“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-77

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk / IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-77

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Directions (Q. 1 – 5): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. (25/9) of [8956 – 2368] + 567.25 =? + 3428.17
  1. 13260
  2. 14820
  3. 15440
  4. 16180
  5. 14260
  1. √x + 45.01 = (4367.81 + 6721.98) ÷ 100.01
  1. 3844
  2. 4356
  3. 4096
  4. 4489
  5. 3721
  1. 601 % of 729.21 + 499.75 % of 5378.12 – 3461 =?
  1. 27810
  2. 25740
  3. 26520
  4. 22630
  5. 23480
  1. 221.56 ÷ [(3/4) of (53.98 + 66.01) – 15.75] =?
  1. 6
  2. 4
  3. 5
  4. 3
  5. 7
  1. 17 % of x – (2053 ÷ 12.78 + 222 ÷ 3.01) = 57
  1. 2100
  2. 1700
  3. 1500
  4. 2300
  5. 2500

Directions (Q. 6 – 10): What value should come in place of question mark (?) in the following number series?

  1. 1278, 1279, 1306, 1431,?
  1. 1628
  2. 1829
  3. 1932
  4. 1774
  5. 1547
  1. 7, 15, 28, 56, ?
  1. 74
  2. 109
  3. 87
  4. 93
  5. 126
  1. 15, 16, 34, 105, ? , 2125
  1. 424
  2. 786
  3. 922
  4. 1148
  5. 1372
  1. 222, 478, 606, 670,? , 718
  1. 684
  2. 696
  3. 702
  4. 688
  5. 704
  1. 3, 9, 42, 261, 2100, ?
  1. 21015
  2. 15420
  3. 9565
  4. 12780
  5. 18275
  1. Two trains cross each other. The length of each train is 200 meter. When they cross each other in same direction they take 40 second while in opposite direction they cross each in 20 seconds. Then find the speed of the two trains?
  1. 5, 15
  2. 14, 7
  3. 17, 13
  4. 18, 15
  5. 16, 12
  1. A, B, and C went for dinner in a restaurant. A’s meal costs 20% more than that of B while the cost of the meal of A was 2/3 of the meal of C. If B paid Rs. 150 for his meal then find the average expenses of the three person?
  1. Rs. 300
  2. Rs. 325
  3. Rs. 200
  4. Rs. 275
  5. None of these
  1. Out of total monthly salary of Raja, he spends 20% on Rent, 30% of the remaining in food and 20 % of his monthly salary in travelling while remaining salary is saved which is equal to Rs. 36000 then find his expenditure on rent?
  1. Rs. 17500
  2. Rs. 20000
  3. Rs. 22500
  4. Rs. 25000
  5. None of these
  1. The perimeter of a rectangular field is twice the perimeter of a square field. If one of the sides of the square field is 20 m and breadth of the rectangular field is 30m then find the area of the rectangular field?
  1. 1250 Sq m
  2. 1300 Sq m
  3. 1350 Sq m
  4. 1500 Sq m
  5. None of these
  1. A shopkeeper allowed 40% discount on an item on the marked price and he suffered a loss of 20%. What would the profit percentage if he allows only 10% discount?
  1. 30 %
  2. 15 %
  3. 20 %
  4. 25 %
  5. None of these

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following table shows the total no of three different animals of four different countries in different years.

Year India Srilanka Pakistan Nepal
  T L R T L R T L R T L R
1995 1827 364 1972 300 486 725 750 324 403 1821 272 926
2000 1653 412 2253 345 345 811 625 402 529 1423 343 1127
2005 1411 379 3173 462 354 916 558 365 721 1651 417 989
2010 1706 411 2575 327 342 827 651 403 1075 1972 512 1027
2015 2226 523 2347 525 523 572 712 327 1127 2125 727 1175

Note: T – Tiger, L – Lion, R – Rhinoceros

  1. Find the total no of given animals in 4 countries in the year 2010?
  1. 13754
  2. 11828
  3. 12562
  4. 10156
  5. None of these
  1. Total no of tigers in India in all the given years is approximately what percentage of total no Rhinoceros in Nepal in all the given years?
  1. 168 %
  2. 152 %
  3. 156 %
  4. 164 %
  5. None of these
  1. Find the ratio between total no of lions in Srilanka in the year 2000, 2005 and 2010 to that of total no of lions in India in the year 1995, 2010 and 2015 together?
  1. 1115 : 1342
  2. 1356 : 1575
  3. 1274 : 1317
  4. 1041 : 1298
  5. None of these
  1. Find the difference between total no of tigers in Pakistan in all the given years to that of total no of Rhinoceros in Srilanka in all the given years?
  1. 467
  2. 612
  3. 555
  4. 413
  5. None of these
  1. If in the year 2017, total no of given animals in India are increased by 25 % while comparing with 2015, then find the total no of given animals in the year 2017?
  1. 6120
  2. 6370
  3. 5480
  4. 6890
  5. None of these

Answers:

Directions (Q. 1 – 5):

  1. Answer c

(25/9)*(6588) + 567 = x + 3428

18300 + 567 – 3428 = x

X = 15439 = 15440

  1. Answer b

√x + 45 = (4368 + 6722) ÷ 100

√x + 45 = 11090/100

√x + 45 = 111

√x = 111 – 45 = 66

X = 662 = 4356

  1. Answer a

600 % of 730 + 500 % of 5378 – 3461 = x

X = (600/100)*730 + (500/100)*5378 – 3461

X = 4380 + 26890 – 3461

X = 27809 = 27810

  1. Answer d

222 ÷ [(3/4) * (54 + 66) – 16] = x

X = 222 ÷ [(3/4)*120 – 16]

X = 222 ÷ [90 – 16]

X = 222/74 = 3

  1. Answer b

(17/100)*x – (2054/13) + (222/3) = 57

(17/100)*x = 57 + 158 + 74

(17/100)*x = 289

X = 289*100/17

X = 1700

Directions (Q. 6 – 10):

  1. Answer d

The pattern is, 13, 33, 53, 73

The answer is, 1774

  1. Answer b

The difference of difference is, 5, 15, 25

The answer is, 109

  1. Answer a

The pattern is, ×1 + 1, ×2 + 2, ×3 + 3, ×4 + 4, ×5 +5

The answer is, 424

  1. Answer c

The pattern is, the difference of 2 numbers/2

The answer is, 702

  1. Answer a

The pattern is, *2 + 3, *4 +6, *6 +9, *8 +12, *10 +15,..

The answer is, 21015

  1. Answer a

Let the speed of two trains be X and Y

Same direction,

40= (200+200)/X – Y

40X – 40Y = 400

X – Y = 10 …… (i)

Opposite direction

20= 200+200/X + Y

20X + 20Y = 400

X + Y = 20 …… (ii)

By solving we get,

Y= 5km/hr, X= 15km/hr

  1. Answer c

Bill paid by B= Rs. 150

Bill paid by A= 150*120/100= Rs. 180

Let the bill paid by C be x

So,

2/3 of x= 180

2x= 180*3

x= 180*3/2

x= Rs 270

Total bill paid by them = 150+ 180+270= Rs. 600

Average expenses= 600/3= Rs. 200

  1. Answer b

Let the salary of Raja be x

Expenditure on rent= x*20/100= x/5

Remaining= x-x/5= 4x/5

Expenditure on food= 4x/5 * 30/100= 6x/25

Expenditure of travelling= x*20/100= x/5

Remaining salary

= x – (x/5 + 6x/25 + x/5)

= x -16x/25

= 9x/25

So,

9x/25 = 36000

X = 36000*25/9

x = Rs 100000

Expenditure on rent = 100000*20/100 = Rs. 20000

  1. Answer d

Perimeter of square field= 20*4= 80m

Perimeter of the rectangular field= 160m

Let the length of the rectangular field be x

160= 2(x+30)

160- 60= 2x

x= 50 m

Area of the rectangular field= 50*30= 1500 Sq. m

  1. Answer c

Let the marked price be x
Selling price= x*60/100= 3x/5
Cost price= 3x/5 *100/80 = 3x/4
When 10% discount is allowed,
Selling price = x*90/100= 9x/10
Profit = (9x/10) – (3x/4)
= (18x -15x)/20
= 3x/20
Profit percentage = [(3x/20) / (3x/4)]*100 = (3x/20) * (4/3x) * 100 = 20%

Directions (Q. 16 – 20)

  1. Answer b

The total no of given animals in 4 countries in the year 2010

= > 1706 + 411 + 2575 + 327 + 342 + 827 + 651 + 403 + 1075 + 1972 + 512 + 1027

= > 11828

  1. Answer a

Total no of tigers in India in all the given years

= > 1827 + 1653 + 1411 + 1706 + 2226

= > 8823

Total no Rhinoceros in Nepal in all the given years

= > 926 + 1127 + 989 + 1027 + 1175

= > 5244

Required % = (8823/5244)*100 = 168.24 % = 168 %

  1. Answer d

Total no of lions in Srilanka in the year 2000, 2005 and 2010

= > 345 + 354 + 342 = 1041

Total no of lions in India in the year 1995, 2010 and 2015

= > 364 + 411 + 523 = 1298

Required ratio = 1041: 1298

  1. Answer c

Total no of tigers in Pakistan in all the given years

= > 750 + 625 + 558 + 651 + 712 = 3296

Total no of Rhinoceros in Srilanka in all the given years

= > 725 + 811 + 916 + 827 + 572 = 3851

Required difference = 3851 – 3296 = 555

  1. Answer b

In the year 2015,

Total no of animals = 2226 + 523 + 2347 = 5096

In the year 2017,

Total no of animals = 5096*(125/100) = 6370

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM 

Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests