60

Area of the plot = lb = 84*60 = 5040 Sq meter.

  1. Answer c

5 years ago, The ratio of age of Karthika and Sanu = 3 : 5(3x, 5x)

Present ages = 3x + 5, 5x +5

After six years, the ratio will be= 13 : 18

According to the question,

= > (3x + 11)/(5x + 11) = 13/18

= > 54x + 198 = 65x + 143

= > 11x = 55

= > x = 5

Present age of Sanu = 5x + 5 = 30 years

Directions (Q. 6 – 10):

  1. Answer c

x % of √(16) × 25 + 220 = 224

(X/100)* 4 × 25 = 4

X = 4

  1. Answer a

(2310/14) + 25*11 = x + 92

165 + 275 – 81 = x

X = 359 = 360

  1. Answer b

64 % of 800 + 403 + 182 = x

X = (64/100)*800 + 403 + 324

X = 512 + 403 + 324

X = 1239 = 1240

  1. Answer d

√(19*7 + 15*3 + 22*2) = x

X = √(133 + 45 + 44)

X = √(222) = √225

X = 15

  1. Answer c

(5500/305)*19*19 + 6785 = x

X = 6531 + 6785

X = 13316

 

Directions (Q. 11 – 15):

  1. Answer e

The pattern is, -4 ÷ 2

The answer is, 3

  1. Answer a

The pattern is, *6, +6(alternatively)

The answer is, 3492

  1. Answer d

The pattern is, *1 + 12, *2 + 10, *3 + 8, *4 + 6,..

The answer is, 830

  1. Answer b

The difference of difference is, prime numbers starts with 2(ie., 2,3, 5, 7, 11, 13,..)

The answer is, 238

  1. Answer c

The pattern is, *1/2, *2/3, *3/4, *4/5,..

The answer is, 158.4

 

Directions (Q. 16 – 20)

  1. Answer c

Total no of male viewers of News 18

= > 4563*(4/9) + 2800*(7/16) + 1512*(3/4) + 2750*(4/5) + 2847*(8/13) + 3670*(3/10)

= > 2028 + 1225 + 1134 + 2200 + 1752 + 1101

= > 9440

  1. Answer a

Total no of female viewers of City Q in all the channels together

= > 3520*(6/11) + 2800*(9/16) + 3328*(5/13) + 1386*(2/7)

= > 1920 + 1575 + 1280 + 396

= > 5171

Total no of male viewers of City U in all the channels together

= > 3210*(7/15) + 3670*(3/10) + 1323*(3/7) + 3354*(4/13)

= > 1498 + 1101 + 567 + 1032

= > 4198

Required % = (5171/4198)*100 = 123.17 % = 123 %

  1. Answer b

The total no of male viewers of City S in News 18 and Zee tv together

= > 2750*(4/5) + 3684*(5/12)

= > 2200 + 1535 = 3735

The total no of female viewers of City T in Star plus and Star Vijay together

= > 1092*(1/7) + 3124*(7/11)

= > 156 + 1988 = 2144

Required ratio = 3735: 2144

  1. Answer d

Total no of male viewers of News 18 for all the cities

= > 4563*(4/9) + 2800*(7/16) + 1512*(3/4) + 2750*(4/5) + 2847*(8/13) + 3670*(3/10)

= > 2028 + 1225 + 1134 + 2200 + 1752 + 1101

= > 9440

Total no of female viewers of News 18 for all the cities

= > 4563*(5/9) + 2800*(9/16) + 1512*(1/4) + 2750*(1/5) + 2847*(5/13) + 3670*(7/10)

= > 2535 + 1575 + 378 + 550 + 1095 + 2569

= > 8702

Required difference = 9440 – 8702 = 738

  1. Answer a

Total no of female viewers of City P and U of Zee TV

= > 3296*(5/8) + 3354*(9/13)

= > 2060 + 2322 = 4382

The total no of viewers in S and U of Star Vijay

= > 1935 + 1323

= > 3258

Required % = [(4382 – 3258)/3258]*100 = (1124/3258)*100

= > 34.49 % = 34 % more

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM 

Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

 

 

 

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests