Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. **SBI Clerk 2018** Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this **“20-20” Quantitative Aptitude Questions.**

**Are You preparing for Bank exams 2019? Start your preparation with Free Mock test Series.**

One Time Offer @ Rs.345 Yearly Platinum Pack with 1 Year Validity

- Free IBPS Clerk Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free LIC Assistant Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free IBPS SO Mock Test 2019 – Take Test Now

**“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-89**

**Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi**

**Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions**

**Directions (Q. 1 – 5): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?**

**32450 ÷ 11 + (4/9) of 11520 + 48 % of 7500 =?**^{2}– 430

- 150
- 178
- 110
- 92
- None of these

**11 3/7 – 4 ½ + 6 3/14 – 5 ¼ =? – 2 ¾**

- 10 9/14
- 12 3/14
- 9 8/9
- 7 5/9
- None of these

**√13225 +****∛****205379 + 52 % of 700 = 408 +?**

- 156
- 218
- 189
- 130
- None of these

**(3/5) of (75/27) of 3255 = 27 % of 1500 + (2/7) of (?)**

- 15785
- 17570
- 19525
- 9840
- None of these

**49**^{2}**÷ 14 × 8 + 58**^{2}= 4 × ? – 15 % of 2480

- 1489
- 1277
- 1645
- 1823
- None of these

**Directions (Q. 6 – 10): What value should come in place of question mark (?) in the following number series?**

**112, 368, 496, 560, ? , 608**

- 592
- 588
- 576
- 598
- 602

**78, 96, 132, 150, 186, ? , 240**

- 212
- 228
- 204
- 230
- 216

**20, 30, 50, 90, 170, ?**

- 280
- 240
- 350
- 330
- 370

**18, 36, 108, 432, ? , 12960**

- 3380
- 2160
- 4420
- 5150
- 6770

**788, 445, 229, 104, 40, ?**

- 25
- 21
- 17
- 15
- 13

**The ratio of present ages of a husband and wife is 7:5. After 10 years, the ratio of their ages will be 9:7. A child was born after 2 years of their marriage then find the age of child if the ratio of ages at the time of marriage was 5:3?**

- 12 years
- 10 years
- 14 years
- 8 years
- None of these

**Train A of length 120 m crosses another train B travelling in opposite direction in 15 seconds. Train A crosses a pole in 20 sec and the length of train A is half of the length of train B then find the speed of train B in?**

- 24 m/s
- 32 m/s
- 18 m/s
- 20 m/s
- None of these

**A man invested Rs. 20000 in a scheme A which offers interest at a rate 5% for 4 years. He also invested Rs. 25000 in scheme B which offers interest at a rate of x% and for same period of time while the interest received from scheme B is Rs. 2000 more than interest received from scheme A then find the find the x (Using simple interest)?**

- 8 %
- 9 %
- 6 %
- 7 %
- None of these

**A boat covers a distance of 30 km downstream in 2 hours while it takes 6 hours to cover the same distance upstream. What is the speed of the boat in km per hour?**

- 12 km/hr
- 10 km/hr
- 14 km/hr
- 16 km/hr
- None of these

**P and Q started a business with initial investment of Rs. 30000 and Rs. 45000 respectively. Q invested his capital for ‘x’ months only and P invested the whole year and at the end of the year, Q share was Rs. 12500 out of total profit of Rs. 37500; find the value of ‘x’?**

- 4 months
- 6 months
- 7 months
- 5 months
- None of these

**Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:**

The following graph shows the total no of bags (in thousands) sold by two stores in different years.

**What is the ratio between the total no of bags sold by store P in all the given years together to that in the total no of bags sold by store Q in all the given years together?**

- 51 : 52
- 41 : 43
- 38 : 25
- 27 : 24
- None of these

**In 2015, 30 % of bags sold by Store P and 25 % of the bags sold by store Q were leather bags. What was the total no of leather bags sold by store P and Q together in 2015?**

- 9600
- 11900
- 11200
- 12800
- None of these

**What is the ratio of total no of bags sold by Store P and Q together in 2013 to that in 2016?**

- 4 : 3
- 5 : 6
- 7: 5
- 3: 2
- None of these

**Total no of bags sold by Store P in the year 2012, 2014 and 2016 together is approximately what percentage of total no of bags sold by Store Q in the year 2013, 2014 and 2015 together?**

- 89 %
- 94 %
- 76 %
- 103 %
- 118 %

**If the average no of bags sold by Store Q in the year 2013 to 2017 is 33, then find the total no of bags sold by Store Q in the year 2017?**

- 45
- 51
- 33
- 27
- None of these

**Answers:**

**Directions (Q. 1 – 5): **

**Answer c**

(32450/11) + (4/9)*11520 + (48/100)*7500 = x^{2} – 430

2950 + 5120 + 3600 + 430 = x^{2}

X^{2} = 12100

X = 110

**Answer a**

11 3/7 – 4 ½ + 6 3/14 – 5 ¼ + 2 ¾ = x

(11 – 4 + 6 – 5 + 2) (3/7 – ½ + 3/14 – ¼ + 3/4) = x

X = 10 [(6 – 7 + 3 + 7)/14]

X = 10 (9/14)

**Answer d**

√13225 + ∛205379 + 52 % of 700 = 408 + x

115 + 59 + (52/100)*700 – 408 = x

115 + 59 + 364 – 408 = x

X = 130

**Answer b**

(3/5)*(75/27)*3255 = (27/100)*1500 + (2/7)*x

5425 = 405 + (2x/7)

(2x/7) = 5425 – 405

(2x/7) = 5020

X = 5020*(7/2) = 17570

**Answer b**

(49*49*8)/14 + 58^{2} = 4x – (15/100)*2480

1372 + 3364 = 4x – 372

1372 + 3364 + 372 = 4x

5108 = 4x

X = 5108/4 = 1277

**Directions (Q. 6 – 10): **

**Answer a**

The difference is, 256, 128, 64, 32, 16..

The answer is, 592

**Answer c**

The difference is, 18, 36, 18, 36, 18, 36….

The answer is, 204

**Answer d**

The difference is, 10, 20, 40, 80, 160…

The answer is, 330

**Answer b**

The pattern is, *2, *3, *4, *5, *6…

The answer is, 2160

x= 5

**Answer e**

The difference is, 7^{3}, 6^{3}, 5^{3}, 4^{3}, 3^{3}…

The answer is, 13

**Answer d**

Let the ratio of their present age be 7x and 5x respectively

7x+10/5x+10= 9/7

49x+70= 45x+90

4x= 20

Age of husband= 35 years

Age of wife= 25 years

Let their marriage be held y years ago

So,

(35-y) / (25-y) = 5:3

105- 3y = 125-5y

2y= 20

y= 10 years

Age of the child= 10-2 = 8 years

**Answer c**

Speed of train A= 120/20= 6 m/s

Length of Train A = (1/2)*Length of train B

Length of train B = 240 m

Let the speed of train B be x

15= (120+240)/(6+x)

15x + 90= 360

15x= 270

x= 18 m/s

Speed of train B = 18 m/s

**Answer c**

Let the rate of Scheme B be x,

Rate for scheme A = 5%

So,

20000*5*4/100 + 2000 = 25000*x*4/100

6000= 1000x

x= 6000/1000

x= 6%

**Answer b**

Speed of the boat downstream= 30/2= 15 km/hr

Speed of the boat upstream= 30/6= 5km/hr

Speed of the boat = (½)*(Speed of downstream + Speed of upstream)

= > (1/2)*(15 + 5) = 20/2 = 10km/hr

**Answer a**

Share of P and Q = 25000: 12500 = 2: 1

So,

(30000*12) / (45000*x) = 2/1

360000 = 90000x

x= 360000/90000

x= 4 months

**Directions (Q. 16 – 20) **

**Answer a**

The total no of bags sold by store P in all the given years together

= > (36 + 42 + 25 + 18 + 32) thousands

= > 153 thousands

The total no of bags sold by store Q in all the given years together

= > (24 + 48 + 30 + 26 + 28) thousands

= > 156 thousands

Required ratio = 153: 156 = 51: 52

**Answer b**

In 2015,

Leather bags in store P = 18000*(30/100) = 5400

Leather bags in store Q = 26000*(25/100) = 6500

Total no of leather bags in Store P and Q in 2015 = 5400 + 6500 = 11900

**Answer d**

The total no of bags sold by Store P and Q together in 2013

= > 48000 + 42000 = 90000

The total no of bags sold by Store P and Q together in 2016

= > 28000 + 32000 = 60000

Required ratio = 90000: 60000 = 3: 2

**Answer a**

Total no of bags sold by Store P in the year 2012, 2014 and 2016 together

= > (36 + 25 + 32) thousand = 93000

Total no of bags sold by Store Q in the year 2013, 2014 and 2015 together

= > (48 + 30 + 26) thousand = 104000

Required % = (93000/104000)*100 = 89.42 % = 89 %

**Answer c**

The average no of bags sold by Store Q in the year 2013 to 2017 = 33

The total no of bags sold by Store Q in the year 2013 to 2017 = 33*5 = 165

The total no of bags sold by Store Q in the year 2013 to 2016 = 132

The total no of bags sold by Store Q in the year 2017 = 165 – 132 = 33

**Daily Practice Test Schedule | Good Luck**

Topic |
Daily Publishing Time |

Daily News Papers & Editorials |
8.00 AM |

Current Affairs Quiz |
9.00 AM |

Logical Reasoning |
10.00 AM |

Quantitative Aptitude “20-20” |
11.00 AM |

Vocabulary (Based on The Hindu) |
12.00 PM |

Static GK Quiz |
1.00 PM |

English Language “20-20” |
2.00 PM |

Banking Awareness Quiz |
3.00 PM |

Reasoning Puzzles & Seating |
4.00 PM |

Daily Current Affairs Updates |
5.00 PM |

Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) |
6.00 PM |

Reasoning Ability “20-20” |
7.00 PM |

English Language (New Pattern Questions) |
8.00 PM |

General / Financial Awareness Quiz |
9.00 PM |

**Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018**