“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-79

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk / IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-79

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

 

Directions (Q. 1 – 5): What value should come in place of question mark (?) in the following number series?

  1. 176, 180, 216, 264, 414, 594, ?
  1. 682
  2. 714
  3. 728
  4. 824
  5. 986

 

  1. 72, 84, 99, 119, 146, ?
  1. 182
  2. 216
  3. 278
  4. 334
  5. 198

 

  1. 15, 130, ? , 3086, 6156
  1. 625
  2. 678
  3. 714
  4. 768
  5. 756

 

  1. 24, 36, 90, 315, ?
  1. 1215
  2. 1417.5
  3. 1386
  4. 1574.25
  5. 1632

 

  1. 2, 14, 42, 92, 170, ?
  1. 282
  2. 315
  3. 376
  4. 294
  5. 407

 

Directions (Q. 6 – 10): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. √ (132 + 725 ÷25 + 35 × 3 + 226) = x
  1. 36
  2. 27
  3. 32
  4. 23
  5. 18

 

  1. 58 % of 640 + 15 % of ? = 1888
  1. 9748
  2. 10112
  3. 8456
  4. 12874
  5. 14368

 

  1. (1.69)4 ÷ (2197 ÷ 1000)3 × (0.13 × 10)3 = (1.3)? -2
  1. 8
  2. 5
  3. 4
  4. 7
  5. 6

 

  1. 45 % of (5/17) of (51/177) of (4/5) of 41595 = ?
  1. 1269
  2. 1175
  3. 1456
  4. 1328
  5. 1504

 

  1. 3 5/8 + 6 1/2 – 5 1/8 = x – 5 ¼
  1. 11 ½
  2. 10 ¼
  3. 12 3/5
  4. 8 2/7
  5. 13 4/9

 

  1. P, Q and R started a business by investing Rs. 50000, 55000 and 65000 respectively. After one year, P withdraw 5000 and Q invested 10000 more. And after one year, R withdraw 15000. Find the share of Q, If the total profit at the end of 3 year is Rs. 54540?
  1. 21040
  2. 18670
  3. 19980
  4. 22450
  5. None of these

 

  1. Three pipes A, B, C can fill a cistern in 8, 10, 12 hours respectively. If pipe A is kept open all the time and pipe B and C is opened alternatively for hour then find in how many hour the tank will be filled?
  1. 27/4 hours
  2. 32/5 hours
  3. 48/7 hours
  4. 23/2 hours
  5. None of these

 

  1. The population of a town before three years was 44000. In first year it increased by 15%, in the second year again increased by 20% and in the third year decreased by 10%. Find the difference between present population of the town and the population of the town before three years?
  1. 10864
  2. 10468
  3. 10846
  4. 10648
  5. None of these

 

  1. Ratio of the ages of Ram and Shyam before five years was 5:3, ratio of their ages after five years will be 3:2. Manoj is five years older than Shyam. What is the present age of Manoj?
  1. 60 years
  2. 30 years
  3. 65 years
  4. 40 years
  5. None of these

 

  1. Ratio of the incomes of Rubha and Usha are 18:19 respectively and their expenditures are in the ratio 33:34 respectively. If Rubha saves Rs.3000 and Usha saves Rs.4000 respectively. Find the sum of the incomes of Rubha and Usha.
  1. 71000
  2. 75000
  3. 74000
  4. 72000
  5. None of these

 

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following pie chart 1 shows percentage distribution of total no of students in six different schools and the pie chart2 shows the percentage distribution of total no of girls in six different schools.

Total no of students = 65000 and the ratio of boys to girls is 7 : 6.

 

  1. What is the difference between the total no of girls and total no of boys studying in School B?
  1. 5250
  2. 4800
  3. 4650
  4. 5500
  5. None of these

 

  1. Total no of girls studying in School A and C together is approximately what percentage of total no of boys studying in School D and E together?
  1. 144 %
  2. 136 %
  3. 152 %
  4. 118 %
  5. None of these

 

  1. What is the total no of boys studying in School B, D, E and F together?
  1. 17400
  2. 18250
  3. 16600
  4. 19550
  5. None of these

 

  1. Find the ratio between the total no of girls studying in School A, C, E together to that of boys studying in the same School?
  1. 133 : 181
  2. 126 : 199
  3. 117 : 173
  4. 141 : 219
  5. None of these

 

  1. Only 60 % and 75 % of the students in School B and C is planned to go for an excursion. Find the ratio between the students didn’t go for any excursion in School B to that of Students in School C?
  1. 8800
  2. 7600
  3. 9360
  4. 10500
  5. None of these

 

Answers

Directions (Q. 1 – 5):

  1. Answer e

Explanation:

The pattern is, +(23 – 22), +(33+ 32), +(43 – 42), +(53 + 52), +(63 – 62), +(73 + 72)..

The answer is, 986

 

  1. Answer a

Explanation:

The difference of difference is, 3, 5, 7, 9

The answer is, 182

 

  1. Answer d

Explanation:

The pattern is, ×8 +10, ×6 -12, ×4 +14, ×2 -16

The answer is, 768

 

  1. Answer b

Explanation:

The pattern is, *3/2, *5/2, *7/2, *9/2

The answer is, 1417.5

 

  1. Answer a

Explanation:

The pattern is, (12 × 3) – 1, (22 × 4) – 2, (32 × 5) – 3, (42 × 6) – 4, (52 × 7) – 5, (62 × 8) – 6,..

The answer is, 282

 

Directions (Q. 6 – 10):

  1. Answer d

Explanation:

√ (132 + 725 ÷25 + 35 × 3 + 226) = x

√ (169 + 29 + 105 + 226) = x

X = √529

X = 23

 

  1. Answer b

Explanation:

(58/100)*640 + (15/100)*x = 1888

371.2 + 3x/20 = 1888

3x/20 = 1888- 371.2

3x/20 = 1516.8

X = 1516.8*(20/3) = 10112

 

  1. Answer c

Explanation:

(1.3)8 ÷ (2.197)3 × (1.3)3 = (1.3)x -2

(1.3)8 ÷ (1.3)9 × (1.3)3 = (1.3)x -2

(1.3)8-9+3 = (1.3)x -2

2 = x – 2

X = 4

 

  1. Answer a

Explanation:

(45/100)*(5/17)*(51/177)*(4/5)*41595 = x

X = 1269

 

  1. Answer b

Explanation:

3 5/8 + 6 1/2 – 5 1/8 + 5 ¼ = x

(3 + 6 – 5 + 5)(5/8 + ½ – 1/8 + ¼) = x

X = 9 [(5 + 4 – 1 + 2)/8]

X = 9 (10/8) = 9 (5/4)

X = 10 ¼

 

  1. Answer c

Explanation:

The share of P, Q, R

= > [50000*1 + 45000*2] : [55000*1 + 65000*2] : [65000*2 + 50000*1]

= > 140000 : 185000 : 180000

= > 28 : 37 : 36

Total profit = Rs. 54540

101’s = 54540

1’s = 540

The share of Q = 37’s = 37*540 = Rs. 19980

 

  1. Answer a

Explanation:

Total units of work= 120

Work done by three pipes in 3 hours= 18+20= 38 units

Work done in 6 hours= 38*3= 114 units

Remaining will be done by pipe A= 6/8= 3/4 hours

Total time required= 6 + 3/4= 27/4 hours

 

  1. Answer d

Explanation:

Present population of the town

= (44000) x (115/100) x (120/100) x (90/100)

= 54648

Required difference = 54648 – 44000 = 10648

 

  1. Answer d

Explanation:

Let five years ago, ages of Ram and Shyam were 5x and 3x respectively.

According to the question,

(5x + 10)/(3x + 10) = 3/2

=> 10x + 20 = 9x + 30

=> x = 10

Present age of Shyam = 3x = 3 * 10 + 5= 35

Present age of Manoj = 35 + 5 = 40 years

 

  1. Answer c

Explanation:

Let the incomes of Rubha and Usha are Rs.18x and Rs19x respectively.

According to the question

(18x – 3000)/(19x – 4000) = 33/34

=> 612x – 102000 = 627x – 132000

=> 15x = 30000

=> x = 2000

Sum of the incomes of Rubha and Usha

= > 18x + 19x = 37x

= > 37 * 2000 = Rs.74000

 

Directions (Q. 16 – 20)

 

  1. Answer a

Explanation:

School Total Students =

65000

Total girls =

30000

Total boys =

35000

A 9750 3600 6150
B 13650 4200 9450
C 15600 6300 9300
D 7150 5100 2050
E 7150 2700 4450
F 11700 8100 3600

 

Total no of students = 65000 and the ratio of boys to girls is 7 : 6.

13’s = 65000

1’s = 5000

Total girls in all the given schools = 30000

Total boys in all the given schools = 35000

Total no of girls studying in School B

= > 30000*(14/100)

= > 4200

Total no of boys studying in School B

= > 13650 – 4200

= > 9450

Required difference = 9450 – 4200 = 5250

 

  1. Answer c

Explanation:

Total no of girls studying in School A and C together

= > 30000*(33/100) = 9900

Total students studying in School D

= > 65000*(11/100) = 7150

Total girls studying in School D

= >30000*(17/100) =5100

Total boys studying in School D

= > 7150 – 5100 = 2050

Total students studying in School E

= > 65000*(11/100) = 7150

Total girls studying in School D

= > 30000*(9/100) = 2700

Total boys studying in School D

= > 7150 – 2700= 4450

Total no of boys studying in School D and E

= > 2050 + 4450 = 6500

Required % = (9900/6500)*100 = 152.3 % = 152 %

 

  1. Answer d

Explanation:

Total no of boys studying in School B, B, E and F together,

= > 9450 + 2050 + 4450 + 3600

= > 19550

 

  1. Answer b

Explanation:

The total no of girls studying in School A, C, E

= > 3600 + 6300 + 2700

= > 12600

The total no of boys studying in School A, C, E

= > 6150 + 9300 + 4450

= > 19900

Required ratio = 12600 : 19900 = 126 : 199

 

  1. Answer c

Explanation:

Only 60 % and 75 % of the students in School B and C is planned to go for an excursion

Total no of students didn’t go for any excursion in School B and C,

= > 65000*(21/100)*(40/100) + 65000*(24/100)*(25/100)

= > 5460 + 3900

= > 9360

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM 

Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

 

 

 

 

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests