“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-73

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk / IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-73

maximum of 20 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Directions (Q. 1 – 5): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. 1002 ÷ 49 × 99 – 1299 =? + 35 % of 600
  1. 380
  2. 530
  3. 490
  4. 270
  5. 440 
  1. 6892 + 2 ¾ + 781 ÷ 12 = 13526 ÷ 8 +?
  1. 5270
  2. 4920
  3. 4150
  4. 3860
  5. 5490
  1. (11/110) of 54329 + 6.6 ÷ 13 × 277 + 56. 87 ÷ 8 – 31.2 × 5.1 = ?
  1. 4860
  2. 4175
  3. 5970
  4. 5425
  5. 6040
  1. 1681 ÷ ? + 172.8 × 1.89 = 642.2 – 256. 48
  1. 65
  2. 53
  3. 42
  4. 30
  5. 57
  1. 15.85 % of 49.12 + 24.75 % of 50.20 = ?
  1. 34
  2. 21
  3. 16
  4. 37
  5. 29

Directions (Q. 6 – 10): What value should come in place of question mark (?) in the following number series?

  1. 5, 40, 280, 1680, ? , 33600
  1. 6600
  2. 9200
  3. 8400
  4. 14560
  5. 18720
  1. 728, 746, 767, 791, 818, ?
  1. 856
  2. 872
  3. 904
  4. 848
  5. 864
  1. 9, 41, 169, 681, ?
  1. 2729
  2. 1785
  3. 1432
  4. 1974
  5. 2116
  1. 5, 35, 210, 1470, 8820, ?
  1. 53460
  2. 61740
  3. 48520
  4. 36480
  5. 59140
  1. 9876, ? , 10021, 10121, 10242, 10386
  1. 9940
  2. 9942
  3. 9916
  4. 9898
  5. 9924
  1. The average score of 52 students of a class is 86. If the last five students are removed, the average drops by 5 marks. If the five least marks are consecutive increasing integers, then find the highest score.
  1. 125
  2. 129
  3. 135
  4. 142
  5. 153
  1. If the difference between the simple interest and compound interest on certain sum for 2 years at 5 % is 25.40, then find the sum?
  1. 11520
  2. 13780
  3. 12450
  4. 10160
  5. 14920
  1. A and B entered into a partnership and invested an amount of 25000 and 35000 respectively. After 3 months, A withdraws 2/3 of the capital and at the same time B invested 5000 more. And after 3 months, C entered into a partnership with an investment of 30000. Find the share of B, if the total profit at the end of the year is Rs. 54060?
  1. 31620
  2. 28560
  3. 26740
  4. 33410
  5. 24370
  1. Three pipes A, B and C can fill a tank in 8 hours. After working at it together for 3 hours, C is closed and A and B can fill the remaining part in 6 hours. How much time taken by C to fill the tank alone?
  1. 36 hours
  2. 48 hours
  3. 30 hours
  4. 32 hours
  5. None of these
  1. Find the volume of a cylinder whose radius is half of the radius of a circle having area 5544cm2. Height of the cylinder is double its radius.
  1. 48202cm3
  2. 58212cm3
  3. 48212cm3
  4. 58202cm3
  5. None of these

Directions (Q. 16 – 20) Study the following table carefully and answer the given questions:

Following table shows the no of mobile phones (in lakhs) manufactured by four different companies in different years.

Year Company A Company B Company C Company D
2011 35 27 22 31
2012 19 26 29 42
2013 36 24 18 25
2014 44 34 14 24
2015 31 23 20 28
2016 43 37 27 17
  1. Total no of mobile phones manufactured by Company C in all the given years is approximately what percentage more/less than the total no of mobile phones manufactured by Company B in all the given years?
  1. 24 % less
  2. 32 % more
  3. 32 % less
  4. 24 % more
  5. None of these
  1. If in the year 2017, total manufacturing of Company A, B, C and D be increased by 12 %, 14 %, 18 %, 21 % while comparing with the previous year, then find the total manufacturing of all the given companies together in the year 2017?
  1. 13452000
  2. 15783000
  3. 16894000
  4. 14277000
  5. None of these
  1. Find the ratio between the total manufacturing of company A in the year 2012, 2014, 2015, 2016 together and to that of Company D in the year 2011, 2013, 2015, 2016 together?
  1. 137 : 101
  2. 125 : 98
  3. 113 : 87
  4. 102 : 75
  5. None of these
  1. The average no of mobile phones manufactured by all the given companies in the year 2013 is approximately what percentage of the average no of mobile phones manufactured by all the given companies in the year 2016?
  1. 74 %
  2. 83 %
  3. 92 %
  4. 107 %
  5. 94 %
  1. Find the difference between the total no of mobile phones manufactured by all the given companies in the year 2011 and 2012 to that of total no of mobile phones manufactured by all the given companies in the year 2014 and 2015 together?
  1. 16 lakhs
  2. 21 lakhs
  3. 13 lakhs
  4. 23 lakhs
  5. None of these

 

Answers:

Directions (Q. 1 – 5):

  1. Answer c

(1000/50)*100 – 1300 = x + (35/100)*600

2000 – 1300 = x + 210

700 – 210 = x

X = 490

  1. Answer a

6892 + 3 + (780/12) = (13526/8) + x

6892 + 3 + 65 – 1691 = x

X = 5269 = 5270

  1. Answer d

(11/110)*54330 + (6.5/13)* 280 + (56/8) – 31*5 = x

X = 5433 + 140 + 7 – 155

X = 5425

  1. Answer c

(1680/x) + 173*2 = 642 – 256

(1680/x) + 346 = 386

(1680/x) = 40

X= 1680/40 = 42

  1. Answer b

(16/100)*50 + (25/100)*50 = x

8 + 13 = x

X = 21

 

Directions (Q. 6 – 10):

  1. Answer c

The pattern is, *8, *7, *6, *5, *4,..

The answer is, 8400

  1. Answer d

The difference of difference is, 3,3,3,3,..

The answer is, 848

  1. Answer a

The pattern is, *4 + 5

The answer is, 2729

  1. Answer b

The pattern is, *7, *6(alternatively)

The answer is, 61740

  1. Answer a

The difference is, 82, 92, 102, 112, 122,..

The answer is, 9940

 

  1. Answer c

The average score of 52 students = 86

Total score of 45 students = 52*86 = 4472

If the last five students are removed, the average drops by 5 marks.

So,

The average score of 47 students = 81

Total score of 40 students = 47*81 = 3807

X+ (x+1) + (x+2) + (x+3) + (x+4) = 665

5x + 10 = 665

5x = 655

X = 131

Highest score = 131+4 = 135

  1. Answer d

The difference between the simple interest and compound interest for 2 years is,

Diff = sum*(r/100)2

25.40 = sum*(5/100)2

25.40 = sum*(25/10000)

Sum = 254000/25 = 10160

  1. Answer a

The ratio of Profit of A, B and C,

= > [25000*3 + 25000*(1/3)*9] : [35000*3 + 40000*9] : [30000*6]

= > 150000: 465000: 180000

= > 10:31:12

Total Profit = Rs. 54060

B’s share = (54060/53)*31 =Rs. 31620

  1. Answer b

Three pipes A, B and C can fill a tank in 8 hours.

A, B and C’s 1 hour work=1/8

A, B and C’s 3 hour work= 3/8

Remaining work= 1-3/8 =5/8

The remaining part will be filled by A and B in 6 hours. Then,

= > (5/8) *(A+B) = 6

= > (A+B)’s whole work= 48/5 hr

(A+B)’s 1 hour work= 5/48

A, B and C’s 1 hour work=1/8

C’s 1 hour work= (A+B+C) – (A+B)

= > (1/8) – (5/48)

= > 1/48

C can fill the tank in 48 hours.           

  1. Answer b

πr2 = 5544

=> (22/7)* r2 = 5544

=> r2 = 5544 x 7/22

=> r2 = 1764

=> r = 42 cm

Radius of the cylinder = 42/2 = 21cm

Height of the cylinder = 21*2 = 42cm

Volume of the cylinder = πr2h = (22/7)*21*21*42 = 58212cm3

 

Directions (Q. 16 – 20)

  1. Answer a

Total no of mobile phones manufactured by Company C in all the given years

= > 22 + 29 + 18 + 14 + 20 + 27

= > 130 lakhs

Total no of mobile phones manufactured by Company B in all the given years

= > 27 + 26 + 24 + 34 + 23 + 37

= > 171 lakhs

Required % = [(171- 130)/171]*100 = 23.97 % = 24 % less

  1. Answer d

In the year 2017, total manufacturing of Company A, B, C and D,

= > 43*(112/100) + 37*(114/100) + 27*(118/100) + 17*(121/100)

= > 48.16 + 42.18 + 31.86 + 20.57

= > 142.77 lakhs = 14277000

  1. Answer a

The total manufacturing of company A in the year 2012, 2014, 2015, 2016

= > 19 + 44 + 31 + 43

= > 137 lakhs

The total manufacturing of company D in the year 2011, 2013, 2015, 2016

= > 31 + 25 + 28 + 17

= > 101 lakhs

Required ratio = 137: 101

  1. Answer b

The average no of mobile phones manufactured by all the given companies in the year 2013

= > (36 + 24 + 18 + 25)/4

= > (103/4) lakhs

The average no of mobile phones manufactured by all the given companies in the year 2016

= > (43 + 37 + 27 + 17)/4

= > (124/4) lakhs

Required % = [(103/4)/ (124/4)]*100 = 83.06 % = 83 %

  1. Answer c

The total no of mobile phones manufactured by all the given companies in the year 2011 and 2012

= > 35 + 27 + 22 + 31 + 19 + 26 + 29 + 42 = 231 lakhs

The total no of mobile phones manufactured by all the given companies in the year 2014 and 2015

= > 44 + 34 + 14 + 24 + 31 + 23 + 20 + 28 = 218 lakhs

Required difference = 231 – 218 = 13 lakhs

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM 

Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

 

 

/ 5. Reviews