“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-82

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk / IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-82

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

 

Directions (Q. 1 – 5): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. 2448 ÷ 16 × 15 + √3136 =?
  1. 2173
  2. 1957
  3. 2351
  4. 3056
  5. None of these

 

2. (864 ÷ 24) % of 4280 =? + 190

  1. 1350.8
  2. 954.6
  3. 2018.4
  4. 1786.2
  5. None of these

 

  1. 68 % of 725 – (2470 ÷ 65) =?
  1. 512
  2. 678
  3. 343
  4. 455
  5. None of these

 

  1. (√5625) % of 7400 ÷ 150 =? – 2091
  1. 1726
  2. 2128
  3. 3136
  4. 1984
  5. None of these

 

  1. 363 × 40961/2 × 382 ÷ (93 × 762) = 4?
  1. 5
  2. 7
  3. 9
  4. 3
  5. None of these

 

Directions (Q. 6 – 10): What value should come in place of question mark (?) in the following number series?

  1. 2, 4, 12, ? , 3612
  1. 112
  2. 84
  3. 256
  4. 578
  5. 780

 

  1. 16, 24, 60, ? , 945
  1. 86
  2. 130
  3. 210
  4. 374
  5. 586

 

  1. 72, 147, 291, 585, ?
  1. 1167
  2. 1789
  3. 1913
  4. 2178
  5. 2784

9. 32, 65, 204, 841, ?

  1. 2156
  2. 3345
  3. 2894
  4. 4254
  5. 3892

 

10. 370, 1154, 478, 1054, ? , 970

  1. 548
  2. 680
  3. 570
  4. 732
  5. 816

 

  1. A starts a business with a capital of Rs. 1500. B joins the business 6 months after the start of the business and C joins the business after 8 months. At the end of the year their respective shares in the profit was in ratio off 5:3:3. What is the sum of amount put in the business by B and C together?
  1. 4500
  2. 5600
  3. 3800
  4. 6000
  5. None of these

 

12. Two Stations A and B are 462 km apart. A train leaves from station A to station B and at the same time another train leaves station B to A. Both the trains meet 5.5 hours after they start moving. If the train that starts from station A is 28 km/hr faster than the other one, what is the ratio of the speeds of both the trains?

  1. 3 : 5
  2. 4 : 7
  3. 2 : 1
  4. 5 : 8
  5. None of these

 

  1. The circumference of a circle is equal to the perimeter of a square whose area is 1089 sq cm. What is the area of the circle?
  1. 1386 Sq cm
  2. 1728 Sq cm
  3. 1516 Sq cm
  4. 1644 Sq cm
  5. None of these

 

  1. A shopkeeper sold an article at 12% discount on marked price yet he gains 25%. If the marked price of the article is Rs.2500, then the marked price of the article is approximately what percent more than the cost price?
  1. 42 %
  2. 51 %
  3. 33 %
  4. 38 %
  5. 29 %

 

  1. Ratio of the present ages of Rajesh and his wife is 9:8. Four years ago, ratio of their ages was 8:7. After how many years ratio of their ages will be 13:12?
  1. 12 years
  2. 16 years
  3. 14 years
  4. 18 years
  5. None of these

 

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions.

Dance

School

Total no of students

Enrolled in the dance School

% of enrolled students who are all learning Kuchupudi Ratio of Male to female learning Kuchupudi dance
A 560 45 % 1 : 2
B 480 40 % 3 : 5
C 370 60 % 2 : 1
D 630 70 % 5 : 4
E 540 60 % 5 : 7

 

  1. Find the difference between the total no of male to that of total no of female who are all learning Kuchupudi dance?
  1. 110
  2. 127
  3. 136
  4. 63
  5. None of these

 

  1. Total no of enrolled students who are all learning Kuchupudi dance in School B and C together is approximately what percentage more/less than the total no of students who are all learning Kuchupudi dance  in school D?
  1. 12 % more
  2. 6 % more
  3. 6 % less
  4. 12 % less
  5. None of these

 

  1. Find the ratio between the total no of students learning Kuchupudi in School A and B together to that of total no of students learning Kuchupudi in School D and E together?
  1. 135 : 247
  2. 148 : 255
  3. 151 : 309
  4. 218 : 329
  5. None of these

 

  1. Total no of students enrolled in School C and D together is approximately what percentage of total no of students enrolled in School A and B together?
  1. 96 %
  2. 114 %
  3. 88 %
  4. 72 %
  5. 90%

 

  1. Find the average no of enrolled students who are all learning other than Kuchupudi dance in School A, C and E?
  1. 356
  2. 298
  3. 224
  4. 382
  5. None of these

 

Answers:

Directions (Q. 1 – 5):

  1. Answer c

(2448/16)*15 + 56 = x

X = 2295 + 56

X = 2351

 

  1. Answer a

(864/24) % of 4280 = x + 190

(36/100)*4280 – 190 = x

1540.8 – 190 = x

X = 1350.8

 

  1. Answer d

(68/100)*725 – (2470/65) = x

X = 493 – 38

X = 455

 

  1. Answer b

75 % of 7400 ÷ 150 = x – 2091

(75/100)*(7400/150) + 2091 = x

X = 37 + 2091

X = 2128

 

  1. Answer a

(36*36*36*64*38*38)/(9*9*9*76*76) = 4x

4*4*64 = 4x

42 * 43 = 4x

4x = 45

X = 5

 

Directions (Q. 6 – 10):

  1. Answer b

The pattern is, (num2/2) + num.

(ie.,) (22/2) + 2 = 4, (42/2) + 4 = 12, (122/2) + 12 = 84, (842/2) + 84 = 3612

 

  1. Answer c

The pattern is, *3/2, *5/2, *7/2, *9/2,..

The answer is, 210

 

  1. Answer a

The pattern is, *2 + 3, *2 – 3(alternatively)

The answer is, 1167

 

  1. Answer d

The pattern is, *2 + 12, *3 + 32, *4 + 52, *5 + 72, *6 + 92….

The answer is, 4254

 

  1. Answer c

The pattern is, +282, -262, +242, -222, +202….

The answer is, 570

 

  1. Answer a

The share of A, B and C = [1500*12]: 6B: 4C = 5: 3: 3

5’s = 1500*12 = 18000

1’s = 18000/5 = 3600

Capital of B = 3600*(3/6) = Rs. 1800

Capital of C = 3600*(3/4) = Rs. 2700

Total Money invested= 1800 + 2700 = Rs. 4500

 

  1. Answer c

Let the speed of the first train be x and that of the second train be y

Then, x-y= 28…… (i)

Time = Distance/Speed

5.5 = 462/(x + y)

x + y = 462/5.5

x + y = 84…… (ii)

By solving,

2x= 112

x= 56, y= 28

Ratio of their speed= 56: 28= 2 : 1

 

  1. Answer a

The circumference of a circle = Perimeter of a Square

Area of Square = a2 = 1089

Side (a) = 33 cm

Perimeter of square = 4a = 33*4 = 132 cm

According to the question,

2πr = 132

2*(22/7)*r = 132

r = 21

Area of the circle= πr2 = (22/7)*21*21 = 1386 Sq cm

 

  1. Answer a

MP*(88/100) = CP*(125/100)

=> 2500 *88 = CP*125

=> CP = (2500*88)/125

=> CP = Rs. 1760

Required percentage = [(2500 – 1760)/1760] x 100

= > (740/1760) x 100 = 42.04% = 42 %

 

  1. Answer b

Let the present ages of Rajesh and his wife are 9x and 8x respectively.

(9x – 4)/(8x – 4) = 8/7

=> 63x – 28 = 64x – 32

=> x = 4

Present age of Rajesh = 9x = 9 * 4 = 36 years

Present age of his wife = 8x = 8 * 4 = 32 years

Let after p years ratio of their ages will be 13:12

(36 + p)/(32 + p) = 13/12

=> 432 + 12p = 416 + 13p

=> p = 432 – 416

=> p = 16 years

 

Directions (Q. 16 – 20)

  1. Answer d

The total no of male who are all learning Kuchupudi dance

= > 560*(45/100)*(1/3) + 480*(40/100)*(3/8) + 370*(60/100)*(2/3) + 630*(70/100)*(5/9) + 540*(60/100)*(5/12)

= > 84 + 72 + 148 + 245 + 135

= > 684

The total no of female who are all learning Kuchupudi dance

= > 560*(45/100)*(2/3) + 480*(40/100)*(5/8) + 370*(60/100)*(1/3) + 630*(70/100)*(4/9) + 540*(60/100)*(7/12)

= > 168 + 120 + 74+ 196 + 189

= > 774

Required difference = 747 – 684 = 63

 

  1. Answer c

Total no of enrolled students who are all learning Kuchupudi dance in School B and C together

= > 480*(40/100) + 370*(60/100)

= > 192 + 222 = 414

The total no of students who are all learning Kuchupudi dance  in school D

= > 630*(70/100)

= > 441

Required % = [(441 – 414)/441]*100 = (27/441)*100 = 6.12 % = 6 % less

 

  1. Answer b

The total no of students learning Kuchupudi in School A and B together

= > 560*(45/100) + 480*(40/100)

= > 252 + 192 = 444

The total no of students learning Kuchupudi in School D and E together

= > 630*(70/100) + 540*(60/100)

= > 441 + 324 = 765

Required ratio = 444: 765 = 148: 255

 

  1. Answer a

Total no of students enrolled in School C and D together

= > 370 + 630 = 1000

Total no of students enrolled in School A and B together

= > 560 + 480 = 1040

Required % = (1000/1040)*100 = 96.15 % = 96 %

 

  1. Answer c

The average no of enrolled students who are all learning other than Kuchupudi dance in School A, C and E

= > [560*(55/100) + 370*(40/100) + 540*(40/100)]/3

= > (308 + 148 + 216)/3

= > 672/3 = 224

 

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM 

Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

 

 

 

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests