“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-87

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-87

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

 

Directions (Q. 1 – 5): What value should come in place of question mark (?) in the following number series?

  1. 756, 378, 126, 31.5,?
  1. 5
  2. 2
  3. 4
  4. 3
  5. 1 
  1. 72, 94, 138, 204,?
  1. 345
  2. 292
  3. 377
  4. 418
  5. 256
  1. 32, 249, 1737, 10417,?
  1. 52081
  2. 39213
  3. 28457
  4. 41126
  5. 60258
  1. 72, 90, 112, 142, 188,?
  1. 314
  2. 408
  3. 266
  4. 392
  5. 285
  1. 72, 73, 150, 459,?
  1. 987
  2. 1852
  3. 1321
  4. 1575
  5. 853

Directions (Q. 6 – 10): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. 782 × 6840 ÷ 57 % of 600 = 56 × 456 ÷ 3 +? + 5100
  1. 2028
  2. 1786
  3. 1574
  4. 2542
  5. None of these 
  1. 45 % of 750 +? % of 400 – 70 % of 1220 = 8193
  1. 175
  2. 275
  3. 375
  4. 475
  5. None of these
  1. (2/7) of 3192 × 375 ÷ 15 – ? = 639 ÷ 3 + 157
  1. 18560
  2. 16750
  3. 26580
  4. 22430
  5. None of these
  1. 65 % of 785 + 38 % of 550 = x – (55)2
  1. 50
  2. 25
  3. 75
  4. 50
  5. None of these
  1. 4 5/6 + 3 ½ + 7 ¾ – 1 1/3 = x + 2 2/3
  1. 11 7/12
  2. 12 1/12
  3. 13 5/12
  4. 10 7/12
  5. None of these
  1. A certain number of men complete a piece of work in 56 days. If there were 6 men more, the work could be finished in 8 days less. How many men were originally there?
  1. 45 men
  2. 28 men
  3. 40 men
  4. 36 men
  5. None of these
  1. A trader sells an article at a loss of 8%, but when he increases the selling price of the article by Rs. 164 he earns a profit of 2.25% on the cost price. If he sells the same article for Rs. 1760, what is his profit percentage?
  1. 25 %
  2. 10 %
  3. 15 %
  4. 30 %
  5. None of these
  1. The present age of Ragu’s father is 5 times Ragu’s present age. Five years back, Ragu’s father was nine times as old as Ragu was at that time. What is the present age of Ragu’s father?
  1. 50 years
  2. 35 years
  3. 42 years
  4. 38 years
  5. None of these
  1. A 200 litre mixture of milk and water contains milk and water in the ratio of 7:3. How much milk should be added to the mixture to get a new mixture of milk and water in the ratio of 13:5?
  1. 12 litres
  2. 14 litres
  3. 16 litres
  4. 18 litres
  5. None of these

15. A sum was put at a certain rate of interest for 6 years at simple interest. If the interest would have been 5% higher than the previous rate then Rs. 90 would have been earned more. What is the sum?

  1. 300
  2. 450
  3. 560
  4. 620
  5. None of these

 

Directions (Q. 16 – 20) Study the following table carefully and answer the given questions.

Name of stateTotal populationM : F% of population above poverty line
A60 lakhs7 : 575 %
B45 lakhs5 : 460 %
C36 lakhs3 : 150 %
D50 lakhs2 : 366 %
E72 lakhs1 : 175 %

 

  1. Find the total no of male population in all the given states together?
  1. 128 lakhs
  2. 136 lakhs
  3. 143 lakhs
  4. 155 lakhs
  5. None of these
  1. Find the ratio between the below poverty line population of state B and C together to that of the state A and D together?
  1. 7 : 9
  2. 5 : 7
  3. 8 : 5
  4. 9 : 8
  5. None of these
  1. The above poverty line population of State C, D and E together is approximately what percentage of below poverty line population of State A, B and C together?
  1. 178 %
  2. 206 %
  3. 152 %
  4. 134 %
  5. 212%
  1. Find the difference between the male population of State A, C and E together to that of the female population of State B, D and E together?
  1. 12 lakhs
  2. 15 lakhs
  3. 18 lakhs
  4. 23 lakhs
  5. None of these
  1. Total male population in State D and E together is approximately what percentage more/less than the total female population of State A and B together?
  1. 32 %
  2. 46 %
  3. 24 %
  4. 18 %
  5. 20 %

 

Answers:

Directions (Q. 1 – 5):

  1. Answer d

The pattern is, ÷ 2, ÷ 3, ÷ 4, ÷ 5…

The answer is, 6.3

  1. Answer b

The pattern is, +(1*22), +(2*22), +(3*22), +(4*22),..

The answer is, 292

  1. Answer a

The pattern is, *8 – 7, *7 – 6, *6 – 5, *5 – 4….

The answer is, 52081

  1. Answer c

The difference of difference is, ×2

The answer is, 266

  1. Answer b

The pattern is, *1 + 12, *2 + 22, *3 + 32, *4 + 42,..

The answer is, 1852

Directions (Q. 6 – 10):

  1. Answer a

782 × 6840 ÷ 57 % of 600 = 56 × 456 ÷ 3 +? + 5100

782*(6840/[(57/100)*600]) = 56*(456/3) + x + 5100

782*(6840/342) = 8512 + x + 5100

15640 – 8512 – 5100 = x

2028 = x

  1. Answer c

(45/100)*750 + (x/100)*400 – (70/100)*1220 = 8193

337.5 + 4x – 854 = 8193

4x = 8193 – 337.5 + 854

4x = 8709.5

X = 2177.375

  1. Answer d

(2/7)*3192 *(375/15) – x = (639/3) + 157

22800 –x = 213 + 157

X = 22800 – 213 – 157

X = 22430

  1. Answer b

(65/100)*785 + (38/100)*550 = x – 3025

510.25 + 209 + 3025 = x

X = 3744.25

  1. Answer b

(4 + 3 + 7 -1 – 2) (5/6 + ½ + ¾ -1/3 – 2/3) = x

X = 11 [(10 + 6 + 9 – 4 – 8)/12]

X = 11(13/12)

X = 12(1/12)

  1. Answer d

Let the no of men be x,

Work = men*days

Here work is equal. So,

56*x = (x + 6)*48

56x = 48x + 288

8x = 288

X = 36

  1. Answer b

Let the cost price be x

According to question

102.25x – 92x= 164

10.25x= 164

Cost Price of the article = 164/10.25*100= 1600

Profit = 1760-1600= Rs 160

Profit %= (160/1600)*100= 10%

  1. Answer a

Let the present age of Ragu be x

Present age of Ragu’s father= 5x

Now 5 yrs ago

Ragu’s father’s age= 9 * Ravi’s age

= > 5x-5=9(x-5)

= > x= 10

Ragu’s Father’s age = 5*10= 50 years.

  1. Answer c

Milk in the mixture= 200*7/10= 140 liters

Water in the mixture= 200-140= 60 liters

Let the amount of milk be added be x

(140+x)/60= 13/5

700+ 5x= 780

5x= 80

x= 16 liters

  1. Answer a

Let the sum be x and the rate of interest be r%

So,

[x*6*(r+5)]/100 – [x*6*r]/100= 90

[6xr+ 30x]/100 – 6xr/100= 90

6xr/100 + 30x/100 – 6xr/100= 90

30x/100= 90

x= 90*100/30

Sum (x) = Rs. 300

 

Directions (Q. 16 – 20)

  1. Answer c

The total no of male population in all the given states together

= > 60*(7/12) + 45*(5/9) + 36*(3/4) + 50*(2/5) + 72*(1/2)

= > 35 + 25 + 27 + 20 + 36

= > 143 lakhs

  1. Answer d

The below poverty line population of state B and C

= > 45*(40/100) + 36*(50/100)

= > 18 + 18 = 36 lakhs

The below poverty line population of state A and D

= > 60*(25/100) + 50*(34/100)

= > 15 + 17 = 32 lakhs

Required ratio = 36: 32 = 9: 8

  1. Answer b

The above poverty line population of State C, D and E together

= > 36*(50/100) + 50*(66/100) + 72*(75/100)

= > 18 + 33 + 54 = 105

The below poverty line population of State A, B and C together

= > 60*(25/100) + 45*(40/100) + 36*(50/100)

= > 15 + 18 + 18 = 51

Required % = (105/51)*100 = 205.88 % = 206 %

  1. Answer a

The male population of State A, C and E together

= > 60*(7/12) + 36*(3/4) + 72*(1/2)

= > 35 + 27 + 36 = 98

The female population of State B, D and E together

= > 45*(4/9) + 50*(3/5) + 72*(1/2)

= > 20 + 30 + 36 = 86

Required difference = 98 – 86 = 12 lakhs

  1. Answer c

Total male population in State D and E together

= > 50*(2/5) + 72*(1/2)

= > 20 + 36 = 56

Total female population of State A and B together

= > 60*(5/12) + 45*(4/9)

= > 25 + 20 = 45

Required % = [(56 – 45)/45]*100 = (11/45)*100 = 24.44 % = 24 %

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

TopicDaily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials8.00 AM
Current Affairs Quiz9.00 AM
Logical Reasoning10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20”11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu)12.00 PM
Static GK Quiz1.00 PM
English Language “20-20”2.00 PM
Banking Awareness Quiz3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating4.00 PM
Daily Current Affairs Updates5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise)6.00 PM
Reasoning Ability “20-20”7.00 PM
English Language (New Pattern Questions)8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz9.00 PM 

Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018