“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-75

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk / IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-75

Click here to view this questions in Hindi

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Directions (Q. 1 – 5): What value should come in place of question mark (?) in the following series?

  1. 4, 260, 388, 452, ? , 500
  1. 474
  2. 488
  3. 484
  4. 476
  5. 464

 

  1. 9261, 400, 6859, 324, 4913, 256, ?
  1. 4096
  2. 5832
  3. 2744
  4. 3375
  5. 2197

 

  1. 1016, 510, 257, 130.5, ? , 35.625
  1. 25
  2. 5
  3. 75
  4. 93
  5. 5

 

  1. 91, 98, 189, 287, 476, ?
  1. 612
  2. 763
  3. 844
  4. 678
  5. 736

 

  1. 116, 59, 61, 126, 512, ?
  1. 953
  2. 2456
  3. 4112
  4. 3136
  5. 1678

 

Directions (Q. 6 – 10): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. (362 – 142) × 16 ÷ 128 + x % of 1500 = 196
  1. 9
  2. 5
  3. 6
  4. 7
  5. 4

 

  1. 40 % 5 – 980 ÷ x + 72 % of 450 = 130
  1. 8
  2. 12
  3. 15
  4. 5
  5. 3

 

  1. (4/7) of (3/8) of (14/18) of ? = 243
  1. 1124
  2. 1458
  3. 1586
  4. 1712
  5. 1014

 

  1. (9321 + 5406 + 1001) ÷ (1498 + 929 + 1505) =?
  1. 8
  2. 11
  3. 4
  4. 13
  5. 6

 

  1. 2744 ÷ 14 + 1716 ÷ 13 + 1248 ÷ 16 = (x /950) *100
  1. 2189
  2. 2956
  3. 3345
  4. 3857
  5. 4106

 

  1. Vasu gave 40% of the amount he had to Jega. Jega gave 3/5th of what he received from vasu to saratha. After paying Rs. 200 to the taxi driver out of the amount he get from jega, saratha is now left with Rs. 1000. How much amount did Vasu have?
  1. 6500
  2. 5000
  3. 7000
  4. 4500
  5. None of these

 

  1. A merchant mixes 2 types of tea, one costing Rs. 120 per kg and the other Rs. 160 per kg in the ratio of 3:4. If he sells the mixture at Rs. 170 per kg. Find the % profit/Loss.
  1. 19 %
  2. 15%
  3. 21%
  4. 24%
  5. None of these

 

  1. If Ragu purchased some goods for Rs. 1050, and sold one-third of these goods at a loss of 12% then at what gain % should the remaining goods be sold to gain 18% on the whole transaction?
  1. 18 %
  2. 33 %
  3. 27 %
  4. 25 %
  5. None of these

 

  1. A 250 m long train crosses another 175 m long train in 15 sec, running in opposite direction. If the speed of the first train is 50 km/hr, then find the speed of the second train (in km/hr)?
  1. 60 km/hr
  2. 45 km/hr
  3. 64 km/hr
  4. 52 km/hr
  5. None of these

 

  1. The average weight of 10 persons is increased by 2 when one of the person whose weight is 72 kg is replaced by 2 women. Find the average weight of 2 women?
  1. 44 kg
  2. 46 kg
  3. 38 kg
  4. 52 kg
  5. None of these

 

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following line graph shows the ratio of no of boys to the no of girls passed from two different schools in the year 2012 to 2017

  1. If in the year 2014, the total no of boys in School A is 78 and the total no of girls in School B in the year 2013 is 80, then find the difference between the total no of girls in School A in the year 2014 to that of boys in School B in the year 2013?
  1. 212
  2. 306
  3. 258
  4. 344
  5. None of these

 

  1. The no of boys passed in School A in the year 2015 is approximately what percentage of the no of girls passed in School A in the same year?
  1. 125 %
  2. 140 %
  3. 112 %
  4. 105 %
  5. None of these

 

  1. If the no of girls passed from School A in the year 2016 and the no of girls passed from School B in the year 2017 is equal, then the no of boys passed from school A in the year 2016 is what percentage more/less than the no of boys passed from School B in the year 2017?
  1. 21 % less
  2. 27 % more
  3. 27 % less
  4. 21 % more
  5. None of these

 

  1. If the no of boys passed from School A in the year 2012 is 108, which is equal to the no of boys passed from School B in the year 2013, then find the ratio of no of girls passed from School A in the year 2012 to that of School B in the year 2013?
  1. 8 :5
  2. 2:1
  3. 7 :4
  4. 4 :1
  5. None of these

 

  1. In which year, the highest no of girls passed in School A?
  1. 2013
  2. 2015
  3. 2016
  4. Can’t be determined
  5. None of these

 

Answers:

Directions (Q. 1 – 5):

  1. Answer c

The pattern is, difference of two numbers ÷ 2

The answer is, 484

 

  1. Answer d

The pattern is, 213, 202, 193, 182, 173, 162, 153….

The answer is, 3375

 

  1. Answer a

The pattern is, ÷ 2 + 2

The answer is, 67.25

 

  1. Answer b

The pattern is, Add previous two numbers to get a number

(ie.,) 91+98 = 189

98 + 189 = 287

189 + 287 = 476

287 + 476 = 763

 

  1. Answer c

The pattern is, *0.5 +1, *1 +2, *2 +4, *4 + 8, *8 +16…

The answer is, 4112

 

Directions (Q. 6 – 10):

  1. Answer a
[(36 + 14) (36 – 14)] × 16 ÷ 128 + (x/100)*1500 = 196

(50*22*16)/128 + 15x = 196

137.5 + 15x = 196

15x = 196 – 137.5

15x = 58.5

X = 58.5/15 = 3.9

 

  1. Answer d

40/100*5 – (980/x) + (72/100)*450 = 130

2 – (980/x) + 324 = 130

326- 130 = (980/x)

196= (980/x)

X = 980/196 = 5

 

  1. Answer b

(4/7)*(3/8)*(14/18)*x = 243

X = 243*6

X = 1458

 

  1. Answer c

(9321 + 5406 + 1001) ÷ (1498 + 929 + 1505) = x

15728/3932 = x

X = 4

 

  1. Answer d

(2744/14) + (1716/13) + (1248/16) = (x/100)*950

196 + 132 + 78 = (x/100)*950

(406*950)/100 = x

X = 3857

 

  1. Answer b

Let Vasu’s amount be x,

Saratha now having the amount of 1000,

=>(x*(40/100)*(3/5)) – 200 = 1000

= > x*(40/100)*(3/5) = 1200

= > x= 1200*(100/40)*(5/3) = Rs. 5000

Vasu initially having an amount of Rs. 5000.

 

  1. Answer a

Total kg’s of 2 types of tea is not given. But the ratio will be 3:4. Take that as, 3x and 4x

Cost price = 3x*120 + 4x*160 = 1000x

Selling price = 7x*170 = 1190x

Profit % = (190x/1000x)*100 = 19 %

 

  1. Answer b

Shortcut:

One-third of these goods at a loss of 12% and remaining will be two third goods.

So, the ratio = (1/3): (2/3) = 1:2

 

 

 

 

 

= > x-118 =15

= > x = 133 %

So, 2/3rd of the goods will be sold at 33% profit.

 

  1. Answer d

T= D/ S

Two trains running in opposite direction, so,

Relative Speed = S1 +S2 = 50 + x (Let speed of second train be x)

15 = (250+175)/ ((50+x)*(5/18))

15*(50+x)*5 = 425*18

50+x = 102

X= 102 -50 = 52 km/hr

 

  1. Answer b

Increased weight = 10*2 = 20 kg

So 2 women’s weight = 72kg +20 kg = 92 kg

Average weight of 2 women = 92/2 = 46 kg

 

Directions (Q. 16 – 20)

  1. Answer c

In the year 2014, the ratio of boys to girls in School A = 2.6 = 26/10 = 13/5

The total no of boys in School A is 78

= > 13’s = 78

= > 1’s = 6

Total girls in School A = 5’s = 30

In the year 2013, the ratio of boys to girls in School B = 3.6 = 36/10 = 18/5

The total no of girls in School B = 80

= > 5’s = 80

= > 1’s = 16

Total no of boys in School B = 18*16 = 288

Required difference = 288 – 30 = 258

 

  1. Answer b

The ratio of boys to that of girls passed in School A in 2015 = 1.4

= > 14/10 = 7/5

Required % = (7/5)*100 = 140 %

 

  1. Answer a

Let the no of girls passed from School A in the year 2016 and the no of girls passed from School B in the year 2017 be x,

The ratio of boys to girls in School A in 2016,

= > (BA/GA) = 2.2

= > BA = 2.2x

The ratio of boys to girls in School B in 2017,

= > (BB/GB) = 2.8

= > BB = 2.8x

Required % = [(2.8x – 2.2x)/2.8x]*100 = (0.6/2.8)*100 = 21.42 % = 21 % less

 

  1. Answer b

The ratio of no of boys to that of girls in School A in 2012

= > 1.8 = 18/10 = 9/5

The no of boys passed from School A in the year 2012 = 108

= > 9’s = 108

= > 1’s = 12

The no of girls passed from School A in the year 2012 is,

= > 5’s = 5*12 = 60

The ratio of no of boys to that of girls in School B in 2013

= > 3.6 = 36/10 = 18/5

The no of boys passed from School B in the year 2013 = 108

= > 18’s = 108

= > 1’s = 6

The no of girls passed from School B in the year 2013 is,

= > 5’s = 30

Required ratio = 60: 30 = 2:1

 

  1. Answer d

We can’t determine the highest no of girls passed in School A. Here only the ratio of boys to girls passed in School A is given. So, we can’t find the answer.

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM 

Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

 

 

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests