“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-99

Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-99

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

 

Directions (Q. 1 – 5): What value should come in place of question mark (?) in the following number series?

  1. 23, 133, 659,? , 7879
  1. 1563
  2. 1789
  3. 2343
  4. 2629
  5. 3253
  1. 248, 124, 186, 465,?
  1. 5
  2. 5
  3. 1782
  4. 1846
  5. 5
  1. 8, 48, 288, 1728,? , 62208
  1. 9568
  2. 10368
  3. 11578
  4. 18438
  5. 16298
  1. 7, 9, 75,? , 129861
  1. 1783
  2. 1549
  3. 2029
  4. 2353
  5. 2571
  1. 15, 22, 73, 372, 2611,?
  1. 18564
  2. 21788
  3. 16472
  4. 25628
  5. 23506

 

Directions (Q. 6 – 10): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. 849 of (11/16.12) of (441.12/20.89) ÷ (16.98/320.01) =?
  1. 231000
  2. 275600
  3. 189500
  4. 258000
  5. 154200
  1. (28.07 × 5.10 + 15.21 × 5.98) ÷ [(6.98)2 + √255 + 12.87] =?
  1. 8
  2. 12
  3. 5
  4. 3
  5. 7
  1. (18.87)7.3 × (1/6858) ÷ (360)-2.1 = (19)?
  1. 12
  2. 8.5
  3. 10
  4. 13.5
  5. 14 
  1. (1/12.78) × 3236 + (3/14) × 5360 + 200% of 50 =? + 1335
  1. 182
  2. 227
  3. 163
  4. 114
  5. 246
  1. 180% of 25501 + 50% of 28999 – 7634.97 =?
  1. 42780
  2. 47545
  3. 55625
  4. 45280
  5. 52765
  1. The amount obtained on Rs. 24000 at an interest 5% compounded annually for certain period of time is Rs 27,783. Then find the time in years?
  1. 3 years
  2. 2 years
  3. 4 years
  4. 1 year
  5. None of these
  1. A started a business with an investment of Rs. 28000. After 5 months, from the start of the business B and C entered into a partnership by investing Rs. 24000 and Rs. 32000 respectively. If the difference between the share of A and B is Rs. 2400, then find the annual Profit?
  1. 9600
  2. 14800
  3. 10400
  4. 18200
  5. None of these
  1. The ratio of milk to water in a solution is 2: 1. After adding 15 litres of water to the solution, the ratio of milk to water interchanges. Then how much milk does the solution contain initially?
  1. 15 litres
  2. 10 litres
  3. 13 litres
  4. 16 litres
  5. None of these
  1. A man purchases two watches for Rs. 665. One he sells at 20 % profit and the other he sells at 15 % loss. Thus, he neither gains nor losses. Then find the cost price of each watch?
  1. Rs. 285, Rs. 380
  2. RS. 275, Rs. 390
  3. RS. 315, Rs. 350
  4. Rs. 320, Rs. 345
  5. None of these
  1. A train running at the speed of 35 m/s crosses a bridge in 20 seconds. Another train which is 140 m shorter than the previous train crosses the same bridge at the speed of 40 m/s. Find the time taken to cross the bridge by second train?
  1. 18 sec
  2. 12 sec
  3. 14 sec
  4. 22 sec
  5. 26 sec

 

Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following pie chart shows the percentage distribution of employees working in different department of an organisation. The table shows the male and female employees among them.

Departments Male : Female
A 5 : 3
B 2 : 1
C 4 : 5
D 1 : 3
E 7 : 2
F 3 : 5

 

  1. Total number of male employees in the department A, C and D together is approximately what percentage of total number of female employees in the department B, E and F together?
  1. 115 %
  2. 97 %
  3. 88 %
  4. 130 %
  5. 75 %
  1. Find the total number of female employees in the given departments in an organisation?
  1. 34040
  2. 27650
  3. 24520
  4. 31070
  5. None of these
  1. Find the ratio between the total number of employees in the department of B, C and D together to that of male employees in the department of A, E and F together?
  1. 867 : 568
  2. 1236 : 715
  3. 1044 : 497
  4. 988 : 517
  5. None of these
  1. Which department has highest number of male employees?
  1. B
  2. E
  3. D
  4. A
  5. F
  1. Total number of employees in the department A and F together is approximately what percentage more/less than the total number of female employees in C and D together?
  1. 26 % less
  2. 32 % more
  3. 18 % less
  4. 24 % more
  5. 38 % less

 

Answers:

Directions (Q. 1 – 5):

  1. Answer d

The pattern is, *6 – 5, *5 – 6, *4 – 7, *3 – 8…

The answer is, 2629

  1. Answer a

The pattern is, *1/2, *3/2, *5/2, *7/2,..

The answer is, 1627.5

  1. Answer b

The pattern is, ÷ 1 * 6, ÷ 2 * 12, ÷ 3 * 18, ÷ 4 * 24, ÷ 5 * 30…

The answer is, 10368

  1. Answer c

The pattern is, *13 + 2, *23 + 3, *33 + 4, *43 + 5,..

The answer is, 2029

  1. Answer e

The pattern is, *1 + 7, *3 + 7, *5 + 7, *7 + 7, (9 + 7…

The answer is, 23506

 

Directions (Q. 6 – 10):

  1. Answer a

850 * (11/16) * (441/21) * (320/17) = x

X = 50 * 11 * 21 * 20

X = 231000

  1. Answer d

(28*5 + 15*6) / [72 + √256 + 13] = x

X = (140 + 90)/(49 + 16 + 13)

X = 230/78

X = 3

  1. Answer b

(19)7.3 × (1/6859) ÷ (361)-2.1 = (19)x

(19)7.3 × (1/193) ÷ (361)-2.1 = (19)x

(19)7.3 × 19-3 ÷ 19-4.2 = (19)x

(19)7.3 -3 + 4.2 = (19)x

(19)8.5 = 19x

X = 8.5

  1. Answer c

(1/13)*3237 + (3/14)*5362 + (200/100)*50 = x + 1335

249 + 1149 + 100 – 1335 = x

X = 163

  1. Answer e

(180/100)*25500 + (50/100)*29000 – 7635 = x

X = 45900 + 14500 – 7635

X = 52765

  1. Answer a

Amount = P(1 + r/100)n

27783 = 24000(1 + (5/100))n

(27783/24000) = (105/100)n

(27783/24000) = (21/20)n

(9261/8000) = (21/20)n

(21/20)3 = (21/20)n

n= 3 years

  1. Answer c

The share of A, B and C

= > [28000*12]: [24000*7]: [32000*7]

= > 336000: 168000: 224000

= > 6:  3: 4

The share of (A – B) = 2400

6’s – 3’s = 2400

3’s = 2400

1’s = 800

The annual profit = 14’s = 800*13 = Rs. 10400

  1. Answer b

The ratio of milk to water in a solution = 2: 1(2x, x)

According to the question,

2x / x+ 15 = (1/2)

X + 15 = 4x

3x = 15

X = 5

Initially, Milk = 2x = 10 litres

14.

  1. Answer c

Train Length + Bridge length = 35*20 = 700 m

Another train which is 140 m shorter than the previous train crosses the same bridge at the speed of 40 m/s

Distance = 700 – 140 = 560

Time = 560/40 = 14 sec

 

Directions (16-20):

Departments Total employees Male Female
A 8640 5400 3240
B 12960 8640 4320
C 11520 5120 6400
D 17280 4320 12960
E 15840 12320 3520
F 5760 2160 3600
  1. Answer d

Total number of male employees in the department A, C and D together

= > 5400 + 5120 + 4320 = 14840

Total number of female employees in the department B, E and F together

= > 4320 + 3520 + 3600 = 11440

Required % = (14840/11440)*100 = 129.72 % = 130 %

  1. Answer a

Total number of female employees in the given departments

= > 3240 + 4320 + 6400 + 12960 + 3520 + 3600

= > 34040

  1. Answer c

The total number of employees in the department of B, C and D together

= > 12960 + 11520 + 17280 = 41760

The total number of male employees in the department of A, E and F together

= > 5400 + 12320 + 2160 = 19880

Required ratio = 41760: 19880 = 1044: 497

  1. Answer b
Departments Total employees Male Female
A 8640 5400 3240
B 12960 8640 4320
C 11520 5120 6400
D 17280 4320 12960
E 15840 12320 3520
F 5760 2160 3600

 

Department E has highest number of male employees.

 

  1. Answer a

Total number of employees in the department A and F together

= > 8640 + 5760 = 14400

The total number of female employees in C and D together

= > 6400 + 12960 = 19360

Required % = [(19360 – 14400)/19360]*100 = 25.619 % = 26 % less

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests