Bank of Baroda PO CWE 2014 | Previous Exam Questions with Answers-Part II

    Bank of Baroda PO CWE 2014 | Previous Exam Questions with Answers-Part II
    List of Questions asked in Previous Bank of Baroda PO-CWE. Candidates those who are preparing for banking exams can make use of it.

    1. One of the major challenges banking industry is facing these days is money laundering. Which of the following acts/norms are launched by the banks to prevent money laundering in general?
    (A) Know Your Customer Norms
    (B) Banking Regulation Act
    (C) Negotiable Instrument Act
    (D) Narcotics and Psychotropic Substance Act
    (E) None of these
    2. Lot of Banks in India these days are offering M-Banking Facility to their customers. What is the full form of ‘M’ in ‘M-Banking’?
    (A) Money
    (B) Marginal
    (C) Message
    (D) Mutual Fund
    (E) Mobile Phone
    3. Which of the following is/are true about the ‘Sub-Prime Crisis’? (The term was very much in news recently.)
    (i) It is a mortgage crisis referring to credit default by the borrowers.
    (ii) Sub-Prime borrowers were those borrowers who were rated low and were high risk
    borrowers.
    (iii) This crisis originated because of negligence in credit rating of the borrowers.
    (A) Only (i)
    (B) Only (ii)
    (C) Only (iii)
    (D) All (i), (ii) and (iii)
    (E) None of these
    4. Which of the following is not the part of the structure of the Financial System in India?
    (A) Industrial Finance
    (B) Agricultural Finance
    (C) Government Finance
    (D) Development Finance
    (E) Personal Finance
    5. Which of the following is not the part of the scheduled banking structure in India?
    (A) Money Lenders
    (B) Public Sector Banks
    (C) Private Sector Banks
    (D) Regional Rural Banks
    (E) State Co-operative Banks
    6. As we all know Govt. of India collects tax revenue on various activities in the country. Which of the following is a part of the tax revenue of the Govt.?
    (i) Tax on Income
    (ii) Tax on Expenditure
    (iii) Tax on Property or Capital Asset
    (iv) Tax on Goods and Services
    (A) Both (i) and (iii) only
    (B) Both (ii) and (iv) only
    (C) All (i), (ii), (iii) and (iv)
    (D) Only (ii), (iii) and (iv)
    (E) None of these
    7. We very frequently read about Special Economic Zones (SEZs) in newspapers. These SEZs were established with which of the following objectives?
    (i) To attract foreign investment directly.
    (ii) To protect domestic market from direct competition from multinationals.
    (iii) To provide more capital to agricultural and allied activities.
    (A) Only (i)
    (B) Only (ii)
    (C) Only (iii)
    (D) All (i), (ii) and (iii)
    (E) None of these
    8. Which of the following groups of countries has almost 50% share in global emission of carbon every year?
    (A) US, China, India, South Africa
    (B) India, China, Russia, Britain
    (C) South Africa, Nepal, Myanmar
    (D) US, Russia, China& India
    (E) None of these
    9. Which of the following correctly describes the concept of ‘Nuclear Bank’ floated by International Atomic Energy Agency?
    (i) It is a nuclear fuel bank to be shared by all the nations jointly.
    (ii) It is a facility to help nations in enrichment of uranium.
    (iii) It is an agency which will keep a close vigil on the nuclear programme of all the
    nations.
    (A) Only (i)
    (B) Only (ii)
    (C) Both (i) and (iii) only
    (D) Only (iii)
    (E) Both (i) and (ii) only
    10. Many times we read about Future trading in newspapers. What is ‘Future Trading’?
    (i) It is nothing but a trade between any two stock exchanges wherein it is decided to
    purchase the stocks of each other on a fixed price throughout the year.
    (ii) It is an agreement between two parties to buy or sell an underlying asset in the future
    at a predetermined price.
    (iii) It is an agreement between stock exchanges that they will not trade the stocks of each
    other under any circumstances in future or for a given period of time.
    (A) Only (i)
    (B) Only (ii)
    (C) Only (iii)
    (D) All (i), (ii) and (iii)
    (E) None of these
    11. Inflation in India is measured on which of the following indexes/indicators?
    (A) Cost of Living Index (COLI)
    (B) Consumer Price Index (CPI)
    (C) Gross Domestic Product
    (D) Wholesale Price Index (WPI)
    (E) None of these
    12. As per the reports published in the newspapers a section of society staged a demonstration at the venue of the G-8 Summit recently. What was/were the issues towards which these demonstrators were trying to draw the attention of G-8 leaders?
    (i) Food shortage which has taken 50 million people in its grip.
    (ii) Inflation which has gone up substantially across the Globe.
    (iii) USA’s consistent presence in Iraq.
    (A) Only (i)
    (B) Only (ii)
    (C) Only (iii)
    (D) Both (i) and (ii) only
    (E) None of these
    13. Hillary Clinton formally suspended her campaign to ensure election of who amongst the following for the next President of USA?
    (A) George Bush
    (B) Barack Obama
    (C) John McCain
    (D) Bill Clinton
    (E) None of these
    14. Hugo Chavez whose name was recently in news is the—
    (A) President of Congo
    (B) Prime Minister of Uganda
    (C) President of Venezuela
    (D) Prime Minister of Brazil
    (E) None of these
    15. The Govt. of India has raised the amount of the Loan Waiver to the farmers by 20%. Now the amount is nearly—
    (A) Rs. 60,000 crore
    (B) Rs. 65,000 crore
    (C) Rs. 72,000 crore
    (D) Rs. 76,000 crore
    (E) Rs. 80,000 crore
    16. Delimitation Commission has made a recommendation that next Census should be Panchayat-wise. When is the next Census due?
    (A) 2010
    (B) 2011
    (C) 2012
    (D) 2013
    (E) 2015
    17. The World Health Organisation has urged that advertisements of which of the following should be banned to protect youth from bad effects of the same?
    (A) Tobacco
    (B) Alcoholic drinks
    (C) Junk Food
    (D) Soft drinks with chemical preservatives
    (E) None of these
    18. Which of the following countries has allocated a huge amount of US $ 10 billion to provide relief to its earthquake victims?
    (A) Japan
    (B) South Korea
    (C) China
    (D) South Africa
    (E) None of these
    19. India and Nepal have many agreements on sharing of the water of various rivers. Which of the following rivers is not covered under these agreements?
    (A) Kosi
    (B) Gandak
    (C) Ganga
    (D) Mahakali
    (E) All these rivers are covered
    20. Which of the following names is not closely associated with space programme of India or any other country?
    (A) CARTOSAT
    (B) NLS – 5
    (C) RUBIN – 8
    (D) GSLV
    (E) SCOPE
    21. Vijay Hazare Trophy is associated with the game of—
    (A) Hockey
    (B) Cricket
    (C) Badminton
    (D) Football
    (E) Golf
    22. Which of the following was the theme of the Olympic Torch?
    (A) Journey of Harmony
    (B) Green World Clean World
    (C) Journey of Peace
    (D) Journey for Hunger-free World
    (E) none of these
    23. Which of the following schemes is not a social development Scheme?
    (A) Indira Awas Yojana
    (B) Mid Day Meal
    (C) Bharat Nirman Yojana
    (D) Sarva Shiksha Abhiyan
    (E) All are social schemes
    24. Which of the following is not a member of the ASEAN?
    (A) Malaysia
    (B) Indonesia
    (C) Vietnam
    (D) Britain
    (E) Singapore
    25. Which of the following Awards are given for excellence in the field of Sports?
    (A) Kalinga Prize
    (B) Shanti Swarup Bhatnagar Award
    (C) Arjun Award
    (D) Pulitzer Prize
    (E) None of these
    Answers:
    1. (E) 2. (E) 3. (D) 4. (E) 5. (A) 6. (C) 7. (A) 8. (D) 9. (B) 10. (B)
    11. (D) 12. (B) 13. (B) 14. (C) 15. (A)16. (B) 17. (A) 18. (C) 19. (C) 20. (E)
    21. (B) 22. (A) 23. (C) 24. (D) 25. (C

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

    / 5. Reviews