Based on Dec 5 Clerk Exam Pattern- Practice Aptitude Questions (Simplification) with Solutions Set-45

Based on Dec 5 Clerk Exam Pattern- Practice Aptitude Questions (Simplification)
Based on Dec 5 Clerk Exam Pattern- Practice Aptitude Questions (Simplification) with Solutions Set-45:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming IBPS Clerk V Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this

Directions (Q.1-10): What will come in place of question mark (?) in the given questions?

1).120% of 750÷25-16=? % of 1240÷31
a)   25
b)   30
c)   20
d)   45
e)   50

2).2/5 ÷ 1 (1/15) – 1/4= ? – 2/3
a)   19/24
b)   4/5
c)    7/24
d)    5/12
e)   12/25

3). 1.5% of 4600+2.8% of 2000-109=?
a)   32  
b)   28
c)   12
d)   16
e)   24

4). 452+312÷13=34×?
a)   18  
b)   32
c)   26
d)   28
e)   14

5). (256)1/4÷ 1 (3/5)- (3/5) =?
a)   5 (7/10) 
b)   3 (5/8)
c)   1 (9/10)
d)   1 (3/5)
e)   2 (4/5)

6). [8×16÷256×512] ÷2?=1
a)   -5
b)   -6
c)   6
d)   8
e)   7

7).1/5 of 11/13 of 39/55 of 1200=562-?
a)   520 
b)   326
c)   364
d)   432
e)   418

8).59-2√5×3√5=72-?
a)   36
b)   30
c)   52
d)   43
e)   49

9). (√6400-√625) ÷11=?
a)   2
b)   5
c)   14
d)   10
e)   3

10). (1472/?) + (2925/9) =965
a)   2.3
b)   4.8
c)   5.2
d)   3.6
e)   1.5
Answers:             
1).e ) 2).a ) 3).d ) 4).e ) 5). c) 6). d) 7). e) 8).d ) 9). b) 10).a )

Solutions:

1). (120×750) /100÷25-16= (? ×1240)/100÷31
or, 900÷25-16=? ×12.40/31
Or, 31(36-16) =? ×12.40
or, ?×12.40=31×20=620
∴?=620/12.40=50
Answer: e)

2). ?-2/3= (2/5) ÷(16/15) – 1/4=2/5 ×15/16-1/4=3/8-1/4=3-2/8=1/8
  Or, ?=1/8+2/3=3+16/24=19/24
Answer: a)

3). ?= (1.5×4600) /100+ (2.8×2000) /100-109
=69+56-109=125-109=16
Answer: d)

4). 452+312÷13=34×?
Or, ?=(452+24) /34
=476/34=14
Answer: e)

5). ?= (256)1/4÷1 (3/5) – (3/5)
=44×1/4÷ 8/5 – 3/5
=4× 5/8 – 3/5 = 5/2 – 3/5
= (25-6) /10
=19/10=1(9/10)
Answer: c)

6). [((8×16)/250) ×512] ÷2?=1 or, 32×8/2?=1 or, 2? =32×8=25×23=28
∴ ?=8
Answer: d)

7). (1/5) × (11/13) × (39/55) ×1200=562-?
Or, 3×48= 562- ?
Or, ?=562-144=418
Answer: e)

8).72- ?=59-2√5× 3√5
=59-2×3×5
=59-30=29
or, ?=72-29=43 
Answer: d) 

9).?= (√6400- √625) ÷11
=(80-25) /11= 55/11=5
Answer: b)

10). (1472/?) + (2925/9) =965
or, 1472/? =965-325=640
∴ ?=1472/640=2.3
Answer: a)

 More Practice Set Questions for IBPS Clerk 2015:

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019: