# “20-20” Quantitative Aptitude | Crack Dena bank 2018 Day-95

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. Dena bankย 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for Dena bank 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

โ20-20โ Aptitude Questions | Crack Dena bank 2018 Day-95

maximum of 20 points

Click โStart Quizโ to attend these Questions and view Solutions

Directions (Q. 1- 5): Read the following information carefully and answer the given questions.

In an organization, there are 2800 employees. They work in various departments, Logistics, Operations, Marketing, HR, Accounts and IT. 11% of the total employees work in Logistics and 18% of the total employees work in operations. The number of employees who work in Marketing is 1.5 times of the number of employees who work in Operations, and the number of employees in HR is 1.5 times the number of employees in Logistics. The ratio of the number of employees in Accounts to that in IT is 3:4. The ratio of the male employees in Marketing to the female employees in Marketing is 5:4. The number of female employees in IT is equal to 60% of the male employees in Marketing. The number of male employees in HR is 28 more than the number of female employees in IT. The number of male employees in Accounts is 8 more than the number of female employees in HR. The number of female employees in Logistics is half of the number of female employees in Marketing. The number of male employees in Operations is 1.5 times of the number of female employees in Logistics.

1. What is the ratio of a number of male employees in Operations and IT together to that of the number of female employees in Marketing and logistics together?
1. 57:55
2. 53:55
3. 57:53
4. 55:63
5. 63:55
1. What is the difference between the total number of employees in HR and Accounts together and that in Logistics and Operations together?
1. 40
2. 28
3. 20
4. 35
5. 30
1. The number of male employees in Operations is what percent of the total number of employees in the organization?
1. 9%
2. 8%
3. 6%
4. 12%
5. 11%
1. What is the difference between the average number of employees in Logistics and It together and the average number of employees in Marketing, HR and Accounts together?
1. 196
2. 142
3. 126
4. 146
5. 186
1. What is the difference between the total number of male employees in the organization and total number of female employees in the organization?
1. 175
2. 150
3. 180
4. 240
5. 140

Directions (Q. 6 – 10): The following questions are accompanied by three/ two statements. You have to determine which statement is/are sufficient to answer the questions. Give answer as:-

1. In how many days A and B can together complete the work?
1. A is twice as efficient as B.
2. A can complete the work alone in 24 days.
3. ย A and B together complete 3/4 of the work in 12 days.
1. If statement I and II are sufficient
2. If III and either I or II are sufficient
3. Either I and II together or III alone is sufficient
4. If any two of I, II and III are sufficient
5. If all statements together are sufficient
1. What is the age of the class teacher?
1. The average age of 14 students in the class is 18 years.
2. The average increases by 2 when the age of the class teacher is included.
3. ย The age of the teacher is 20 years more than the eldest boy in the class.
1. If statements I and II together are sufficient
2. If III and either I or II are sufficient
3. Either I and II together or III alone is sufficient
4. If any two of I, II and III are sufficient
5. If all statements together are sufficient
1. What is the length of the platform?
1. The train crosses an electric pole in 12 seconds.
2. The train crosses a platform in 20 seconds
3. The speed of the train is 30m/s.
1. If statement I and II are sufficient
2. If III and either I or II are sufficient
3. Either I and II together or III alone is sufficient
4. If any two of I, II and III are sufficient
5. If all statements together are sufficient
1. What is the minimum mark is required to pass the examination?
1. Aniket scored 30% marks in the examination and failed by 20 marks while his friend Avinash scored 40% marks and got 15 marks more than the passing marks.
2. Paromita scored 40% marks in the examination.
3. A student has to score minimum 35.71% marks to pass the examination.
1. If the only statement I is sufficient
2. If either I or III alone are sufficient
3. If statement II and III together is sufficient
4. If statement I and III together is sufficient
5. All the statements are required.
1. What is the rate of interest?
1. The difference between the compound interest and simple interest on an amount of Rs 25000 in 2 years is Rs 360
2. An amount doubles itself a simple interest rate of interest in 8(1/3) years.
3. The compound interest accrued in 10 years is more than the principal.
1. If the only statement I is sufficient
2. If either I or II alone is sufficient
3. If statement II and III together is sufficient
4. If statement I and III together is sufficient
5. All the statements are required.
1. P, Q and R started a business by investing in the ratio of 5: 3: 7. After 4 months, P invested 20 % more than the initial investment and R withdraw three- seventh of the initial investment. Find the total profit at the end of the year, if the share of Q is Rs. 13383?
1. Rs. 51323
2. Rs. 45865
3. Rs. 60967
4. Rs. 57631
5. None of these
1. 5 years ago, the ratio of ages of Ragu and Sumi is 7: 8. Vasu is 10 years younger than Ragu and 15 years younger than Sumi. Find the present age of Ragu?
1. 32 years
2. 40 years
3. 34 years
4. 38 years
5. None of these
1. Find the difference between the compound interest on Rs. 15000 for 2 years at 6 % per annum compounded annually and compounded half yearly (approx)?
1. Rs. 29
2. Rs. 37
3. Rs. 45
4. Rs. 52
5. Rs. 18
1. The length and the breadth of a rectangular plot are in the ratio of 7:5. If the cost of fencing the plot @ 25 per meter is Rs.7200, what is the area of the plot?
1. 6240
2. 3560
3. 4560
4. 5040
5. None of these
1. A man can row 30 km/hr in still water and the river is running at 15 km/hr. If the man takes 3 hrs to row to a place and back, how far is the place?
1. 28.25 km
2. 38.75 km
3. 33.75 km
4. 22.50 km
5. None of these

Directions (Q. 16 – 20): In each of these questions two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer

1. if x > y
2. if x โฅ y
3. if x < y
4. if x โค y
5. if x = y or no relation can be established between x and y

16). I. 6x2 – 19x + 15 =0

II. 10y2 โ 29y – 21 =0

17). I. 5x2 -16x +11 =0

II. 5y2 -3y =2

18). I. x2 + 18x+72 =0

II. Y2 + 6y +8 =0

19). I. 8x2 -22x +15 =0

II. 3y2-13y +14 =0

20). I. 9x2 -26x +16 =0

II. 3y2 -16y+ 20 =0

Directions (1-5):

 Department Total Male Female Logistics ย 2800*11/100 = 308 308 – 168 = 140 336*1/2= 168 Operations ย 2800*18/100 = 504 168*1.5 = 252 504-252= 252 Marketing ย 504*1.5 = 756 756*5/9 = 420 756*4/9 = 336 HR 308*1.5 = 462 252+28 = 280 462- 280 = 182 Accounts ย 770*3/7 = 330 182+8 = 190 330-190 = 140 IT 770*4/7 = 440 440-252 = 188 420*60/100 = 252

Required Ratio= (252+188)/(336 +168) = 440/504= 55:63

Required difference

= (308 +504) โ (462+ 330)

= 812- 792

= 20

Requires Percentage = 252/2800*100 = 9%

Average

= (756 + 462 + 330)/3 โ (308+440)/2

= 1548/3 โ 748/2

= 516 โ 374

= 142

Total Number of males= (140+ 252+ 420+ 280+ 190+ 188) = 1470

Total Number of females= (168+ 252+ 336+ 182+ 140+ 252) = 1330

Difference = 1470- 1330= 140

Directions (Q. 6 – 10):

From I and II

A= 24 days

B= 48 days

Total time required = 1/24+ 1/48= 16 days

From III

Time required

= ยพ of x= 12

= x= 12*4/3

= 16 days

From I and II

Total ages of students without class teacher= 14*18= 252 years

Total ages including class teacher= 20*15= 300 years

Age of the class teacher= 300-252= 48 years

Let the length of the platform be x

From all the statement

Length of the train =12*30= 360m

20 = (360+x)/30

600= 360+x

x= 240m

From statement I

Let the maximum marks in the examination be x

So,

30%of x +20= 40% of x โ 15

30x/100 +20= 40x/100- 15

35= 10x/100

x= 35*100/10

x= 350

Minimum marks required to pass the examination

= 30*350/100+20

= 125

Only statement I is alone sufficient.

From statement I

R2= Difference*1002/P

R2= 360*10000/25000

R2= 144

Rate of interest= 12%

From statement II

Let the principal be x

Amount= 2x

S.I= 2x-x= x

Time= 25/3 years

Rate = x*100*3/25*x

Rate= 12%

The share of P, Q and R

= > [5*4 + 5*(120/100)*8]: [3*12]: [7*4 + 7*(4/7)*8]

= > 68: 36: 60

= > 17: 9: 15

The share of Q = Rs. 13383

9โs = 13383

1โs = 13383/9 = 1487

Total profit = 41โs = Rs. 60967

5 years ago, the ratio of ages of Ragu and Sumi = 7: 8(7x, 8x)

The present age of Ragu and Sumi = 7x + 5, 8x + 5

Vasu = Ragu โ 10

Vasu = Sumi โ 15

Ragu โ 10 = Sumi โ 15

Sumi โ Ragu = 5

1โs = 5

The present age of Ragu = 7x + 5 = 40 years

If the interest compounded annually,

15000*(6/100) = 900

15900*(6/100) = 954

CI = Rs. 1854

If the interest compounded half yearly,

15000*(3/100) = 450

15450*(3/100) = 463.5

15913.5*(3/100) = 477.405

16390.905*(3/100) = 491.72715

CI = 1882.63215

Required difference = 1882.63215 โ 1854 = 28.63215 = Rs. 29

The cost of fencing the plot @ 25 per meter is Rs. 7200

=>7200/25 = Perimeter of Rectangle

=>288 = 2(7x+5x)

=>12x =144

=> x=12

The length and the breadth of the rectangular plot are in the ratio of 8:6

Area of the plot= 84*60

=>5040 Sq meter

Let the still water and stream be x and y,

Distance = Time*[(x2 โ y2)/2x]

= > 3*[(302 โ 152)/ (2*30)]

= > 3*[(900 โ 225)/60]

= > 3*(675/60)

= > 33. 75 km

(Or)

Let us take the distance between two places be x km

Downstream speed = 30+15 = 45 kmph

Upstream speed = 30-15 = 15 kmph

Given,

x/45+x/15 = 3

x+3x/45 = 3

4x = 45*3

X= 33.75 km

Directions (Q. 16 – 20):

I. 6x2 – 19x + 15 =0

6x2 – 9x-10x + 15 =0

3x(2x-3) -5(2x-3) =0

(3x-5) (2x-3) =0

X= 5/3, 3/2

II. 10y2 โ 29y – 21 =0

10y2 โ 35y +6y -21 =0

5y (2y-7)+3 (2y-7) =0

(5y+3) (2y-7) =0

Y= -3/5, 7/2

Canโt be determined

I. 5x2 -16x +11 =0

5x2 -11x-5x +11 =0

X(5x-11)-1(5x-11)=0

(x-1) (5x-11)=0

X=1, 11/5

II. 5y2 – 3y โ 2 =0

5y2 – 5y+2y โ 2 =0

5y(y-1)+2(y-1)=0

(5y+2)(y-1) =0

Y = -2/5, 1

x โฅ y

I. x2 + 18x+72 =0

x2 + 12x +6x +72 =0

x(x+12)+6 (x+12) =0

(x+6) (x+12) =0

X=-6, -12

II. Y2 + 6y +8 =0

Y2 + 4y+2y +8 =0

Y(y+4)+2 (y+4) =0

(y+2) (y+4) =0

Y =-2, -4

X<y

I. 8x2 -22x +15 =0

8x2 -12x-10x +15 =0

4x (2x-3)-5(2x-3) =0

(4x-5) (2x-3) =0

X= 5/4, 3/2

II. 3y2-13y +14 =0

3y2-6y -7y +14 =0

3y(y-2)-7(y-2) =0

(3y-7)(y-2)=0

Y=7/3, 2

X<y

I. 9x2 -26x +16 =0

9x2 -18x -8x +16 =0

9x(x-2)-8 (x-2) =0

(9x-8) (x-2) =0

X=8/9, 2

II. 3y2 -16y+ 20 =0

3y2 -10y-6y + 20 =0

y (3y-10)-2(3y-10) =0

(y-2) (3y-10) =0

Y =2, 10/3

x โค y

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Quantitative Aptitude โ20-20โ 11.00 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM General Awareness โ20-20โ 1.00 PM English Language โ20-20โ 2.00 PM Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM Reasoning Ability โ20-20โ 7.00 PM English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM