Dear Readers, Bank Exam Race for the Year 2018 is already started, To **enrich** your preparation here we have providing new series of Practice Questions on Quantitative Aptitude – Section. Candidates those who are preparing for **Canara Bank PO Mains 2018** Exams can practice these questions daily and make your preparation effective.

**Canara Bank PO Mains 2018- Quantitative Aptitude Questions Day – 33**

**1) P and Q started a business by investing in the ratio of 5: 6. If 20 % of the total profit goes to charity and the remaining amount will be shared by both of them and the share of Q is Rs. 36000, then find the total profit at the end of the year?**

a) Rs. 74000

b) Rs. 63500

c) Rs. 82500

d) Rs. 85000

e) None of these

**2) Four years hence, the ratio of ages of Krish and Jothi will be 5: 3. The age of Krish, two years hence is equal to two times the age of Jothi, 2 years ago. Find the present age of Krish**

a) 46 years

b) 42 years

c) 38 years

d) 35 years

e) None of these

**3) The area of a square is 1296 sq cm. Find the ratio between the length and the breadth of a rectangle, if the length of the rectangle is twice the side of square and breadth is 4 cm less than the side of square?**

a) 11: 7

b) 13: 6

c) 8: 5

d) 9: 4

e) None of these

**4) How much litres of milk should be added to 78 litres of mixture containing milk and water in the ratio of 9: 4, such that the resultant mixture has the milk and water in the ratio of 3: 1?**

a) 12 litres

b) 18 litres

c) 15 litres

d) 9 litres

e) None of these

**5) In an election between 2 parties in a certain city, one got 42 % but he lost it by 32000 votes. Find the total number of votes cast in the city**

a) 200000

b) 180000

c) 160000

d) 215000

e) None of these

**Directions (Q. 6 – 10) Study the following information carefully and answer the given questions:**

The following table shows the total number of students appeared for an examination from college A and B in different years and the pass % among them. Some values are missing here.

** **

**6) If the failed students from College A in the year 2012 is 425 and the ratio of appeared students from college A in the year 2014 to that of 2015 is 3 : 2, then find the total passed students from college A in the year 2012 and 2015 together?**

a) 2150

b) 1465

c) 1875

d) 1620

e) None of these

**7) If the total appeared students from college B in the year 2013 is 50 % more than the total appeared students from college B in the year 2012, then find the difference between the failed students from college B in the year 2013 to that of 2017?**

a) 315

b) 426

c) 458

d) 293

e) None of these

**8) If the ratio between the total appeared students from college A in the year 2012 to that of 2014 is 5 : 6 and the total number of passed students from college A in the year 2015 is 640 and the total appeared students from college B in the year 2016 is same as total appeared students from college A in the year 2017, then find the average number of appeared students from college A in all the given years together?**

a) 2060

b) 1580

c) 1150

d) 2340

e) None of these

**9) Total appeared students from college B in the year 2012 and 2014 together is approximately what percentage of total appeared students from college A in the year 2014 and 2016 together?**

a) 81 %

b) 72 %

c) 94 %

d) 66 %

e) 105 %

**10) Find the ratio between the total failed students from college B in the year 2013 to that in the year 2016, if the total appeared students from college B in the year 2014 is 100 less than the total appeared students from college B in the year 2013 and the pass % of college B in the year 2016 is 52 %?**

a) 23: 19

b) 57: 56

c) 45: 37

d) 11: 5

e) None of these

**Answers :**

**1) Answer: c)**

The share of Q = Rs. 36000

6’s = 36000

1’s = 6000

The share of P and Q = 6000*11 = Rs. 66000

(80/100)*Total profit = 66000

Total profit = 66000*(100/80) = Rs. 82500

**2) Answer: a)**

4 years hence, the ratio of Krish and Jothi = 5: 3 (5x, 3x)

The age of Krish, two years hence = Two times the age of Jothi, 2 years ago

= > 5x – 2 = 2*(3x – 6)

= > 5x – 2 = 6x – 12

= > x = 10

Present age of Krish = 5x – 4 = 46 years

**3) Answer: d)**

The area of a square = 1296 sq cm

a^{2} = 1296

a = 36 cm

The length of the rectangle = 2*Side of square

L = 2a = 36*2 = 72 cm

B = a – 4 = 36 – 4 = 32 cm

Required ratio = 72: 32 = 9: 4

**4) Answer: b)**

Total mixture = 78 litres

Milk: water = 9: 4

13’s = 78

1’s = 6

Milk = 54 litres, Water = 24 litres

(54 + x) / 24 = 3/1

54 + x = 72

X = 18

So 18 litres of milk should be added

**5) Answer: a)**

The election between 2 parties,

One person got 42 %, another got 58 %

According to the question,

(58 – 42) % of the votes = 32000

16 % of the votes = 32000

Total votes = 32000*(100/16) = 200000

**Direction (6-10) :**

**6) Answer: b)**

The failed students from College A in the year 2012 = 425

34 % of total appeared students from college A in the year 2012 = 425

Total appeared students from college A in the year 2012 = 425*(100/34)

= 1250

The ratio of appeared students from college A in the year 2014 to that of 2015

= > 3: 2

Total appeared students from college A in the year 2015 = (1500/3)*2 = 1000

The total passed students from college A in the year 2012 and 2015 together

= > 1250*(66/100) + 1000*(64/100)

= > 825 + 640 = 1465

**7) Answer: d)**

The total appeared students from college B in the year 2013

= (150/100)*the total appeared students from college B in the year 2012

= > (150/100)*800 = 1200

The failed students from college B in the year 2013

= > 1200*(57/100) = 684

The failed students from college B in the year 2017

= > 1150*(34/100) = 391

Required difference = 684 – 391 = 293

**8) Answer: c)**

The ratio between the total appeared students from college A in the year 2012 to that of 2014 = 5: 6

The total appeared students from college A in the year 2012

= > (1500/6)*5 = 1250

The total number of passed students from college A in the year 2015 = 640

(64/100)*Total appeared students from college A in the year 2015 = 640

Total appeared students from college A in the year 2015 = 640*(100/64)

= 1000

The total appeared students from college B in the year 2016 = The total appeared students from college A in the year 2017 = 1400

The average number of appeared students from college A in all the given years together

= > (1250 + 900 + 1500 + 1000 + 850 + 1400)/6

= > 6900/6 = 1150

**9) Answer: a)**

Total appeared students from college B in the year 2012 and 2014 together

= > 800 + 1100 = 1900

Total appeared students from college A in the year 2014 and 2016 together

= > 1500 + 850 = 2350

Required % = (1900/2350)*100 = 81 %

**10) Answer: b)**

The total appeared students from college B in the year 2014 = The total appeared students from college B in the year 2013 – 100

The total appeared students from college B in the year 2013

= > 1100 + 100 = 1200

The pass % of college B in the year 2016 = 52 %

The total failed students from college B in the year 2013

= > 1200*(57/100)

The total failed students from college B in the year 2016

= > 1400*(48/100)

Required ratio = [1200*(57/100)]: [1400*(48/100)] = 57: 56

**Daily Practice Test Schedule | Good Luck**

Topic |
Daily Publishing Time |

Daily News Papers & Editorials |
8.00 AM |

Current Affairs Quiz |
9.00 AM |

Current Affairs Quiz (Hindi) |
9.30 AM |

IBPS Clerk Prelims – Reasoning |
10.00 AM |

IBPS Clerk Prelims – Reasoning (Hindi) |
10.30 AM |

IBPS Clerk Prelims – Quantitative Aptitude |
11.00 AM |

IBPS Clerk Prelims – Quantitative Aptitude (Hindi) |
11.30 AM |

Vocabulary (Based on The Hindu) |
12.00 PM |

IBPS Clerk Prelims – English Language |
1.00 PM |

SSC Practice Questions (Reasoning/Quantitative aptitude) |
2.00 PM |

IBPS PO/Clerk – GK Questions |
3.00 PM |

SSC Practice Questions (English/General Knowledge) |
4.00 PM |

Daily Current Affairs Updates |
5.00 PM |

Canara Bank PO Mains – Reasoning |
6.00 PM |

Canara Bank PO Mains – Quantitative Aptitude |
7.00 PM |

Canara Bank PO Mains – English Language |
8.00 PM |

**Online Mock Tests 2019:**