“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-78

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk / IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-78

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

  1. A, B and C entered into a partnership with investment of Rs.78000, Rs.62000 and Rs.56000 respectively. After one year A withdrew Rs.15000 and B invested Rs.10000 more. And after one more year A invested Rs.20000 more and C withdrew Rs.10000. At the end of three years, they earned a profit of Rs. 82320. Find the share of A in the profit.
  1. 28240
  2. 27520
  3. 31360
  4. 33180
  5. 32750

 

  1. Average ages of A, B, C and D before four years was 42 years. Average of the present ages of C, D, E and F is 49 years. The average age of E and F after four years will be 46 years. Find the average of the present ages of A and B.
  1. 32 years
  2. 36 years
  3. 28 years
  4. 38 years
  5. None of these

 

  1. If 35 men can do a piece of work in 40 days by working for 8 hours then find in how many days 56 men can do the same work by working 5 hours a day?
  1. 40 days
  2. 36 days
  3. 32 days
  4. 45 days
  5. None of these

 

  1. The salary of A is 20% less than B while the salary of C is 25% more than the salary of B, then find the total salary of A, B and C, if B’s salary is Rs. 54000?
  1. 157400
  2. 143200
  3. 164700
  4. 171400
  5. None of these

 

  1. The difference between simple interest and compound interest on Rs. 28750 at the rate of 8 % per annum for 2 years is?
  1. 158
  2. 184
  3. 176
  4. 162
  5. None of these

 

Directions (Q. 6 – 10): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. 4x = (64)3 × (256)2 ÷ 47 × 164
  1. 14
  2. 12
  3. 16
  4. 18
  5. None of these

 

  1. (789 + 417 + 673 + 228) ÷ (18 + 22 – x + 38) = 49
  1. 60
  2. 45
  3. 35
  4. 50
  5. None of these

 

  1. (3/5) of (10/9) of (9/5) of 132 % of 600 = x
  1. 6
  2. 4
  3. 8
  4. 2
  5. None of these

 

  1. 56 % of 675 + 30 % of 1380 = x % of 1200 – 528
  1. 110
  2. 132
  3. 128
  4. 146
  5. None of these

 

  1. 3 ¼ + 3 7/8 – 4 2/3 + 5 ½ = x
  1. 8 14/19
  2. 7 23/24
  3. 7 5/11
  4. 11 12/17
  5. None of these

 

Directions (Q. 11 – 15): What value should come in place of question mark (?) in the following number series?

  1. 144, 147, 159, 186, ?
  1. 278
  2. 256
  3. 234
  4. 242
  5. 286

 

  1. 171, 173, 182, 210, 275, ?
  1. 401
  2. 378
  3. 419
  4. 456
  5. 493

 

  1. 48, 94, 372, 2226, ?
  1. 16500
  2. 15600
  3. 12100
  4. 17800
  5. 14400

 

  1. 12, 20, 124, 836, ?
  1. 3678
  2. 6364
  3. 5112
  4. 4276
  5. 2848

 

  1. 513, 174, 525, 178, 537, ?
  1. 186
  2. 192
  3. 190
  4. 188
  5. 182

 

Directions (Q. 16 – 20)Study the following information carefully and answer the given questions:

Following pie chart shows the percentage distribution of total population of six different cities in a certain state and table shows the percentage female in the cities.

  1. Find the total no of males in all six cities?
  1. 735425
  2. 912560
  3. 793650
  4. 856875
  5. None of these

 

  1. Total population of City P and Q is approximately what percentage more/less than the total population of City S and T?
  1. 30 %
  2. 51 %
  3. 34 %
  4. 42 %
  5. None of these

 

  1. Find the ratio between the total female population of City T and U together to that of total male population of City Q and R together?
  1. 193 : 272
  2. 290 : 573
  3. 253 : 478
  4. 178 : 351
  5. None of these

 

  1. Find the difference between the total male population of all the six cities to that of total female population of all six cities?
  1. 178560
  2. 165420
  3. 151250
  4. 143280
  5. None of these

 

  1. The total male population of City R and S together is approximately what percentage of total female population of City Q and T together?
  1. 127 %
  2. 141 %
  3. 113 %
  4. 135 %
  5. None of these

 

Answers:

  1. Answer c

Explanation:

Share of A, B and C in the profit

= (78000*1 + 63000*1 + 83000*1) : (62000*1 + 72000*2) : (56000*2 + 46000*1)

= 224000 : 206000 : 158000

= 112 : 103 : 79

Share of A = (82320/294)*112 = Rs. 31360

 

  1. Answer b

Explanation:

Sum of the Present ages of:

A + B + C + D = (42 x 4) + (4 x 4) = 184 years

C + D + E + F = (4 x 49) = 196 years

E + F = 2 x 46 – 4 x 2 = 84 years

C + D = 196 – 84 = 112 years

A + B = 184 – 112 = 72 years

Required average = 72/2 = 36 years

 

  1. Answer a

Explanation:

Let the number of days required be x

M1*D1*H1 = M2*D2*H2

35*40*8= 56*5*x

x= (35*40*8)/(56*5)

x= 40 days

 

  1. Answer c

Explanation:

The salary of A to B = 80 : 100 =4 : 5

The salary of B to C = 100 : 125 = 4 : 5

The salary of A, B and C = 16 : 20 : 25

B’s salary = Rs. 54000

20’s = 54000

1’s = 2700

Total salary = 61’s = 61*2700 = Rs. 164700

 

  1. Answer b

Explanation:

The difference between simple interest and compound interest on certain time for 2 years is,

= > Diff = Sum*(r/100)2

= > Diff = 28750*(8/100)2

= > Diff = 28750*(2/25)2

= > Diff = 28750*(4/625) = 184

 

Directions (Q. 6 – 10):

  1. Answer d

Explanation:

4x = 49× 48 ÷ 47 × 48

4x = 49 + 8 – 7 + 8

4x = 418

X = 18

 

  1. Answer c

Explanation:

(789 + 417 + 673 + 228) ÷ (18 + 22 – x + 38) = 49

2107 ÷ (78 – x) = 49

2107/49 = 78 – x

43 = 78 – x

X = 78 – 43

X = 35

 

  1. Answer b

Explanation:

(3/5)*(10/9)*(9/5)*(132/100)*600 = x

X = 132*36/5

X = 4752/5 = 950.4

 

  1. Answer a

Explanation:

(56/100)*675 + (30/100)*1380 = (x/100)*1200 – 528

378 + 414 + 528 = 12x

1320 = 12x

X = 1320/12

X = 110

 

  1. Answer b

Explanation:

(3 + 3 – 4 + 5) (1/4 + 7/8 – 2/3 + ½) = x

X = 7 [(6 + 21 – 16 + 12)/24]

X = 7 23/24

 

Directions (Q. 11 – 15):

  1. Answer c

Explanation:

The pattern is, +(1*3), +(2*6), +(3*9), +(4*12),..

The answer is, 234

  1. Answer a

Explanation:

The pattern is, +(13 +1), +(23 +1), +(33 + 1), +(43 +1), +(53 +1),..

The answer is, 401

 

  1. Answer d

Explanation:

The pattern is, *2 – 2, *4 – 4, *6 -6, *8 -8,..

The answer is, 17800

 

  1. Answer b

Explanation:

The pattern is, *1 + 23, *3+43, *5 + 63, *7 + 83,…

The answer is, 6364

 

  1. Answer e

Explanation:

The pattern is, ÷3 + 3, *3 + 3(alternatively)

The answer is, 182

 

Directions (Q. 16 – 20)

  1. Answer d

Explanation:

City Population Male Female
P 281250 163125 118125
Q 265625 138125 127500
R 343750 220000 123750
S 250000 95000 155000
T 171875 75625 96250
U 250000 165000 85000

 

Total population of City R = 343750

22 % of total Population of state = 343750

(22/100)*x = 343750

X = 343750*(100/22)= 1562500

Total male population of all six cities,

= > 1562500*(18/100)*(58/100) + 1562500*(17/100)*(52/100) + 343750 *(64/100) + 1562500*(16/100)*(38/100) + 1562500*(11/100)*(44/100) + 1562500*(16/100)*(66/100)

= >163125 + 138125 + 220000 + 95000 + 75625 + 165000

= > 856875

 

  1. Answer a

Explanation:

Total population of City P and Q

= > 1562500*(18/100) + 1562500*(17/100)

= > 281250 + 265625 = 546875

The total population of City S and T

= > 1562500*(16/100) + 1562500*(11/100)

= > 250000 + 171875 = 421875

Required % = [(546875 – 421875)/421875]*100 = 29.63 % = 30 % more

(or)

Required % = {[(18 + 17) – (16 + 11)]/(16+11)}*100 = [(35- 27)/27]*100

= > (8/27)*100 = 29.63% = 30% more

 

  1. Answer b

Explanation:

The total female population of City T and U

= > 1562500*(11/100)*(56/100) + 1562500*(16/100)*(34/100)

= > 96250 + 85000 = 181250

The total male population of City Q and R

= > 1562500*(17/100)*(52/100) + 1562500*(22/100)*(64/100)

= > 138125 + 220000 = 358125

Required ratio = 181250 : 358125 = 290 : 573

 

  1. Answer c

Explanation:

Total population of City R = 343750

22 % of total Population of state = 343750

(22/100)*x = 343750

X = 343750*(100/22)= 1562500

Total male population of all six cities,

= > 1562500*(18/100)*(58/100) + 1562500*(17/100)*(52/100) + 343750 *(64/100) + 1562500*(16/100)*(38/100) + 1562500*(11/100)*(44/100) + 1562500*(16/100)*(66/100)

= >163125 + 138125 + 220000 + 95000 + 75625 + 165000

= > 856875

Total female population of all six cities

= > 1562500 – 856875 = 705625

Required difference = 856875 – 705625 = 151250

 

  1. Answer b

Explanation:

The total male population of City R and S

= > 343750*(64/100) + 1562500*(16/100)*(38/100)

= >220000 + 95000 = 315000

Total female population of City Q and T

= > 1562500*(17/100)*(48/100) + 1562500*(11/100)*(56/100)

= > 127500 + 96250 = 223750

Required % = (315000/223750)*100 = 140.78 % = 141 %

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM 

Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

 

 

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests