Cracking Bank Interview Questions with Answers Set-2

    Cracking Bank Interview Questions with Answers Set-2
    Cracking Bank Interview Questions with Answers Set-2:
    Dear Readers, Here we have given the list of important Bank Interview Questions from Banking History, Candidates can use these questions for the preparation. More questions will be updated soon.

    1).The number of subsidiaries of State Bank of India is reducing why?
    Answer:The number of subsidiaries of Sate Bank of India has come down to five from seven the merger of State Bank of Saurashtra earlier and State Bank of Indore recently in 2010, with the parent bank. This is as a consequence of making Sate Bank of India as the largest bank in India and enlarging its size to complete with global banks.

    2).Name the bank which was first to establish merchant banking/business in India?
    Answer:Grindlays Bank was first to establish merchant Banking Business in India.

    3).Name the first public sector bank to issue capital to public.
    Answer:The Oriental Bank of Commerce is the first public sector bank to issue capital to public.

    4).Which scheduled bank earlier known as UTI Bank?
    Answer:Axis bank limited formerly UTI Bank, changed its name to Axis Bank in 2007 to avoid confusion with other unrelated entities with similar names.

    5).Which scheduled bank previously was known as Imperial Bank of India?
    Answer:After merging the Bank of Madras with other two presidency banks, Bank of Calcutta and Bank of Bombay to form imperial Bank of India, which in turn became the state Bank of India in 1955 by an Act of parliament.

    6).How many subsidiaries are there of the state bank of India group after recent mergers?
    Answer:The state bank of India group has bank of India and five other subsidiary banks after merger of two subsidiaries with SBI.

    7).Which were the subsidiary banks that have been merged?
    Answer:The two subsidiary banks which have merged with state bank of India are state bank of saurashtra and later, state bank of Indore.

    8).State bank of India is planning to merge which two other associate banks with itself?
    Answer:After merging state bank of Indore and state bank of saurashtra, the parent bank SBI is planning to merge state bank of Hyderabad and sate bank of Patiala.

    9).Which bank was the first national bank of India?
    Answer:Punjab national bank was the first national bank of India was founded in 1894 and is currently the second largest state owned commercial bank in India.

    10).Explain about Bharatiya Mahila Bank (BMB)?
    Answer:Bharatiya Mahlia bank (BMB) is an Indian financial services banking company based in New Delhi, India. Former Indian Prime Minister Manmohan Singh inaugurated the system on 19th November 2013 on the occasion of the 94th birth anniversary of former Indian Prime Minister Indira Gandhi.
    Although initially reported as a bank exclusively for women, the bank allows deposits to flow from everyone, but lending will be predominantly for women. India is the third country in the world to have a bank especially for women after Pakistan and Tanzania.

    For More Bank Interview Materials- Check Below:
    Online Mock Tests 2019: