“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-81

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk / IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-81

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

 

Directions (Q. 1 – 5): What value should come in place of question mark (?) in the following number series?

  1. 2184, 156, 1320, 110, ? , 72
  1. 1150
  2. 1080
  3. 720
  4. 840
  5. 960

 

  1. 2, 81, 500, 1715, ? , 9317
  1. 3871
  2. 4374
  3. 5119
  4. 2946
  5. 3675

 

  1. 208, 56, 20, 13, ? , 15.3125
  1. 25
  2. 5
  3. 75
  4. 25
  5. 15

 

  1. 318, 322, 338, 374, 438, ?
  1. 514
  2. 676
  3. 492
  4. 538
  5. 646

 

5. 3, 2201, 3531, 4261, ? , 4729

  1. 4603
  2. 4425
  3. 4376
  4. 4538
  5. 4581

Directions (Q. 6 – 10): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. 3 7/24 of 2688 + 3 4/15 of 1920 = x + 320
  1. 15650
  2. 14800
  3. 13740
  4. 16820
  5. None of these

 

  1. (4444 ÷ 101) + (2760 ÷ 15) + (3624 ÷ 12) + (3680 ÷ 8) =?
  1. 1123
  2. 845
  3. 990
  4. 1077
  5. None of these

 

  1. 42 % of 8200 + 72 % of 4800 – 25 % of 6400 =?
  1. 4800
  2. 6120
  3. 7480
  4. 5300
  5. None of these

 

  1. 3 2/7 + 5 3/7 – 7 1/14 + 4 3/14 = ?
  1. 5 6/7
  2. 7 ¾
  3. 8 ½
  4. 9 4/5
  5. None of these

 

  1. 7 7/8 of (4/5) of (72/117) of 38025 = x
  1. 132580
  2. 158940
  3. 147420
  4. 125760
  5. None of these

 

  1. A box contains 4 red balls, 3 white balls, 6 black balls. If two balls are drawn out random, then find the probability that both balls are either red or black balls
  1. 7/16
  2. 11/16
  3. 3/56
  4. 13/16
  5. None of these

 

  1. Incomes of Rajiv and Mohan are in the ratio 5:6 and their expenditures are in the ratio 235:278. If Rajiv saves Rs.1000 and Mohan saves Rs.2000, then find the income of Rajiv?
  1. 52600
  2. 42000
  3. 48000
  4. 57400
  5. None of these

 

  1. P, Q and R can fill the tank in 15, 18 and 20 min respectively. All three began to fill the tank together but P and Q left 4 and 5 min respectively before filling the tank. In how much time does R takes to fill the tank?
  1. 8 30/31 min
  2. 7 26/33 min
  3. 9 30/33 min
  4. 6 26/31 min
  5. None of these

 

  1. The sum of the present ages of the four members of a family is 180 years. 5 years ago the ages of the four members A, B, C and D were in the ratio of 3:5:4:8. After how many years would A be as old as the present age of D?
  1. 30 years
  2. 35 years
  3. 37 years
  4. 40 years
  5. None of these

 

  1. A boat can cover 9.6 km upstream in 24 minutes. If the speed of the current is 1/4th of the boat in still water, then how much distance (in km) can the boat cover downstream in 36 minutes?
  1. 36 km
  2. 24 km
  3. 48 km
  4. 32 km
  5. None of these

 

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following pie chart shows the percentage distribution of total no of employees in Bank A who are interested in different sports activities.

 

  1. Total no of female employees who are interested in Football and Athletics is approximately what percentage of total no of male employees who are interested in Cricket and Kabaddi together?
  1. 54 %
  2. 73 %
  3. 82 %
  4. 57 %
  5. 79 %

 

  1. Find the ratio between the total no of female employees who are interested in Volleyball and hockey together to that of total no of female employees who are interested in Kabaddi and Athletics together?
  1. 113 : 172
  2. 145 : 216
  3. 178 : 348
  4. 131 : 154
  5. None of these

 

  1. Out of the total no of female employees, which sports liked by most of the female employees?
  1. Volleyball
  2. Cricket
  3. Athletics
  4. Kabaddi
  5. Football

 

  1. Find the difference between the total no of female employees who are interested in Football, Volleyball and Athletics together to that of total no of male employees who are interested in the same sports?
  1. 5250
  2. 3370
  3. 4840
  4. 3600
  5. None of these

 

  1. Find the total no of male employees who are interested in all the given sports activities?
  1. 33655
  2. 41275
  3. 32465
  4. 43785
  5. None of these

 

Answers:

Directions (Q. 1 – 5):

  1. Answer c

The pattern is, 133 – 13, 122 + 12, 113 – 11, 102 + 10, 93 – 9, 82 + 8,..

The answer is, 720

 

  1. Answer b

The pattern is, 2*13, 3*33, 4*53, 5*73, 6*93, 7*113,..

The answer is, 4374

 

  1. Answer a

The pattern is, ÷ 4 + 4, ÷ 4 + 6, ÷ 4 + 8, ÷ 4 + 10…

The answer is, 13.25

 

  1. Answer d

The pattern is, +(1*4), +(2*8), +(3*12), +(4*16), +(5*20),..

The answer is, 538

(Or)

The difference of the following series is 22, 42, 62, 82

  1. Answer a

The difference is, 133 + 1, 113 – 1, 93 + 1, 73 – 1, 53 + 1,..

The answer is, 4603

 

Directions (Q. 6 – 10):

  1. Answer b

(79/24)*2688 + (49/15)*1920 – 320 = x

X = 8848 + 6272 – 320

X = 14800

 

  1. Answer c

(4444/101) + (2760/15) + (3624/12) + (3680/8) = x

X = 44 + 184 + 302 + 460

X = 990

 

  1. Answer d

(42/100)*8200 + (72/100)*4800 – (25/100)*6400 = x

X = 3444 + 3456 – 1600

X = 5300

 

  1. Answer a

(3 + 5 – 7 + 4) (2/7 + 3/7 – 1/14 + 3/14) = x

X = 5 (12/14)

X = 5 6/7

 

  1. Answer c

(63/8)*(4/5)*(72/117)*38025 = x

X = 63*36*65

X = 147420

 

  1. Answer a

P(E) = n(E)/n(S)

n(S) = 13C2

n(E) = 4C2 or 6C2

P(E) = 4C2 or 6C2 / 13C2

P(E) = (6+15)/78

P(E) = 7/16

 

  1. Answer c

Let the income of Rajiv and Mohan are Rs.5x and Rs.6x respectively.

According to the question,

(5x – 1000)/(6x – 2000) = 235/278

=> 1390x – 278000 = 1410x – 470000

=> 192000 = 20x

=> x = 9600

Income of Rajiv = 5x = 5 * 9600 = Rs. 48000

 

  1. Answer a

(x-4)/ 15 + (x-5)/18 + x/20 =1

(12x-48+10x-50+9x)/180 =1

31x-98=180

31x= 278

X=278/31 = 8 30/31 min

 

  1. Answer d

Let five years ago, age of A, B, C and D were 3x, 5x, 4x and 8x respectively.

According to the question

3x + 5x + 4x + 8x + 5 * 4 = 180

=> 20x = 180 – 20

=> 20x = 160

=> x = 160/20 = 8

Present age of A = 3 * 8 + 5 = 29 years

Present age of D = 8 * 8 + 5 = 69 years

Required number of years = 69 – 29 = 40 years

 

  1. Answer b

Speed of upstream= (9.6 *60) / 24 = 24 km/hr

The speed of the current is 1/4th of the boat in still water.

= > Speed of current: Speed of still water = 1:4

Speed of upstream= Speed of still water- speed of Current

24= 3x =>x=8

Speed of current = 8 km/hr

Speed of boat in still water= 32 km/hr

Speed of downstream= Speed of still water + speed of Current

= > 32+8 = 40 km/hr

Here speed= 40 km/hr, Time= 36 minutes

Distance= 40 *(36/60) = 24 km

 

Directions (Q. 16 – 20)

  1. Answer a
Sports Total employees Male Female
Cricket 13200 7920 5280
Kabaddi 8250 6600 1650
Football 6050 4235 1815
Volleyball 10450 5700 4750
Athletics 12100 6050 6050
Hockey 4950 3150 1800

 

Total no of female employees who are interested in Football and Athletics

= > 1815 + 6050 = 7865

Total no of male employees who are interested in Cricket and Kabaddi together

= > 7920 + 6600 = 14520

Required % = (7865/14520)*100 = 54.167 % = 54 %

 

  1. Answer d

The total no of female employees who are interested in Volleyball and hockey together

= > 4750 + 1800 = 6550

Total no of female employees who are interested in Kabaddi and Athletics together

= > 1650 + 6050 = 7700

Required ratio = 6550: 7700 = 131: 154

 

  1. Answer c
Sports Total employees Male Female
Cricket 13200 7920 5280
Kabaddi 8250 6600 1650
Football 6050 4235 1815
Volleyball 10450 5700 4750
Athletics 12100 6050 6050
Hockey 4950 3150 1800

 

Athletics liked by most of the female employees.

 

  1. Answer b

The total no of female employees who are interested in Football, Volleyball and Athletics together

= > 1815 + 4750 + 6050 = 12615

The total no of male employees who are interested in Football, Volleyball and Athletics together

= > 4235 + 5700 + 6050 = 15985

Required difference = 15985 – 12615 = 3370

 

  1. Answer a

Total no of male employees who are interested in all the given sports activities

= > 7920 + 6600 + 4235 + 5700 + 6050 + 3150

= > 33655

 

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM 

Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

 

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests